2018. szeptember 19.
Nem regisztrált felhasználó  - [regisztráció | belépés]


 

related links: Replica Watches Australia Cheap Oakley Sunglasses Canada Fake Oakley Sale Online Fake Oakley Cheap Ray Bans Sunglasses Cheap Audemars Piguet Replica Watches Replica Rolex Watches Online Store Omega Seamaster Replica Watches Replica Louis Vuitton replica watches uk hublot replica watches richard mille replica watches replica omega watches Replica Audemars Piguet Watches replica hublot watches Fake Breguet Watches replica breitling watches Replica Richard Mille Watches Panerai Replica Watches Cheap Oakley Sunglasses Breitling Replica Patek philippe Replica watches Panerai Replica Watches swiss chopard replica Replica Hublot Big Bang Christian Louboutin Outlet Louboutin Shoes Outlet michael kors outlet nike outlet uk cheap Louis Vuitton Outlet Replica Rolex Watches
A tesztelt termék:
« 2018 szeptember »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Címkék
20th Century Fox 3D_mozi ADS Service akció akciós termékek alternatív változat angol humor animáció anime asian cinema Avonlea Média Kft. BD3D BD4K BD-ajánló BD-borító BD-teszt belügyek Best Hollywood Black Mirror Blu-ray BONTONFILM borítómustra bővített változat börtönfilm B-Roll Kft Budapest Film budget Caesar Film CD-borító Cinetel Cirko Film CORNERfilm csak DVD-n! családi digipack díj díszdoboz dokumentumfilm Dotkom Média dráma DVD Multimédia Kft. DVD-ajánló DVD-borító dvdextra 1.0 DVD-teszt életrajzi erotikus Etalon Film eurocinema extra változat fantasy Fantasy Film felújított váltzozat Fesztiváliroda FHE filmforgalmazás filmhír filmkalózkodás filmnoir futurepak független film gengszterfilm GHE gyerekfilm gyűjtemény háborús harcművészet hardware horror Hungaricom IMAX InterCom Intersonic James Bond játék játékadaptáció kalandfilm karácsony Katapult Film katasztrófafilm kémfilm kép-összehasonlítás képregény kicsomagolós videó kimaradt jelenetek klasszikus Klub Publishing koncertfilm kórház kosztümös könyv könyvismertető körkérdés krimi Kultúrbarlang KultúrSokk kultuszfilm Leon Film limitált kiadvány magyar film Magyar Nemzeti FIlmarchívum meghívó megjelenési kitekintő megjelenési lista menübemutató mese MGM Mirax Mokép Mozinet MTVA musical művészfilm Navigátor Film Oscar-díj összehasonlítás Palace Pictures pályázat pletykarovat politikai Pro Video rajzfilm remake rendezői változat rendezvény road movie romantikus röpke S_elect Video sajtóközlemény SarokPáholy sci-fi screenshot slipcase SPI spirituális sport steelbook Stephen King stúdióhír szakma szappanopera szavazás szinkronos újra szörnyfilm szuperhős táncfilm technológia termékbemutató természetfilm thriller toplista történelmi trashfilm tv-sorozat újrakiadás újságmelléklet Ultrafilm vágatlan változat vallási vásár vélemény vetítés videó vígjáték western Wiamfilm Xpress Xkluzív zene zombifilm
2009. január 20. - 15:58 - zalus | Utolsó frissítés: 2009. január 20. - 15:55
DVD-teszt: Vámpírklasszikusok koporsóban (Nosferatu, A vámpír árnyéka)
Két vámpír és egy fakoporsó: nem mindennapi ajájndék a Navigátor Filmtől.

A filmek

Bár F.W. Murnau klasszikusának eredeti címe, Nosferatu, a horror szimfóniája egy olyan kort idéz meg, amikor az efféle címbéli „magasztos maszlagok” még teljesen elfogadhatók, mi több szükségszeruek voltak, a film címszereploje sokkal inkább építkezik sárból, férgekbol és rovarokból, mint késobbi rokonai – a Bélák és Christopherek –, akik jó adag szexi arisztokráciával oltották be a vérszívó kultuszát. Magyarán ez a rém sokkal földhöz ragadtabb, reálisabb volt, mint romantikus fajtársai, és értelemszeruen félelmetesebb is. És szinte kizárt, hogy szimfóniákat hallgatna – feltéve ha a kárpátiai erdok zaja vagy a levadászott helyiek halálsikolyai nem zene füleinek.

