2018. szeptember 23.
Nem regisztrált felhasználó  - [regisztráció | belépés]


 

related links: Replica Watches Australia Cheap Oakley Sunglasses Canada Fake Oakley Sale Online Fake Oakley Cheap Ray Bans Sunglasses Cheap Audemars Piguet Replica Watches Replica Rolex Watches Online Store Omega Seamaster Replica Watches Replica Louis Vuitton replica watches uk hublot replica watches richard mille replica watches replica omega watches Replica Audemars Piguet Watches replica hublot watches Fake Breguet Watches replica breitling watches Replica Richard Mille Watches Panerai Replica Watches Cheap Oakley Sunglasses Breitling Replica Patek philippe Replica watches Panerai Replica Watches swiss chopard replica Replica Hublot Big Bang Christian Louboutin Outlet Louboutin Shoes Outlet michael kors outlet nike outlet uk cheap Louis Vuitton Outlet Replica Rolex Watches
A tesztelt termék:
« 2018 szeptember »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Címkék
20th Century Fox 3D_mozi ADS Service akció akciós termékek alternatív változat angol humor animáció anime asian cinema Avonlea Média Kft. BD3D BD4K BD-ajánló BD-borító BD-teszt belügyek Best Hollywood Black Mirror Blu-ray BONTONFILM borítómustra bővített változat börtönfilm B-Roll Kft Budapest Film budget Caesar Film CD-borító Cinetel Cirko Film CORNERfilm csak DVD-n! családi digipack díj díszdoboz dokumentumfilm Dotkom Média dráma DVD Multimédia Kft. DVD-ajánló DVD-borító dvdextra 1.0 DVD-teszt életrajzi erotikus Etalon Film eurocinema extra változat fantasy Fantasy Film felújított váltzozat Fesztiváliroda FHE filmforgalmazás filmhír filmkalózkodás filmnoir futurepak független film gengszterfilm GHE gyerekfilm gyűjtemény háborús harcművészet hardware horror Hungaricom IMAX InterCom Intersonic James Bond játék játékadaptáció kalandfilm karácsony Katapult Film katasztrófafilm kémfilm kép-összehasonlítás képregény kicsomagolós videó kimaradt jelenetek klasszikus Klub Publishing koncertfilm kórház kosztümös könyv könyvismertető körkérdés krimi Kultúrbarlang KultúrSokk kultuszfilm Leon Film limitált kiadvány magyar film Magyar Nemzeti FIlmarchívum meghívó megjelenési kitekintő megjelenési lista menübemutató mese MGM Mirax Mokép Mozinet MTVA musical művészfilm Navigátor Film Oscar-díj összehasonlítás Palace Pictures pályázat pletykarovat politikai Pro Video rajzfilm remake rendezői változat rendezvény road movie romantikus röpke S_elect Video sajtóközlemény SarokPáholy sci-fi screenshot slipcase SPI spirituális sport steelbook Stephen King stúdióhír szakma szappanopera szavazás szinkronos újra szörnyfilm szuperhős táncfilm technológia termékbemutató természetfilm thriller toplista történelmi trashfilm tv-sorozat újrakiadás újságmelléklet Ultrafilm vágatlan változat vallási vásár vélemény vetítés videó vígjáték western Wiamfilm Xpress Xkluzív zene zombifilm
2011. június 23. - 11:47 - zalus | Utolsó frissítés: 2011. június 23. - 14:09
DVD-teszt: Ragyogás (The Shining, 1980)
Teszterünk jó mélyre ásott a gyűjteményében, egyben a horrorklasszikusok sötétlő kútjában, hogy előálljon ezzel az időtlen darabbal, amelynek ugyan vannak hibái (kérdezzétek meg Kinget), de még mindig egyenes háttal hozza rá a frászt gyanútlan nézőjére.

A film

Stephen King horrortörténetének 1980-as feldolgozását annak ellenére sorolják a megkerülhetetlen klasszikusokhoz, hogy maga az író és regényének kedvelői nem feltétlenül emlegetik a legsikerültebb adaptációk között. A legendás rendező, Stanley Kubrick saját képére formálta az alapanyagot, átértelmezte a figurákat, ugyanakkor kétségkívül emlékezetes művet alkotott, mely máig képes elbűvölni nézőjét.

A coloradói Overlook Hotel a hosszú és kemény télre teljesen kiürül, egyedül az új gondnok (Jack Nicholson) és családja marad az elszigetelt szállodában. Az elszigeteltségben Jack Torrance jó alkalmat lát arra, hogy megírja dédelgetett könyvét, azonban felesége (Shelley Duvall) egyre jobban aggódik különleges képességű fiukért (Danny Lloyd), aki furcsa jelenségeket tapasztal. Hamarosan kiderül, hogy a legfőbb veszedelmet nem a szálloda kísérteties eseményei, még csak nem is a rettegett 237-es szoba jelenti, hanem maga Jack Torrance, aki mindinkább családja ellen fordul.

