2018. szeptember 21.
Nem regisztrált felhasználó  - [regisztráció | belépés]


 

related links: Replica Watches Australia Cheap Oakley Sunglasses Canada Fake Oakley Sale Online Fake Oakley Cheap Ray Bans Sunglasses Cheap Audemars Piguet Replica Watches Replica Rolex Watches Online Store Omega Seamaster Replica Watches Replica Louis Vuitton replica watches uk hublot replica watches richard mille replica watches replica omega watches Replica Audemars Piguet Watches replica hublot watches Fake Breguet Watches replica breitling watches Replica Richard Mille Watches Panerai Replica Watches Cheap Oakley Sunglasses Breitling Replica Patek philippe Replica watches Panerai Replica Watches swiss chopard replica Replica Hublot Big Bang Christian Louboutin Outlet Louboutin Shoes Outlet michael kors outlet nike outlet uk cheap Louis Vuitton Outlet Replica Rolex Watches
A tesztelt termék:
« 2018 szeptember »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Címkék
20th Century Fox 3D_mozi ADS Service akció akciós termékek alternatív változat angol humor animáció anime asian cinema Avonlea Média Kft. BD3D BD4K BD-ajánló BD-borító BD-teszt belügyek Best Hollywood Black Mirror Blu-ray BONTONFILM borítómustra bővített változat börtönfilm B-Roll Kft Budapest Film budget Caesar Film CD-borító Cinetel Cirko Film CORNERfilm csak DVD-n! családi digipack díj díszdoboz dokumentumfilm Dotkom Média dráma DVD Multimédia Kft. DVD-ajánló DVD-borító dvdextra 1.0 DVD-teszt életrajzi erotikus Etalon Film eurocinema extra változat fantasy Fantasy Film felújított váltzozat Fesztiváliroda FHE filmforgalmazás filmhír filmkalózkodás filmnoir futurepak független film gengszterfilm GHE gyerekfilm gyűjtemény háborús harcművészet hardware horror Hungaricom IMAX InterCom Intersonic James Bond játék játékadaptáció kalandfilm karácsony Katapult Film katasztrófafilm kémfilm kép-összehasonlítás képregény kicsomagolós videó kimaradt jelenetek klasszikus Klub Publishing koncertfilm kórház kosztümös könyv könyvismertető körkérdés krimi Kultúrbarlang KultúrSokk kultuszfilm Leon Film limitált kiadvány magyar film Magyar Nemzeti FIlmarchívum meghívó megjelenési kitekintő megjelenési lista menübemutató mese MGM Mirax Mokép Mozinet MTVA musical művészfilm Navigátor Film Oscar-díj összehasonlítás Palace Pictures pályázat pletykarovat politikai Pro Video rajzfilm remake rendezői változat rendezvény road movie romantikus röpke S_elect Video sajtóközlemény SarokPáholy sci-fi screenshot slipcase SPI spirituális sport steelbook Stephen King stúdióhír szakma szappanopera szavazás szinkronos újra szörnyfilm szuperhős táncfilm technológia termékbemutató természetfilm thriller toplista történelmi trashfilm tv-sorozat újrakiadás újságmelléklet Ultrafilm vágatlan változat vallási vásár vélemény vetítés videó vígjáték western Wiamfilm Xpress Xkluzív zene zombifilm
2009. április 3. - 12:46 - zalus | Utolsó frissítés: 2009. április 3. - 13:45
DVD-teszt: Zuhanás (The Fall, 2006)
Tarsem Singh 14 éves munkája érett be 2006-ban a Zuhanás című filmmel. 14 évbe tellett ugyanis, amire a puszta elképzelésből megvalósult ez a 18 országban forgatott, fantasy és drámai elemeket keverő, minimális számítógépes animációval elkészült mű.
A film  

A Zuhanás egy bolgár film ( Yo Ho Ho , 1981) feldolgozása, az eredeti ötletgazda Valeri Petrov , aki költoként, mufordítóként és forgatókönyvíróként egyaránt letette névjegyét. Tarsem ehhez a már-már balladai történethez tette hozzá sajátos látásmódját, képi fantáziáit, éveket töltve csak azzal, hogy forgatási helyszíneket keressen, majd a stábjával felkerekedett, hogy a világot megajándékozza ezzel a szokatlan látványvilágú drámai mesével.

