2018. szeptember 21.
Nem regisztrált felhasználó  - [regisztráció | belépés]


 

related links: Replica Watches Australia Cheap Oakley Sunglasses Canada Fake Oakley Sale Online Fake Oakley Cheap Ray Bans Sunglasses Cheap Audemars Piguet Replica Watches Replica Rolex Watches Online Store Omega Seamaster Replica Watches Replica Louis Vuitton replica watches uk hublot replica watches richard mille replica watches replica omega watches Replica Audemars Piguet Watches replica hublot watches Fake Breguet Watches replica breitling watches Replica Richard Mille Watches Panerai Replica Watches Cheap Oakley Sunglasses Breitling Replica Patek philippe Replica watches Panerai Replica Watches swiss chopard replica Replica Hublot Big Bang Christian Louboutin Outlet Louboutin Shoes Outlet michael kors outlet nike outlet uk cheap Louis Vuitton Outlet Replica Rolex Watches
A tesztelt termék:
« 2018 szeptember »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Címkék
20th Century Fox 3D_mozi ADS Service akció akciós termékek alternatív változat angol humor animáció anime asian cinema Avonlea Média Kft. BD3D BD4K BD-ajánló BD-borító BD-teszt belügyek Best Hollywood Black Mirror Blu-ray BONTONFILM borítómustra bővített változat börtönfilm B-Roll Kft Budapest Film budget Caesar Film CD-borító Cinetel Cirko Film CORNERfilm csak DVD-n! családi digipack díj díszdoboz dokumentumfilm Dotkom Média dráma DVD Multimédia Kft. DVD-ajánló DVD-borító dvdextra 1.0 DVD-teszt életrajzi erotikus Etalon Film eurocinema extra változat fantasy Fantasy Film felújított váltzozat Fesztiváliroda FHE filmforgalmazás filmhír filmkalózkodás filmnoir futurepak független film gengszterfilm GHE gyerekfilm gyűjtemény háborús harcművészet hardware horror Hungaricom IMAX InterCom Intersonic James Bond játék játékadaptáció kalandfilm karácsony Katapult Film katasztrófafilm kémfilm kép-összehasonlítás képregény kicsomagolós videó kimaradt jelenetek klasszikus Klub Publishing koncertfilm kórház kosztümös könyv könyvismertető körkérdés krimi Kultúrbarlang KultúrSokk kultuszfilm Leon Film limitált kiadvány magyar film Magyar Nemzeti FIlmarchívum meghívó megjelenési kitekintő megjelenési lista menübemutató mese MGM Mirax Mokép Mozinet MTVA musical művészfilm Navigátor Film Oscar-díj összehasonlítás Palace Pictures pályázat pletykarovat politikai Pro Video rajzfilm remake rendezői változat rendezvény road movie romantikus röpke S_elect Video sajtóközlemény SarokPáholy sci-fi screenshot slipcase SPI spirituális sport steelbook Stephen King stúdióhír szakma szappanopera szavazás szinkronos újra szörnyfilm szuperhős táncfilm technológia termékbemutató természetfilm thriller toplista történelmi trashfilm tv-sorozat újrakiadás újságmelléklet Ultrafilm vágatlan változat vallási vásár vélemény vetítés videó vígjáték western Wiamfilm Xpress Xkluzív zene zombifilm
2009. május 7. - 13:10 - zalus | Utolsó frissítés: 2009. május 7. - 13:08
DVD-teszt: Vicky Cristina Barcelona (2008)
Woody Allen szellemesen őszinte filmje az édeshármasok (és -négyesek) előnyeiről és veszélyeiről.

A film

Kedvenc neurotikus, identitászavaros rendezom, Woody Allen  londoni trilógiája után Barcelonába vette az irányt, hogy a katalán fováros szívében tovább mesélhessen mindarról, amit saját ablaka elott állva a világról tapasztal. A ködös Albion nyitófilmje, a zseniális Match Point témájában egészen a francia realizmusig nyúlt vissza, és fohose gátlástalan törtétését példázta a társadalmi ranglétrán. A középso  Füles csak egy bugyuta "szalvétamozi" volt, ám Hugh Jackman önfeledt és pontos játéka valamennyire szerethetové tette az alapanyagot. A záródarabként funkcionáló  Cassandra álmá ban szerencsére újfent egy szikár, komor drámát, egy klasszikus értelemben vett sorstragédiát kaptunk. A foszereplo testvérpár ( Ewan McGregor, Colin Farrell ) ugyan élt a felkínálkozó kiugrási lehetoséggel, de tettük következményeit már képtelenek voltak feldolgozni. Bizonyos szempontból a Match Point problematikájának továbbgondolását láthattuk viszont, ám az erkölcsi dilemma praktikusan két ellentétes személyiségben öltött alakot.

