2018. szeptember 21.
Nem regisztrált felhasználó  - [regisztráció | belépés]


 

related links: Replica Watches Australia Cheap Oakley Sunglasses Canada Fake Oakley Sale Online Fake Oakley Cheap Ray Bans Sunglasses Cheap Audemars Piguet Replica Watches Replica Rolex Watches Online Store Omega Seamaster Replica Watches Replica Louis Vuitton replica watches uk hublot replica watches richard mille replica watches replica omega watches Replica Audemars Piguet Watches replica hublot watches Fake Breguet Watches replica breitling watches Replica Richard Mille Watches Panerai Replica Watches Cheap Oakley Sunglasses Breitling Replica Patek philippe Replica watches Panerai Replica Watches swiss chopard replica Replica Hublot Big Bang Christian Louboutin Outlet Louboutin Shoes Outlet michael kors outlet nike outlet uk cheap Louis Vuitton Outlet Replica Rolex Watches
A tesztelt termék:
« 2018 szeptember »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Címkék
20th Century Fox 3D_mozi ADS Service akció akciós termékek alternatív változat angol humor animáció anime asian cinema Avonlea Média Kft. BD3D BD4K BD-ajánló BD-borító BD-teszt belügyek Best Hollywood Black Mirror Blu-ray BONTONFILM borítómustra bővített változat börtönfilm B-Roll Kft Budapest Film budget Caesar Film CD-borító Cinetel Cirko Film CORNERfilm csak DVD-n! családi digipack díj díszdoboz dokumentumfilm Dotkom Média dráma DVD Multimédia Kft. DVD-ajánló DVD-borító dvdextra 1.0 DVD-teszt életrajzi erotikus Etalon Film eurocinema extra változat fantasy Fantasy Film felújított váltzozat Fesztiváliroda FHE filmforgalmazás filmhír filmkalózkodás filmnoir futurepak független film gengszterfilm GHE gyerekfilm gyűjtemény háborús harcművészet hardware horror Hungaricom IMAX InterCom Intersonic James Bond játék játékadaptáció kalandfilm karácsony Katapult Film katasztrófafilm kémfilm kép-összehasonlítás képregény kicsomagolós videó kimaradt jelenetek klasszikus Klub Publishing koncertfilm kórház kosztümös könyv könyvismertető körkérdés krimi Kultúrbarlang KultúrSokk kultuszfilm Leon Film limitált kiadvány magyar film Magyar Nemzeti FIlmarchívum meghívó megjelenési kitekintő megjelenési lista menübemutató mese MGM Mirax Mokép Mozinet MTVA musical művészfilm Navigátor Film Oscar-díj összehasonlítás Palace Pictures pályázat pletykarovat politikai Pro Video rajzfilm remake rendezői változat rendezvény road movie romantikus röpke S_elect Video sajtóközlemény SarokPáholy sci-fi screenshot slipcase SPI spirituális sport steelbook Stephen King stúdióhír szakma szappanopera szavazás szinkronos újra szörnyfilm szuperhős táncfilm technológia termékbemutató természetfilm thriller toplista történelmi trashfilm tv-sorozat újrakiadás újságmelléklet Ultrafilm vágatlan változat vallási vásár vélemény vetítés videó vígjáték western Wiamfilm Xpress Xkluzív zene zombifilm
2011. szeptember 29. - 13:10 - zalus | Utolsó frissítés: 2011. szeptember 29. - 14:00
BD-teszt: Star Wars: A teljes gyűjtemény (Star Wars: The Complete Saga, 2011)
Összeszedtük minden erőnket, megettettük a midikloriánjainkat és kiveséztük a Blu-ray formátum talán legfontosabb kiadványát.

A filmek

Ahogy mondani szokták, a Star Wars az Star Wars. Nem egyszerűen a popkultúra egyik legfőbb fejezete, hanem a fogalom puszta létének egyik sarokpontja, hisz ha úgy tetszik, a filmek, modern mítoszok és élmények tudatos megidézése a Star Warsszal vette kezdetét. Most nem a direkt másolatokra és lenyúlásokra, Fekete lyukakra és Battestar Galacticákra gondolok, hanem eme univerzum olyan elemeire, melyek kitörölhetetlen részeivé váltak a kollektív tudatnak, ezért műfajtól, médiumtól függetlenül bármikor és bárhol megidézhetőek: a befogadó azonnal tudni fogja, miről van szó.

Hogy szeretni is fogja, az már egészen más kérdés: természetesen a mára már "klasszikusnak" tartott trilógia idején is voltak olyan emberek, akik kimaradtak a jelenségből, vagy csak nem értették a felhajtást (hisz a premier hetében még maga a kreátor is magára hagyta teremtményét), aztán bő húsz évvel később, mikor az egész mítosz szellemi atyja, George Lucas visszatért a messzi-messzi galaxisába, hogy leforgassa a Darth Vader történetét taglaló "előzmény-trilógiát", a rajongók hada is kétfelé szakadt. Volt, aki egyenlőségjelet tett a két trilógia között (értsd: "mindkettő istencsászárság!" vs. "mindkettő az ördög műve!"), de azok voltak többen, akik egyszerűen nem tudtak mit kezdeni az egyikkel a másikhoz képest, az újonnan érkezettek a régi filmeket elavultnak, lassúnak tartották, az azokon felnőttek az újakat sterilnek, érzéketlennek (történetesen én sem kedvelem az új trilógiát). A rajongók hada 1999 és 2005 között erősen megkopott, de hogy mégis miért lehetett ez a kiadvány a Blu-ray formátum legfontosabb megjelenése, amely már a megjelenés hetében megjavított néhány eladási rekordot, az az első mondatra vezethető vissza: a Star Wars az Star Wars. Ott van a köztudatban, és ott a helye polcon is.

A kiadvány

Axióma ide vagy oda: vajh elégedett leszel-e eme kiadvánnyal? Ebből a csomagból lesz-e gyűjteményed ékköve, vagy úgy fogsz rá tekinteni, mint a kihagyott lehetőségek mementójára? A hangzatos kérdésre nem tudok ilyen jól csengő választ adni, ugyanis mint a filmek megítélése, úgy eme kilenclemezes BD megítélése is egyéntől függő.

Igen, akadnak hiányosságai, melyek részben a saját piacunk sajátosságaira ("miért ilyen rohadt drága?!"), részben a Lucasfilm menedzsmentjének döntéseire vezethetők vissza. De ez utóbbi már az első bejelentés idején sem árult zsákbamacskát: "nem ez lesz a végső kiadás", figyelmeztettek tavaly áprilisban, s ugye, Te is hallottál a 3D-s változatokról, melyek első darabja 2012. februárjában debütál a mozikban, hogy aztán évente egy-egy újabb változat kövesse. Ezek minden bizonnyal új, eddig nem látott extrák kíséretében jelennek majd meg, és ha az utolsó darab is kifutotta magát, akkor kijön majd egy minden eddiginél komplettebb csomag. Mert hát így megy ez. De az még kissé odébb van, és talán addigra már fizikai formátum sem lesz, ammire ezt a rengeteg bónuszt fel lehetne pakolni: Jedi legyek, ha ezt most meg tudnám jósolni.

Nézem inkább ezt a kiadványt, amely 2011. szeptember 16-án került fel az áruházi polcokra, és most itt tarthatom a kezemben: visszafogott, mégis sokat - egy hős múltját és jövőjét - sejtető festmény uralja a slipcase-t, s a benne rejlő kilenctálcás digistack, valamint az azt záró fedél fülében talált booklet is ezt a képi világot követi. A füzetben a hat epizód kulcsmomentumainak "festményesített" változatain túl néhány elszállt grafikát - vajh mi lehet az a robotbogárizé, amely C-3PO-val és R2-D2-val szembesül? - és a bónuszlemezek tartalmának felsorolását kínálja. A lemezek szitázása hol fő- hol mellékszereplőt idéz meg, a koncepció kissé következetlen, de határozottan tetszik. Ám mindez ugye mellékes a tartalomhoz képest.