Feltehetően még azok is hallottak Jack Nicholson rémületesen jó alakításáról és a baltával vágott lyukon történő hírhedt „Here’s Johnny!” bekiáltásról, akik magát a filmet nem is látták. Ez sokat elárul arról, hogy Jack Torrance karaktere milyen ikonikussá nőtt ki filmográfiájában, másrészről könnyen csalódás érheti azt, aki minden idők legfélelmetesebb pszichopatáját várja személyében. Torrance valójában egy jellemgyenge, kisszerű figura. A szállodában uralkodó erők lehető legkönnyebb prédája. King részben azért is csalódott a filmben, mert ő jó embernek írta meg Torrance-t, akit megkísért a gonosz, Kubrick ábrázolásában viszont a hely kizárólag azt hozza ki belőle, ami mindig is benne volt. Bár kezdetben békésnek mutatkozik, valódi szeretetet sose mutat a családja iránt, inkább csak elviseli őket, ám tartósan összezárva velük, nem kell sok, hogy rájuk vetítse minden dühét és frusztrációját. Torrance tehát nem áldozattá válik a szállodában, hanem, mint ahogy azt a befejezés is kihangsúlyozza, valójában hazatér.

Kubrick a természetfeletti elemeket minimálisra vette vissza és helyette inkább lélektani irányba viszi a történetet. Említésre kerül ugyan, hogy a szálloda helyén régen indián temető állt és az is, hogy ahol rossz dolgok történnek, az bizony nyomot hagy, ám a misztikum jelentősége elvész a főszereplőkre gyakorolt nyomás mellett. Az elemzők szállodát egyaránt szívesen értelmezik a pokol egy formájaként és a szereplők tudatalattijának megtestesítőjeként is, de egyik feltevés se nyer bizonyosságot. A hotel igazi arcát sose látjuk teljes valójában, csupán kisebb-nagyobb dózisokban érzékeljük a természetét. Ezt a szereplők is mind másképp élik meg. A felszínen a túlvilág egy vég nélküli parti, mely Torrance számára csábítónak, a fiának viszont azonnal rémisztőnek mutatkozik. Feleségének tárul fel legutoljára, az ő szemén keresztül pedig romlottnak és visszataszítónak tűnik.

A Ragyogás talán egyedülálló, hipnotikus atmoszférájával hagyhatja a legmélyebb nyomot nézőjében. A kameramunka a rendező más filmjeihez hasonlóan bámulatosan jó. Ahogy a kisfiú végigbiciklizik a szálloda folyosóin vagy ahogy Torrance baltával nekiesik az ajtónak, azok mind olyan felejthetetlen és felülmúlhatatlan képsorok, amelyek a filmet mintaértékűvé varázsolják. A zenehasználat ugyan elég direkt, de a különlegesen összeválogatott – többek közt magyar eredetű – klasszikus szerzemények szintén sokat hozzátesznek a hangulathoz.

A főszereplők egytől-egyig kiválóak, még azzal együtt is, hogy Shelley Duvall manírjait csupán egy hajszál választja el attól, hogy irritálóvá válljanak. Szinte már érthető, Torrance miért akarja megölni a feleségét. Jack Nicholson széles grimaszaival, komikus arckifejezéseivel, mi tagadás, túljátssza a szerepét, de ahogy ezt teszi, az ezúttal is élményszámba megy. Játékáért érte őt kritika rendesen, ám Nicholson maradéktalanul kiteljesedő extrém személyisége nélkül Torrance aligha vált volna emlékezetes karakterré. Feltétlen említést érdemel a film forgatásakor csupán hatéves Danny Lloyd is, aki itt megmutatkozó tehetsége dacára nagyon kurta karriert futott be: a második szerepét jelentő 1982-es tévéfilm után be is fejezte színészi pályafutását.

Bár a Ragyogás erényei vitán felül állnak, azt nem mondanám róla, hogy különösebben félelmetes horrorfilm lenne. Magával ragadó hangulata, technikai tökéletessége és Jack Nicholson parádézása se képes teljes mértékben pótolni eme szubjektív hiányosságát. A feszültség megvan, és a film hatáselemekben se szűkölködik, de az elemi rettegéshez csak utolsó felvonásában lehet közel jutni, amikor Torrance és az ő baltája elszabadulnak. Mindazonáltal, ha nem is ez lesz az a horror, amely a legtöbb álmatlan éjszakát okozza, olyan különleges élményt nyújt, ami szavatolja helyét a műfaj kiemelkedő darabjai között. Örökkön-örökké.

A DVD

A filmnek külföldön rég megjelent egy szélesvásznú, duplalemezes kiadása, ám nálunk még mindig az idén tízéves, felújított változat kapható. A hazai DVD-piac jelenlegi állása szerint persze nagy szó, hogy egyáltalán ez is beszerezhető. Eredetileg még a Warner Home Video adta ki a Stanley Kubrick-gyűjtemény részeként, melyet a stúdió filmjeinek mostani forgalmazója, a ProVideo a közelmúltban újra előásott. A borítón ezúttal semmit se változtattak és a környezetbarát toktól is megkímélték a vásárlókat.

A kiadvány zenés, állóképes főmenüvel rendelkezik, ahová helytakarékosan bezsuppolták azt a kevés bónusztartalmat is, mely a lemezre került.

A DVD-n a film 115 perces, Európában ismert változata található. Sajnos arra egyelőre nem sok esély mutatkozik, hogy a közeljövőben láthassuk a több mint húsz perccel hosszabb amerikai verziót.