Allen aktuális muve, a Vicky Cristina Barcelona témájában ugyan visszatér a gyökerekhez, a megvalósítás azonban annyira friss és könnyed, hogy nem válik a klasszikus négyes ( Annie Hall, Manhattan, Hannah és novérei, Férjek és feleségek ) unalmas parafrázisává. Újfent az emberi kapcsolatok mibenlétét és dinamikáját boncolgatja, és hanyag eleganciával teszi fel a már sokszor feszegetett kérdéseket, melyek súly- és nézopontjai a történet kibomlása folyamán újabb kérdojeleket generálva átalakulnak. Mert kérdezni mindig érdemes.

Az operator meleg tónusú képei kiválóan festik le a katalán tájba csomagolt mediterrán hoséget, és mindazt a szenvedélyt, ami a rendezot még 70 évesen is annyira lenyugözte. Filmje szerves részévé válnak a jellegzetes spanyol helyszínek, Antonio Gaudí és a klasszikus gitár, mert az általuk festett hangulattal lehetosége nyílik, hogy körüljárja a noi lélek egyik legizgalmasabb dilemmáját. Kit érdemes választani: a céltudatos, unalmas, biztonságot nyújtó üzletembert, vagy a nyilvánvalóan szenvedést okozó, de elementáris érzelmeket gerjeszto muvészt? Mennyire törvényszeru, hogy az egyik aspektus élbol kizárja a másikat?

A film 2 fo noi karaktere ( Rebecca Hall, Scarlett Johansson ) habitusban, temperamentumban, viselkedésben mintha az érem két oldala lenne: a céltudatos, nyugodt, kiegyensúlyozottságra és biztonságra vágyó barna, és a céltalan, muvészlelkületu, bizonytalan szoke, aki egyedül azt tudja, mit nem szeretne az élettol. Bár mindketten sztereotípiát testesítenek meg, a remekül megírt dialógusoknak köszönhetoen esendo emberekké válnak. A bonyodalmat Javier Bardem feltunése okozza, aki egyértelmuen a film legjobb választása. Jelenléte annyira eros és szuggesztív, hogy kis híján lángra lobban tole a vászon. Az általa intézett szókimondóan pimasz meghívásra a nok eleinte tökéletesen kiszámíthatóan reagálnak, ám a kezdeti felületesség, a klisék az eros forgatókönyvnek köszönhetoen eltunnek, átadva helyüket az említett problematikának. A kialakuló érzelmi sokszögben mindenki érzelmi hullámvasútba ül, a fellépo bizonytalanság pedig lehetové teszi, hogy a karakterek árnyékot növesszenek. Bardem újfent brillírozik: az ízig-vérig maszkulin férfiból érzékeny és sebezheto férjet kreál, aki még mindig halálosan szerelmes volt feleségébe. 

A film elso komolyabb hibája talán az, hogy egy ido után a szertefutó szálak miatt a kapcsolatábrázolás aszimmetrikussá válik: jóval többet kapunk az árral sodródó Scarlett Johanssonból, mint a vívódó Rebecca Hallból, pedig az o dilemmája a film egyik vezérmotívuma. 

A játékido felénél a szerelmi háromszög a férfi emlegetett feleségével ( Penelopé Cruz ) egészül ki, akinek eltúlzott szerepében ironikusan ott lobog a noi nem összes vadsága és kreativitása. Allen legnagyobb erénye, hogy a kialakuló alapvetoen képtelen és extrém szituáció mégsem hagyja el a természetesség medrét. Kapcsolatuk a közös vonzalom és konstruktivizmus ellenére végtelenül törékeny, keletkezése pillanatában halálra van ítélve. Almodóvar üdvöskéje viszont annak rendje és módja szerint tündököl, hol angolul, hol spanyolul kiabál és frusztráltsággal átitatott jelenetei minden percét elvarázsolja. Meg lettem volna lepve, ha az Akadémia nem honorálta volna ot egy újabb jelöléssel, ezúttal az epizódikus kategóriában.