A korongok kezelőfelületét már jóval következetesebb állították össze: egy virtuális henger peremén film- és doksi-részletek pörögnek (az aktuális korong tartalmától függően), és a lemezek a Fox BD-inek minden előnyét magukon hordozzák (ha leállítod a lejátszást, akkor következő indításkor a korong felajánlja, hogy onnan folytathasd a filmet, ahol legutóbb abbahagytad; a nyelvet és feliratot menet közben is lehet kalibrálni, és egy kis ablak jelzi, hogy épp mit választottál ki, amely már csak azért is előnyös, mert a legtöbb BD-lejátszó a magyar nyelvet az "other" csoportba degradálja). Szóval a lemezek kellemesen és gyorsan kezelhetők, amely úgy tűnik, még 2011-ben is egy olyan feature, amiről külön meg kell emlékezni.

A kép

Mint tudvalévő, a nagy presztízsű Lowry Digital az alapos restaurációt követően már a 2004-es DVD-megjelenéskor is nagy felbontású transzfert rittyentett a negatívokról, csupán a DVD-formátum korlátai akadályozták meg a nagyérdeműt abban, hogy ezeket teljes pompájukban élvezhessék. Ettől függetlenül már akkor is tátva maradt a szánk, és ez most sem lesz másként: ezek a bő, illetve szűk 30 esztendővel ezelőtt forgott filmek ugyanis úgy festenek, mintha most húzták volna le őket a vágóasztalról. Természetes színvilággal, vaskos, mély feketékkel és pompás részletgazdagsággal élednek újra az ifjú Skywalker epizódról epizódra emberesebb kalandjai, minek köszönhetően az előnyök (nézzétek azt a rengeteg háttér-információt!) és a hátrányok (jesszusom, ez tényleg ilyen gagyi trükk volt?!) egyaránt jobban előtérbe kerülnek, és természetesen a Star Wars-érzés, ha létezik ilyen, is jobban átélhető.

Nem gondoltam volna, hogy a húsz évvel később forgott előzmény-trilógia esetében már közel sem ennyire kiegyensúlyozott a minőség: ugyan a DVD-hez képest a Baljós árnyak hozza a legtöbb újdonságot (az új transzfer több képi információt tartalmaz, mint a régi), de sajnos ez is marad el leginkább a Blu-raytől elvárható minőségi szinttől. Egy ügyesen, finoman kezelt DNR-rutin csodákat művelhet egy kevésbé naprakész transzferrel, de sajna ez a ritkább eset, és ugyan a Baljós árnyak nem süllyed Gladiátor szintű "itt a nyílvessző, hol a nyílvessző" mélységekbe, és olyan viaszbabákat sem kínál, mint a Ragadozó BD-változata, viszont a zajcsökkentésnek hála a látvány jóval természetellenesebb képet mutat: a bőrfelületek feltűnően simák, a hátterek monokrómok, a feketék inkább szürkék és az összkép valahogy rajzfilmes, ami nem tesz jó az amúgy is vetített hátterekben és szereplőkben bővelkedő filmnek.


Viaszbabák váza

Némi "déeneresítés" A klónok támadásán is észlelhető, de mivel a második epizód már digitális hordozóra forgott, nem pedig filmre, a minőségi lépés óriási az előző epizódhoz képest: a trió királya azonban mindenképp a harmadik rész, amely olyan fájdalmasan szép, hogy egyszerűen nem lehet vele betelni. A fénykardok (vagy ahogy a Tatooine-on mondják: lézerkardok) fénye és színvilága a pupilládba ég, az űr elnyel, a láva felemészt, Darth Vader sisakjának csillogása pedig elvakít. Ezt hívják referenciának, nem?

A hang

Hogy miért nincs a korongokon veszteségmentes eredeti hang, azt, megvallom férfiasan, nem értem. Az még hagyján, hogy kis piacként mi nem részesülhetünk a dts-HD MA privilégiumában, de ugyanez a lemez jelent meg a német piacon is, ahol ugyan mindent szinkronnal sulykolnak, de még náluk is van egy vékonyabb réteg (értsd: a teljes magyar vásárlóközönség sokszorosa), amely eredeti nyelven akarja élvezni ezeket a filmeket. Őket vajh miért szívatta meg a Lucasfilm azzal, hogy az angol hang "csak" dts-ES 6.1-ben dübörög, mikor más országokban ugyanezért a pénzért még ennél is jobb hangot is kaphatnának? Oké, a kérdésben azért van némi irónia is, ugyanis a filmek még tömörített hanggal is varázslatosan szólnak.

Ben Burtt hangeffektusait és John Williams felejthetetlen taktusait az 1997-es speciális változatok bemutatója idején szinte nulláról keverték újra(rengeteg frissen felvett hang segítségével), aztán a 2004-es DVD-megjelenéskor megint dolgoztak rajta egy kicsit, hogy aztán a BD-változat kedvéért újra megmunkálják, és a DD5.1EX-et dts 6.1-gyé alakítsák át. A dialógusok természetesebb közegben szólnak, mint valaha, és annak ellenére nem sikkadnak el, hogy a harcokat elképesztő minőségű és bőségű hangkavalkád kíséri. Annyira jó a hangzás, hogy a régi filmek keverését meg sem lehet különböztetni az újakétól, pedig ezek már sokkal profibb környezetben, sokkal nagyobb költségvetésből készültek. Szóval igazából mindegy, melyik epizódot nézed: a fanfárok felcsendülésekor a borzongás azonnal elkezd zongorázni a csigolyáidon, és abba sem hagyja a vége főcímig.

Ugyanakkor a digitális adathordozók történetében végre minden Star Wars-epizódot magyar nyelven abszolválhatsz, azaz nem kell szinkrontolmácsként fordítanod a család apróbb tagjainak, akiknek jó eséllyel eme címek szerzik majd az első élőszereplős filmélményeit. Az előzmény-trilógián a mozis szinkron, a klasszikus epizódokon pedig az 1997-es speciális változatok itt-ott kicsit átkevert változata hallható Stohl Andrással és a lélegeztetőgépétől megfosztott Darth Vaderrel. Annyi baj legyen. A felirat megmaradt a régi, azaz mikor a II. részben Obi-Wan azt mondja angolul, hogy "I hate it when he does this", akkor a felirat édes egyszerűen csak annyit ír: "Ez rossz". Ettől függetlenül nem rossz.

Az extrák

Itt most jöhetne a szokásos duma a háromnapi hideg élelemről, meg ilyenekről, ugyanis nem csak a három extra korong (melyek nem "nyamvadt" DVD-k, hanem dugig rakott BD-k) kínálnak tömérdek mennyiségű extrát, hanem a filmeket tartalmazó lemezeken is van két-két audiokommentár. Lehet számolgatni, hogy ez mennyi időt vesz igénybe. Ennek ellenére én egy midikloriánjit csalódott vagyok, ugyanis bíztam abban, hogy lesz majd egy olyan átfogó doksi valamelyik lemezen, mint amilyen a 2004-es DVD-változathoz mellékelt Álmok birodalma volt, amely masszív két és fél órában foglalkozott a filmekkel, méghozzá kizárólag a klasszikus trilógiával. Oké, az addig rendben van, hogy az új hármas valamennyi DVD-jéhez mellékeltek egy-egy átfogó werket, de időközben megint eltelt néhány év, szóval jó lett volna, ha a régi és új filmek egykori közreműködőit felkutatva megint kifaggatják őket, hátha mondanak valami olyat, amit eddig nem mertek...

No, de miket beszélek én? Van ezen a kiadványon ilyen extra, csupán elég rendesen fel van szabdalva. Ez lenne a másik - megjegyzem: szintén meglehetősen apró - problémám: a 7-8. lemezen található archívumban el lehet veszni, de a szó szoros értelmében. Az extrák ugyanis nem annak megfelelően vannak felosztva, hogy milyen kategóriába tartoznak (interjúk, vázlatok, kimaradt jelenetek, stb.), hanem hogy az aktuális epizód mely világához köthetők. Teszem azt, ha behelyezed a 7. lemezt, amely az előzmény-trilógia archívumát tartalmazza, és kiválasztod az I. epizódot, akkor utána megint választanod kell, hová látogatsz el: a Naboo-ra, a Tatooine-ra vagy a Coruscantra. Nincs is ezzel semmi baj, de ha teszem azt, csak kimaradt jeleneteket akarsz nézegetni (ezek egyébként az előzmény-trilógia esetében elég jelentéktelenek), akkor lépegetned kell a különböző epizódok, és azon belül a világok között is, hogy mindet abszolválhasd. Szóval, én kifejezetten értékeltem volna, ha lett volna egy  "minden kimaradt jelenet/interjú/produkciós vázlat/stb. lejátszása" funkció is.