A kép

Lehet szidni a Warnert, amiért 1.33:1 (4:3) képarányban adta ki a filmet, de azon túl, hogy a megjelenés idején még nem fordultak elő ily nagy számban szélesvásznú tévék, igazából csak a rendező, Stanley Kubrick utasítását követték, aki ezt tekintette a film eredeti képarányának. A transzfer a DVD-formátum egy korai gyermeke, ám a borítón is jelzett felújításra változatlanul büszkék lehetnek készítői.

A képminőség a film korát is figyelembe véve kitűnő, részletgazdagság és élesség terén ráver a Warner nem egy új megjelenésére. A színek kellemesen teltek, hozzájárulnak a vizuális élvezethez. A kontúrokban némely totálkép esetében van némi hiba, és a fehér falfelületeken is zajosság vehető észre, de a transzfer összességében tiszta és maradéktalanul visszaadja a film látványvilágát.

Amennyiben szélesvásznú tévén nézitek a filmet, és zavarnak a vertikális csíkok a kép oldalán, úgy belezoomolhattok, és a kép minősége még így is élvezetes marad, de az eljárásnak az a hátránya, hogy zoomoláskor lecsúszik a feliratozás, de 14:9-es üzemmódban még éppen látható marad.

Maga a felirat korrekt munka, azonban a fordítás nem mentes a hibáktól. Ami személy szerint a leginkább zavart, hogy az Overlook Hotelt lefordították Szépkilátás szállodának, és ha ez nem lett volna elég, a film felénél átnevezték a nem kevésbé esetlenül hangzó Szépkilátó szállodává.

A hang

A DVD-n 5.1-es angol és spanyol hang található. A hazai szinkron hiányának oka nem a kiadvány korában keresendő. Legjobb tudomásom szerint a filmhez soha nem készült magyar szinkron, és ha betartják Kubrick rendelkezését, akkor ezután se fog. Aki meghallja az eredeti hangot, az valószínűleg nem is ejt több könnycseppet a szinkron hiánya miatt, ugyanis csodálatosan szól. Az 5.1-es hangzást leginkább a zene használja ki, az viszont alaposan. A nyugtalanító taktusok betöltik a teret, és az előadásban részt vesz az összes sugárzó. A hang felújítása átgondolt és rendkívül hatásos lett, egyedül a szövegnek van némi dobozhang jellege, s ez emlékeztet arra, hogy a film bizony több évtizede készült.

Az extrák

Az extrák sora szűkös, de legalább tartalmas. Az egyszerűségében is meggyőző előzetesen túlesve megtekinthetjük a forgatásról készült filmet, melyet a rendező lánya, Vivian Kubrick készített, és ezzel ki is merítettük a bónusztartalmat. A 33 perces werk távolról se nyújt átfogó képet a Ragyogás megalkotásáról, azonban páratlan dokumentumértékkel bír. Látni, ahogy Jack Nicholson felkészül vagy ahogy Kubrick rendez, már önmagában is óriási élmény, de amellett, hogy ezúttal tényleg beleshetünk a kulisszák mögé, érezzük a forgatás mindennapjainak hangulatát, egy házivideó személyességével és őszinteségével rendelkezik az anyag. Nem csinál titkot abból se, hogy Shelley Duvall milyen nehezen viselte a forgatást, és a rendező sem bánt vele kesztyűs kézzel.

A doksit megtekinthetjük akár Vivian Kubrick kommentárjával is, ami értelmet ad a hosszan bevágott filmjeleneteknek. Míg a werkhez legalább angol felirat választható, a kommentár megértésében egyedül saját hallás utáni szövegértésünkre támaszkodhatunk. Kubrick lánya eleinte még kissé zavarban van és néha el is hallgat, de hamar belejön a feladatába és további érdekes információkkal egészíti ki az elhangzottakat, melynek köszönhetően már elég sokat megtudunk a forgatásról ahhoz, hogy ne legyen komolyabb hiányérzetünk az extrákat illetően.

A teljes kép

A Ragyogás egy zseniális rendező kézjegyét magán viselő horror Jack Nicholson utánozhatatlan alakításával. A DVD-kiadás ma már korosnak számít, de a szépen felújított kép és hang, valamint Kubrick lányának több szemszögből is értékes dokumentumfilmje révén továbbra is megéri a pénzét.

Lazók György

Kövess minket facebookon!


