2018. október 15.
Nem regisztrált felhasználó  - [regisztráció | belépés]


 

related links: Replica Watches Australia Cheap Oakley Sunglasses Canada Fake Oakley Sale Online Fake Oakley Cheap Ray Bans Sunglasses Cheap Audemars Piguet Replica Watches Replica Rolex Watches Online Store Omega Seamaster Replica Watches Replica Louis Vuitton replica watches uk hublot replica watches richard mille replica watches replica omega watches Replica Audemars Piguet Watches replica hublot watches Fake Breguet Watches replica breitling watches Replica Richard Mille Watches Panerai Replica Watches Cheap Oakley Sunglasses Breitling Replica Patek philippe Replica watches Panerai Replica Watches swiss chopard replica Replica Hublot Big Bang Christian Louboutin Outlet Louboutin Shoes Outlet michael kors outlet nike outlet uk cheap Louis Vuitton Outlet Replica Rolex Watches
A tesztelt termék:
« 2018 október »
H K Sz Cs P Sz V
             
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Címkék
20th Century Fox 3D_mozi ADS Service akció akciós termékek alternatív változat angol humor animáció anime asian cinema Avonlea Média Kft. BD3D BD4K BD-ajánló BD-borító BD-teszt belügyek Best Hollywood Black Mirror Blu-ray BONTONFILM borítómustra bővített változat börtönfilm B-Roll Kft Budapest Film budget Caesar Film CD-borító Cinetel Cirko Film CORNERfilm csak DVD-n! családi digipack díj díszdoboz dokumentumfilm Dotkom Média dráma DVD Multimédia Kft. DVD-ajánló DVD-borító dvdextra 1.0 DVD-teszt életrajzi erotikus Etalon Film eurocinema extra változat fantasy Fantasy Film felújított váltzozat Fesztiváliroda FHE filmforgalmazás filmhír filmkalózkodás filmnoir futurepak független film gengszterfilm GHE gyerekfilm gyűjtemény háborús harcművészet hardware horror Hungaricom IMAX InterCom Intersonic James Bond játék játékadaptáció kalandfilm karácsony Katapult Film katasztrófafilm kémfilm kép-összehasonlítás képregény kicsomagolós videó kimaradt jelenetek klasszikus Klub Publishing koncertfilm kórház kosztümös könyv könyvismertető körkérdés krimi Kultúrbarlang KultúrSokk kultuszfilm Leon Film limitált kiadvány magyar film Magyar Nemzeti FIlmarchívum meghívó megjelenési kitekintő megjelenési lista menübemutató mese MGM Mirax Mokép Mozinet MTVA musical művészfilm Navigátor Film Oscar-díj összehasonlítás Palace Pictures pályázat pletykarovat politikai Pro Video rajzfilm remake rendezői változat rendezvény road movie romantikus röpke S_elect Video sajtóközlemény SarokPáholy sci-fi screenshot slipcase SPI spirituális sport steelbook Stephen King stúdióhír szakma szappanopera szavazás szinkronos újra szörnyfilm szuperhős táncfilm technológia termékbemutató természetfilm thriller toplista történelmi trashfilm tv-sorozat újrakiadás újságmelléklet Ultrafilm vágatlan változat vallási vásár vélemény vetítés videó vígjáték western Wiamfilm Xpress Xkluzív zene zombifilm
2011. június 29. - 22:45 - zalus | Utolsó frissítés: 2011. június 29. - 22:41
DVD-teszt: Holtpont (Point Break, 1991)
Igazi akicófilmes klasszikus a 90-es évekből vagy túlhaladott piff-puff marhaság, amin gyerekeinkmár csak nevetni fognak? Az alábbi sorokból kiderül.

A film

A ’90-es évek annyi megunhatatlan kedvencet hozott az akciófilmek műfajába, hogy felsorolni is nehéz. A Holtpont is egyike ezeknek, melyet néhány éve az egész zsáner előtt kalapot emelő Vaskabátok is megidézett. Kathryn Bigelow (A bombák földjén) alkotása nem tartozik a vegytiszta akciófilmek közé, inkább egy laza elegy, melyben a bankrablások és üldözések mellett jut idő a szörfös szubkultúra bemutatására is.

