2018. szeptember 19.
Nem regisztrált felhasználó  - [regisztráció | belépés]


 

related links: Replica Watches Australia Cheap Oakley Sunglasses Canada Fake Oakley Sale Online Fake Oakley Cheap Ray Bans Sunglasses Cheap Audemars Piguet Replica Watches Replica Rolex Watches Online Store Omega Seamaster Replica Watches Replica Louis Vuitton replica watches uk hublot replica watches richard mille replica watches replica omega watches Replica Audemars Piguet Watches replica hublot watches Fake Breguet Watches replica breitling watches Replica Richard Mille Watches Panerai Replica Watches Cheap Oakley Sunglasses Breitling Replica Patek philippe Replica watches Panerai Replica Watches swiss chopard replica Replica Hublot Big Bang Christian Louboutin Outlet Louboutin Shoes Outlet michael kors outlet nike outlet uk cheap Louis Vuitton Outlet Replica Rolex Watches
A tesztelt termék:
« 2018 szeptember »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Címkék
20th Century Fox 3D_mozi ADS Service akció akciós termékek alternatív változat angol humor animáció anime asian cinema Avonlea Média Kft. BD3D BD4K BD-ajánló BD-borító BD-teszt belügyek Best Hollywood Black Mirror Blu-ray BONTONFILM borítómustra bővített változat börtönfilm B-Roll Kft Budapest Film budget Caesar Film CD-borító Cinetel Cirko Film CORNERfilm csak DVD-n! családi digipack díj díszdoboz dokumentumfilm Dotkom Média dráma DVD Multimédia Kft. DVD-ajánló DVD-borító dvdextra 1.0 DVD-teszt életrajzi erotikus Etalon Film eurocinema extra változat fantasy Fantasy Film felújított váltzozat Fesztiváliroda FHE filmforgalmazás filmhír filmkalózkodás filmnoir futurepak független film gengszterfilm GHE gyerekfilm gyűjtemény háborús harcművészet hardware horror Hungaricom IMAX InterCom Intersonic James Bond játék játékadaptáció kalandfilm karácsony Katapult Film katasztrófafilm kémfilm kép-összehasonlítás képregény kicsomagolós videó kimaradt jelenetek klasszikus Klub Publishing koncertfilm kórház kosztümös könyv könyvismertető körkérdés krimi Kultúrbarlang KultúrSokk kultuszfilm Leon Film limitált kiadvány magyar film Magyar Nemzeti FIlmarchívum meghívó megjelenési kitekintő megjelenési lista menübemutató mese MGM Mirax Mokép Mozinet MTVA musical művészfilm Navigátor Film Oscar-díj összehasonlítás Palace Pictures pályázat pletykarovat politikai Pro Video rajzfilm remake rendezői változat rendezvény road movie romantikus röpke S_elect Video sajtóközlemény SarokPáholy sci-fi screenshot slipcase SPI spirituális sport steelbook Stephen King stúdióhír szakma szappanopera szavazás szinkronos újra szörnyfilm szuperhős táncfilm technológia termékbemutató természetfilm thriller toplista történelmi trashfilm tv-sorozat újrakiadás újságmelléklet Ultrafilm vágatlan változat vallási vásár vélemény vetítés videó vígjáték western Wiamfilm Xpress Xkluzív zene zombifilm
2011. április 16. - 9:45 - zalus | Utolsó frissítés: 2011. április 16. - 11:05
DVD-teszt: Nosztalgia (Nostalghia, 1983)
Teszterünk elkísérte Olaszországba Tarkovszkijt egy melankólikus nosztalgiatúrára, aztán hazajött és ellentmondásos élményeit jól kiírta magából.

A film

Manapság, amikor az ART-mozik haldokolnak, a multiplexek kínálata pedig egyre silányabb választékot mutat, nosztalgiával gondolok vissza arra az időszakra, amikor ifjúként fedeztem fel a filmek világát. Andrej Tarkovszkij, a Solaris rendezőjének kései alkotásában a nosztalgia nem annyira kellemes, mint inkább fájdalmas érzés. Nézőpontjában a múlt csak a jelenben uralkodó hiányérzetet erősíti. Személyes élményekből táplálkozó művének főhőse, a költő Andrej Gorcsakov (Oleg Jankovszkij) otthonától és családjától elszakadva súlyos lelki válságba kerül. Nem érdekli se a táj szépsége, se gyönyörű tolmácsnője (Domiziana Giordano), inkább a megszállott Domenico (Erland Josephson) társaságát keresi, akit mindenki őrültnek tart.