Kapcsolódó termékek
Kapcsolódó személyek
Hozzászólások
Sorrend: IDŐREND | FORDÍTOTT IDŐREND
1. Balint
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 11:54
A teljes képre reagálva: Ez bizony így van, de ez a film bármilyen formátumban megéri a pénzét! Még akár egy tv2-ről felvett vhs-en is, ugyanis ők is feliratosan adták;)
2. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 12:10
Minden tiszteletem Kubrické, de nekem ez a film már a nyolcvanas években és azóta is "sovány" a zseniális könyvhöz képest. Ha úgy tetszik, kulcsfontosságú elemeket dobáltak ki a regényből a forgatókönyv írásakor, így a végeredmény csak önmagában jó, de lehetne sokkal jobb is. Érdekes volna a mai filmes technika birtokában újratuningolni a történetet, és ez a King-megfilmesítések legtöbbjére igaz. Nicholson megőrülése a legjobb az egész filmben, kár, hogy pont az nem derül ki világosan, hogy mitől fordul be.
3. Dalmát
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 12:12
Nálam a King feldolgozások sorában csak a középmezőnyben kullog, ami egyértelműen Nicholson játékának rovására írható. Minél bekattantabb a figura, annál kevésbé tudtam komolyan venni az egészet, így a végére már akkorákat ásítottam, hogy belefájdult az állkapcsom.
4. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 12:21
Mindazonáltal örvendek a dvd-tesztnek, nem igazán vagyunk ilyesmivel elkényeztetve manapság, ezért jól meg kell becsülni! :)
5. creeper
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 12:47
Szép teszt (néhány minimális elütéssel), a Ragyogás az egyik legjobb film, amit valaha láttam - Kubrick pedig az egyetlen rendező, akinek összesen három klasszikusa is kiérdemli ezt a címet nálam.
6. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 12:53
5: Megírnád, mik ezek: szeretném javítani őket. :)
7. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 12:54
5: Megírnád, mik ezek? Szeretném javítani őket. :)
8. Remo
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 13:11
Nehéz manapság jó szerkesztőt találni. :)
9. fade
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 13:35
Fent van a polcon, lehet valamikor meg is nézem mostanában, kedvet kaptam a cikk elolvasása után :) Maga a film nagyon jó, olvastam kömyvben is - két külön világ, nincs ezzel semmi baj. Sosem értettem miért kéne egy könyv adaptációnél minden sorhoz ragaszkodni. Ez egy önálló alkotás, úgy érdemes értékelni.
A hotel és a fényképezés gyönyörű, mai szemmel megnyugatót a higgadt kamerakezelés. A mostani rángatózós képek után igazi megváltás...
10. creeper
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 13:40
(6. A baltás kép alatt: "Az elemzők szállodát.."
A másik már javítva.)
11. field
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 13:44
7:

kétség kívül = kétségkívül

könnyen csalódás érheti, aki = könnyen csalódás érheti azt, aki

jó embernek írta meg, = jó embernek írta meg Torrance-t,

vette vissza és helyette = vette vissza, és helyette

Említésre kerül ugyan, hogy a szálloda helyén régen indián temető áll és az is = Megemlítik ugyan, hogy a szálloda helyén régen indián temető volt, és azt is

Az elemzők szállodát egyaránt szívesen értelmezik a pokol egy formájaként és a szereplők tudatalattijának a megtestesítőjeként, = Az elemzők a szállodát szívesen értelmezik a pokol egyik formájaként és a szereplők tudatalattijának megtestesítőjeként is,

A hotel valódi arcát sose látjuk teljességében = ????

a szálloda folyosóin vagy miképp Torrance baltával = a szálloda folyosóin, vagy ahogyan Torrance baltával

olyan felejthetetlen és felülmúlhatatlan képsorok, amik a filmet = olyan felejthetetlen és felülmúlhatatlan képsorok, amelyek a filmet

de, ahogy ezt teszi, = de ahogy ezt teszi,

Játékáért értő itt kritika rendesen = ????

hat éves = hatéves

feszültség megvan és a film = feszültség megvan, és a film

Torrance és az ő baltája elszabadulnak = ????

olyan különleges élményt nyújt, ami szavatolja = olyan különleges élményt nyújt, amely szavatolja

tíz éves = tízéves

dvd piac = DVD-piac

Stanley Kubrick gyűjtemény = Stanley Kubrick-gyűjtemény

se változtattak és a környezetbarát = se változtattak, és a környezetbarát

DVD formátum = DVD-formátum

van némi hiba és a fehér = van némi hiba, és a fehér

a film felénél átnevezték a nem kevésbé esetlenül hangzó Szépkilátó szállodának = a film felénél átnevezték a nem kevésbé esetlenül hangzó Szépkilátó szállodává

magyar szinkron és ha betartják = magyar szinkron, és ha betartják

viselte a forgatást és a rendező = viselte a forgatást, és a rendező

kissé zavarban van és néha = kissé zavarban van, és néha

belejön a feladatába és további = belejön a feladatába, és további

HELYESÍRÁSI KIEGÉSZÍTÉSEK:

1. Az általános tévhittel ellentétben az „és” elé csak akkor nem kell vessző, ha mondatrészeket köt össze. Ha tagmondatokat köt össze, akkor kell a vessző.

2: Az „ami” vonatkozó névmást csak akkor használjuk, ha a második tagmondat a TELJES első tagmondatra vonatkozik, vagy az első tagmondatban nem határoztuk meg pontosan a tárgyat.

Például:
Megvettem azt, amit tegnap láttam az üzletben. (Nem tudjuk, mi a tárgy.)
Megvettem azt a könyvet, amelyet tegnap láttam az üzletben. (Megneveztük, mi a tárgy: könyv.)

Az „olyan” szó használata az első tagmondatban eleve kizárja a másodikban az „ami” használatát.
12. rosszkutyusz
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 13:54
12. Gréty Tanár Úr! Egyszerűbb lett volna kiírni, ami jó.
13. rosszkutyusz
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 13:55
Grétsy :)
14. field
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 14:02
12.