Ugyan Allen fizikailag nem szerepel a filmben, még így is lépten-nyomon belebotlunk a jelenlétébe. Minden szereplo néhány jól irányzott mondat erejéig szócsové válik, sot, még a neurotikus szó is elhangzik a muben. A színészvezetés hibátlan, a konklúzióról pedig süt, hogy ezt csak o volt képes így megvalósítani: 100 percben csak kérdezett, és kérdezett, ami pedig a válaszokat illeti, nos, végül egy fintorral az arcán megvonta a vállát. Mert nincs válasz, nincs konzekvencia, és ez a változást és értelmet megkérdojelezo pesszimizmus, ami valójában csak egy tapasztalt férfi realista megközelítése, felteszi a pontot az i-re.

A DVD

A VCB szép sikert futott be a mozikban, így nem ért volna minket váratlanul, ha a Best Hollywood egy különleges kiadvánnyal kedveskedik DVD-n, viszont mielott lehúznánk a kvázi fapados kiadványt, érdemes megjegyezni, hogy Woody Allen nem túl nagy rajongója a formátumnak, illetve az általa kínált lehetoségeknek. Filmjei rendre-módra extrák nélkül, legtöbbször mono hanggal jelennek meg. Ehhez a kiindulóponthoz képest a Best azért kitett magáért.

A borító kétoldalas, de erre csak akkor jöttünk rá, mikor kivettük a korongot a tokból, ugyanis a belso oldalon csak a lemez alatti részen van nyomat. Hmm, meglehetosen sajátos koncepció. A menü animált, s nem meglepo módon a filmben legtöbbször felcsendülo Barcelona c. dal szól alatta.

Lehet, hogy a mostanság HD-hez szokott szemünk miatt tunik kissé elnagyoltnak, elmosódottnak a kép teljesítménye, ám az is lehet, hogy a barnás alapszín mellé a puha és lágy vonások is Woody Allen koncepcióját takarják, amivel azt akarja sugallni, hogy a filmben dráma zajlik, de azért nem történt tragédia. A hang magyarul és angolul is 2.0-ás, s emiatt valószínuleg senki sem fog kivonulni az utcára, hisz a filmben hallható hangeffektusok kimerülnek repülo pezsgosdugók zajában és spanyol gitárok énekében. A magyar szinkronhoz kiváló színészeket hívtak meg, ennek ellenére az eredeti hang mégis hangulatosabb - nem utolsósorban a spanyol, angol és amerikai akcentusok találkozása miatt.

A Vicky Cristina Barcelona a 2008-as Cannes-i Filmfesztiválon debütált: a DVD extrái között megtekinthetjük az ennek apropóján tartott könnyed, csipkelodo légköru sajtótájékoztatót, illetve annak montázsát, amelybol többek között kiderül, hogy Woody Allen utálja Oroszországot, Penelopé Cruz szívesen dolgozna Scorsese -vel ("mert miért ne?"), s a rendez

Kapcsolódó termékek
Kapcsolódó személyek
Hozzászólások
Sorrend: IDŐREND | FORDÍTOTT IDŐREND
1. Lacka
Hozzászólás időpontja: 2009. május 7. - 14:03
"... Woody Allen utálja Oroszországot..."