Mindettől függetlenül a 7-8. lemez igen masszív anyagot kínál. Minden bolygó, minden világ kap egy rövidke bevezetőt, melyben a könnyesszemű stábtagok regélnek fontos és kevésbé fontos, de annál érdekesebb emlékekről, aztán egy almenübe érkezve nézegethetsz kimaradt jeleneteket (ezek közül a legértékesebb a Biggs-féle szál, melyet végre teljes pompájában, HD-ben /habár nem felújítva/ abszolválhatsz), megtekinthetsz régi és új interjúszilánkokat a szereplőkkel és egyes közreműködőkkel, sok-sok produkciós vázlatot és festményt nyálazhatsz át, vagy pedig Lucas, egy egész hangárt megtöltő gyűjteményének legérdekesebb darabjait tekintheted meg akár 360 fokos szögben forgatva vagy a részleteit kiemelve, sőt, a legjobb stuffok ún. videokommentárban is részesülnek, melyek kincset érő anekdotákkal és infókkal bővíthetik a Star Wars világáról alkotott ismereteidet. Tudtad azt, hogy az Ezeréves Sólyom első változata kísértetiesen hasonlított az Alfa Holdbázis űrhajóira, ezért sebtiben le kellett cserélni valami újra, amely Lucas elképzelései szerint hasonlítson egy hamburgerre?

A 7-8. lemez extrái mellé angol feliratot választhatsz, a bőséges interjúanyagokból és aktuális kommentárokból összevágott, filmenkénti két-két audiokommentárhoz még azt sem, ellenben egy felirat mindig jelzi, hogy épp ki beszél, amely egy ilyen sok beszélő fejet felsorakoztató kommentár esetében több mint hasznos feature). Az epizódokhoz tartozó két-két kommentár közül csak az egyik "aktív", azaz a film aktuális megtekintése közben rögzített - ezeket a DVD-változatokról mentették át -, a második kommentárokat archív interjúkból vágták össze, és biza fel sem lehet sorolni, hogy hány meg hány közreműködőt szólítottak meg, függetlenül attól, hogy a kamera melyik oldalán foglaltak helyet, és annak ellenére, hogy ezek a beszélgetősávok különálló interjúkból lettek összevágva, sikerült őket többé-kevésbé jelenetspecifikusan rögzíteni. Bele sem merek gondolni, hogy ez mekkora meló lehetett...

A 9. lemezen található anyagot már akár magyar felirattal is abszolválhatod, és bizony abszolválni is fogod, mert ez a korong igazi különlegességeket tartogat. A dokumentumanyag három korabeli werkfilmmel indít, melyek a kor szellemének megfelelően (ráérős tempóban, gyerekekre összpontosítva, többé-kevsébé a PR-re korlátozódva) regélnek a forgatásról: azt hiszem, mindent elmond a werkek hangulatáról az, hogy az "Így készült a Star Wars" moderátora C-3PO és R2-D2, akik ha nem egymással civakodnak, akkor Darth Vadertől paráznak, és közben néha be is játszanak egy-két kulisszafelvételt.

Egy bő 25 perces film egy olyan effektussal foglalkozik minden részletre kiterjedően, melyeket más werkekben egy félmondattal vagy egy összefoglaló montázs egyik képkockája formájában szoktak elintézni: a Star Wars 1997-es változatának egyik jelenetében egy ún. tajtékhátú (egy böszme sárkánygyík) gumibábját számítógépes effektusra cserélték, és eme kisfilm ezt a procedúrát taglalja részletesen, de nem száraz stílusban.

Az egész világot behálózó 501-es Birodalmi Légió történetéről és munkájáról regél a közel másfél órás Csillagharcosok című dokumentumfilm, amely egy kicsit azt is bemutatja, milyen egy szupergeek élete. Közel sem annyira félelmetes, mint gondolnátok. A korong egyik legérdekesebb filmje a Star Wars technika című összeállítás, amely megpróbálja összekötni a réges-régi univerzum eszközeit, járműveit és egyéb futurisztikus ötleteit a valósággal. Mindezt nagyon meggyőzően teszi. Mivel A Birodalom visszavág tavaly töltötte be 30. életévét, ezért a Beszélgetés a mesterekkel című kisfilm kedvéért összetrombitálták a film legfontosabb közreműködőit: a rendezőt (az időközben elhunyt Irvin Kreshnert, akinek ez az egyik utolsó nyilatkozata a filmmel kapcsolatban), a forgatókönyvírót (Lawrence Kasdant, akit Lucas az Indiana Jones forgatókönyve megírását követően vett rá a projektre, mert saját bevallása szerint ő maga nem tud írni), a zeneszerzőt (John Williamset, aki ehhez a filmhez komponálta meg a Star Wars-univerzum második legismertebb témáját), és természetesen George Lucas rendezőt, aki bevallja, hogy nagyon rettegett attól, hogy a közönség hogy fogadja majd Yoda figuráját. Hm, szerintem átment a léc felett.

Végül, de nem utolsósorban átrághatod magad közel 100 percnyi Star Wars-paródia/referencia-gyűjteményen, amely különböző népszerű tévésorozatoktól (Buffy, A Simpson család, Family Guy) kezdve musical-betéteken át önálló szkeccsekig viccelődik mindenféle stílusban, mert minden magára valamit is adó popkulturális axióma, úgy a Star Wars is kiapadhatatlan poénforrás, ugye.

A képek klikkre 1920 X 1080 képarányban is megtekinthetők.

A teljes kép

Nem beszéltem a változtatásokról, mert egy-két elkalibrált elemtől eltekintve (Darth Vader hangoskodása A Jedi visszatér végén) nem történt komolyabb szentségtörés, a finomhangolás pedig minden auteur szíve-joga, Yoda digitalizálása pedig szükségszerű lépés. Ha még élne, akkor lehet, hogy Michelangelo is újra felállványozná a Sixtus-kápolnát. Meg aztán ki akadna fenn néhány apróságon, mikor olyan képpel és hanggal - és végre magyar szinkronnal - merülhet el a Star Wars utánozhatatlan univerzumába, mint eme Blu-raynek köszönhetően? Itt-ott még csiszolhattak volna a képen (a Baljós árnyak viaszbabáit nehéz elnézni), az eredeti hang lehetett volna veszteségmentes, és nagyon örültem volna egy masszív hosszúságú, vadonatúj átfogó dokumentumfilmnek is - nem mintha az extrák mennyisége nem lenne így is zavarbaejtő. Szóval ha valaha is éreztél némi bizsergést, ha meghallottad a Tie Fighterek karcos hangját, akkor ezt a kiadványt, ifjú padawan, meg kell venned.

Zalaba Ferenc László

Amennyiben úgy érzed, hogy szeretnéd kölcsönvenni cikkünket, akkor kérlek, azt a forrás linkkel történő feltüntetésével tedd! Köszönjük.

Kövess minket facebookon!


Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó termékek
Kapcsolódó személyek
Hozzászólások
Sorrend: IDŐREND | FORDÍTOTT IDŐREND
1. Opcsi
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 13:16
Kötelező vétel, amit olcsóbb lesz :)
2. Dömi - http://www.dvdzoom.hu/domidvdbd/index.php
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 13:35
Csak jelezném,h az IC raktárában már nincs készlet a 9 lemezes változatból és utánrendelés a kiadó szerint nem lesz.
3. wishmaster83
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 13:36
2. Ha addig lesz még!:)
4. cs-robert
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 13:36
"Szóval, én kifejezetten értékeltem volna, ha lett volna egy "minden kimaradt jelenet/interjú/produkciós vázlat/stb. lejátszása" funkció is."