Nagyon ráérek, mert éppen befejeztem a melómat, de még nagyon benne vagyok ebben a helyesírási témában. Persze én is csak a más szövegében látom meg a hibákat, a magaméban hajlamos vagyok akár három „t” betűvel írni a múlt időt, ha valami nagyon régi dologról van szó... :))
15. fade
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 14:05
11. No komment, ez szép volt :)))
http://modoros.blog.hu/2009/11/13/olvasoi_rovat_a_nyelvtannaci
16. field
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 14:16
15:

Valójában igazságtalan voltam a szerzővel, mert pár éve ugyanerről a filmről én írtam a Wikipédia szócikkét, és hasonló hibákat (ami-amely, vesszőhibák) valószínűleg én is elkövettem ott. (Ráadásul azóta se javítottam. Szinte biztos, hogy más se.)
17. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 14:18
11: Köszi a korrektúrát! Javítottam mindent, amit lehetett. Ugyanakkor egy meglátás az 1. kiegészítéshez. A magyar tanárom anno úgy tanította az "és, s, meg" stb. kötőszavakkal való elválasztást, hogy csak akkor kell ezek elé vessző, ha a két tagmondat alanya különbözik. ("Peti felállt és kiment az udvarra." Ugyanakkor: "Mindenki felállt, és Peti kiment az udvarra." Szerinted ez baromság? :)

Rákerestem a helyesírási szótár erre vonatkozó részére és nem sokkal lettem okosabb (ebben a mondatban én nem tennék írásjelet az "és" elé :).

"Sokszor meglehetősen nehéz eldönteni, hogy az és, s, meg, vagy kötőszóval kapcsolt rész önálló tagmondat-e: Bevágta az ajtót, és dühösen elrohant. De: Hirtelen fölugrott és elrohant. Ilyenkor az írásjelhasználat ingadozhat. "
18. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 14:24
15: Személy szerint nagyon megörültem Field kommentjének, egyrészt azért, mert rég olvastam sorait, másrészt manapság már nem csak a fórumokon találkozhat az ember eget verő helyesírási és fogalmazási hibákkal, de a médiában, hirdetésekben, de ami még ennél is szörnyűbb: intelligens(nek vélt) közéleti személyek nyilatkozataiban is... Aztán az a hülye bunkó, kötözködő állat, aki ezt esetleg szóvá teszi. :)
19. field
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 14:37
17:

Nem szeretnék az eddigieknél jobban belemenni ebbe a témába, mert különböző fórumokon azt tapasztalom, hogy kifejezetten ciki, ha az ember tud, vagy legalábbis megpróbál helyesen írni magyarul. Viszont azt is tapasztalom, hogy rengeteg ember szereti on- és off-line döngetni a mellét azzal, hogy ő mekkora magyar, ugyanakkor még a saját anyanyelvét sem képes legalább alapszinten megtanulni.

Annyit megjegyeznék, hogy nem értek egyet a tanároddal. Ha nincs vessző, akkor ugyanis tagmondatok sincsenek, csak egyetlen többszörösen bővített mondat.

„Bevágta az ajtót, és dühösen elrohant.” = Ez egyértelműen két tagmondat, hiszen a két állítmánynak külön bővítménye van.

„Hirtelen fölugrott és elrohant.” = Ez egyetlen mondat, mivel az „és” csupán két mondatrészt (két állítmányt) köt össze.
20. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 16:02
19: Feltétlenül megvitatom vele, ha legközelebb összefutunk. :) (Mondjuk, ha jól emlékszem, ez még a 10 éves érettségi találkozón sem történt meg.)
21. field
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 16:13
20.

Uccsó kiegészítés, aztán ejtem a témát, mert a ma esti DVD-buli előtt még imitálok egy kis munkát. :)

A tanárod valószínűleg arra az esetre gondol, amikor a két állítmánynak ugyanaz a bővítménye. Olyankor valóban nem kell vessző az „és” elé, egyébként igen.

Példák:

Gyorsan felkelt és felöltözött. = Gyorsan kelt, és gyorsan öltözött.

Gyorsan felkelt, és felöltözött. = Gyorsan kelt, de a gyorsaság az öltözésre már nem vonatkozik.
22. creeper
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 16:14
23. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 16:17
Sikerült megtalálni? De jó, köszi! :)
24. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 16:31
Olyan szinten megírt összeesküvés-elmélet, hogy akkor is jó, ha nem igaz. :)
25. creeper
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 17:05
26. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 17:08
Most már működik! :)
27. field
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 17:38
Unom a munkát, viszont lepasszoltam a vezérkart, szóval valamit írok magáról a filmről is. Nem osztom King lesújtó véleményét Kubrick alkotásáról. Szerintem a RAGYOGÁS nagyon is jó film, de nem a regény szolgai megfilmesítése, sőt még csak nem is egy klasszikus értelemben vett horrorfilm.

Örök vitatéma az irodalmi adaptációk esetében, hogy a regény-e a jobb, vagy a filmváltozat. Én magát a vitát sem értem, hiszen ilyenkor két, merőben különböző műfajt hasonlítanak össze. Mintha arról kéne dönteni, hogy a szavak vagy a képek hatásosabbak-e?

Az nyilvánvaló, hogy egy irodalmi mű filmváltozata a lehetséges értelmezések közül egyértelműen egyetlenegy értelmezést jelent (általában a rendezőét), de ha ez az értelmezés érdekes, sőt jó, akkor teljesen mellékes, hogy mennyiben hűséges az alapműhöz. King többek között azt kifogásolta Kubrick filmjében, hogy a rendező úgy forgatott horrort, hogy nem volt tisztában a műfaj alapszabályaival, és a film szereplőiről azonnal látszik, hogy valami nincs rendben velük.