A sztorit több film megénekelte már. Néhány évvel korábban Porsche tolvajok címen láthattuk, később pedig a Halálos iramban vette kölcsön tokkal-vonóval, vagyis szinte az összes fordulatával egyetemben. Feltörekvő hősünk (Keanu Reeves) itt a hangzatos Johnny Utah névre hallgat. Az ifjú FBI-ügynök maszkos bankrablók nyomába ered, akik gyaníthatóan nappal hullámlovasok, szóval hősünk beépül a szörfösök közé, ahol megismerkedik az életművész Bodhival (Patrick Swayze). A két férfi között először kölcsönös tisztelet, majd barátság alakul ki, mely egészen addig tart, míg Utah gyanítani nem kezdi, hogy Bodhinak és társainak köze lehet a rablásokhoz.

A Holtpont a ’90-es évek elején készült, és ízig-vérig az évtized gyermeke. A modern vágásokon és a tanítanivaló kameramunkán túl az újgenerációs hősök előtt is kivágta az ösvényt. Utólag nehéz elhinni, hogy a rendezőnőnek mennyit kellett harcolnia, hogy Keanu Reevest leszerződtethesse, amit nem csupán a színész viszonylagos ismeretlensége nehezített, hanem, hogy ekkor még javában a Schwarzenegger- és Steven Seagal-típusú izomhősök korát éltük. Reeves valóban megvillantja a benne rejlő akciósztárt, de még érezni, hogy nemrég jött le Bill és Ted zseniális kalandjairól. A megjelenése kifogástalan, a film gyönyörűen megrendezett nyitányában, ahogy az esőáztatta kiképzőpályán lövöldöz a célpontokra, egyből megnyeri a nézőt.

Patrick Swayze-től a Ghost világsikere után merész húzás volt az ellentmondásos Bodhi eljátszása. Gondolom, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ő a film rosszfiúja, igaz ennél a minősítésnél a szerepe azért többet rejt. Bodhi valójában egy könnyen megkedvelhető, karizmatikus fickó, aki attól válik veszélyessé, hogy őrült módon imád pengeélen táncolni.

Úgy tűnik, a rendezőnő már pályája kezdetétől vonzódott az efféle figurákhoz. A film egyik jelenetében Utah és Bodhi azon versenyeznek, ki meri később meghúzni az ejtőernyő zsinórját. A történet utolsó, a valóságtól izomból elrugaszkodó felvonásában ez a játszma folytatódik közöttük a végletekig, mely környezetük pusztulásával jár.

A Holtpont dinamikáját hiába szolgálják elsőrangúan megvalósított akciójelenetek és a két főszereplő közti érdekes kapocs, kiszámítható fordulatai és néhány bosszantó marhasága (pl. hogy a bankrablók pont akkor érkeznek, amikor Reeves elmegy szendvicsért) levonnak az értékéből. Filmjeinek a lezárása sose tartozott Kathryn Bigelow erősségei közé. A végkifejletet rendszerint feleslegesen elnyújtja, nincs ez másként ezúttal se. Bár a Holtpont alaposan felpörög a végére, nagyon is áll rá a régi mondás: a kevesebb több lett volna. Hibáival együtt maradandó akciófilmnek bizonyult, melyet a remek szereposztás és a ragyogó technikai kivitelezés továbbra is a kedvencek közt tart.

A DVD

A ’90-es évek legismertebb akciófilmjeit évekkel ezelőtt kiadták szinkronnal, ám a Holtpontnak kis hazánkban csak a DVD-zés hajnalán megjelent feliratos kiadása volt elérhető, azt is évek óta maximum aukciós oldalakon keresztül lehetett beszerezni (félig kifotoshoppolt pisztollyal a borító hátulján! - a szerk.). Az újrakiadás elmaradása mögött jogi okok is állhattak, hisz a film eredetileg a Fox stúdióhoz tartozott, ám időközben a Warner, hazai részről pedig a ProVideo fennhatósága alá került.

A sokévi várakozás nem telt hiába. Az új kiadást nem pusztán egy szinkron különbözteti meg a régitől, a magyar forgalmazó a minden földi jóval ellátott, külföldön Pure Adrenalin Editionre keresztelt verziót honosította meg. A borítón lemondtak arról, hogy erre felhívják a figyelmet, pedig még a dizájnt is az említett kiadásról vették át.