A történet az 1910-es évek végén játszódik, egy los angelesi kórházban, ahol összeismerkedik egy begipszelt karú kislány (Alexandria, aki bevándorlóként a családjával egy narancsligetben dolgozott, amíg le nem esett a fáról), és egy ágyhoz kötött férfi (Roy Walker, foglalkozására nézve kaszkador, aki egy filmforgatáson sérült meg annyira, hogy deréktól lefelé lebénult). Hogy a kórház komor falait, nyomasztó légkörét legalább képzeletben hátrahagyhassák, a férfi (Alexandria nevébol ihletet merítve) eloször Nagy Sándorról mesél egy történetet, de mert ez nem bizonyul elég szórakoztatónak, megígéri, hogy másnapra új történettel készül, egy epikus mesével hosökrol, szerelemrol és bosszúról.

A mese (mely innentol végigkíséri a filmet) öt törvényen kívüli férfiról szól, akik a világ távoli pontjairól kerültek ugyanarra a kopár homokzátonyra. Mindannyiuk számuzetésének és személyes tragédiájának oka egy ember: Szörnyeteg Kormányzó,a teljhatalmú zsarnok, aki esküdt ellenségük, bosszújuk célpontja. Szökésüket követoen eloször az Álarcos fogságban levo öccsét igyekeznek kiszabadítani, utána pedig együtt indulnak, hogy megöljék Szörnyeteget. Azonban a Kormányzó robusztus hintóját feltartóztatva, abban csak annak unokaöccsét és egy csodaszép hercegnot találnak, Evelynt. Az Álarcos elso látásra szerelemre lobban a titokzatos hölgy iránt, de küldetése során késobb kiderül, hogy egy titok miatt választania kell a bosszú és a szerelem között.

Ahogy Roy és Alexandria egyre messzebb jut a történetben, a mese és a valóság szálai lassan összefonódnak. A történetbe a férfi beleszövi kettejük múltját, a lány ötleteit, kívánságait, de Roy nem puszta unalomuzésbol mesél. Nagyon is határozott célja van annak, hogy ellenállhatatlan kíváncsiságot ébresztett a naiv Alexandriában, és ez az ok mindkettejük életére veszélyt jelent.

A Zuhanást talán az átlagnál is jobban meghatározza a két foszereplo játéka. A kulcsember minden kétséget kizáróan Catinca Untaru , aki tökéletes Alexandria szerepére, de nem azért, mert olyan jól színészkedik, hanem pont azért, mert nem; valós természetessége, korlátozott angoltudása, gyermeki ártatlansága utánozhatatlan. Tarsem ezért vállalt óriási kockázatot a filmmel, mert o maga is elismerte, nem lehetett biztos benne, meddig marad meg ez a természetesség, így a stábnak nem egy trükköt kellett alkalmaznia, hogy a produkciót bebiztosítsa. Például elhitették Catincával, hogy a másik foszereplo, Lee Pace tényleg járásképtelen, ezért a férfinak kezdetben a kulisszák mögött is tolókocsival kellett közlekednie! 

A hitelességhez pedig elengedhetetlen Lee Pace alakítása is, mert nem volt elég a saját szerepére figyelnie, partnernoje cselekedeteire, grimaszaira is állandóan reagálnia kellett, figyelni a szokatlan körülményekre. A fiatal színész eddig kevés lehetoséget kapott, hogy tehetségét bizonyítsa; néhány sorozat, pár kisköltségvetésu film, semmi több. Mi, magyarok leginkább a Halottnak a csók Nedjeként ismerjük, nemrég pedig Michaelt alakította a Ms. Pettigrew nagy napja c. mozifilmben.

