2018. október 15.
Nem regisztrált felhasználó  - [regisztráció | belépés]


 

related links: Replica Watches Australia Cheap Oakley Sunglasses Canada Fake Oakley Sale Online Fake Oakley Cheap Ray Bans Sunglasses Cheap Audemars Piguet Replica Watches Replica Rolex Watches Online Store Omega Seamaster Replica Watches Replica Louis Vuitton replica watches uk hublot replica watches richard mille replica watches replica omega watches Replica Audemars Piguet Watches replica hublot watches Fake Breguet Watches replica breitling watches Replica Richard Mille Watches Panerai Replica Watches Cheap Oakley Sunglasses Breitling Replica Patek philippe Replica watches Panerai Replica Watches swiss chopard replica Replica Hublot Big Bang Christian Louboutin Outlet Louboutin Shoes Outlet michael kors outlet nike outlet uk cheap Louis Vuitton Outlet Replica Rolex Watches
A tesztelt termék:
« 2018 október »
H K Sz Cs P Sz V
             
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Címkék
20th Century Fox 3D_mozi ADS Service akció akciós termékek alternatív változat angol humor animáció anime asian cinema Avonlea Média Kft. BD3D BD4K BD-ajánló BD-borító BD-teszt belügyek Best Hollywood Black Mirror Blu-ray BONTONFILM borítómustra bővített változat börtönfilm B-Roll Kft Budapest Film budget Caesar Film CD-borító Cinetel Cirko Film CORNERfilm csak DVD-n! családi digipack díj díszdoboz dokumentumfilm Dotkom Média dráma DVD Multimédia Kft. DVD-ajánló DVD-borító dvdextra 1.0 DVD-teszt életrajzi erotikus Etalon Film eurocinema extra változat fantasy Fantasy Film felújított váltzozat Fesztiváliroda FHE filmforgalmazás filmhír filmkalózkodás filmnoir futurepak független film gengszterfilm GHE gyerekfilm gyűjtemény háborús harcművészet hardware horror Hungaricom IMAX InterCom Intersonic James Bond játék játékadaptáció kalandfilm karácsony Katapult Film katasztrófafilm kémfilm kép-összehasonlítás képregény kicsomagolós videó kimaradt jelenetek klasszikus Klub Publishing koncertfilm kórház kosztümös könyv könyvismertető körkérdés krimi Kultúrbarlang KultúrSokk kultuszfilm Leon Film limitált kiadvány magyar film Magyar Nemzeti FIlmarchívum meghívó megjelenési kitekintő megjelenési lista menübemutató mese MGM Mirax Mokép Mozinet MTVA musical művészfilm Navigátor Film Oscar-díj összehasonlítás Palace Pictures pályázat pletykarovat politikai Pro Video rajzfilm remake rendezői változat rendezvény road movie romantikus röpke S_elect Video sajtóközlemény SarokPáholy sci-fi screenshot slipcase SPI spirituális sport steelbook Stephen King stúdióhír szakma szappanopera szavazás szinkronos újra szörnyfilm szuperhős táncfilm technológia termékbemutató természetfilm thriller toplista történelmi trashfilm tv-sorozat újrakiadás újságmelléklet Ultrafilm vágatlan változat vallási vásár vélemény vetítés videó vígjáték western Wiamfilm Xpress Xkluzív zene zombifilm
2011. február 2. - 10:09 - zalus | Utolsó frissítés: 2011. február 2. - 10:10
DVD-teszt: Az angol beteg (The English Patient, 1996)
Teszterünk a filmvászon egyik utolsó nagyszabású romantikus filmjének extrákkal durván megpakolt DVD-változatát vette nagyítója alá.

A film

A díjnyertes filmdrámákkal sokan úgy vannak, mint a kötelező olvasmányokkal. Unalmas, elaggott és nehézkes műveknek tartják őket, amikkel próbálkozni se érdemes. Bizonyos részről Az angol beteg is ebbe a megítélésbe szokott esni, ami nem meglepő, hisz Anthony Minghella író-rendező Michael Ondaatje regényének adaptációjával a klasszikus hollywoodi eposzokat elevenítette fel. A művet az amerikai kritikusok természetesen a vállukra emelték, a filmakadémia nosztalgiára mindig fogékony tagjai pedig nem kevesebb, mint kilenc Oscar-díjjal jutalmazták.