De hát van ilyen funkció. A 7. és 8. lemez főmenüjében a jobb alsó sarokban van.
5. Opcsi
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 13:44
2: a PR-dumának nem kell hinni. Kishazánkban közel sincs annyi BD-tulajdonos, aki kapásból ki tudna fizetni 40 ropit ezért a csomagért (többek között én sem), így az IC-nek sem érdeke szerintem, hogy elüsse magát a későbbi bevételektől. Ergo biztos vagyok benne, hogy elraktároz némi készletet a későbbiekre, hiszen amint lenyomja az árat 25-30e Ft környékére, garantáltan többen lesznek a vásárlók.
Az lehet ugyan, hogy a Lucasfilm eleve csak limitált példányszámot engedélyezett a magyar piacon, szóval ha mégsem úgy alakulnának a dolgok, ahogy gondolom, majd megrendelem a csomagot külföldországból, ahol amúgy is jóval olcsóbban lehet kapni :)
6. wishmaster83
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 13:48
bocs az 1.hszre reagáltam
7. Dömi - http://www.dvdzoom.hu/domidvdbd/index.php
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 13:50
5.

Mint ahogy az Alien antológia - Limitált díszdobozos változat (6 BD)-ból is ugye van még?!?!
8. andrew1975
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 13:52
7.
Hogyne lenne! Ja, nem itthon, de még egy csomó helyről be lehet szerezni magyar vonatkozással... :)
9. Dilibogyo
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 13:56
"...minek köszönhetően az előnyök (nézzétek azt a rengeteg háttérinformációt!) és a hátrányok (jesszusom, ez tényleg ilyen gagyi trükk volt?!) egyaránt jobban előtérbe kerülnek"

Tanúsítom. Kb. 26 éve láttam először a filmeket, és a múlt héten vettem észre C-3PO ezüst lábát. :D Már ezért megérte megvenni...
10. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 13:58
4: Igazán? Bakker, ennyire figyelmetlen lettem volna? :O

Ha ez így van, akkor egy problémával kevesebb. :)
11. Hooligan
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 14:00
7. Dömi

Én vidéki vagyok, de kéthetente megyek pestre, legalább 3-4 helyet tudok mondani, ahol még van belőle.
12. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 14:15
Nem olvastam még végig az egész tesztet csak a "kritikus részt" összességében tetszik, nagyon részletes és objektív, ami külön erény.
Annyiban véleményezném, hogy bár lehet, hogy 1999-2005 között elkopott a RÉGI rajongók egy része, de ugyanakkor rengeteg új fant nyert a dologgal Lucas, így az összrajongószám nem hinném, hogy csökkent, csupán az életkori összetétel változott. Ennek részletesebb boncolása nem e keretek közé való, így most többet nem mondanék róla, inkább gratulálok!
13. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 14:17
13. A "mi-hol-mennyi" dedót nem kéne átfertőzni még ide is, így is már hatalmas nagy az erre igénybe vett játszótér.
14. Mozsy
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 14:33
Nagyon jó írás! Hamarosan meglesz Nekem is! Jó volt olvasni. :)
Viszont 5 hibát találtam, de mégse akarom itt leírni, meg nem akarom elrontani ezzel ezt a jó kis cikket.
Van valami e-mail cím, ahol jelezni tudok Kedves szerkesztő?
15. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 15:35
12. Vitatkoznék. :) A klasszikus trilógia egyik epizódjának nézettségével sem tud versenyezni a Baljós árnyak, ami az új trilógia legnézettebb darabja, és hogy a rajongók fürtökben szakadtak le róla, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a második részt majd 30%-kal kevesebben nézték meg. No, nem mintha Lucasnak emiatt felkopott volna az álla. :)
16. Ridley4Lev
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 15:46
Miért nem nézték ét a filmeket jobban? A Hoth bolygói csatánál de máshol is észrevettem a kamera lencséjére ragadt piszkokat amiket nyugodtan kilehetett volna "retusálni".
17. ergo
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 15:53
8.

és valszeg ezt is, hiszen a cikkben abszolválódik egy félmondat:
"de ugyanez a lemez jelent meg a német piacon is"

(nyilván az abszolválódik nem ezt jelenti, de ha már a cikkben ott van 3* is :) )
18. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 16:42
15,. Na jó, de azt te is tudod, hogy a régi mozinézési szokások (70-es 80-as évek) teljesen másmilyenek voltak, mint az ezredforduló tájékán és utána. A régi trilógiát többször mutatták be még nálunk is, kevesebb hangsúlya volt a hordozóknak és főleg nem volt internet se. Szerintem a rajongást manapság egy ilyen franchise esetén jobban lehet mérni a kütyüipar eladásain, mint a megvett mozikegyek számai alapján, mert pl. Jar-Jar babát nem lehet netről letölteni. :)
19. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 16:43
Az tény, hogy a Balsós árnyakhoz fogható felfokozott várakozás később már nem volt meg.
20. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 16:47
mozijegyek, Baljós
21. Corvinus
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 17:59
Elhiszem, hogy falrengető a dts-ES 6.1, de már biztos beszerzem a prequelből az amerikai változatot.
Már azért is jó, hogy megszületett az új trilógia, hogy idegesítse azokat akiknek nem tetszik. Ezért már megérte :D
Rágják csak a kefét:)
22. M.O.D.
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 19:53
Jó kis írás. Kár, hogy az író blogján bohózatba illő fikahalmaz jelent meg az első három részről. Oda is ezt az írást kellett volna feltenni.
23. dick laurent
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 20:03
22. ja, rohadt szubjektív vélemény, nem? :)
24. M.O.D.
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 20:14
23. minden szubjektív, de azért....na. :)
25. Corvinus
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 29. - 22:25
Hm, ha nem is mondod, nem tudom, hogy van egy, csak a prequelt dicsőítő írás is. Most fejeztem be. Nem idegesítet, de alig vártam, hogy befejezzem.
Ezek után kb én is mondhatnám ha megveszem a teljes kiadást, a klasszikust tartalmazó lemezeket beteszem a mikróba, a digit meg átalakítom csak a prequelnek. Mert a régire nincs szükségem.
Mégsem mocskolom.
De mindegy, az ilyesmik meg sem karcolják az új trilógiához való kötődésem. Sőt ezektől mégerőssebb lesz:)
26. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 30. - 6:53
22: Illettek a filmekhez. Habár azokat inkább tragikusnak mondanám... vagy tragikomikusnak? :)
27. Corvinus
Hozzászólás időpontja: 2011. szeptember 30. - 8:21
Ahogy tetszik. Nekem lelkem rajta:)
28. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2011. október 2. - 9:55
Star Wars: Az eredeti trilógia. Mélyelemzés helyett/mellett csapongás a filmtörténelem legnagyobb hatású filmjeinek világában.
29. Mola Ram (aka ZS)
Hozzászólás időpontja: 2011. október 2. - 10:27
28. „Nem, minket előbb ért utol a Star Wars-jelenség, mint a film maga: könyvek, képek, cikkek (ó, a Pajtás felejthetetlen írásai!) és mindenek előtt a szóbeszéd, amely teljesen belengte a gyerekkorunkat.”

Megkérdezhetem, hogy mikor és milyen körülmények közt láttad először a ( 77-es) Csillagok háborúját?
30. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2011. október 2. - 13:25
29: 1984. karácsonyán láttam először a tévében... addigra már rongyosra olvastam a regényváltozatot (sőt, A Birodalom visszavágét is).
31. Mola Ram (aka ZS)
Hozzászólás időpontja: 2011. október 2. - 15:02
Csak azért kérdeztem, mert akik 1979-ben a Corvin mozi hatalmas vásznán látták először, azok
- szinte semmilyen előzetes információval nem rendelkeztek a filmről (a Pajtás cikkei később jöttek, amit írtak a filmről hazánkban, az szinte kivétel nékül felületes, vagy épp hibás volt),
- a film technikai részétől MINDENKI el volt ájulva, nem azért, mert az akkori kor színvonalán állt, hanem azért, mert messze afölött volt; a mai kor, és az azóta előkerült "Making of-infok" tükrében persze más a helyzet, ennek tükrében fikázhatók - többek közt azért van szükség a film állandó "átszabására", hogy jelen idejű maradhasson.
- a nézőtéren jól hallható "hűűű" hullámzott végig a nyitóképsorok láttán...
- azokat a filmes utalásokat, amelyeket ma már mindenki séróból vág (pl. a Mozi-fenegyerekek című könyv és Lucas saját nyilatkozatai hatására), senki sem értette, mert ezeket a filmeket nem játszották nálunk...