Bár a Nosztalgiában igen fontosak a helyszínek, a legfőbb hangsúlyt mégis főszereplőjének belső utazása kapja. Gorcsakovot a film kezdetétől megcsömörlött, kínlódó személyiségnek ismerjük meg, akinek semmi kedve kihasználni a környezetváltozás nyújtotta lehetőségeket, ehelyett inkább magányosan bolyong vagy szobájába húzódik. Nehezen érthető, hogy miért fáj neki ennyire, hogy ott van egy szépséges olasz fürdőben egy nővel, akit láthatóan könnyen megkaphatna, de úgy tűnik, ez is egy az orosz lélek rejtelmei közül.

Kezdetben még átérezhető a férfi állapota, ám minél nagyobb dózisban érkezik a túldimenzionált világfájdalma, annál inkább kezd fárasztóvá válni. A filmben szinte minden az ő magányát és egyéb lelki problémáját fejezi ki. A didaktikus eszközök, mint a szürreális álomjelenetek, szépiába vagy épp fekete-fehérbe bújtatott elvont pillanatképek ugyan megteremtenek egyfajta elégikus, költői hangulatot, ugyanakkor a művészieskedés bélyegét is rányomják a produkcióra.

A film talán legfőbb hibája az, hogy lila ködbe burkolja, amit érthetően kellene előadni, és a szájba rágja azokat a gondolatokat, melyeket jobb lenne kimondatlanul hagyni.

A képi világban szerencsére meg lehet találni a poétikus szépséget. Tarkovszkij az atmoszférateremtésre kiváló hosszú beállítások sokaságával dolgozik. Kamerája csodásan siklik a térben. Magával ragadó tud lenni, ahogy csendes szemlélődéssel követi a szereplőket, bejárja a nagyszerűen kiválasztott, magányt és titokzatosságot sugárzó helyszíneket. Amikor a szereplők megszólalnak, az kiábrándító tud lenni. Hiába volt a film társ-forgatókönyvírója az elismert Tonino Guerra, a dialógusok szörnyen mesterkéltek, a figurák mintha egytől-egyig el lennének varázsolva, a jelenetekből pedig jórészt teljesen hiányzik az életszerűség.

A Nosztalgiában nekem nem sikerült felfedeznem azt a mélységet, mely sokak szerint megvan benne. Kétség kívül művészi igényességgel készült, kifejezi alkotójának érzéseit és jó gondolatokkal zsonglőrködik, de ahogy mindezt teszi, azzal belőlem csak elidegenítő hatást tudott kiváltani. Odáig nem merészkednék el, hogy rossz film lenne, ám az egyszer biztos, hogy nem való mindenkinek.

A DVD

Az Etalon Film gondozásában megjelenő film hiánypótló az Andrej Tarkovszkij munkássága iránt érdeklődőknek. A többszörösen díjnyertes alkotás a forgalmazó Gyöngyszemek a filmművészetből c. sorozatának IV. részeként jelent meg, ahogy arra a borító külön felhívja a figyelmet. A Nosztalgiát kétféle változatban is meg lehet vásárolni. A tesztelésre kapott duplalemezes extra változat mellett egy limitált díszdobozos kiadás is a boltokba került, melyhez egy füzetecskét is mellékeltek, amiben a rendező munkásságát elemzik, méltatják, valamint magának, Tarkovszkijnak a filmről szóló nyilatkozata is elolvasható benne.

A tokban két oldalt helyezkednek el a lemezek, mely a füzetecskével együtt nem valami praktikus megoldás. A belső borító alapvetően szép lenne, csak a főszereplőt volt kár rámontírozni. A menü magyar nyelvű, alpontjai mozgóképesek. Mielőtt betöltődne, a kiadó logóját kell végignéznünk, továbbá egy barátságosan megfogalmazott felhívást is intéznek hozzánk, melyben arra kérnek, hogy ne másoljuk le a lemezt.