A II. világháború idején járunk. A sivatag felett lelőnek egy repülőgépet, melynek túlélője egy borzalmasan összeégett férfi (Ralph Fiennes), aki elmondása szerint a saját nevére se emlékszik. A haldoklót egy elhagyatott, olasz kolostorban gondozza egy nővér, Hana (Juliette Binoche), aki maga is megszenvedte a háborút, melyben egymás után veszítette el szeretteit. Bár a férfi minent megtesz annak érdekében, hogy ne emlékezzen a múltra, egy idő után előjönnek az emlékek egy régi életről, amiben Almásy grófnak hívták, magyar származású kutató volt és egy expedíció során beleszeretett egy férjes asszonyba, Katharine Cliftonba (Kristin Scott Thomas). Viszonyukért idővel nem csupán ők, de mások is komoly árat fizettek.

A világot átformáló történelmi események árnyékában kibontakozó tragikus szerelmi történetek bőséggel készültek az évtizedek során, azonban, ha ennyi is elég lenne az elismeréshez, akkor Michael Bay is Oscar-díjas rendező lenne. Az angol beteg a díjvadászat szándéka nélkül, jó ízléssel táplálkozik az ismerős panelekből, melyek letűntnek hitt fényükben pompáznak újra. A filmet áthatja a régimódi elegancia, úgy is mondhatnám patina, amivel a Távol Afrikától típusú romantikus drámák kedvelőit lazán megnyeri. A gyönyörűen fényképezett és nem kevésbé csodás zenével felerősített egzotikus helyszínek önmagukban komoly vonzerővel bírnak, amik között egy a klasszikusokból szintén nagyban merítő történet kerekedik ki.

A cselekmény kényelmesen nyúlik el a terjedelmes játékidőben. A címszereplő alakját több kérdés övezi, melyekre lassacskán és egyenként kapunk csak válaszokat. A történetet kevésbé a fordulatok, mint inkább az érzelmek és a szereplők közti viszonyok hajtják előre. Ez ugyan nem könnyíti meg a befogadást, azonban a karakterek meghálálják az odafigyelést. Az angol betegben csupa meggyötört lelket ismerünk meg. A gyógyulásra esélytelen Almásy grófnak csak a múlt maradt, míg a többieknek a jelenben kell megoldaniuk problémáikat. A két idősík közötti fontos kapocsként lép be a történetbe a most is kiváló Willem Dafoe alakította David Caravaggio, egy megcsonkított kém, aki közvetve Almásynak köszönheti állapotát.

A film két szerelmi szállal is dolgozik, ám az elragadó Juliette Binoche és a Lost Sayidjaként ismert Naveen Andrews ártatlan kapcsolata csak kevés jelenetben válik hangsúlyossá, inkább Hana lelki sebeinek gyógyulásaként van jelentősége. Almásy és Katharine leküzdhetetlen, pusztító vonzalma ezzel ellentétben maga a nagybetűs, szélesvásznú filmes románc, mely sokat nyer a színészeiből. Ralph Fiennes és Kristin Scott Thomas játéka a felszínen talán hűvös, de szenvedéllyel teli. Kapcsolatuk kettősségét jeleníti meg a film a legjobban, ami egyrészről őszinte érzelmekre, kölcsönös vonzalomra, másrészről megcsalásra és hazugságra épül. Az ekkor még kevéssé ismert Colin Firth figyelemreméltó alakítást nyújt Katharine férjének szerepében. Szomorú, ahogy eltűnik arcáról derűs mosolya, hogy átvegye helyét a magába fojtott csendes fájdalom, ami végül annál brutálisabban tör ki belőle.

Az angol beteget egy jól lezárt, erőteljes végkifejlet teszi teljessé. A film talán nem mindenkiben pengeti meg a megfelelő érzelmi húrokat, de Almásy ígéretének kétségbeesett beteljesítése garantáltan megérinti a történetet addig távolságtartó cinizmussal figyelő nézőt is. Nem állítom, hogy Az angol beteget teljes joggal érte díjeső, de már számomra is nyilvánvaló, sőt átérezhető, hogy mit is láttak benne az ítészek.

A DVD

A Gamma Home Entertainment tavaly decemberben nem csupán Blu-rayen hozta forgalomba az SPI zászlóshajói közül jó néhányat – melyekről csokorba gyűjtve jelent meg korábban egy teszt –, hanem DVD-n is újra kiadta őket, méghozzá duplalemezes extra változatban. Az angol beteg több gyászos kiadást is megélt, amik egy szál extrát sem tartalmaztak, ráadásul egyes elmondások szerint a legelsőnél mind az eredeti hang, mind a feliratozás csúszott. Még azelőtt, hogy az új változatot részletekbe menően kielemezném, megnyugtathatok mindenkit, hogy ezúttal semmi ilyesféle probléma nem tapasztalható.

