2018. szeptember 22.
Nem regisztrált felhasználó  - [regisztráció | belépés]


 

related links: Replica Watches Australia Cheap Oakley Sunglasses Canada Fake Oakley Sale Online Fake Oakley Cheap Ray Bans Sunglasses Cheap Audemars Piguet Replica Watches Replica Rolex Watches Online Store Omega Seamaster Replica Watches Replica Louis Vuitton replica watches uk hublot replica watches richard mille replica watches replica omega watches Replica Audemars Piguet Watches replica hublot watches Fake Breguet Watches replica breitling watches Replica Richard Mille Watches Panerai Replica Watches Cheap Oakley Sunglasses Breitling Replica Patek philippe Replica watches Panerai Replica Watches swiss chopard replica Replica Hublot Big Bang Christian Louboutin Outlet Louboutin Shoes Outlet michael kors outlet nike outlet uk cheap Louis Vuitton Outlet Replica Rolex Watches
A tesztelt termék:
« 2018 szeptember »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Címkék
20th Century Fox 3D_mozi ADS Service akció akciós termékek alternatív változat angol humor animáció anime asian cinema Avonlea Média Kft. BD3D BD4K BD-ajánló BD-borító BD-teszt belügyek Best Hollywood Black Mirror Blu-ray BONTONFILM borítómustra bővített változat börtönfilm B-Roll Kft Budapest Film budget Caesar Film CD-borító Cinetel Cirko Film CORNERfilm csak DVD-n! családi digipack díj díszdoboz dokumentumfilm Dotkom Média dráma DVD Multimédia Kft. DVD-ajánló DVD-borító dvdextra 1.0 DVD-teszt életrajzi erotikus Etalon Film eurocinema extra változat fantasy Fantasy Film felújított váltzozat Fesztiváliroda FHE filmforgalmazás filmhír filmkalózkodás filmnoir futurepak független film gengszterfilm GHE gyerekfilm gyűjtemény háborús harcművészet hardware horror Hungaricom IMAX InterCom Intersonic James Bond játék játékadaptáció kalandfilm karácsony Katapult Film katasztrófafilm kémfilm kép-összehasonlítás képregény kicsomagolós videó kimaradt jelenetek klasszikus Klub Publishing koncertfilm kórház kosztümös könyv könyvismertető körkérdés krimi Kultúrbarlang KultúrSokk kultuszfilm Leon Film limitált kiadvány magyar film Magyar Nemzeti FIlmarchívum meghívó megjelenési kitekintő megjelenési lista menübemutató mese MGM Mirax Mokép Mozinet MTVA musical művészfilm Navigátor Film Oscar-díj összehasonlítás Palace Pictures pályázat pletykarovat politikai Pro Video rajzfilm remake rendezői változat rendezvény road movie romantikus röpke S_elect Video sajtóközlemény SarokPáholy sci-fi screenshot slipcase SPI spirituális sport steelbook Stephen King stúdióhír szakma szappanopera szavazás szinkronos újra szörnyfilm szuperhős táncfilm technológia termékbemutató természetfilm thriller toplista történelmi trashfilm tv-sorozat újrakiadás újságmelléklet Ultrafilm vágatlan változat vallási vásár vélemény vetítés videó vígjáték western Wiamfilm Xpress Xkluzív zene zombifilm
2008. július 3. - 15:54 - zalus | Utolsó frissítés: 2008. július 3. - 15:52
DVD-teszt: Vágy és vezeklés (Atonement, 2007)
Bámulatos ez a film. Bámulatos bukás. És mégis kiemelkedő darab.