Nos, szerintem King igazságtalan Kubrickkal. Arra ugyanis a regényben is több utalás történik, hogy ezzel a családdal a látszat ellenére sincs minden rendben: Torrance korábban ivott, minimum egyszer ok nélkül megverte a gyerekét, és valószínűleg egyéb szempontból sincs igazán jó formában. Kubrick szerintem az irodalmi műnek épp ezt a vonását emelte ki, vagyis hogy a Torrance család már túl van bizonyos konfliktusokon, számukra tehát az Overlook Hotel nem az első megpróbáltatást jelenti, hanem egy újabbat.

Kingnél a rémségek java „kívülről” (embertől függetlenül) eredeztethető (megelevenedő bokorállatok, kísértetek stb.), mondhatni, ezek generálják a történéseket. Kubricknál viszont az a legfontosabb, ami a három ember között lezajlik: nem az irracionalitás, hanem a racionalitás. Mondhatni, Jackből nem az Overlook „hozza ki” az állatot, hanem igazából a családtagok idegrendszerének és egymás közötti kapcsolatainak labilitása hívja elő a kísérteteket, és generálja a szörnyűségeket.

Ebből a szempontból a RAGYOGÁS valójában nem horrorfilm, hanem inkább lélektani dráma, hiszen nem az a fontos benne, hogy minél hajmeresztőbb és brutálisabb rémségeket tárjon a néző elé, hanem hogy e rémségek mögött megmutassa az emberi tényezőket. Éppen ezért Kubrick szerintem úgy lélektanilag, mint vizuálisan nagyszerű munkát végzett. A RAGYOGÁS nem Stephen King regényének betűről betűre araszolgató filmváltozata (mint a háromrészes tévéverzió azokkal a középszerű színészekkel), hanem érdekes értelmezése, mondhatnám, újragondolása. Vagyis a könyv elolvasása nem pótolja a film megtekintését, és fordítva: ugyanaz a kiindulási alap, de nem ugyanaz a végeredmény.
28. csabaga
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 17:40
2.
A Kubrick életrajzból sok minden kiderül,miért is lett ilyen a film.
A befejezés szerintem hatásosabb a könyvnél.
Emlékeim szerint a regényből sem igazán derül ki,Torrence mitől is őrül meg teljesen.

A teszthez:A szállót Panorámának hívják a könyvben.A Szépkilátás tényleg egy "bugyuta" fordítás.
29. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 17:56
28. A szálló régi vendégkönyveit tüzeli el a kazánban, s ezeket olvasva hatalmasodik el rajta a téboly, ami talán már egyébként is elkezdődött benne. Kissé régen volt, amikor utoljára olvastam a regényt, az emlékeimben így rögzült. Na meg a kazán felrobbanása is fontos momentum, mert a túlnyomásra ügyelnie kellett volna, de akkor már nem volt beszámítható állapotban, és a robbanás volt a végkifejlet. Persze jó a film is, de nekem a könyv volt meg hamarabb, s a fantáziámmal olyannyira építettem fel magamban, hogy azután a filmmel nehéz volt megbarátkozni.
30. fade
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 18:02
A Holdra szállásos legendát nem is hallottam még, köszönöm Creepernek a linket. Jó volt olvasni, simán el is hiszem. Legalább Kubrick változtatásaira is ad magyarázatot :)
31. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. június 23. - 18:02
28. A John Baxter-féle könyv megvan, de még nem olvastam el. Úgy tervezem, hogy minden egyes passzus előtt megnézem a hozzá tartozó filmet, de ez még várat magára.
32. KoriG
Hozzászólás időpontja: 2011. június 24. - 9:47
Stanley Kubrick a valaha élt legnagyobb rendező!!!
Hogy is mondta Tom Cruise?: - It was magnificent!!!
Épp ezért a Kubrick-gyűjtemény a legbecsesebb darabom a dvd-kollekciómból.

Egyébként a dvd újrák helyett igazán jöhetnének már a Blu-ray megjelenések (jó-jó már van egy kettő).

Arról már nem is beszélve, hogy az egyik internetes piactéren meg lehet venni a teljes blu-ray gyűjteményt cirka 20.000 Ft-ért.
33. creeper
Hozzászólás időpontja: 2011. június 24. - 10:25
32. Csatlakozom, jólesne, ha a ProVi újra forgalomba hozná a 2001: Űrodüsszeiát kék korongon azzal a sok remek extrával, mert sikeresen lemaradtam róla. :(
34. Remo
Hozzászólás időpontja: 2011. június 24. - 11:23
33: Megtette, csak olyan limitált számban, hogy nehéz elcsípni.
Mivel az Xpress-en joglejártként van jelölve, talán nem bűn, ha elárulom, hogy épp a héten láttam a Duna Pláza béli Saturnban!
35. creeper
Hozzászólás időpontja: 2011. június 24. - 11:53
34. Nagyon szépen köszönöm, holnap mindenképp benéztem volna oda is, de akkor most tettél róla, hogy már ma is egész nap vigyorogjak! :)
36. Mikice
Hozzászólás időpontja: 2011. június 24. - 13:30
!SPOILER! A könyvben Jack Torrance azért hülyül meg, mert a Szálloda szelleme hatalmába keríti. Torrance által akarja "megszerezni" magának a kisfiút, aki "ragyog". A végén azért felejti el csekkolni a kazánt, mert a megszállott Jack jobban elfoglalja magát a többiek megbüntetésével mint hogy eszébe jusson a kazán. Végül a kis Danny még egy utolsó másodpercre látja a valódi édesapját, az pedig bocsánatot kér tőle, de már késő.
37. csabaga
Hozzászólás időpontja: 2011. június 24. - 15:37
29.