A kiadvány megnyerő, sötét keretbe foglalt borítóval jelent meg, melyhez illeszkedik a lemezek fekete, minimalista szitázása. A tokot egy papírfekni foglalja magába, amely szép figyelmesség a GHE részéről, azonban meg kell jegyeznem, hogy elég vékonyka lett és az éle sérülékeny. A forgalmazó bevett szokásával ellentétben nincsenek átléptetendő filmajánlók. A magamfajta türelmetlen vásárlók is hamar a menüben találják magukat, amely magyar nyelvű, zenés és a filmből vett képsorokkal illusztrált.

A kép

A borító vadonatúj, digitálisan felújított transzfert ígér és bizony nem hazudik. Nem tudom, hogy milyen volt az előző kiadások képminősége, azonban a mostani szemmel láthatóan átesett egy jelentős zajszűrésen. A kép tiszta, éles, a kontúrok határozottak. A pazarul felvett tájakat, például a sivatag szépségét gyönyörűen adja át, az arcvonások ezzel szemben egyes közelképeken nem hatnak természetesnek, túlzottan simák.

A transzfert némi szemcsésség is jellemzi, ami a monokróm felületeknél, valamint az éjszaka sötétjében vehető leginkább észre. A kép problémái csupán néha válnak zavaróvá – például mikor Almásy figyelmezteti Katharine-t a homokviharra –, az összhatás a hibákkal együtt is a pozitív benyomás irányába dől.

A hang

A magyar hang 5.1-es, míg az angol 5.1-es és dts keverésben egyaránt megtalálható a korongon. A szinkron eredeti, az időközben megszűnt Flamex megrendelésére készült. A fordítást olykor pontatlannak éreztem, de a színészek jók, még a Ralph Fienneshoz első hallásra elhibázott választásnak tűnő Kautzky Armand is.

Technikailag nem túl meglepő módon az eredeti DTS viszi a pálmát, de a magyar hang se ad okot a szégyenkezésre. A Flamex szinkronjai nem épp a kiváló hangzásukról voltak híresek és mindezidáig a felkeverésükkel se remekeltek. A GHE megtörte ezt a sort, a régi Flamexes szinkronok közül még egy se szólt ilyen jól. A hangfalakat leginkább a zene használja ki, akkor viszont a frontsugárzók ugyanúgy bekapcsolódnak a kellő időben, mint adott esetben a hátsók. A térhatás és a dinamika a kevés háborús jelenetben valamint a homokvihar alatt is remekül érvényesül. A hangzás tehát határozottan kellemes, lényegesen jobb, mint amire számítottam. A szinkronhoz van kiegészítő feliratozás is.

Az extrák

Manapság a DVD kiadásokról le szokták spórolni az extrákat, ám ezúttal nem kezelték másodrendű formátumként a Blu-ray javára. A bőséges kínálat két lemezen foglal helyet és nem elhanyagolható módon szinte kivétel nélkül mindet ellátták magyar felirattal!

Ahogy máskor, most is az audiokommentárok azok, melyekhez nem választható feliratozás, még angol se, pedig a kiadvány kettővel is büszkélkedhet. Az elsőn a film közelmúltban elhunyt rendezője, Anthony Minghella osztja meg velünk gondolatait, a másodikon csatlakozik hozzá a neves producer, Saul Zaentz és a film alapjául szolgáló regény írója, Michael Ondaatje is. A kommentárokban akad átfedés, aminek részben az az oka, hogy a többiek társaságában is gyakran Minghellaé a meghatározó hang.

A második lemezen már magyar feliratos extrák tömkelege vár, amelyek mivel még a lézerdiszkes megjelenéshez készültek, egytől-egyig 4:3-as képarányúak. A Fekete-fehérből színes hagyományos werkfilm, mely a forgatás technikai nehézségeit tárja fel és a meredek témákat (például, hogy a munkálatok többször leálltak) messziről kerüli. A kiválogatott interjúk többsége a helyszínen készült, amiket terjedelmes B-roll képanyag egészít ki, de a szemfülesek kiszúrhatják a repülőgép lelövésének bővített változatát is.