A film elonyeként leggyakrabban a lenyugözo, kevés CGI-vel megerosített látványvilágát hozzák fel, továbbá azt, hogy a forgatáshoz az egész világ asszisztált. Az elobbi teljesen igaz (Tarsem határozott szándéka volt, hogy úgy forgassa le a Zuhanást, mintha a film akár annak valós idejében, vagyis majdnem egy évszázada is készülhetett volna), az utóbbi viszont sok csalódás forrása lehet: a legtöbb ország pusztán 2 másodperces snittek formájában tunik fel, s néhány helyszín egyébként is már ismeros lehet a Baraka c. filmbol.

Ettol viszont a Zuhanás nem lesz kevésbé lenyugözo és magával ragadó. A századeleji kórházat úgy teremtették meg, hogy szinte érezni a géz és a fertotleníto szagát. Természetes fényeket és közeliket használtak a tér szukítéséhez, rengeteg kelléket és statisztát alkalmaztak, hogy a kórtermeket, folyosókat megtöltsék élettel, de éppúgy jelen van a halál közelsége is. A mesebeli tájak ezzel szemben -szó szerint- monumentálisak, de üresek, a kevés szereplo olykor elveszik bennük. Mindez a kies üresség azonban nem céltalan, hanem funkcionális; utalhat a mesehosök kiközösítettségére, arra, hogy bujkálni kényszerülnek, plusz egy percre sem engedi elfeledtetni a nézovel, hogy ezt a mesét egy lebénult kaszkador improvizálja, késobb pedig azt sem, hogy miért.

A kosztümök további színt, mit színt: egész színkavalkádot visznek a filmbe, s ez  Eiko Ishioka jelmeztervezo érdeme. A hölgy már Tarsem korábbi filmjében, A sejt ben is együtt dolgozott a rendezovel, de az ottani, szövetbe álmodott szürrealitás helyett itt a jelmezek a szereplok származásának és érzelemgazdagságának bemutatására szolgálnak. A jól eltalált zene is sokat dob a film hangulatán, ami egyfelol Beethoven VII. szimfóniájá ból, másrészt a Krishna Levy szerezte dallamokból áll.

A DVD

Az FHE forgalmazásában piacra kerülo DVD külsore semmi különös: plakátból szerkesztett borító, masszív tok, kissé fakó szitázású lemez jellemzi. Probléma talán a tok kialakításával lehet, mert ugyan a DVD könnyedén kipattan a helyérol, a mélyedésbol már nem olyan könnyu kivenni, mivel nincs „fogása”.

A nyelvválasztó menü szegényes, mondhatni ronda; a két nagy, élénkzöld kerettel megjelölheto zászló helyett a késobbi menük stílusa sokkal szerencsésebb. Jelentosége egyébként sem sok van, azon kívül, hogy eldönthetjük, magyarul vagy portugálul szeretnénk megtekinteni az elmaradhatatlan figyelmezteto feliratot, illetve utóbbi esetben a portugál forgalmazó emblémáját.

A fomenü felso részén egy kis összefoglaló fut a filmbol, pár mesebeli jelenet, gyorstalpaló az ötbol négy bandita történetérol. Alul látható az egysoros menüsáv, ahol a kijelölés –a rikítózöld kerethez képest alig egy fokkal esztétikusabb- rikítózöld nyilacskával történik. Ehelyütt említeném meg, hogy a lemezre 16:9-es, anamorph kép került, jó képminoséggel, de a részletgazdagság miatt némi szemcsésedés tapasztalható. A színekkel sincs nagy gond, de a tömörítés miatt vesztettek kontrasztjukból, megfakultak. Viszonyításképpen, aki tudja és akarja, nézze meg az (spoileres!) elozetest teljes pompájában

Kapcsolódó termékek
Kapcsolódó személyek
Hozzászólások
Sorrend: IDŐREND | FORDÍTOTT IDŐREND
1. Ridley4Lev
Hozzászólás időpontja: 2009. április 3. - 14:19
Én még kék lemezen rendeltem meg pár hónapja amikor még nem voltam biztos benne, hogy megjelenik itthon. Nem bántam meg szerencsére.
2. ex.spy
Hozzászólás időpontja: 2009. április 4. - 12:06
én nem vagyok kéklemez-mániás, de ha valami, akkor ez a film alátámasztja a formátum szükségességét.