A FILM

Bámulatos ez a film. Bámulatos bukás. És mégis kiemelkedo darab. Aligha tudnék olyan rendezot mondani, aki képes lett volna úgy filmvászonra ültetni Ian McEwan rendkívül gazdag belso (lelki) világgal rendelkezo, több részre szabdalt, nyelvezetében, ritmusában, leíró készletében, alle zusammen: stílusában váltakozó muvet, hogy elkerülje a "zagyvaság!" vádját. Joe Wright meg sem próbálkozott ezzel: filmje elejétol végéig rendelkezik markáns jegyekkel; nem csupán a kertes-lombos albioni rezidencia, de a háború sújtotta észak-franciaország is varázslatosan fest, sot még a haldoklók sóhajaival feltöltött kórház-falak is mesés kalandokat ígérnek.

Kalandokat érzelmekrol, vágyakról és bunökrol. Valahol a második világháború küszöbén a kis Briony (az Oscar-díjra jelölt Saoirse Ronan ) látott valamit, amit nem kellett volna, De legalábbis nem úgy, ahogy azt 13 évesen, infantilis túlzásoktól és tinédzser álmoktól terhes fejjel értelmezte. Briony bunt követett el, s ezzel néhány ember élete örökre megváltozott. Eme tettnek múltját, jelenét és jövojét tárja fel a Vágy és vezeklés  epikusan, nagy hatású képek és eroteljes dramaturgia kíséretében (utoljára talán az Egy botrány részletei bírt hasonlóan feszes cselekménnyel), ám mégsem hiánytalanul.

A nyitány elsietett: még szinte meg sem szárad a jellemek felszkiccselésénél használt festék, de már meg is történt tragédia, s mielott megtalálhatnád a karaktereken az érzelmi fogodzkodókat, már el is sodorta oket a cselekmény vihara. A könyv ismeretében is úgy éreztem, mintha egy-két lépéssel le lennék maradva - no nem a cselekmény mögött, hisz azt Wright kiválóan közvetíti. Amit a fiatal direktor és Christopher Hampton forgatókönyvíró nem képes átadni, az azokban az apró nüánszokban, gondolatfoszlányokban, külso és belso élményekben keresendo, melyek nem csupán a szereploket árnyalják, de tetteiket is megmagyarázzák.

/A>

A kapaszkodót vissza- és elore utaló magyarázatok, jelszavak és elég gyakori szerelmi vallomások szolgáltatják. Hangsúlyozom: ötletem sincs, én hogy ültettem volna át ezeket az egyéniségeket a mozgóképes médiumra, hisz a vásznon látható figurák is élnek és éreznek, csak felületesebbek. 

A film azonban minden sekélyességével együtt is kiválóan muködik, és nem csak a remek történetnek köszönhetoen. Joe Wright nagyszeru direktor: csodálatosan bánik a látvánnyal és a ritmussal, már játékfilmes bemutatkozása, a Büszkeség és balítélet is olyan volt, mintha nem rendezték, hanem komponálták volna: az Atonement is végig zenél, még akkor is, mikor Dario Marianelli fenomenális taktusai épp elhalnak. Ilyenkor a képek dalolnak...

A dunkerquei káoszt bemutató, több száz statisztát mozgató, vágás nélküli képsorok elott csodálattal hajtok fot - simán az év legnagyobb jelenete. A színészek - még a vészesen lefogyott Keira Knightley is - meggyozoen pumpálják a vért karaktereik ereibe, s nem eloször mondom, hogy James McAvoy elott óriási jövo áll. Bár a film felemásan teljesített az idei díjszezonban, úgy tunik, a Merchant-Ivory filmek öröksége - rendes adag modern színezékkel átmosva, de - jó kezekbe kerültek.

A DVD

Az új megjelenésu Universal-filmeket megöröklo SeIect Video nem lacafacázott a kiadvánnyal: egy az egyben adaptálta a külföldi változatot. Ugyan a borító magyar nyelvu (ez csak természetesen), de az állóképes kezelofelület már angol. A beállítások között azért nem nehéz kiszúrni a "magyar" menüpontot, szóval eltévedni szinte lehetetlen.