A majd egy órás werkben sok idő megy el egymás ajnározásával, de azt is alaposan körüljárja, hogy egy egyszerűnek tűnő felvétel is milyen gondos előkészítést igényel. A kivágott jelenetekről szóló Mesterkurzus címmel ellátott szekcióban Minghella beszél roppant szimpatikus, közvetlen hangnemben a vágási folyamatról. Arról, hogyan alakult ki a film végleges formája többet tudunk meg eme 19 perc alatt, mint amennyit magukból a jelenetekből látunk. A kimaradt szcénák többségéért bizony nagy kár, különösen Hana és Kip első csókjáért. Minghella is tisztában van azzal, hogy mit veszített velük a film, ugyanakkor indokait is jól kifejti, hogy miért kerültek ki a végső vágásból.

A Beszélgetés a film készítőivel különálló interjúkat takar, melyeket én jobban tudok ajánlani, mint a kissé szárazra sikerült werket. Az alkotók azt a kreatív folyamatot tárják fel, ami igazán érdekes tud lenni a néző számára. Beszélnek a film sikeréről, kedves anekdotákat osztanak meg velünk és azt is kifejtik, miképp szoktak együtt dolgozni. A rendező jókat mond a díjak jelentőségéről, Saul Zaentztől megtudhatjuk, hogy Caravaggio majdnem Sean Connery lett, Walter Murch pedig elárulja, hogy ez az első film, amit digitálisan vágott, szóval igazi kincs ez az extra. A 20-30 perces beszélgetésekhez képest feltűnő, hogy Michael Ondaatjenek csak hét perc jutott, igaz róla és könyvének adaptálásáról egy-egy külön extra is szól.

Az igazi Almásy gróf című doksi az egyetlen a lemezről, amely csalódást okozott. Amellett, hogy rövid és nem nyújt igazán átfogó képet, valójában nem is annyira Almásyról szól, hanem a korról, amelyben élt. Professzorok beszélnek a térképészetről és láthatunk pár felvételt Almásy expedíciójáról, ezzel ki is merül. Azt, hogy konkrétan mennyi volt emberünkről fikció a filmben, nem innen fogjuk megtudni.

Néhány perces kisfilmek jutottak a producer Saul Zaentznek, a látványtervező Stuart Craignek és a standfotós Phil Braynek. Zaentzről, aki olyan klasszikusok producere volt, mint az Amadeus vagy a Száll a kakukk fészkére, Az angol beteg stábja a legnagyobb elismeréssel beszél. A kötelező tiszteletköröknél tovább nem is jutunk, pedig hosszú pályája bizonyára tartogat izgalmas sztorikat. A látványtervező gördülékenyen beszél a stúdióban való forgatás előnyeiről, a standfotós pedig szintén saját munkája lényegét ismerteti, amely, mivel általában nem szoktak róla szót ejteni, számomra az újdonság erejével bírt.

A bónuszok végén, ahogy az lenni szokott, fotógalériákat és előzeteseket találunk. A több órányi extra, amit velük együtt a két lemezre zsúfoltak, talán mondanom se kell, teljes mértékben megérik a pénzt!

A teljes kép

Az angol beteg a régi idők filmje. Akinek ez a jellemzés pozitív értékkel bír, annak az alkotás extrákkal bőséggel ellátott, a korábbiakénál mérföldekkel jobb kiadása nem csupán ajánlatos, hanem kötelező!

Lazók György

Kövess minket facebookon!


Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó termékek
Kapcsolódó személyek
Hozzászólások
Sorrend: IDŐREND | FORDÍTOTT IDŐREND
1. Bolond Pierrot
Hozzászólás időpontja: 2011. február 2. - 11:30
És még egy bónusz extra a kiadvány mellé, amely a film vágójának munkája most jelent meg magyar nyelven először: Walt_er Murch: "Egyetlen szempillantás alatt - Gondolatok a filmvágásról" címmel, amelyben különösen hosszú részt szentel Az angol beteg című film vágásával kapcsolatos emlékeinek...
2. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2011. február 2. - 12:43
Azon kevés filmek egyike, melyeknél már az első öt percben hajlamos könnybe lábadni a szemem. Újranézve döbbentem csak rá igazán, milyen nagy veszteség Minghela távozása.
3. Jester
Hozzászólás időpontja: 2011. február 2. - 12:52
Az én szemem lecsukódott a film közben. Lehet, hogy majd adok neki még egy esélyt.
4. Bléz
Hozzászólás időpontja: 2011. február 2. - 14:49
Fontos film, aminek fő témája leginkább a férfi-nő kapcsolat. Örülök annak, hogy ilyen kimerítő dvd-tesztet lehet olvasni róla!
5. csabaga
Hozzászólás időpontja: 2011. február 2. - 17:28
A legelső(FLAMEX) kiadványhoz képest a kép akár a legmagasabb pontszámot is megérdemelné.
Elemi gyártási hibák(kockásodás) voltak rajta,csúf tömörítési bakikkal együtt.Ráadásul egy jelenetnél az első DVD lejátszóm alkalmanként egyszerően kikapcsolt!
Ilyet azóta sem láttam...
Igaz a hang és a felirat nem csúszott,ez csak később a Miraxos újrakiadásnál jött be.Ott maradt le a legelső változaton még szereplő kb. 20 perces werkfilm is.
A mostani kiadványra visszatérve,a képpel és a hanggal elégedett vagyok,az extrákkal már kevésbé.Látszólag sok,de néha keveset ér.
Nagyon hiányzik egy igazi "így készült" anyag.Ahogy a kritika is említi,nekem is a legnagyobb csalódás az igazi Almássyról szóló semitmondó anyag.
A főszereplő valójában évekkel a háború után halt meg.
6. Harbinger
Hozzászólás időpontja: 2011. február 2. - 20:57
Mintha csak a múlt héten láttam volna, pedig szerintem már 1 éve is annak, hogy láttam a filmet. Őszintén én i nagy többség felé húzta: hype-olt film, amit az Oscarok számával akarnak még jobban fényezni. De nem, tényleg jó film. És ez a kiadvány is méltóbb, a régi kiadást nem tettem volna a gyűjteményem közé ez a film többet érdemel.
A hírhez csak regisztrált, fórumhozzászólási joggal rendelkező látogatóink szólhatnak hozzá, bejelentkezés után!
Legfrissebb hírek
2017. januári megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSJanuárban kiderül, hogyan hozzák a Gólyák a babát, és hogy milyen tökéletlen Meryl Streep hangja, érkezik A hét mesterlövész, modern köntösben, borzonghatunk a Vaksötétben, és betekintést nyerhetünk Kevin Spacey Kilenc életébe is. (648 napja) Decemberi megjelenések: GHE-Bontonfilm, Pro VideoDecemberben csatlakozhatunk az Öngyilkos osztaghoz, beleshetünk A kis kedvencek titkos életébe, bővített változatban csodálhatjuk a Gyűrűk Urát, az akcióról pedig a Haverok fegyverben és Jason Bourne gondoskodik. (696 napja) Pop art stílusú fémbobozos Blu-ray kiadványokJó hírrel szolgálhatunk a különlegességekre vevő filmrajongók számára: Pop Art stílusú fémdobozos kiadványok jelennek meg még az idén. (720 napja) Novemberi megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSSuhanhatunk liánokon Tarzannal, tanúi lehetünk az idegen lények második Függetlenség napjára időzített rajtaütésének, betekintést nyerhetünk a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar világába. A forgalmazók novemberben is ínyenc filmcsemegékkel kényeztetnek! (725 napja) Ajándékokkal érkeznek a Warcraft kiadványokNem csak a filmélménnyel, hanem videojátékos ajándékokkal is gazdagabb lesz, aki beszerzi a Warcraft: A kezdetek DVD vagy Blu-ray kiadását. (728 napja) GHE: 2016. októberi megjelenésekPandák, orkok, gengszterek, pénzes cápák, FBI-ügynökök és mutánsok gyülekező! (758 napja) ProVideo: 2016. szeptemberi-októberi megelenésekOktóber havában - elnézést a kifejezésért - egy v*lag megjelenés várható: démonok közé keveredünk, elvarázsolnak minket, bepillantunk Tükörországba, és vadiúj Harry Potter-kiadványokban dőzsölhetünk. De lássuk előbb a szeptembert (jobb késő...)! (760 napja) GHE: 2016. szeptemberi megjelenésekVadászok, szomszédok, madarak és lánytesók, továbbá minden idők egyik legjobb vígjátéka végre BD-n! (774 napja) Itthon is megjelenhet a gyűjtemények gyűjteményeha elég előrendelés jön rá össze, akkor itthon is megjelenhet a 30 lemezes Középfölde gyűjtemény. Csak rajtad áll. (788 napja) GHE: 2016. augusztusi megjelenésekFüggetlen filmcsemegék, polgárpukkasztó komédiák, egy felemelő sportfilm és az utóbbi évek egyik legszuggesztívebb horrorja. (813 napja) ProVideo: 2016. augusztusi megjelenésekJön az első UHD, továbbkékül Westeros, a Beavatott újabb talányokkal szembesül, megérkezik minden idők legédesebb cicusa, és meghallgathatunk egy gyilkos tréfát. (824 napja)

© Xpress.hu - 1999-2008