Belelapoztam a könyvbe.A magától ide-oda menő lift után veszti el végképp a józan eszét.
Ez egy kicsit vicces,hiszen egy hazai társasházban ez mindennapos dolog.:)
38. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. június 24. - 18:15
Kéne egy jó könyvkritika is, hogy minél többen olvassák el King remekét filmnézés előtt/után. :)
39. creeper
Hozzászólás időpontja: 2011. június 25. - 20:17
34. Sajna nem volt.
Másik három üzletben sem. :(
40. CV
Hozzászólás időpontja: 2011. június 25. - 21:09
Spoiler:

Szerintem csodálatos remekmű a regény és a film is. Viszont azt kifejezetten sajnálom, hogy a regény egyik legütősebb része nem került leforgatásra, nevezetes az, amikor a kisfiú a játszótéren egy halott gyerektől ijed meg egy sötét (játék?) alagútban (nem biztos hogy így van pontosan, sok éve olvastam, de emlékszem ott a hideg kirázott és tényleg ijesztő volt).
Egyébként a filmadaptációval kapcsolatban nekem Kubrick (szerintem egyáltalán nem nagy) változtatásai is tetszettek: ütő helyett balta, a "ragyogó" néger halála, Jack könyvtől eltérő halála, nincs kazán stb.
King azt mondta, hogy neki az volt a baja a filmváltozatnak, hogy nagyon hidegnek érezte. Ez valahol igaz, hisz a regényben Jack öngyilkos lesz, azért hogy ne ölje meg a fiát (egy józanabb pillanatában szétveri a saját arcát). Ez ugye a filmben nem valósul meg. Valahol azt érzem, hogy Kingnek ez azért nem jött be, mert sok főhőse többé kevésbé az ő alteregója. A Ragyogás ötlete abból fakadt, hogy egyszer meglátta, amint a gyereke az ő aznapi munkáin üldögél és firkálja őket. Azt mondta, akkor fogta el olyan méreg, hogy legszívesebben lekevert volna neki egyet. Ebből a hirtelen feltörő méregből lett végül a regény alapötlete, az íróról akinek alkoholproblémái vannak, sikertelen és szegény. Valamennyi mértékben King jellemvonásait kapta már amennyi részben a karakter ezt engedte. Ez az én teóriám, és ezért gondolom, hogy miért nem tetszhetett Kingnek :)
41. csabaga
Hozzászólás időpontja: 2011. június 26. - 16:46
40.
A regény "meseszerűbb",a film realistább.Ez Jack viselkedésére is igaz.
King kifogása,hogy Jack már az elején őrültnek látszik,nem alapos,hiszen egy normális ember nem töri el korábban a kétéves gyerekének a karját.
Nem lehet mindent az alkoholra kenni.
Eredeti formájában nem is lehetett volna megfilmesíteni.Gondolok itt a mozgó sövényállatokra.
Kubrick szerint ez filmen nem félelmetes,hanem inkább nevetséges lett volna.
Az író és a rendező nagyon más dimenzióban mozogtak.
42. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. június 26. - 17:22
41. A regény olvasása közben a sövényállatok félelmetesek voltak, nem nevetségesek. Mellesleg 1980-ban nem volt olyan technika, amivel oly módon mutathatták volna be, ahogyan King elméjében megfogant. Ilyen értelemben a végeredmény valóban nevetséges lett volna, de nem az alapanyag, hanem a lehetőségek miatt. Számomra továbbra is a regény jobb.
43. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2011. június 26. - 17:33
Ha sövényállatokat akartok, nézzétek meg a tévés feldolgozást, amihez King maga szállította a forgatókönyvet. Az a mini serényen szállítja a borzalmat, igaz nem épp úgy, ahogy azt szeretné. :)
44. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2011. június 26. - 17:37
Azt ugye tudjátok, hogy Stanley Kubrickot Arany Málna-díjra jelölték a film rendezéséért? Mondanám, hogy biztos Shelley Duvall intézte a megpróbáltatások miatt, csakhogy őt is jelölték, méghozzá a legrosszabb színésznő kategóriájában. Felháborító. :)
45. .
Hozzászólás időpontja: 2011. június 26. - 20:53
A film nekem is nagyon tetszett.Jobban mint a minisorozat.
Creep linkje pedig meglepő(és nagyon jó),mert nem is rég beszélgettem egy ismerősömmel,a holdra szállás humbug-e vagy sem témában és pont Kubrick 2001 űrodüsszeiája volt az a film amit felhoztam a csalás mellett,de erről az összeesküvés elméletről nem hallottam előtte.
46. field
Hozzászólás időpontja: 2011. június 26. - 20:57
44:

Shelley védelmére azért azt el kell mondani, hogy ő egyáltalán nem rossz színésznő, és a RAGYOGÁS-ban csupán azt nyújtotta, amit Kubrick ki tudott hozni belőle. Utólag Kubrick is elismerte, hogy nem jól instruálta Duvallt, pszichológiai módszerei ugyanis pont az ellenkező hatást váltották ki a színésznőből, és nem azt, amit a direktor szeretett volna. Ettől függetlenül számomra Shelley alakítása sokkal jobb (emlékezetesebb) volt, mint Rebecca De Mornay-é a minisorozatban, hogy a férfi és gyerek főszereplőket már ne is említsem.