A HD-korszak beköszöntével nem könnyu elfogulatlanul minosíteni a DVD által kínált felbontást, és a Vágy és vezeklés varázslatos képinek DVD-re adaptálásától többet is várna az ember. A hibák azért közel sem végzetesek, leginkább nagyobb kijelzokön jönnek elo a mozgalmas jelenetek apró pixel-defektusai. Ezt leszámítva a kép konrasztjai (illetve azok szándékos elmosása) szépek, feketéi mélyek, színvilága megbízható.

A szinkron közepes (Robbie hangja például túlságosan "kölykös"), keverése viszont kiváló, habár a korongból még angol 5.1-ét hallgatva sem lesz tesztlemez. Ebben a filmben ugyanis leginkább a zenének jut a foszerep, még a háború sújtotta Franciaországban játszódó szcénák sem eget- és szobarengetok (foleg, hogy nem a tényleges harcról szólnak).

Valamennyi extra magyar feliratos, még Joe Wright kommentárja is, amibe mindenképp érdemes belefülelni, ugyanis az ifjú direktor hol a mondanivalót elemzi, hol a tényleges technikát boncolgatja lelkesen és tartalmasan. Ha elfogadtok egy tanácsot: a fentiekben dícsért, hosszú, vágás nélküli sétát nézzétek meg elobb kommentár nélkül, majd kommentárral. Mindkét esetben fantasztikus élmény.

A közel félórás werkfilm a rendelkezésre álló játékidot maximálisan kihasználva sorjázza a forgatási képsorokat, a szereplokkel és a stábtagokkal készült interjúkat, mi több még Ian McEwan is rácsodálkozhat az adaptáció minoségére. Neki, a rendezonek és a forgatókönyvírónak még egy különálló kisfilm is jut, melyben a regény filmrevitelének nehézségeirol értekeznek. A hét percet kitevo kimaradt jelenetek közül nekem az alternatív francia nyitány tetszett a legjobban - a regényt olvasva hiányoltam is rendesen -, ám a külön bekapcsolható kommentársávban Wright bevallja, hogy félt, a durva váltással teljesen összezavarja a nézoket. És az miért baj?

A TELJES KÉP

Ian McEwan regénye bovelkedik a filmvászon után kiáltó leírásokban és drámai fordulatokban, ugyanakkor a jellemek gazdag belso világa és a regény elbeszélo stlusának váltakozása szinte ellehetetleníti az adaptálást. Joe Wrightnak mégis sikerült összeraknia egy kiváló filmet, amelybol ugyan hiányzik az igazi mélység, mégis szórakoztató és friss darab a tucatromantikák világában. A DVD nem kiemelkedo, de megbízható munka, különösebb hibáktól mentesen.

(Zalaba Ferenc László)