A nagyon jól sikerült kritika nem említi egy érdekes vonását a filmnek: a filmezés kezdeteire való csodálat-teljes utalásokat: a camera-obscura jelenség a falon, a kórházban, a film első percei, amikor a kaszkadőr filmjének forgatásán vagyunk, és a későbbi utalások mind azt bizonyítják, hogy Tarsem nem egyszerűen, mint kezdeti időszakra gondol az 1910-es évekkel kapcslatban, hanem a gyermeki ártatlanság, a bizonytalan kezdő lépések varázsának korszakára.
A hírhez csak regisztrált, fórumhozzászólási joggal rendelkező látogatóink szólhatnak hozzá, bejelentkezés után!
Legfrissebb hírek
2017. januári megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSJanuárban kiderül, hogyan hozzák a Gólyák a babát, és hogy milyen tökéletlen Meryl Streep hangja, érkezik A hét mesterlövész, modern köntösben, borzonghatunk a Vaksötétben, és betekintést nyerhetünk Kevin Spacey Kilenc életébe is. (623 napja) Decemberi megjelenések: GHE-Bontonfilm, Pro VideoDecemberben csatlakozhatunk az Öngyilkos osztaghoz, beleshetünk A kis kedvencek titkos életébe, bővített változatban csodálhatjuk a Gyűrűk Urát, az akcióról pedig a Haverok fegyverben és Jason Bourne gondoskodik. (671 napja) Pop art stílusú fémbobozos Blu-ray kiadványokJó hírrel szolgálhatunk a különlegességekre vevő filmrajongók számára: Pop Art stílusú fémdobozos kiadványok jelennek meg még az idén. (695 napja) Novemberi megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSSuhanhatunk liánokon Tarzannal, tanúi lehetünk az idegen lények második Függetlenség napjára időzített rajtaütésének, betekintést nyerhetünk a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar világába. A forgalmazók novemberben is ínyenc filmcsemegékkel kényeztetnek! (700 napja) Ajándékokkal érkeznek a Warcraft kiadványokNem csak a filmélménnyel, hanem videojátékos ajándékokkal is gazdagabb lesz, aki beszerzi a Warcraft: A kezdetek DVD vagy Blu-ray kiadását. (703 napja) GHE: 2016. októberi megjelenésekPandák, orkok, gengszterek, pénzes cápák, FBI-ügynökök és mutánsok gyülekező! (733 napja) ProVideo: 2016. szeptemberi-októberi megelenésekOktóber havában - elnézést a kifejezésért - egy v*lag megjelenés várható: démonok közé keveredünk, elvarázsolnak minket, bepillantunk Tükörországba, és vadiúj Harry Potter-kiadványokban dőzsölhetünk. De lássuk előbb a szeptembert (jobb késő...)! (735 napja) GHE: 2016. szeptemberi megjelenésekVadászok, szomszédok, madarak és lánytesók, továbbá minden idők egyik legjobb vígjátéka végre BD-n! (749 napja) Itthon is megjelenhet a gyűjtemények gyűjteményeha elég előrendelés jön rá össze, akkor itthon is megjelenhet a 30 lemezes Középfölde gyűjtemény. Csak rajtad áll. (763 napja) GHE: 2016. augusztusi megjelenésekFüggetlen filmcsemegék, polgárpukkasztó komédiák, egy felemelő sportfilm és az utóbbi évek egyik legszuggesztívebb horrorja. (788 napja) ProVideo: 2016. augusztusi megjelenésekJön az első UHD, továbbkékül Westeros, a Beavatott újabb talányokkal szembesül, megérkezik minden idők legédesebb cicusa, és meghallgathatunk egy gyilkos tréfát. (799 napja)

© Xpress.hu - 1999-2008