Murnau kiváló rendezo volt: filmjeiben testet ölt mindaz, amit az expresszionizmustól tanult – a Dr. Caligari árnyékjátéka, a Gólem elkerülhetetlenséget sugárzó rémképei, ugyanakkor filmjében számtalan mára már természetessé vált invencióval frissíti gazdag elotanulmányait. Az I. világháborúban pilótaként szolgált rendezo rájött, hogy egy beállítás sokkal hatásosabb, sokkal nagyobb teret fed le, magyarán sokkal gazdagabb és életszerubb, ha fix pozíció helyett mozgó szemszöget használ. A mutermeket kerülo, nagyrészt eredeti helyszíneken rögzített jelenetek további dimenzióval ruházzák fel a filmet, a némafilmek korában megszokott képaláírások mellé berakott újságcikk- és naplórészletek pedig surubbé varázsolják az atmoszférát.

Az atmoszféra azonban illékony: megszilárdulása (jéggé merevedése) egyértelmuen a címszereplot alakító Max Shreck nek köszönheto (beszédes nevének jelentése: maximum terror): a német színpadi színész, aki sosem tudott menekülni elso jelentosebb filmszerepének árnyékából, olyan alakítást, mit alakítást: jelenést prezentál, amely teljes egészében nélkülözi a humánumot; manapság ez csak komoly protézisek, bábok és CGI-effektusok segítségével megvalósítható. A görnyedt hátú, betegesen sovány Orlok gróf merev, de félelmetesen hatékony mozdulatai egy rovar benyomását keltik, melynek szorítása, harapása, de szimpla megjelenése is halálos: járványt hordoz magában, melyet patkányok hada, romlás és pusztulás kísér – az AIDS metaforája o jó fél évszázaddal a betegség felbukkanása elott.

Murnau tényleg nagyszeru rendezo volt – igazi vizionárius, a filmbizniszhez viszont egyáltalán nem értett. Az okkult témájú produkciók finanszírozására létrehozott cége, a Prana Film erosen megsínylette a Nosfearatu-t. Murnau eredetileg Bram Stoker Drakulájá t akarta megfilmesíteni, Stoker özvegye azonban nem engedélyezte az adaptálást. Az elokészületi munkába nyakig merült rendezo nem volt hajlandó feladni a projectet, így gondolt egy merészet (naivat): megváltoztatta a neveket és helyszíneket – a sztori viszont ugyanaz maradt: a magányba beleunt Orlok gróf, a vámpír új ingatlant vesz magának Németországban, ezzel párhuzamosan eros vonzalmat kezd érezni az ingatlanügynök felesége iránt.

A néhai Stoker neje természetesen beperelte Murnau-t és cégét: a német bíróság 1925. júliusában úgy ítélkezett, hogy a film valamennyi kópiáját meg kell semmisíteni, ennek köszönhetoen a londoni premier is elmaradt; az utókor hálát adhat az égnek, hogy a végrehajtók nem voltak elég körültekintoek, a negatívból fennmaradt néhány példány, s mikor a film eljutott Amerikába, onnantól kezdve Stoker özvegye tehetetlen volt. A Pranát mégsem o tette tönkre, hanem Murnau mérhetetlen költekezése, így Stokerné még anyagi gyozelmet sem tudhat magáénak.

A filmes örökség viszont gazdagabb lehet egy igazán eredeti, sokakat inspiráló rémmel, amely még közel 90 évvel születése után is képes a frászt hozni az emberre. A forgatás idején a tulajdonképpen ismeretlen Shreckrol elterjedt az a naiv pletyka (amit manapság már víruskampánynak hívnánk), hogy nem is színész, hanem egy igazi vámpír. Ez a kvázi, legendás alakítás mögött rejlo legenda ihlette meg Steven Katz forgatókönyvírót, mikor papírra vetette A vámpír árnyéká t, melybol Nicolas Cage bábáskodása mellett a Marilyn Mansonnak rendezett beteges klipjeirol híres E. Elias Merhige forgatott furcsa hangvételu szatírát.

Marnau ( John Malkovich) Kárpátiában és Németországban forgatja a Nosferatu-t, melynek foszerepére egy igazi vámpírt, Max Shrecket ( Willem Dafoe ) szerzodteti, aki természetébol adódóan sorban elfogyasztja a stáb nagyját, s még a foszereplonore is hegyezi fogát, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.

Sajna a film nem enged elég teret magának a kibontakozásra: kihagyja a kézenfekvo ziccert, és kiveszi a döntést a nézo kezébol, hogy vajon Max Shreck tényleg vámpír vagy csak egy nagyon jó színész? S annak ellenére, hogy az elozo mellett dönt, legalább a kétely izgalmas illúziót fenntarthatták volna, de Schreck vámpírként érkezik a filmbe, ehhez kétség sem férhet, úgyhogy a kérdés csak az, hogy ez a stábnak miért nem tunik fel?