A kép

Egy 1983-as európai művészfilm képétől nem érdemes túl sokat várni, másrészről Tarkovszkij rangja kötelezi a forgalmazót, hogy tegyen ki magáért. A transzfer mindkét kitételnek megfelel. A legfőbb örömhír vele kapcsolatban, hogy az előzetes hírekkel szemben nem 4:3-as, hanem anamorph 1.66:1 képarányú. A kép minősége arról tanúskodik, hogy felújításon eshetett át. Korához képest éles és tiszta, a színtelítettség hű a forráshoz. A nagytotálok igazán szépen mutatnak, több részletet tárnak fel, mint egyes újabban készült filmek. A transzfer ugyanakkor elég szemcsés, melynek főleg a sötétebb jelenetek látják kárát, de tapasztalható némi vibráció is.

A hang

A kiadványra meglepő módon nem került magyar szinkron, kizárólag olasz és orosz hang közül választhatunk. Az utóbbit senkinek se ajánlom, ugyanis nem több, mitn az olasz verzió orosz alámondással kiegészített változata. Egyedüli lehetőségként marad tehát az eredeti hang, mely kétcsatornás. Beállítástól függően vagy a centert, vagy kizárólag a két frontsugárzót használja ez a sáv. Nem fektettek bele sok energiát, hogy korszerűsítsék, ennél fogva a hangzás tompa, halk és öreges. Néhány jelenetváltásnál enyhe pattogás hallatszik, más komolyabb hibára nem figyeltem fel.

 

Az extrák

Mivel a Nosztalgia a forgalmazó presztízskiadványa, így az extrákra nagy gondot fordítottak. Az extralemez menüjét a bónusztartalom magját adó Úton c. film határozza meg, mely szintén 1.66:1 (16:9) képarányú és magyar felirattal tekinthető meg. Az 1980-ban készült, egyórás dokumentumfilmet annak apropóján forgatták, hogy Tarkovszkij kiutazhasson Olaszországba Tonino Guerrával helyszíneket keresni a még csupán ötlet szintjén létező jövőbeli közös munkához. Az Úton tehát nem hagyományos werkfilm, sőt nem is annyira a Nosztalgia készítéséről szól, hanem magáról a két művészről. Aki bármennyire is érdeklődik irántuk, annak ez az összeállítás kivételes alkalmat biztosít, hogy jobban megismerhesse őket. Néha az a veszély fenyegeti, hogy turisztikai filmmé szelídül és előfordul, hogy fókuszát veszti, ám jól megfigyelhető, melyek azok az ötletkezdemények és benyomások, amikből a későbbi alkotás megszületett.

A lemezen három frissebb interjút is találhatunk, melyek egyenként legalább húsz percesek és szintén magyar feliratosak, viszont a kép ezeknél már nem anamorph. Tonino Guerra, a Nosztalgia írója anekdotákkal tarkítva eleveníti fel megismerkedését Tarkovszkijjal és a közös munka jelentette élményt. A második interjú alanya Giuseppe Lanci, a film operatőre. Ő szintén kedélyesen beszél a rendezővel való együttműködésről. Kissé talán túlzottan belemélyed a technikai részletekbe, de értékes információkkal szolgál. Végül Franco Terilli mesél Tarkovszkijról és a Nosztalgia, valamint az Úton létrejöttéről. Ahhoz képest, hogy az előbbi felett csak érintőlegesen bábáskodott, tekintélyes a háttértudása róla. Mivel Terilli egyúttal Tarkovszkij közeli ismerőse is volt, roppant személyes történeteket is megoszt velünk, többek közt a beteg rendezővel folytatott utolsó, búcsúzó telefonbeszélgetését.

Akit a Nosztalgia DVD változatának minősége meggyőzött, az kedvcsinálóként a forgalmazó egyéb kiadványainak az előzetesét is megnézheti.

A teljes kép

Egy feliratos művészfilm nem számíthat nagy eladásokra, azonban az Etalon Kiadó gondoskodott arról, hogy Tarkovszkij és a különleges filmcsemegék kedvelői elégedetten helyezzék polcukra legújabb kiadványukat.