Vagyis nekünk szó szerint semmihez sem fogható élmény volt... :-)))
32. Posza
Hozzászólás időpontja: 2011. október 2. - 16:30
Én 81 nyarán láttam először(30(!) éve, hoppá, kimondani is sok) a káptalanfüredi úttörőtábor kertmozijában. :) Hatodikat jártam ki előtte, szóval épp a sci-fire legfogékonyabb korszakomban voltam. Sose felejtem el, a film közben többször felnéztem az égre - a tejút hemzsegett a csillagoktól, miközben Wader kínlódott az irányíthatatlanná vált járgányával és elképzeltem a hatalmas űrt. A Csillagok Háborúja életre szóló élmény lett...
33. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. október 2. - 21:26
1979 augusztusa előtt azért volt már pár cikk a filmről, melyek nagy részét megjelenéskor olvastam, mint könyvtárba járó (és ott sok magazint bújó) kölyök. Már 1977 szeptemberében volt egy cikk a "Film, színház, muzsika" nevű újságban, ugyanazon év novemberében foglalkozott a témával a "Magyarország" hetilap. 1978 áprilisában a "Rakéta Regényújság" címlapján(!) virított a Mos Esley-beli "nem ezeket a robotokat keresik" szövegű jelenet fotója, az újságon belül pedig négy(!) oldalas írás taglalta a filmet. Mivel anyám rendszeres olvasója volt a lapnak, így ez a szám a többi RaRe-val együtt a családi gyűjteménybe került, és sokáig megvolt. Ahogyan az 1978 januári "Magyar Ifjúság" is (ezt bátyám hozta haza) melyben a "Csillagháború" című mozisikerről szóló cikk közepén álló öles képen egy buckalakó fogja a fegyverét az olvasókra. Ugyanebben az évben az "Ifjúsági magazin" havilap már szupermodern módon színes képeket is közölt abban a cikkében, mely ősbemutatóként egy részletet közölt George Lucas regényéből. Legvégül pedig az Interpress Magazin "gyerekszekciójának" számító IPM Alfát említeném (klasszikus Asterix és Talpraesett Tom képregények hordozója volt ez), az 1979 augusztusi magyar bemutató előtti sorban talán ez volt az utolsó, és ebben is volt egy színes fotókkal tarkított cikk ("Csillagközi királykisasszony"), melyet maga Kuczka Péter követett el. Ha nagyon feltúrnám a beépített szekrényt, ezt még most is fellapozhatnám. Na és persze 79 augusztusában a bemutató kapcsán a Filmszem is értekezett az űropera nyitányáról.
Szóval nekem azért volt némi támpontom, ami alapján rágni kezdtem bátyám fülét, hogy menjünk el a moziba, mert ilyen jó filmet még biztos nem látott ő se. Eredményes volt a nyaggatásom, mentünk is, sorban álltunk a jegyért, ahogyan az akkoriban amerikai filmeknél bevett gyakorlat volt. Emlékszem, rohadt hosszú, talán dupla(?) filmhíradó volt, és a zsúfolt nézőtéren egyre nagyobb elégedetlenkedés lett úrrá, amiért még mindig a szocialista vívmányokat taglalta az akkortájt filmek előtt kötelező fekete-fehér információs blokk. A végén már fülsiketítő füttykoncertté, ordibálássá durvult a dolog, ami azért 1979-ben számomra még meglehetősen szokatlan népi megnyilvánulásnak számított. De aztán csak véget ért a híradó, jött a szünet (bezony, akkoriban vagy bement valaki kezdéskor a terembe, vagy a híradó és a film közötti szünetben, vagy már utána egyáltalán nem(!) ) és a szünet után megszólaltak a dobok és a fanfárok és a nép pedig éljenzett, de akkor még nem a Lucasfilm-logó láttán, hanem azért, mert rohadtul feldobódott, hogy végre nem a hurrácucialista konzervmagazinnal eteti őket a mozigépész.
Maga a film frenetikus hatást váltott ki mindenkiből! Bátyám délután még ribizliborral múlatta a meleg perceket, így a híradó alatt a füttyögés ellenére frankón bealudt, de aztán a két órás csoda totál felvillanyozta őt, akárcsak engem, és megvolt a következő időkre (eddig 32 évre) a beszédtémánk. :)
34. Gyulus
Hozzászólás időpontja: 2011. október 2. - 22:14
33: Érdekes volt ezt olvasni. Pár évvel fiatalabb vagyok nálad, így esélyem sem lett volna moziban látni a Csillagok háborúját. Ellenben 1984 karácsonya örök emlék marad számomra. :-)
35. Mola Ram (aka ZS)
Hozzászólás időpontja: 2011. október 2. - 22:28
34. Ezeket én is olvastam, de igazi információt nem közöltek, szerintem külföldi (alighanem német) lapok cikkeinek átdolgozásai voltak, írójuk/fordítójuk nem nagyon láthatta a filmet. Az Alfa "királykisasszonyos" cikkében pl. nem Leia fényképe szerepelt, hanem egy számomra ismeretlen hölgyé - de az elfoglalta a fél oldalt. Igazi információval csak a (kicsi) Filmvilág egyik 1978-as száma szolgált, mely Lucas-interjút közölt. Az első nagy alakú Filmvilágban (79) is volt egy cikk a bemutató kapcsán - Dr. Matos Lajos, az akkori "SF-szakértők" egyike írta, ha jól emlékszem.

A dögletesen hosszú híradó-reklámok-kísérőműsor hármasa szörnyű dolog volt, és a nép bizony ki-be járkált. A film ráadásul "kétrészes" volt, vagyis dupla helyárért nézhettük meg. A Corvinban 44 forintba került egy jegy, ami egyáltalán nem volt olcsó...
36. Mola Ram (aka ZS)
Hozzászólás időpontja: 2011. október 2. - 22:47
33, bocs...
37. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. október 3. - 0:58
35. Úgy emlékszem, hogy Tatabányán 20 Ft volt, de ott a normál helyár úgy alakult, hogy az 1-2. sor 2 Ft, a 3-10. sor 6 Ft és a 11-16. sor 10 Ft, tehát nálunk is megvolt a dupla ár.
38. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. október 3. - 9:20
35. Mézesmadzagnak pont elég volt ennyi is. Az utcán focizás közben a szomszéd srácok is azt beszélték, hogy jön a "Csillagháború", meg hogy királylány, meg felkelők, robotok, űrhajók, szerintem figyelemfelkeltéshez ennél több infó egy alsó tagozatos gyereknek nem is kellett. Legalábbis engem eléggé izgatott a dolog, mert teljesen más, újszerű történetet ígért, mint például az azon a nyáron elolvasott A három testőr volt.
Arra is emlékszem, hogy akkor nem néztük meg többször, vagy max. csak még egyszer, de az igazi nagyüzem, az csak A Birodalom visszavág idején jött el, akkor sokszor láttam a Csillagok háborúját a moziban, merthogy A Birodalom bemutatójára visszahozták az előző részt is, ahogyan A Jedi visszatér idején is újrajátszották a másik két filmet. Akkoriban - ebből a szempontból - szimpatikusabb volt a moziforgalmazás. Ráadásul a Jedire már elég jól olvadt a vasfüggöny, hiszen míg a Csillagok háborújára még 27 hónapot kellett várnunk, A Birodalom visszavágra pedig 20-at, addig A Jedi visszatér röpke 16 hónappal az amerikai bemutató után már látható volt itthon is. Mi több, a Jedi volt az első filmek egyike, amelyiket premier előtt kalózverzióban szivárogtatták be az országba, és (pl. mifelénk pincehelységben működő) ifjúsági klubok hétvégi programjaként zsúfolódtak be rá az emberek. Ez szó szerint föld alatti filmes mozgalom volt. :)
1983 karácsonyán megérkezett E.T., akivel aztán jó sokáig találkozgattam. Még Komáromba is átvonatoztam a sűrű hóesésben, hogy a már nálunk nem vetített filmet továbbra is csodálhassam. Mire úgy ahogy csillapodtak a földönkívüli botanikus által kelt érzelmi hullámaim, máris itt volt 1984 szeptembere, aminek elején a mozinkban a Petőfi özvegyéről és családjáról szóló Mária nap című film volt műsoron egy vagy két hétig. Szinte mindennap vettünk rá jegyet az első sorba 2 forintért, hogy a film előtt láthassuk A Jedi visszatér előzetesét.
Mikor vége volt a két perces csodának, felálltunk és kimentünk. Volt hogy csak ketten ültünk a nézőtéren, de nem számított, négy forintért is elindult a vetítés, a jegyszedő néni pedig kérlelt, hogy maradjunk bent, nézzük végig a filmet. Egyszer maradtunk is, de nem nagyon kötött le Szendrey Júlia problémája, amikor én már több mint két és fél éve a befagyasztott Han Solóért aggódtam. :)
A Jedi visszatér aztán rendesen meghatározta az őszi mozinézést. Mellette még a Videoton UEFA-menetelése volt emlékezetes, a fehérvári géniuszok kiverték a Manchester U_nited csapatát, a magnóból bömbölt az első Alp_haville album, és karácsonykor pedig a televízióban megnézhettük a szinkronizált Csillagok háborúját, aminek a hangját a hordozható magnóm beépített mikrofonjával két audiókazettára sikerült rögzítenem, és még szilveszter estéjén a haverokkal a havas lakótelepi parkban is úgy hallgattuk a felvételt, mintha mindannyian akkor hallottunk volna először a dologról. :)
Ezután már csak egy bő fél évet kellett várni, hogy megérkezzen hozzánk Az elveszett frigyláda fosztogatói, s vele belecsöppenhessünk egy másik legendás világba.
39. andrew1975
Hozzászólás időpontja: 2011. október 3. - 15:46
38.