Malkovich és a szerepéért Oscar-díjra jelölt Dafoe – aki szemmel láthatóan lubickol a szerepben – szerencsére elviszi hátán a soványka sztorikezdeményt, a már-már szürreális befejezésben pedig az is kiderül, hogy nem Schreck volt az egyedüli szörnyeteg a produkcióban.

A kiadvány

A Navigátor Film formabontó kiadványt dobott piacra, méghozzá a szó szoros értelmében véve: a két film ugyanis egy miniatur koporsót formáló fadobozba került,amely mind kivitelezésében, mind formájában egyedülálló Magyarországon. A kiadó mégis magas kockázatot vállalt, ugyanis a dobozba rétegigényt kielégíto filmek kerültek, (érthetoen) magas árcímkével. Csak remélni tudom, hogy bejött a számításuk, habár a tavaszi kocka-terveket elnézve, valószínuleg bejött. :)

Szerencsére az igényesség nem áll meg a külcsínnél: a kiadó a lemezekre értékes és érdekes extrákat pakolt, ezek között van saját készítésu produktum is, melyekbol még mindig nem lehet Dunát rekeszteni hazánkban, ráadásul minden bónusz magyarul beszél, illetve magyar feliratos.

A legnagyobb kíváncsiság természetesen a közel 90 éves Nosferatu képét övezte: a felújítás jelentoségét akkor lehet igazán értékelni, ha megnézzük a restaurációról szóló kisfilmet. A piszokkal durván teleszórt, vibráló, vágásokkal teli régiségbol gondoskodó kezek teljesen vállalható kópiát hoztak létre – én csak az „adott kép hangulatához igazított” színeket nem értem: egy fekete-fehér film legyen fekete-fehér, ne fekete-piros, fekete-zöld, fekete-kék és így tovább. Persze, a "színkavalkádhoz" hamar hozz lehet szokni - sokkal hamarabb, mint a néhány évvel ezelott készült A vámpír árnyéka rendkívül zajos, furcsán elkalibrált színvilágú transzferéhez.