Lazók György

Kövess minket facebookon!


Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó termékek
Kapcsolódó személyek
Hozzászólások
Sorrend: IDŐREND | FORDÍTOTT IDŐREND
1. creeper
Hozzászólás időpontja: 2011. április 16. - 22:16
Nekem nagyon-nagyon tetszett (Tarkovszkijtól egyelőre csak ezt láttam a Solarison kívül), a gyertya-jelenetnél egyszerre volt gyomorgörcsöm és határtalan lelki békém, a zárókép pedig valami hátborzongatóan szép és talán egy óra hosszáig is tudnám darálni, mi mindent jelentett számomra. Nem telik bele három hét, és lecsapok a kartontokos kiadásra - ma volt a kezemben, külsőre is nagyon szép darab, ez lesz az első Etalon korongom. Mellesleg kellemes volt egy erősen rétegfilmről is ilyen kimerítő tesztet olvasni.
A hírhez csak regisztrált, fórumhozzászólási joggal rendelkező látogatóink szólhatnak hozzá, bejelentkezés után!
Legfrissebb hírek
2017. januári megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSJanuárban kiderül, hogyan hozzák a Gólyák a babát, és hogy milyen tökéletlen Meryl Streep hangja, érkezik A hét mesterlövész, modern köntösben, borzonghatunk a Vaksötétben, és betekintést nyerhetünk Kevin Spacey Kilenc életébe is. (621 napja) Decemberi megjelenések: GHE-Bontonfilm, Pro VideoDecemberben csatlakozhatunk az Öngyilkos osztaghoz, beleshetünk A kis kedvencek titkos életébe, bővített változatban csodálhatjuk a Gyűrűk Urát, az akcióról pedig a Haverok fegyverben és Jason Bourne gondoskodik. (669 napja) Pop art stílusú fémbobozos Blu-ray kiadványokJó hírrel szolgálhatunk a különlegességekre vevő filmrajongók számára: Pop Art stílusú fémdobozos kiadványok jelennek meg még az idén. (693 napja) Novemberi megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSSuhanhatunk liánokon Tarzannal, tanúi lehetünk az idegen lények második Függetlenség napjára időzített rajtaütésének, betekintést nyerhetünk a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar világába. A forgalmazók novemberben is ínyenc filmcsemegékkel kényeztetnek! (698 napja) Ajándékokkal érkeznek a Warcraft kiadványokNem csak a filmélménnyel, hanem videojátékos ajándékokkal is gazdagabb lesz, aki beszerzi a Warcraft: A kezdetek DVD vagy Blu-ray kiadását. (701 napja) GHE: 2016. októberi megjelenésekPandák, orkok, gengszterek, pénzes cápák, FBI-ügynökök és mutánsok gyülekező! (731 napja) ProVideo: 2016. szeptemberi-októberi megelenésekOktóber havában - elnézést a kifejezésért - egy v*lag megjelenés várható: démonok közé keveredünk, elvarázsolnak minket, bepillantunk Tükörországba, és vadiúj Harry Potter-kiadványokban dőzsölhetünk. De lássuk előbb a szeptembert (jobb késő...)! (734 napja) GHE: 2016. szeptemberi megjelenésekVadászok, szomszédok, madarak és lánytesók, továbbá minden idők egyik legjobb vígjátéka végre BD-n! (747 napja) Itthon is megjelenhet a gyűjtemények gyűjteményeha elég előrendelés jön rá össze, akkor itthon is megjelenhet a 30 lemezes Középfölde gyűjtemény. Csak rajtad áll. (761 napja) GHE: 2016. augusztusi megjelenésekFüggetlen filmcsemegék, polgárpukkasztó komédiák, egy felemelő sportfilm és az utóbbi évek egyik legszuggesztívebb horrorja. (786 napja) ProVideo: 2016. augusztusi megjelenésekJön az első UHD, továbbkékül Westeros, a Beavatott újabb talányokkal szembesül, megérkezik minden idők legédesebb cicusa, és meghallgathatunk egy gyilkos tréfát. (798 napja)

© Xpress.hu - 1999-2008