Kubrick eredetileg meg akarta csinálni a mozgó sövényállatokat, de úgy vélte, a végeredmény nem lenne elég hatásos. (Szerintem a minisorozatban sem volt az.) A sövényállatok helyett találta ki a sövénylabirintust, mint a bezártság igen érzékletes szimbólumát. Mellesleg a lezúduó vérfolyammal sem volt elégedett, de aztán végül elfogadta a számtalan felvett verzió közül az egyiket. A technikusok persze szálanként tépték ki a hajukat, mert Kubrick azt soha nem mondta, hogy mi nem tetszik neki (a szín, a sűrűség, az állag?), csak annyit, hogy „nem jó”.
47. field
Hozzászólás időpontja: 2011. június 26. - 20:59
lezúduó = lezúduló
48. csabaga
Hozzászólás időpontja: 2011. június 27. - 17:12
44.
A legrosszabb színésznő jelölés jogos.Ráadásul annyira ellenszenves,hogy a míg a könyvben a csinos feleségnek drukkol az ember,itt alig várja,hogy a férje mikor intézi már el egy baltával.
Emlékszel az Annie Hallra?Mikor Woody elhagyja a helyes Annie-t,őt(Duvallt) kapja büntetésül.:)
49. Remo
Hozzászólás időpontja: 2014. augusztus 1. - 8:19
Nicholson bekattan. - RAGYOGÁS frissített kritika:

KÜLSŐ LINK

A hírhez csak regisztrált, fórumhozzászólási joggal rendelkező látogatóink szólhatnak hozzá, bejelentkezés után!
Legfrissebb hírek
2017. januári megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSJanuárban kiderül, hogyan hozzák a Gólyák a babát, és hogy milyen tökéletlen Meryl Streep hangja, érkezik A hét mesterlövész, modern köntösben, borzonghatunk a Vaksötétben, és betekintést nyerhetünk Kevin Spacey Kilenc életébe is. (625 napja) Decemberi megjelenések: GHE-Bontonfilm, Pro VideoDecemberben csatlakozhatunk az Öngyilkos osztaghoz, beleshetünk A kis kedvencek titkos életébe, bővített változatban csodálhatjuk a Gyűrűk Urát, az akcióról pedig a Haverok fegyverben és Jason Bourne gondoskodik. (673 napja) Pop art stílusú fémbobozos Blu-ray kiadványokJó hírrel szolgálhatunk a különlegességekre vevő filmrajongók számára: Pop Art stílusú fémdobozos kiadványok jelennek meg még az idén. (697 napja) Novemberi megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSSuhanhatunk liánokon Tarzannal, tanúi lehetünk az idegen lények második Függetlenség napjára időzített rajtaütésének, betekintést nyerhetünk a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar világába. A forgalmazók novemberben is ínyenc filmcsemegékkel kényeztetnek! (702 napja) Ajándékokkal érkeznek a Warcraft kiadványokNem csak a filmélménnyel, hanem videojátékos ajándékokkal is gazdagabb lesz, aki beszerzi a Warcraft: A kezdetek DVD vagy Blu-ray kiadását. (705 napja) GHE: 2016. októberi megjelenésekPandák, orkok, gengszterek, pénzes cápák, FBI-ügynökök és mutánsok gyülekező! (735 napja) ProVideo: 2016. szeptemberi-októberi megelenésekOktóber havában - elnézést a kifejezésért - egy v*lag megjelenés várható: démonok közé keveredünk, elvarázsolnak minket, bepillantunk Tükörországba, és vadiúj Harry Potter-kiadványokban dőzsölhetünk. De lássuk előbb a szeptembert (jobb késő...)! (737 napja) GHE: 2016. szeptemberi megjelenésekVadászok, szomszédok, madarak és lánytesók, továbbá minden idők egyik legjobb vígjátéka végre BD-n! (751 napja) Itthon is megjelenhet a gyűjtemények gyűjteményeha elég előrendelés jön rá össze, akkor itthon is megjelenhet a 30 lemezes Középfölde gyűjtemény. Csak rajtad áll. (765 napja) GHE: 2016. augusztusi megjelenésekFüggetlen filmcsemegék, polgárpukkasztó komédiák, egy felemelő sportfilm és az utóbbi évek egyik legszuggesztívebb horrorja. (790 napja) ProVideo: 2016. augusztusi megjelenésekJön az első UHD, továbbkékül Westeros, a Beavatott újabb talányokkal szembesül, megérkezik minden idők legédesebb cicusa, és meghallgathatunk egy gyilkos tréfát. (801 napja)

© Xpress.hu - 1999-2008