Remélhetőleg - az utolsó mondatodhoz csatlakozva - nem kell sokat várni eme legendás világnak a HD-ben való felfedezésére sem! :) (Megjegyzem, sokkal nagyobb hír és öröm lenne számomra, mint a SW BD-megjelenés!)
40. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. október 3. - 15:56
39. Most a Csillagok háborúja filmek az ünnepeltek, így azok méltatásáé a hely. Jones várjon a sorára. :)
41. csabaga
Hozzászólás időpontja: 2011. október 3. - 16:45
Furcsának fog tűnni,de én a Birodalom visszavágot láttam elsőnek.
Az ismerőseim leszóltak az első részt,így csak jóval később egy utánjátszó moziban néztem meg.A kópia jócskán lestrapált volt már.
42. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2011. október 3. - 18:05
43. KoriG
Hozzászólás időpontja: 2011. október 3. - 19:31
Jééé, a kis Anakinnak a "legócsóbb" bicikli fékkar van a járgányán. Igazi sufnitunig!!!
44. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. október 3. - 20:49
41. Lám, már 1979-ben se volt érdemes ismerősökre hallgatni. :)
45. Mulholland
Hozzászólás időpontja: 2011. október 3. - 22:23
Kedves Téglagyári Megálló! Lehet hogy te nagyon jól keresel és neked a kiadványok ára bakfitty, szerintem pedig gáz hogy nálunk dupla annyiért húznak le minket. Pl. a Star Wars is ilyen. Tudod van egy fajta vásárlói index a klasszikus hamburgerrel. Hát mi ebben nagyon szarul állunk. Szóval légyszíves nem kell a kiosztogatása annak, aki igen is sokaljas a magyarországi árakat, sokszor igénytelenebb formában kiadott művekkel jóval drágábban.
46. Endor
Hozzászólás időpontja: 2011. október 3. - 22:41
41. Én is a Birodalom visszavágot láttam elsőnek 82-ben. Jó volt, hogy akkor újrajátszották az "első" részt is, amit rövidesen meg tudtam nézni. De soha nem értettem, hogy miért Csillagok háborúja I-II címen ment. Bár gondolom azért, hogy dupla helyáron lehessen rá a jegyeket eladni. Utána kb. egy évvel egy osztálytársam mesélte, hogy hallota a rádióban, hogy készül a következő rész, aminek a Jedi bosszúja lesz a címe. Alig bírtam kivárni.
Fantasztikus teltházas mozik voltak akkoriban, hosszú sorokkal a pénztáraknál. Még pótszékeket is raktak be.
47. Endor
Hozzászólás időpontja: 2011. október 3. - 23:00
Azt nem értem, hogy a Baljós árnyak képminőségét miért húzzák le egyesek. Nekem nem tűnt fel, hogy számottevően rosszabb lenne. Még a fenti kinagyított képen sem. Csak valahogy lágyabbnak tűnt a képe. Nekem a Jedi visszatér tűnt egy kicsit gyengébb képminőségűnek.
Az extrák közül a 9. extra lemez fantasztikusan jó! Szuper, hogy van hozzá magyar felirat is.
A 7. és 8. bónuszlemezen nálam csak spanyol, német és olasz felirat választható. Biztos, hogy van angol felirat hozzá? Vagy mégsem teljesen ugyanaz lenne a német kiadás?
48. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. október 3. - 23:07
45. Sokaljas? Hát bizony, szép számmal vannak olyanok, akik még a legjobb film topikjában is csak ezt a minden csapból ömlő prolirinyát nyomják. Viszont a negatív hullámokat is lehet terelni, arrébb hessegetni, hogy itt a filmről és a kiadványról legyen szó, és örvendezzünk vala, a korlátoltak pedig maradjanak a korláton kívül.
49. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. október 3. - 23:08
46. Tényleg, a pótszékek! De jó hogy mondod, ezt már el is felejtettem. :)
50. FEC
Hozzászólás időpontja: 2011. október 3. - 23:26
46. Azért volt Csillagok háborúja I-II a cím, mert a mozikban még csak egy-egy vetítő volt (ez 90 perces orosz filmekhez elég) és a film hossza miatt egy szünetet tartottak, amikor befűzték a második tekercset. Aztán mikor kijött a Csillagok háborúja V. - A Birodalom visszavág, szidtuk a rendszert, hogy miért nem hozták be a 3. és 4. részt.
51. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. október 3. - 23:44
50. Ugye ezt csak poénnak szántad? :)
52. Endor
Hozzászólás időpontja: 2011. október 4. - 0:02
49. Én meg azt felejtettem el, hogy milyen felhördülés volt a Birodalom visszavág kezdetekor, amikor a STAR WARS cím megjelenésekor elhangzott a Csillagok háborúja cím, és a közönség értetlenkedett, hogy most miért megint a Csillagok háborúját játszák, amikor a folytatásra vettek jegyet. :-)
Másik topikban idézte fel valaki, akkor ugrott be nekem is.
53. tteron
Hozzászólás időpontja: 2011. október 4. - 0:20
off: Prolirinyát??? Azt hiszem ez inkább téged minősít kedves megálló mint engem.)
Ja és azt is kösz, hogy egy "egyébként" teljesen jogos megszólalást lekezelőleg és olcsó módon egy billentyűzet elütésre alapozva próbálsz kikezdeni, ez is sokat mutat rólad. Te kis korlátolt, te :). No de ne személyeskedjünk tovább.)