A Nosferatu zenéjét újra feljá

Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó termékek
Kapcsolódó személyek
Hozzászólások
Sorrend: IDŐREND | FORDÍTOTT IDŐREND
1. Dilibogyo
Hozzászólás időpontja: 2009. január 20. - 16:58
A színezéssel kapcsolatban: ezt a magyarul "virazsírozásnak" nevezett technikát akkoriban igen gyakran alkalmazták, részint így jelezték, hogy az - amúgy napfényben felvett - jelenet éjszaka játszódik, részint utaltak a jeleneten uralkodó fő színhatásra (pl. tűzfénynél piros). Valamint tényleg volt ilyen célja is, hogy kicsit a hangulatot tükrözze. Először én a visszaállított színek nélkül láttam a filmet, és sokáig értetlenkedtem, hogy a vámpír miért fényes nappal, árnyékot vetve kolbászol az udvaron. Aztán leesett ... :) Nem tudom, ezt elmondják-e az extrák között, ha igen, akkor feleslegesen írtam le. :)
2. creeper
Hozzászólás időpontja: 2009. január 20. - 17:10
Dehogy írtad le feleslegesen. Én még nem néztem meg, s legalább már kapásból tudom az okát, miért "színes". :)
3. gerbence
Hozzászólás időpontja: 2009. január 20. - 17:34
Nagyon kíváncsi vagyok rá, bár sajnálom, hogy a sima fekete-fehér verzió nem lesz elérhető. Mégiscsak az az eredeti "színe" a felvételeknek, és mivel először (meg másodszor, stb.) én úgy láttam, félek, hogy hiányozni fog. Biztos hangulatos ez a színezés, de mára ez már igen túlhaladott megoldás, míg a f-f film azért ma is élő, ismert forma, ráadásul nagyon szépen, hangsúlyosan jelennek meg a fény-árnyék hatások.
Tűkön ülök, na.
4. Dilibogyo
Hozzászólás időpontja: 2009. január 20. - 17:58
Vedd le a színeket a tévén, és gyönyörködhetsz az "eredetiben". :)
5. gerbence
Hozzászólás időpontja: 2009. január 20. - 18:03
Háttöö ezt remélem, nem gondoltad komolyan. Amúgy nem rossz, hogyismondjam, menedzser-megoldás, csak sajna a valóságtól picit távol esik. A jó szándékot viszont értékelem, ötletnek ez is egy. :)
6. HH
Hozzászólás időpontja: 2009. január 21. - 15:26
Engem érdekelne a DVD, de csak az 1922-es Nosferatu. Kár, hogy külön nem kapni :( Örülnék ha kihoznák csak az 1922-est. Még koporsó nélkül, DVD tokosan is megvenném. A vámpír árnyéka nem érdekel.
7. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2009. január 21. - 15:29
hen: úgy tudom, mindkét film meg fog jelenni külön-külön is.
8. HH
Hozzászólás időpontja: 2009. január 21. - 16:16
jamamura: Ezzel most nagy örömöt okoztál :) Remélem jók az infók :)
Azt is remélem, hogy az 1922-ről nem spórolják le az extrákat egy fapados verzió miatt.
4. Van benne valami ;-)
9. Navigátor Film (derceto)
Hozzászólás időpontja: 2009. január 21. - 20:13
8: Sajnos ezt az információt meg kell cáfolnom, a Nosferatu önálló megjelenését nem tervezzük sem a közeljövőben, sem később. Ennek részben jogi akadályai vannak. Mi a Nosferatut csak ebben a formában képzeltük el, önálló/fapados kiadványként nem. Mindazonáltal maga a film public domain, azaz szabadon felhasználható, csak a felújított kópiáért kell fizetni, így nincs akadálya, hogy más forgalmazó kiadja.
10. HH
Hozzászólás időpontja: 2009. január 21. - 20:28
7. Remélem akkor is helyesek az infód. Talán más forgalmazó adja ki?
Nincs kedvem ennyi pénz kiadni a koporsós változat miatt. Főleg csak az 1922-es némafilm miatt, mert mint mondtam a másik nem érdekel. Nekem kicsit drága...vagy csak azért mert klasszikus? Na meg azért mert ilyen kiadás még nem volt nálunk.
A hírhez csak regisztrált, fórumhozzászólási joggal rendelkező látogatóink szólhatnak hozzá, bejelentkezés után!
Legfrissebb hírek
2017. januári megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSJanuárban kiderül, hogyan hozzák a Gólyák a babát, és hogy milyen tökéletlen Meryl Streep hangja, érkezik A hét mesterlövész, modern köntösben, borzonghatunk a Vaksötétben, és betekintést nyerhetünk Kevin Spacey Kilenc életébe is. (621 napja) Decemberi megjelenések: GHE-Bontonfilm, Pro VideoDecemberben csatlakozhatunk az Öngyilkos osztaghoz, beleshetünk A kis kedvencek titkos életébe, bővített változatban csodálhatjuk a Gyűrűk Urát, az akcióról pedig a Haverok fegyverben és Jason Bourne gondoskodik. (669 napja) Pop art stílusú fémbobozos Blu-ray kiadványokJó hírrel szolgálhatunk a különlegességekre vevő filmrajongók számára: Pop Art stílusú fémdobozos kiadványok jelennek meg még az idén. (693 napja) Novemberi megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSSuhanhatunk liánokon Tarzannal, tanúi lehetünk az idegen lények második Függetlenség napjára időzített rajtaütésének, betekintést nyerhetünk a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar világába. A forgalmazók novemberben is ínyenc filmcsemegékkel kényeztetnek! (698 napja) Ajándékokkal érkeznek a Warcraft kiadványokNem csak a filmélménnyel, hanem videojátékos ajándékokkal is gazdagabb lesz, aki beszerzi a Warcraft: A kezdetek DVD vagy Blu-ray kiadását. (701 napja) GHE: 2016. októberi megjelenésekPandák, orkok, gengszterek, pénzes cápák, FBI-ügynökök és mutánsok gyülekező! (731 napja) ProVideo: 2016. szeptemberi-októberi megelenésekOktóber havában - elnézést a kifejezésért - egy v*lag megjelenés várható: démonok közé keveredünk, elvarázsolnak minket, bepillantunk Tükörországba, és vadiúj Harry Potter-kiadványokban dőzsölhetünk. De lássuk előbb a szeptembert (jobb késő...)! (733 napja) GHE: 2016. szeptemberi megjelenésekVadászok, szomszédok, madarak és lánytesók, továbbá minden idők egyik legjobb vígjátéka végre BD-n! (747 napja) Itthon is megjelenhet a gyűjtemények gyűjteményeha elég előrendelés jön rá össze, akkor itthon is megjelenhet a 30 lemezes Középfölde gyűjtemény. Csak rajtad áll. (761 napja) GHE: 2016. augusztusi megjelenésekFüggetlen filmcsemegék, polgárpukkasztó komédiák, egy felemelő sportfilm és az utóbbi évek egyik legszuggesztívebb horrorja. (786 napja) ProVideo: 2016. augusztusi megjelenésekJön az első UHD, továbbkékül Westeros, a Beavatott újabb talányokkal szembesül, megérkezik minden idők legédesebb cicusa, és meghallgathatunk egy gyilkos tréfát. (797 napja)

© Xpress.hu - 1999-2008