2018. augusztus 19.
Nem regisztrált felhasználó  - [regisztráció | belépés]


 

related links: Replica Watches Australia Cheap Oakley Sunglasses Canada Fake Oakley Sale Online Fake Oakley Cheap Ray Bans Sunglasses Cheap Audemars Piguet Replica Watches Replica Rolex Watches Online Store Omega Seamaster Replica Watches Replica Louis Vuitton replica watches uk hublot replica watches richard mille replica watches replica omega watches Replica Audemars Piguet Watches replica hublot watches Fake Breguet Watches replica breitling watches Replica Richard Mille Watches Panerai Replica Watches Cheap Oakley Sunglasses Breitling Replica Patek philippe Replica watches Panerai Replica Watches swiss chopard replica Replica Hublot Big Bang Christian Louboutin Outlet Louboutin Shoes Outlet michael kors outlet nike outlet uk cheap Louis Vuitton Outlet Replica Rolex Watches


A tesztelt termék:
« 2018 augusztus »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Címkék
20th Century Fox 3D_mozi ADS Service akció akciós termékek alternatív változat angol humor animáció anime asian cinema Avonlea Média Kft. BD3D BD4K BD-ajánló BD-borító BD-teszt belügyek Best Hollywood Black Mirror Blu-ray BONTONFILM borítómustra bővített változat börtönfilm B-Roll Kft Budapest Film budget Caesar Film CD-borító Cinetel Cirko Film CORNERfilm csak DVD-n! családi digipack díj díszdoboz dokumentumfilm Dotkom Média dráma DVD Multimédia Kft. DVD-ajánló DVD-borító dvdextra 1.0 DVD-teszt életrajzi erotikus Etalon Film eurocinema extra változat fantasy Fantasy Film felújított váltzozat Fesztiváliroda FHE filmforgalmazás filmhír filmkalózkodás filmnoir futurepak független film gengszterfilm GHE gyerekfilm gyűjtemény háborús harcművészet hardware horror Hungaricom IMAX InterCom Intersonic James Bond játék játékadaptáció kalandfilm karácsony Katapult Film katasztrófafilm kémfilm kép-összehasonlítás képregény kicsomagolós videó kimaradt jelenetek klasszikus Klub Publishing koncertfilm kórház kosztümös könyv könyvismertető körkérdés krimi Kultúrbarlang KultúrSokk kultuszfilm Leon Film limitált kiadvány magyar film Magyar Nemzeti FIlmarchívum meghívó megjelenési kitekintő megjelenési lista menübemutató mese MGM Mirax Mokép Mozinet MTVA musical művészfilm Navigátor Film Oscar-díj összehasonlítás Palace Pictures pályázat pletykarovat politikai Pro Video rajzfilm remake rendezői változat rendezvény road movie romantikus röpke S_elect Video sajtóközlemény SarokPáholy sci-fi screenshot slipcase SPI spirituális sport steelbook Stephen King stúdióhír szakma szappanopera szavazás szinkronos újra szörnyfilm szuperhős táncfilm technológia termékbemutató természetfilm thriller toplista történelmi trashfilm tv-sorozat újrakiadás újságmelléklet Ultrafilm vágatlan változat vallási vásár vélemény vetítés videó vígjáték western Wiamfilm Xpress Xkluzív zene zombifilm
2009. július 13. - 16:08 - zalus | Utolsó frissítés: 2009. július 14. - 11:05
DVD-teszt: A nyomozó (2008)
Gigor Attila figyelemreméltó rendezői bemutatkozása visszájára fordítja a krimik cselekményvezetését, de nem olyan mementósan, de hasonóan eredeti szájízzel.

A film

Nagy örömmel tölt el, mikor egy arra érdemes magyar filmet bástyázhatok körbe babérlevelekkel. Ez úgy 2-3 évente egyszer szokott bekövetkezni, szóval nem igazán tudom, mivel van a gond: az identitásommal vagy a közpénzek elosztásával...

A nyomozó - jó magyar szokáshoz híven - zsánerek között ugráló rendezoi bemutatkozás, de ha Gigor Attila további filmjei is hasonló formát öltenek, akkor visszamenoleg nyugodtan címezheted szerzoi filmnek is, az amúgy is jobban néz ki a rezümén. A hányattatott sorsú magyar filmre az már nem annyira jellemzo, hogy recenzióm tárgya az imént említett kalandozásai ellenére egységes darab benyomását kelti, amelyben a mufaji változatosság inkább egyfajta játékként van jelen a történet kifejtése mellett, amely egyszeri nézoben az életszeruség érzetét kelti, míg a realitás érzékelésével hadilábon álló filmrajongó azon filózhat, hogy melyek azok a fo irányvonalak és alkotók, melyek Gigorra hatottak forgatás közben.