A kiadvány jó, csak nem ilyen áron. Ennyi.)
üdv
mulholland
54. Mola Ram (aka ZS)
Hozzászólás időpontja: 2011. október 4. - 0:44
Off - 46.
Egy kétórás film kettőnél jóval több tekercsből állt.
Volt olyan vetítőhely, ahol tényleg csak egy gép volt, de azért messze nem ez volt a jellemző.
Azt honnan veszed, hogy egy orosz (akkor szovjet) film mindig 90 perces volt???
55. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. október 4. - 0:45
53. Mivel már hatszázhuszonezer vélemény érkezett "mérennyi?" terjedelemben, nem nagy kérés, hogy az ez irányú nyafogást itt már ne kelljen olvasni azoknak, akiket valóban a kiadvány érdekel és nem az árán ketyegők. A rinya egyébként sem engem minősít, mivel nem én rinyálok, viszont én vagyok az, akit már untatnak azok, akik minden egyes alkalommal itt akadnak el a műélvezetben. Kár, hogy nem értetted meg azt, amit már öt nappal ezelőtt is leírtam.
56. El Zorro Del Desierto
Hozzászólás időpontja: 2011. október 4. - 10:12
Én gyerekkoromban kihagytam moziban a régi Star Wars filmeket (inkább könyveket olvastam). Csak a 2000-es években láttam először a Film+-on az egyiket (amelyikben a kis medvék vannak, ha minden igaz, a Jedi visszatért). Mit ne mondjak, semmilyen formában nem érthető, hogy mitől ez a nagy rajongás. A medvék aranyosak, de a film végi űrcsata nagyon idegesítően kaotikus, és látszik, hogy makettűrhajókkal vették fel. Viszont régebben láttam videón ugyanezekkel a kismackókkal egy filmet, a címét már nem tudom, de abban nem szerepelt Luke Skywalker meg a többiek, hanem a macik valami lényekkel harcoltak a bolygójukért. Na az jó kis film volt a maga nemében és idejében.

Amúgy ez az egész Star Wars dolog nagyon elavult mára, szerintem a jövő a Transformers filmek irányában keresendő.
57. Jester
Hozzászólás időpontja: 2011. október 4. - 10:18
56: Meg volt egy olyan film is, amiben a medve Anthony Hopkinst akarta megenni. Abban sem szerepelt Luke Skywalker.
58. Hajnal
Hozzászólás időpontja: 2011. október 4. - 20:40
45.-53.- stb

mindenki tudja, itt nálunk dupla annyiért jutsz hozzá,
van aki megveszi, előrendeli az ****-ről, van aki feleannyiért ugyanazt az e-****-ről


az hogy miért itthon ennyi, már számtalanszor ki lett tárgyalva mindenhol, ez van , ennyiért adják

ha másnak jó így, lelke rajta,de mindenkinek ott a lehetősége mit és honnan és mennyiért szerez be , ez van, ez ma Magyarország....
59. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. október 4. - 22:53
34. Nekem meg az Alien premierje volt túl nagy falat 12 évesen. Bátyám falfehér arccal érkezett haza a moziból, és úgy mesélt róla, mint aki kísértetet látott. Ez az esze tán jól beette magát az emlékezetembe, és vártam már, hogy mikor láthatom én is a borzongások borzongását. Kb. 13-14 évesen aztán megvolt a moziélmény, nyolcadikos koromban 198 cm magassággal simán vettem az akkoriban a mozikban még szigorúan vett korhatársávokat.
Az Alienről úgy mentem haza, hogy minden házsarok és fatörzs mögé potenciális veszélyforrásként odaképzeltem a "nyolcadik utast" és heves szívdobogással a sötétben (akkoriban a közvilágítás sem volt annyira fejlett) tettem meg az akkor legalább ötször hosszabbnak érzett hazavezető utat. :)
Amúgy ilyen fantáziálgatásom akkoriban több volt, a Birodalom visszavág egyik esti vetítéséről hazafelé buszozva a kinti sötétben távolról fénylő városi lámpák, ablakok totál olyan hatássá olvadtak össze, hogy abból egy csillagromboló felszíne sejlett elő. Próbáltam fejben kiszámolni, viszonyitgatni, egyáltalán elképzelni, hogy ha hirtelen leszállna Vader rombolója, akkor az milyen méretű lenne, gyalog mennyi idő alatt tudnék végigsétálni rajta. Mindig is nagyon érdekeltek az űrjárművek azon részei, melyeket a filmekben nem láthattunk. Épp ezért is faltam ezerrel a később beszerzett "Fantasztikus gépezetek" és "Képes enciklopédia" könyveket.
60. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. október 4. - 22:54
esze=este
61. Posza
Hozzászólás időpontja: 2011. október 5. - 8:31
59: Érdekes, ez akkoriban országos jelenség lehetett. :) A haverom(aki egy évvel idősebb tőlem) ugyanezt mesélte, minden sarkon kinézett a kihalt utcán, alig mert hazamenni. Egy szegedi származású ismerősöm szerint az egyik vetítésnél még a mentőt is ki kellett hívni, mert valaki rosszul lett előadás közben. Én 87-ben előbb láttam a folytatást, mint az Alien-t, de nem viselt meg annyira. Sokkal félelmetesebb volt viszont 9 éves gyerekként az Óz-ban a nyugati banya. Az sokáig kísértett álmaimban. :)
62. Jester
Hozzászólás időpontja: 2011. október 5. - 8:50
61: Azóta sem jártál a Nyugati környékén, mi? :)
63. Posza
Hozzászólás időpontja: 2011. október 5. - 11:04
De igen, évente egyszer-kétszer. Pár hét múlva a Rezső show-ra is megyek szombaton. :) (csak a legelsőn nem voltam 2000-ben)
64. Jester
Hozzászólás időpontja: 2011. október 5. - 12:54
63: Soltész? Klassz! :)
65. csabaga
Hozzászólás időpontja: 2011. október 5. - 17:03
A példád mutatja,a korhatár besorolás jogos volt.:)
Én sem voltam még 18,de egy ismerős jegyszedő néni beengedett,miután már a nézőtéren ülőktől elkérték a személyi igazolványaikat,hány évesek is.
Érdekes módon én sohasem éltem bele magam ezekbe a filmekbe,így nem is ijedeztem.
Kivéve az Alfa Holdbázis,amit túl kiskoromban láttam.Igaz a szüleim megbeszélték velem a látottakat.Ennek ellenére ma akkori magamnak nem engedném megnézni.Igaz,csak másfél tévéadó volt...
66. Gyulus
Hozzászólás időpontja: 2011. október 5. - 18:21
Én kb. 9 éves voltam, amikor a T1-et láttam egy német nyelvű kalóz VHS-ről, és utána bizony be voltam tojva, nehogy rám támadjon egy Terminátor. Érdekes, hogy a film a kazettán a présgépes jelenetnél ért véget, és sokáig azt hittem, nincs is tovább. Később a képregényváltozatot olvasva lepődtem meg, hogy ott kicsit tovább ment a történet, később pedig a film újranézésekor döbbentem rá, hogy ezt a filmben is megvalósították. :-)
67. Mola Ram (aka ZS)
Hozzászólás időpontja: 2011. október 5. - 18:29
66. Kultúrtörténeti tény, hogy a Terminator végét, benne a zseniális zárómondattal, azért hagyták le sokszor a kalózok, mert így ráfért a Commandóval együtt egy 180-as kazettára. Nem viccelek.
68. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. október 5. - 18:49
65. Az Alfának azt a részét láttam kb. nyolcévesen, amelyikben megjelentek azok a kifordított belsejű emberre hasonlító idegenek, hasukon egy nagy szemmel és telepatikusan manipulálták a bázis tagjait, kivéve persze Szuper Meklént, aki végül rájött, hogy nem a csajt ölelgetik a kabrióba, hanem a bombát a holdjáróba, amit az idegenek a bázis elpusztítására hoztak oda. Na, az egy paráztatós rész volt. :) Megvan a teljes sorozat, majd a Csillagkapu-maraton után előveszem, bár három rész után leálltam a Támadás egy idegen bolygóról-lal is, úgyhogy akkor előbb Dávid Vince jön, aztán az Alfa. :)
69. Gyulus
Hozzászólás időpontja: 2011. október 5. - 19:30
67: Lehet, hogy így van, bár arra már nem emlékszem, hogy a következő film a Kommandó volt-e a kazettán. A Kommandó egy részét először egy gyermektáborban láttam, és szerelem volt első látásra. Azóta is az a kedvenc filmem. Jöhetne az is Blu-ray-en.
70. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. október 5. - 19:35
Emlékeim szerint a Kommandót moziban láttam, valamikor húszéves koromban.
71. Stanley Ipkiss
Hozzászólás időpontja: 2011. október 5. - 19:40
70. miért, most mennyi vagy? :) Nem volt az olyan régen... ;-)
72. Gyulus
Hozzászólás időpontja: 2011. október 5. - 19:56
71: A Kommandót a falusi "mozi"-ban nekem is sikerült megtekinteni celluloidról, ami szintén örök emlék marad. Fatámlás székek, a tekercsek között cigiszünet. 20 Ft volt a jegy. Akkor már én is nagyobbacska voltam, és tucatnyiszor láttam már a filmet, de a 80-as években pár hét után nem tüntek el végleg a filmek a mozikból. Arra már nem is emlékszem, hogy mikor is volt ez a falusi vetítés, de az is lehet, hogy már a 90-es években.
73. csabaga
Hozzászólás időpontja: 2011. október 6. - 16:50
65.
Hát én azt a részt egy nyári táborban láttam,és már nem voltam olyan kicsi hozzá.:)
Én is felvettem volna a sorozatot,ha a helyi kábeltévé nem pont akkor veszi ki a kínálatából a Filmmúzeumot.
Azóta megint van ez az adó,és várok egy újabb ismétlést...
74. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. október 6. - 19:06
73. Amiről én beszélek, annak az első vetítése 1977 őszén-telén volt, amikor is már nincs nyári tábor, pláne nem este nyolc tájékán, amikor műsorra került.
75. Lord Picard
Hozzászólás időpontja: 2011. október 6. - 21:07
Most a Blu-Ray megjelenés miatti élénk érdeklődés miatt én is elkezdtem nézni a filmeket, igaz csak dvd-n, a díszdobozos kiadásokat. Már megvolt az I. Rész, ma megnéztem a II. Részt is. Nagy tévén, képfeljavítós dvd lejátszóval azért igen nagy élmény így is :) De aminek apropója írásom, az inkább az első találkozásom a Star Wars-sal.