Kapcsolódó termékek
Kapcsolódó személyek
Hozzászólások
Sorrend: IDŐREND | FORDÍTOTT IDŐREND
1. Winkie
Hozzászólás időpontja: 2008. július 3. - 17:29
nekem néhol inkább művészieskedő volt, mint művészi, és a vége totálisan hazavágta az élményt, pedig nem vagyok a szabvány megoldások híve
szerintem ennek a történetnek egy igazán epikus, hagyományos történetmesélés járt volna
azon kevesek közé tartozom, akiknek a film nem tetszett (4/10)
a zene az viszont tényleg hatalmas, Briony témája a kedvencem
2. The Hungarian
Hozzászólás időpontja: 2008. július 3. - 17:55
Ki McAvoy magyar hangja? Csak nem Csőre Gábor, mint a Wantedban? Frászt kapok! És nem nézem magyarul (pedig én nem vagyok egy szinkronnemszerető)!
3. Noémi
Hozzászólás időpontja: 2008. július 3. - 22:58
Winkie, akkor azt javaslom, hogy olvasd el a könyvet. Pont a nem hagyományos történetmesélés adja a sztori velejét.
4. Noémi
Hozzászólás időpontja: 2008. július 3. - 22:58
Hevér Gábor a hangja.
5. The Hungarian
Hozzászólás időpontja: 2008. július 3. - 23:16
Na ő jó. Akkor nézem magyarul. :) Kösz a választ.
6. Jester
Hozzászólás időpontja: 2008. július 3. - 23:35
Noémi, az régen rossz, ha egy film csak a könyv elolvasásával élvezhető.
7. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2008. július 4. - 9:32
szerintem nem azt mondta, hogy csak a könyvvel élvezhető, hanem azt, hogy a könyv is olyan, mint a film.
8. Noémi
Hozzászólás időpontja: 2008. július 5. - 16:09
Úgy értettem, ahogy Jamamura írta.
A hírhez csak regisztrált, fórumhozzászólási joggal rendelkező látogatóink szólhatnak hozzá, bejelentkezés után!
Legfrissebb hírek
2017. januári megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSJanuárban kiderül, hogyan hozzák a Gólyák a babát, és hogy milyen tökéletlen Meryl Streep hangja, érkezik A hét mesterlövész, modern köntösben, borzonghatunk a Vaksötétben, és betekintést nyerhetünk Kevin Spacey Kilenc életébe is. (624 napja) Decemberi megjelenések: GHE-Bontonfilm, Pro VideoDecemberben csatlakozhatunk az Öngyilkos osztaghoz, beleshetünk A kis kedvencek titkos életébe, bővített változatban csodálhatjuk a Gyűrűk Urát, az akcióról pedig a Haverok fegyverben és Jason Bourne gondoskodik. (673 napja) Pop art stílusú fémbobozos Blu-ray kiadványokJó hírrel szolgálhatunk a különlegességekre vevő filmrajongók számára: Pop Art stílusú fémdobozos kiadványok jelennek meg még az idén. (696 napja) Novemberi megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSSuhanhatunk liánokon Tarzannal, tanúi lehetünk az idegen lények második Függetlenség napjára időzített rajtaütésének, betekintést nyerhetünk a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar világába. A forgalmazók novemberben is ínyenc filmcsemegékkel kényeztetnek! (702 napja) Ajándékokkal érkeznek a Warcraft kiadványokNem csak a filmélménnyel, hanem videojátékos ajándékokkal is gazdagabb lesz, aki beszerzi a Warcraft: A kezdetek DVD vagy Blu-ray kiadását. (705 napja) GHE: 2016. októberi megjelenésekPandák, orkok, gengszterek, pénzes cápák, FBI-ügynökök és mutánsok gyülekező! (734 napja) ProVideo: 2016. szeptemberi-októberi megelenésekOktóber havában - elnézést a kifejezésért - egy v*lag megjelenés várható: démonok közé keveredünk, elvarázsolnak minket, bepillantunk Tükörországba, és vadiúj Harry Potter-kiadványokban dőzsölhetünk. De lássuk előbb a szeptembert (jobb késő...)! (737 napja) GHE: 2016. szeptemberi megjelenésekVadászok, szomszédok, madarak és lánytesók, továbbá minden idők egyik legjobb vígjátéka végre BD-n! (750 napja) Itthon is megjelenhet a gyűjtemények gyűjteményeha elég előrendelés jön rá össze, akkor itthon is megjelenhet a 30 lemezes Középfölde gyűjtemény. Csak rajtad áll. (764 napja) GHE: 2016. augusztusi megjelenésekFüggetlen filmcsemegék, polgárpukkasztó komédiák, egy felemelő sportfilm és az utóbbi évek egyik legszuggesztívebb horrorja. (789 napja) ProVideo: 2016. augusztusi megjelenésekJön az első UHD, továbbkékül Westeros, a Beavatott újabb talányokkal szembesül, megérkezik minden idők legédesebb cicusa, és meghallgathatunk egy gyilkos tréfát. (801 napja)

© Xpress.hu - 1999-2008