 

Példának okáért a címszereplo - aki foglalkozására tekintve kórboncnok - kiköpött Kitano : alapjáraton keveset beszél, keveset cselekszik, igazi kívülálló, nem szereti az embereket, de ért hozzájuk. Tudja, mi mozgatja oket - s nem feltétlenül fizikai értelemben, ami szakmai alapkövetelmény, ugyebár. És még az arca is rángatózik.

A film alaptézise pedig ismeros lehet minden sokadik noirból: a mogorva boncmestert felbérli egy titokzatos idegen, hogy öljön meg egy ismeretlen férfit, az antihos elvégzi a küldetést, amirol aztán hamarosan kiderül, hogy egy jóval nagyobb volumenu konspiráció mozgatórugója, s bejön a képbe mindenféle rosszarcú, a rendorség, egy (vagy több) végzet asszonya és a nagy dohány is. A kello idoközönként fordulatokkal frissített, nem túl bonyolult és nem is nagyot csattanó sztori inkább alibi a játékhoz: Gigor a Coen-fivérekre jellemzo abszurditással vértezi fel muvét, elsosorban fohosét, aki vaskos szélsoségében olyan hatást kelt, mintha nem is errol a bolygóról jött volna, ugyanakkor ironikus embertípusként is felfogható.

A párbeszédek is coeni vízekre eveznek, hisz minden szótagnak, minden hangsúlynak elore elrendelt szerepe van, míg a figura képzelgései Allan Ball Sírhant muvek jét dolgozzák meg (nem beszélve munkájáról, per se). A film viszont jó pár szokatlanul egyéni ízzel is szolgál, csak úgy mint a paradicsomos kóla. Ezek közé tartozik az a jelenet, amelyben az antihos a film utolsó harmadában egy auditóriumban beszélget valamennyi szereplojével - élovel és holttal, fontossal és statisztával egyetemben -, de a Családi kör rel szemben ez a szcéna nem a megfelelo tanulság kifejtésérol, esetleg a tettes színpadias leleplezésérol szól, hanem a töprengo nyomozó gondolatainak zseniális megjelenítésérol.

Majd minden bekezdésben a címszereplonél kötöttem ki; nem véletlenül: Anger Zsolt jelenti A nyomozó szívét, lelkét. Alakítását méltán jutalmazta a Filmszemle : ha lenne kiosztandó díj a tarsolyomban, én is odaadnám neki.

A DVD

Mifelénk még az sem standard, hogy egy magyar mozifilm megérje a DVD-kiadást, az igényesebb kiadással felvértezett hazánk produktumai pedig simán elférnek az éjjeli szekrényen - ezeket gazdagítja a Klub Publishing kiadványa, amely a filmhez hasonlóan bebizonyítja, hogy kis költségvetésbol is lehet figyelemreméltót alkotni: sem a kiszerelés, sem a tartalom nem sütkérezik hiperszuper tulajdonságokkal, mégis odafigyelésrol tanúskodik.

A slipcase, az animált menü, a sajátos megközelítésben tálalt filmográfiák, a bájos interjúcsokor mind-mind értékelendo fogások, még ha akadnak apróbb hibák (a borítón látható idézet vajh kitol származik? miért áll le a lejátszás, ha 10 másodpercen belül nem indítod el a filmet?). A kép minoségébe (sápadt színek, közepes felbontás) nem lenne szép dolog belekötni, lévén 16mm-es filmre forgott, ettol pedig nem szabad csodákat várni; ugyanilyen elnézo megközelítés javallott a hang értékelésénél is, hisz maga a film sem kínál kiemelt szerepet a hangnak, nem hogy a film költségvetése. Nagy plusz lehet az angol felirat, ugyanis A nyomozó igenis olyan film, amivel lehet dicsekedni a szomszédban.

Feltételezem, az extrák javát a filmet felkaroló RTL Klubnak köszönhetjük, de tény, hogy a 20 perces werkfilm sokkal poposabb, szaporább, mint a film maga; még szerencse, hogy a gyorsulás nem érinti a doksi információtartalmát, melynek szemtelenül fiatal alkotóit látva az emberben automatikusan feltámad a lelkesedés, hogy kamerát ragadjon. A szimpatikusab szerény, de közel sem félénk Gigor Attila az interjúcsokorban még inkább lejön a Földre, amit különbözo elidegeníto effektusok szinesítenek (elmegy az áram, valaki elkezd barkácsolni a szomszédban, az operator vacakol a háttérben látható tévével, stb.). Késobb Anger Zsolt is becsatlakozik, pontosabban átveszi a szót: míg az elobbi a film születésének és fogadtatásának körülményeirol beszél, az utóbbi magáról a forgatásról beszél sokat, különösen a boncjelenetekrol, melyhez egy profi korboncnok szakértelmét használták fel.

Van egy rendkívül érdekes (de sajnálatos módon mindösze 4 perces) film a magyar krimikrol, továbbá életrajzok (melyeket animált formában tekinthetünk meg, s például Gigor saját magának írta meg a DVD-s biográfiák történetében talán eloször), elozetes és képgaléria.