A zenés főmenü hamar betöltődik, csupán egy angol nyelvű figyelmeztető szöveg és a Warner-logó választ el tőle.

A kép

Kezdjük a jó hírrel: A film az eredeti 2.40:1 (16:9) képaránnyal lett kiadva. A rossz, hogy hiába frissebb a kiadás, a transzfer nem látszik annak. A külföldi tesztek határozott javulásról írnak a régi változathoz képest, azonban én a felújításnak nem sok jelét tapasztaltam. A kép leginkább a verőfényes jelenetekben néz ki megfelelően, bármely más fényviszonyban kiütköznek a hibái. Ami egyből szembeötlik, az erősen szemcsés mivolta, de a tompa színek és a gyakran túl lágy kontraszt is ront az állagán. A régi, koszos videókazinál természetesen jobban mutat, és annak, aki nem kritikus szemmel nézi, nem lesz különösebb gondja vele, azonban én ennél többet vártam.

A hang

A film első hazai kiadásán még surround keverésű angol hang szerepelt, amely immáron 5.1-ként terpeszkedik a lemezen. Az öröm ebben az esetben is korai, inkább „átcímkézés”, mint felkeverés történt. A film nem szól rosszul, csak éppen nem azt a felturbózott hangzást produkálja, amelyre az 5.1 alapján gondolnánk. A hullámok szépen dübörögnek és a zene is jól elvan a két frontsugárzón, ám a hátsó hangfalak elhanyagolható mértékben vesznek részt a buliban. Néhány efekttel eljátszadoznak, hogy növeljék a térérzetet, azonban ez ahhoz kevés, hogy a keverés túllépjen a jó-közepes szinten.

Míg az eredeti hang visz némi plusz életet a filmbe, a sztereó magyar hangsávról ez nem mondható el. A szinkron az eredeti, de ennyi a legtöbb pozitívum, amit el tudok róla mondani. Igazság szerint sose volt túl izmos darab, és mivel lényegében érintetlenül hagyták, a szinkront választva az ember kénytelen lemondani a házimozi élményről. A még kissé csiszolatlan Stohl András is eléggé elhibázott választás volt Keanu Reeves hangjaként, de a szinkron legnagyobb baklövése, hogy Reisenbüchler Sándor a bandának mindjárt két tagját is megszólaltatja, ami főleg azért érdekes, mert általában mindketten jelen vannak.

A magyar felirat igazi vegyesfelvágott. A fordítás hetven százalékban talán még a szinkronénál is jobb, a maradék harmincban viszont olyan elferdítésekkel és sajátos kifejezésekkel él a szerző, amelyeket jobb lett volna magában tartania. 

Az extrák

A bónusztartalom javát a Pure Adrenalin kiadáshoz forgatott kisfilmek adják. A 2006-ban készült interjúkhoz mikrofon elé ültettek szinte mindenkit, aki a Holtpont elkészítésében részt vett. Egyedül a rendező, Kathryn Bigelow és Keanu Reeves hiányzik a csapatból, ők archív felvételeken képviseltetik magukat.

A négy, szélesvásznú és kivétel nélkül magyar feliratos kisfilm közül elsőként a Hullámok hátán címűt nézhetjük meg, amelyen jobb is mihamarabb túlesni. A producerek, a forgatókönyvíró, és a színészek igyekeznek minél okosabbakat mondani a szörfözés és a film spirituális oldaláról, de hajlamosak túldimenzionálni mind a sport, mind a Holtpont mélységeit.

A Megszoksz vagy megszöksz egy hagyományos visszaemlékezéses werket takar, mely 20-25 perces hosszával is kitűnik jóval rövidebb társai közül. Mindenki igen lelkesen, sőt büszkén osztja meg élményeit a forgatásról, és nem győzi dicsérni Bigelow, Reeves és a többiek teljesítményét. Érdekes infók is szóba kerülnek, egyebek közt a szereposztás körüli mizéria, és, hogy már álltak a díszletek, amikor a filmet lefújta a Columbia Pictures, melyet aztán James Cameron és Bigelow mentettek ki a gyártási pokolból.