Ez biztos? Noha közismert, hogy a DVD-borítókon általában hemzsegnek a sületlenségek (pl teljesen más tartalmat költenek a filmhez), de úgy emlékszem, valahol olvastam már arról, amivel az Oroszországban játszódó "Szex és halál" hátsó borítójának ismertetője indít: "Woody Allen imádja az orosz kultúrát, és amit ő szeret, abból viccet csinál...". Ellenvetés? Itt valaki "nem bontotta ki teljesen az igazságot". ;-)
2. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2009. május 7. - 14:10
lacka: ezt ő maga mondja a sajtótájékoztatón, miután egy üzbegisztáni nő arról faggatja, nem akar-e náluk vagy oroszországban filmet forgatni.
3. Lacka
Hozzászólás időpontja: 2009. május 7. - 14:18
Pedig tényleg rémlik valahonnan, hogy "komálja a ruszkikat". De kár, hogy nem tudom, hol olvastam! Mintha - ahogy írva volt - járt is volna családilag (egyedül?) Szentpéterváron (ill. Moszkvában?). Tény, hogy bármelyik híresség tud tudathasadásos lenni, ha az éppen jól jön neki, így mondhatta a sajtótájékoztatón, amit mondott. Belefér.
4. Lacka
Hozzászólás időpontja: 2009. május 7. - 14:36
Mielőtt még a szememre vetné valaki: az általam hivatkozott film címe nem "Szex és halál", hanem "Szerelem és halál". Bocs!
5. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2009. május 7. - 16:31
3: tényleg járt szentpétervárott, fel is idézi azokat a negatív tapasztalatokat, melyeket ott szerzett, s ezért nem is akar oda visszatérni soha. :)
6. gerbence
Hozzászólás időpontja: 2009. május 7. - 16:51
4: pedig ez az igazi közönségfilm-cím: SZEX ÉS HALÁL. :) Csoda, h még nem adták egyik filmnek sem..
7. Noémi
Hozzászólás időpontja: 2009. május 7. - 16:58
A Szex és halál kezdőknek nem jó? Mert olyan van.:))
8. Lacka
Hozzászólás időpontja: 2009. május 7. - 22:15
7: Pont erre gondoltam én, de nem ugrott be elég gyorsan.
9. tchabee
Hozzászólás időpontja: 2013. január 28. - 16:22
Az extrák között található.
Erre a sztorira Rebecca Hall meg is jegyzi, "-Legalább őszinte".:)
A hírhez csak regisztrált, fórumhozzászólási joggal rendelkező látogatóink szólhatnak hozzá, bejelentkezés után!
Legfrissebb hírek
2017. januári megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSJanuárban kiderül, hogyan hozzák a Gólyák a babát, és hogy milyen tökéletlen Meryl Streep hangja, érkezik A hét mesterlövész, modern köntösben, borzonghatunk a Vaksötétben, és betekintést nyerhetünk Kevin Spacey Kilenc életébe is. (623 napja) Decemberi megjelenések: GHE-Bontonfilm, Pro VideoDecemberben csatlakozhatunk az Öngyilkos osztaghoz, beleshetünk A kis kedvencek titkos életébe, bővített változatban csodálhatjuk a Gyűrűk Urát, az akcióról pedig a Haverok fegyverben és Jason Bourne gondoskodik. (671 napja) Pop art stílusú fémbobozos Blu-ray kiadványokJó hírrel szolgálhatunk a különlegességekre vevő filmrajongók számára: Pop Art stílusú fémdobozos kiadványok jelennek meg még az idén. (695 napja) Novemberi megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSSuhanhatunk liánokon Tarzannal, tanúi lehetünk az idegen lények második Függetlenség napjára időzített rajtaütésének, betekintést nyerhetünk a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar világába. A forgalmazók novemberben is ínyenc filmcsemegékkel kényeztetnek! (700 napja) Ajándékokkal érkeznek a Warcraft kiadványokNem csak a filmélménnyel, hanem videojátékos ajándékokkal is gazdagabb lesz, aki beszerzi a Warcraft: A kezdetek DVD vagy Blu-ray kiadását. (703 napja) GHE: 2016. októberi megjelenésekPandák, orkok, gengszterek, pénzes cápák, FBI-ügynökök és mutánsok gyülekező! (733 napja) ProVideo: 2016. szeptemberi-októberi megelenésekOktóber havában - elnézést a kifejezésért - egy v*lag megjelenés várható: démonok közé keveredünk, elvarázsolnak minket, bepillantunk Tükörországba, és vadiúj Harry Potter-kiadványokban dőzsölhetünk. De lássuk előbb a szeptembert (jobb késő...)! (735 napja) GHE: 2016. szeptemberi megjelenésekVadászok, szomszédok, madarak és lánytesók, továbbá minden idők egyik legjobb vígjátéka végre BD-n! (749 napja) Itthon is megjelenhet a gyűjtemények gyűjteményeha elég előrendelés jön rá össze, akkor itthon is megjelenhet a 30 lemezes Középfölde gyűjtemény. Csak rajtad áll. (763 napja) GHE: 2016. augusztusi megjelenésekFüggetlen filmcsemegék, polgárpukkasztó komédiák, egy felemelő sportfilm és az utóbbi évek egyik legszuggesztívebb horrorja. (788 napja) ProVideo: 2016. augusztusi megjelenésekJön az első UHD, továbbkékül Westeros, a Beavatott újabb talányokkal szembesül, megérkezik minden idők legédesebb cicusa, és meghallgathatunk egy gyilkos tréfát. (799 napja)

© Xpress.hu - 1999-2008