A teljes kép

A magyar filmnél gyakorta már azt is ünnepeljük, ami a környezo országokban nem több egyszeru ujjgyakorlatnál, így igazán megható érzés olyan filmmel találkozni, amire világszerte érdemes figyelni. Talán még az amerikai remake sem kizárt...

Zalaba Ferenc László


Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó termékek
Kapcsolódó személyek
Hozzászólások
Sorrend: IDŐREND | FORDÍTOTT IDŐREND
1. ex.spy
Hozzászólás időpontja: 2009. július 14. - 8:07
love it, love it, must have it
2. thing froM ANOther world
Hozzászólás időpontja: 2009. július 14. - 9:41
Zseniális film volt, ügyes történettel és remek színészekkel!
Számomra 9 és 1/2 csillag a 10-ből!
3. Karola
Hozzászólás időpontja: 2009. július 14. - 10:48
Számomra is kellemes meglepetés volt a film, csak ajánlani tudom mindenkinek.
Tetszik a kritika is, egyetlen apró megjegyzésem lenne, nem "korboncnok", hanem "kórboncnok".
4. Rainbow
Hozzászólás időpontja: 2009. július 14. - 15:27
Birom ezt az oldalt, igen jók a dvd-tesztek.:)) Többek közt ez is. Grat! :)
5. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2009. július 14. - 16:37
minden szentnek... :)
6. Rainbow
Hozzászólás időpontja: 2009. július 14. - 18:14
:)
7. [: Azuroo andrew :]
Hozzászólás időpontja: 2010. január 2. - 22:45
nagyon jó film, közvetlen rendező - most angol nyelven forgat...
8. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2010. január 3. - 14:47
Már ideje volna ezt is megnéznem, hónapok óta ott porosodik a lejátszó mellé készítve, s e teszt is tetszett. :)
A hírhez csak regisztrált, fórumhozzászólási joggal rendelkező látogatóink szólhatnak hozzá, bejelentkezés után!
Legfrissebb hírek
2017. januári megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSJanuárban kiderül, hogyan hozzák a Gólyák a babát, és hogy milyen tökéletlen Meryl Streep hangja, érkezik A hét mesterlövész, modern köntösben, borzonghatunk a Vaksötétben, és betekintést nyerhetünk Kevin Spacey Kilenc életébe is. (591 napja) Decemberi megjelenések: GHE-Bontonfilm, Pro VideoDecemberben csatlakozhatunk az Öngyilkos osztaghoz, beleshetünk A kis kedvencek titkos életébe, bővített változatban csodálhatjuk a Gyűrűk Urát, az akcióról pedig a Haverok fegyverben és Jason Bourne gondoskodik. (639 napja) Pop art stílusú fémbobozos Blu-ray kiadványokJó hírrel szolgálhatunk a különlegességekre vevő filmrajongók számára: Pop Art stílusú fémdobozos kiadványok jelennek meg még az idén. (662 napja) Novemberi megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSSuhanhatunk liánokon Tarzannal, tanúi lehetünk az idegen lények második Függetlenség napjára időzített rajtaütésének, betekintést nyerhetünk a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar világába. A forgalmazók novemberben is ínyenc filmcsemegékkel kényeztetnek! (668 napja) Ajándékokkal érkeznek a Warcraft kiadványokNem csak a filmélménnyel, hanem videojátékos ajándékokkal is gazdagabb lesz, aki beszerzi a Warcraft: A kezdetek DVD vagy Blu-ray kiadását. (671 napja) GHE: 2016. októberi megjelenésekPandák, orkok, gengszterek, pénzes cápák, FBI-ügynökök és mutánsok gyülekező! (701 napja) ProVideo: 2016. szeptemberi-októberi megelenésekOktóber havában - elnézést a kifejezésért - egy v*lag megjelenés várható: démonok közé keveredünk, elvarázsolnak minket, bepillantunk Tükörországba, és vadiúj Harry Potter-kiadványokban dőzsölhetünk. De lássuk előbb a szeptembert (jobb késő...)! (703 napja) GHE: 2016. szeptemberi megjelenésekVadászok, szomszédok, madarak és lánytesók, továbbá minden idők egyik legjobb vígjátéka végre BD-n! (716 napja) Itthon is megjelenhet a gyűjtemények gyűjteményeha elég előrendelés jön rá össze, akkor itthon is megjelenhet a 30 lemezes Középfölde gyűjtemény. Csak rajtad áll. (731 napja) GHE: 2016. augusztusi megjelenésekFüggetlen filmcsemegék, polgárpukkasztó komédiák, egy felemelő sportfilm és az utóbbi évek egyik legszuggesztívebb horrorja. (756 napja) ProVideo: 2016. augusztusi megjelenésekJön az első UHD, továbbkékül Westeros, a Beavatott újabb talányokkal szembesül, megérkezik minden idők legédesebb cicusa, és meghallgathatunk egy gyilkos tréfát. (767 napja)

© Xpress.hu - 1999-2008