A helyszínen: Malibu c. kisfilm keretében a szörfös banda egy-egy tagját alakító két színész látogat el újra a forgatás tengerparti helyszínére, és elevenítik fel emlékeiket, az Adrenalinfüggők pedig Patrick Swayze és a stáb többi tagjának az extrém sportokhoz való vonzódását taglalja. Az ijesztően kinéző Gary Busey például azt meséli el, hogyan próbálta rávenni egy közös ejtőernyőzésre Swayze, aki már a film készítése előtt szenvedélyes űzője volt a sportnak, és sokat küzdött a biztosítókkal, hogy ezt a kamerák előtt is bemutathassa.

A kiadvány legfelejthetőbb extráját a szintén magyar felirattal ellátott kivágott jelenetek szolgálják, amelyek azon kívül, hogy ritka rossz minőségűek, többségében 5-10 másodperces bővítéseket tartalmaznak csupán. Zárásként megnézhetjük a film saját előzetesét is, amely szélesvásznú ugyan, de a feliratot lespórolták róla.

A teljes kép

Kathryn Bigelow mindig tudta, mitől pörög az adrenalinlégy, energikus akciófilmje a műfaj szebb napjait idézi. A kép-, valamint a hangminőség jobb is lehetne, de a kedvező indulóár (mindössze 1.990 Ft.), és a magyar feliratos extrák vásárlásra buzdíthatják azokat is, akik régebbi kiadásuk lecserélésén gondolkoznak.

Lazók György


Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó termékek
Kapcsolódó személyek
Hozzászólások
Sorrend: IDŐREND | FORDÍTOTT IDŐREND
1. scal
Hozzászólás időpontja: 2011. június 29. - 22:48
Ez egy olyan kedvenc volt, hogy már elsőre is untam. Sőt, ami engem illet csak a szörfözésre emlékszek belőle, volt benne akció?
2. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2011. június 29. - 22:51
Hát persze, minden idők egyik legjobb üldözési jelenete. Íme.
3. Renaissance Man
Hozzászólás időpontja: 2011. június 29. - 23:00
Magyarul a szinkron, a kép szar, maga a film etalon :P
4. Renaissance Man
Hozzászólás időpontja: 2011. június 29. - 23:01
1. Gary Busey dumája, az elnökök bankokat rabolnak, a szabadesés, Lori Petty és Keanu Reeves gyömöszködése... csak néhány a hullámlovagláson kívül :P
5. tyszon
Hozzászólás időpontja: 2011. június 29. - 23:31
LÉTEZIK ANGOL DTS HANGOS VÁLTOZAT IS !!!!!!!!!!!!!
6. Renaissance Man
Hozzászólás időpontja: 2011. június 30. - 0:55
5.: lehetséges, sőt, biztos, ha te mondod...de én maradok a gyatra minőségű szinkron mellett... :D
7. scal
Hozzászólás időpontja: 2011. június 30. - 1:27
nah az elnökös rablás már rémlik valamennyire :D
8. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2011. június 30. - 5:47
5: De az biztosan nem hangosabb, mint te vagy. :)
9. Dömi - http://www.dvdzoom.hu/domidvdbd/index.php
Hozzászólás időpontja: 2011. június 30. - 19:09
Hát a menükép nem igazán így nézz ki! Ha valami termékről raktok ismertetőt akkor miért nem ténylegesen az arról készült anyagokat rakjátok be???
10. Remo
Hozzászólás időpontja: 2011. június 30. - 19:25
9. A menükép a saját példányomról készült.
11. Dömi - http://www.dvdzoom.hu/domidvdbd/index.php
Hozzászólás időpontja: 2011. június 30. - 19:40
Es a magyar kiadaserol?
12. Remo
Hozzászólás időpontja: 2011. június 30. - 19:45
11. Természetesen. Ha kívánod, azt is elárulom, hogy hol vettem.
13. Dömi - http://www.dvdzoom.hu/domidvdbd/index.php
Hozzászólás időpontja: 2011. június 30. - 20:00
Csak azért mert nálam ez jelenik meg:

14. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2011. június 30. - 20:04
Az egyik a "magyar" nyelvű (a Dömié, csak éppenséggel elfelejtették magyarítani), a másik pedig az angol nyelvű menükép. A DVD-lejátszó beállításától függ, hogy milyen nyelven jeleníti meg a DVD menüjét (már ha van a lemezen az adott országhoz tartozó nyelvű menü, illetve magán a lejátszón menünyelv-választási lehetőség).
15. SoZi
Hozzászólás időpontja: 2011. június 30. - 20:44
Pfff, ez a "magyar" menü azért elég vicces. Akkor állítottam a rendszer beállítását originalra, mikor rájöttem, hogy Az utolsó gyémántrablás DVD-n amúgy szép mozgó, zenés menü is elérhető. És kiderült, hogy egy csomó (főleg warneres) lemeznél ez a helyzet.