Emlékszem, 1999 karácsonyán, vagy talán 2000 karácsonyán kaptam ajándékba a Baljós árnyakat, Az elveszett világ: Jurassic Park és a Titanic mellett... VHS-en! :)) Ezek után nem sokkal vett bátyám dvd lejátszót, és az egyik első dvd, amit vett mellé, az a Baljós árnyak volt, még 2001-ben. Már akkor ámultam a dvd és VHS közötti minőségkülönbségen, nem mellesleg, nagyon tetszett a film is. Aztán amikor közeledett a Klónok támadása, valamikor 2002 őszén tudatosult bennem, hogy hoppá, van egy "szent" trilógia is még a múltból. Ki is vettem a kölcsönzőből a három filmet, persze még mindig kazettán, a felújított változat volt ez már, és ekkor szembesültem azzal, mekkora nagy kaland is ez a csillagháborúzás. Rettenetesen ledöbbentem a Birodalom visszavág emblematikus fordulatán, alig tértem észhez a meglepődéstől. A II. Rész már dvd-n jutott el hozzám, a harmadik résznél persze már ott voltam a moziban. Az új trilógia nekem ezért is nosztalgikusabb, mint a klasszikus, először szembesültem a Star Wars világával, fantasztikus zenéjével, de azt el kell ismernem, utóbbi a jobb, összetettebb trilógia, míg az újak látványvilága itt-ott túl sok már. Már azért megérte az új trilógia, hogy többet kapjunk Obi-Wan-ból, a jedikből, Palpatine ármánykodásából, Anakin figuráján többet dolgozhatott volna Lucas, nem hiszem, hogy Hayden Christensen hibája lett volna, hogy nem sikerült ennyire jól a figura, de összeségében remek szórakozást nyújt az új trilógia is, a régi pedig pláne! Anyumtól kaptam tegnap két Star Wars könyvet. Azt hittem a híres Thrawn-trilógia második és harmadik kötete, de most derítettem ki, hogy ezek a Jedi Akadémia-trilógia második és harmadik kötetei, úgyhogy most szerezhetem meg a Thrawn könyveket is :D Az biztos, hogy olyan nagy rajongója nem lettem/leszek a Star Wars-nak, mint pl. a Star Trek-nek, de bőven van helye az életemben :)
76. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. október 6. - 21:18
75. A Thrawn-trilógiához még két-két további Timothy Zahn regény tartozik, A múlt kísértete és A jövő látomása, illetve A túlélők keresése és a Kirajzás.
Egyébként a Birodalom örököseiből és a Sötét erők ébredéséből van egy-egy plusz példányom, ezek Walhalla Páholyos kiadások (mert hogy Szukits-verzió is létezik belőlük) ha érdekel.
77. Lord Picard
Hozzászólás időpontja: 2011. október 6. - 21:26
76. Igen, láttam, hogy van jó pár könyv a témában :) Nem semmi méretekben kiterjeszti az ismereteket a Star Wars-ról, így már érthető, miért is hasonlítják a Star Trek világának alaposságához, csak ott ugye mozgóképes tekintetben terjesztették ki az ismereteket. Érdekelnének a könyvek, írsz egy emailt ezzel kapcsolatban? Csak mert én nem tudom a tiedet, enyém viszont látható Xpressen.

78. csabaga
Hozzászólás időpontja: 2011. október 7. - 16:44
74.

Akkor én egy ismétlést láthattam.
Biztos,hogy nyár volt,tábor volt,bentlakós,csak nem volt tévé.
Furcsa,de megvoltunk nélküle.
Viszont volt egyszer egy filmvetítés,de arra nem emlékszem.
A hírhez csak regisztrált, fórumhozzászólási joggal rendelkező látogatóink szólhatnak hozzá, bejelentkezés után!
Legfrissebb hírek
2017. januári megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSJanuárban kiderül, hogyan hozzák a Gólyák a babát, és hogy milyen tökéletlen Meryl Streep hangja, érkezik A hét mesterlövész, modern köntösben, borzonghatunk a Vaksötétben, és betekintést nyerhetünk Kevin Spacey Kilenc életébe is. (623 napja) Decemberi megjelenések: GHE-Bontonfilm, Pro VideoDecemberben csatlakozhatunk az Öngyilkos osztaghoz, beleshetünk A kis kedvencek titkos életébe, bővített változatban csodálhatjuk a Gyűrűk Urát, az akcióról pedig a Haverok fegyverben és Jason Bourne gondoskodik. (671 napja) Pop art stílusú fémbobozos Blu-ray kiadványokJó hírrel szolgálhatunk a különlegességekre vevő filmrajongók számára: Pop Art stílusú fémdobozos kiadványok jelennek meg még az idén. (695 napja) Novemberi megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSSuhanhatunk liánokon Tarzannal, tanúi lehetünk az idegen lények második Függetlenség napjára időzített rajtaütésének, betekintést nyerhetünk a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar világába. A forgalmazók novemberben is ínyenc filmcsemegékkel kényeztetnek! (700 napja) Ajándékokkal érkeznek a Warcraft kiadványokNem csak a filmélménnyel, hanem videojátékos ajándékokkal is gazdagabb lesz, aki beszerzi a Warcraft: A kezdetek DVD vagy Blu-ray kiadását. (703 napja) GHE: 2016. októberi megjelenésekPandák, orkok, gengszterek, pénzes cápák, FBI-ügynökök és mutánsok gyülekező! (733 napja) ProVideo: 2016. szeptemberi-októberi megelenésekOktóber havában - elnézést a kifejezésért - egy v*lag megjelenés várható: démonok közé keveredünk, elvarázsolnak minket, bepillantunk Tükörországba, és vadiúj Harry Potter-kiadványokban dőzsölhetünk. De lássuk előbb a szeptembert (jobb késő...)! (735 napja) GHE: 2016. szeptemberi megjelenésekVadászok, szomszédok, madarak és lánytesók, továbbá minden idők egyik legjobb vígjátéka végre BD-n! (749 napja) Itthon is megjelenhet a gyűjtemények gyűjteményeha elég előrendelés jön rá össze, akkor itthon is megjelenhet a 30 lemezes Középfölde gyűjtemény. Csak rajtad áll. (763 napja) GHE: 2016. augusztusi megjelenésekFüggetlen filmcsemegék, polgárpukkasztó komédiák, egy felemelő sportfilm és az utóbbi évek egyik legszuggesztívebb horrorja. (788 napja) ProVideo: 2016. augusztusi megjelenésekJön az első UHD, továbbkékül Westeros, a Beavatott újabb talányokkal szembesül, megérkezik minden idők legédesebb cicusa, és meghallgathatunk egy gyilkos tréfát. (799 napja)

© Xpress.hu - 1999-2008