Ezt a filmet amúgy imádom, a DVD abszolút megéri az árát! Most együtt ül a polcon a régi kiadás mellett :)
16. Renaissance Man
Hozzászólás időpontja: 2011. július 1. - 1:04
Asszem, én is beszerzem végre ezt az újat... még VHS-ről digitalizáltam be anno... huh...jó lenne már egy original :P
17. ergo
Hozzászólás időpontja: 2011. július 1. - 12:17
2.

annyira jó, hogy a lángoló szmokingja rohanás közben az ellenszéltől kialszik.
18. ergo
Hozzászólás időpontja: 2011. július 1. - 12:41
mármint a lángja :)
A hírhez csak regisztrált, fórumhozzászólási joggal rendelkező látogatóink szólhatnak hozzá, bejelentkezés után!
Legfrissebb hírek
2017. januári megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSJanuárban kiderül, hogyan hozzák a Gólyák a babát, és hogy milyen tökéletlen Meryl Streep hangja, érkezik A hét mesterlövész, modern köntösben, borzonghatunk a Vaksötétben, és betekintést nyerhetünk Kevin Spacey Kilenc életébe is. (647 napja) Decemberi megjelenések: GHE-Bontonfilm, Pro VideoDecemberben csatlakozhatunk az Öngyilkos osztaghoz, beleshetünk A kis kedvencek titkos életébe, bővített változatban csodálhatjuk a Gyűrűk Urát, az akcióról pedig a Haverok fegyverben és Jason Bourne gondoskodik. (696 napja) Pop art stílusú fémbobozos Blu-ray kiadványokJó hírrel szolgálhatunk a különlegességekre vevő filmrajongók számára: Pop Art stílusú fémdobozos kiadványok jelennek meg még az idén. (719 napja) Novemberi megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSSuhanhatunk liánokon Tarzannal, tanúi lehetünk az idegen lények második Függetlenség napjára időzített rajtaütésének, betekintést nyerhetünk a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar világába. A forgalmazók novemberben is ínyenc filmcsemegékkel kényeztetnek! (725 napja) Ajándékokkal érkeznek a Warcraft kiadványokNem csak a filmélménnyel, hanem videojátékos ajándékokkal is gazdagabb lesz, aki beszerzi a Warcraft: A kezdetek DVD vagy Blu-ray kiadását. (727 napja) GHE: 2016. októberi megjelenésekPandák, orkok, gengszterek, pénzes cápák, FBI-ügynökök és mutánsok gyülekező! (757 napja) ProVideo: 2016. szeptemberi-októberi megelenésekOktóber havában - elnézést a kifejezésért - egy v*lag megjelenés várható: démonok közé keveredünk, elvarázsolnak minket, bepillantunk Tükörországba, és vadiúj Harry Potter-kiadványokban dőzsölhetünk. De lássuk előbb a szeptembert (jobb késő...)! (760 napja) GHE: 2016. szeptemberi megjelenésekVadászok, szomszédok, madarak és lánytesók, továbbá minden idők egyik legjobb vígjátéka végre BD-n! (773 napja) Itthon is megjelenhet a gyűjtemények gyűjteményeha elég előrendelés jön rá össze, akkor itthon is megjelenhet a 30 lemezes Középfölde gyűjtemény. Csak rajtad áll. (787 napja) GHE: 2016. augusztusi megjelenésekFüggetlen filmcsemegék, polgárpukkasztó komédiák, egy felemelő sportfilm és az utóbbi évek egyik legszuggesztívebb horrorja. (812 napja) ProVideo: 2016. augusztusi megjelenésekJön az első UHD, továbbkékül Westeros, a Beavatott újabb talányokkal szembesül, megérkezik minden idők legédesebb cicusa, és meghallgathatunk egy gyilkos tréfát. (824 napja)

© Xpress.hu - 1999-2008