2018. augusztus 16.
Nem regisztrált felhasználó  - [regisztráció | belépés]


 

related links: Replica Watches Australia Cheap Oakley Sunglasses Canada Fake Oakley Sale Online Fake Oakley Cheap Ray Bans Sunglasses Cheap Audemars Piguet Replica Watches Replica Rolex Watches Online Store Omega Seamaster Replica Watches Replica Louis Vuitton replica watches uk hublot replica watches richard mille replica watches replica omega watches Replica Audemars Piguet Watches replica hublot watches Fake Breguet Watches replica breitling watches Replica Richard Mille Watches Panerai Replica Watches Cheap Oakley Sunglasses Breitling Replica Patek philippe Replica watches Panerai Replica Watches swiss chopard replica Replica Hublot Big Bang Christian Louboutin Outlet Louboutin Shoes Outlet michael kors outlet nike outlet uk cheap Louis Vuitton Outlet Replica Rolex Watches


A tesztelt termék:
« 2018 augusztus »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Címkék
20th Century Fox 3D_mozi ADS Service akció akciós termékek alternatív változat angol humor animáció anime asian cinema Avonlea Média Kft. BD3D BD4K BD-ajánló BD-borító BD-teszt belügyek Best Hollywood Black Mirror Blu-ray BONTONFILM borítómustra bővített változat börtönfilm B-Roll Kft Budapest Film budget Caesar Film CD-borító Cinetel Cirko Film CORNERfilm csak DVD-n! családi digipack díj díszdoboz dokumentumfilm Dotkom Média dráma DVD Multimédia Kft. DVD-ajánló DVD-borító dvdextra 1.0 DVD-teszt életrajzi erotikus Etalon Film eurocinema extra változat fantasy Fantasy Film felújított váltzozat Fesztiváliroda FHE filmforgalmazás filmhír filmkalózkodás filmnoir futurepak független film gengszterfilm GHE gyerekfilm gyűjtemény háborús harcművészet hardware horror Hungaricom IMAX InterCom Intersonic James Bond játék játékadaptáció kalandfilm karácsony Katapult Film katasztrófafilm kémfilm kép-összehasonlítás képregény kicsomagolós videó kimaradt jelenetek klasszikus Klub Publishing koncertfilm kórház kosztümös könyv könyvismertető körkérdés krimi Kultúrbarlang KultúrSokk kultuszfilm Leon Film limitált kiadvány magyar film Magyar Nemzeti FIlmarchívum meghívó megjelenési kitekintő megjelenési lista menübemutató mese MGM Mirax Mokép Mozinet MTVA musical művészfilm Navigátor Film Oscar-díj összehasonlítás Palace Pictures pályázat pletykarovat politikai Pro Video rajzfilm remake rendezői változat rendezvény road movie romantikus röpke S_elect Video sajtóközlemény SarokPáholy sci-fi screenshot slipcase SPI spirituális sport steelbook Stephen King stúdióhír szakma szappanopera szavazás szinkronos újra szörnyfilm szuperhős táncfilm technológia termékbemutató természetfilm thriller toplista történelmi trashfilm tv-sorozat újrakiadás újságmelléklet Ultrafilm vágatlan változat vallási vásár vélemény vetítés videó vígjáték western Wiamfilm Xpress Xkluzív zene zombifilm
2009. november 24. - 19:24 - zalus | Utolsó frissítés: 2009. november 24. - 19:23
BD-teszt: Medvék / Afrika - A Serengiti Nemzeti Park (IMAX: Bears / Africa - The Serengiti, 1999/1994)
Két, sok szempontból formabontó kiadványt vettünk nagyító alá. Tartalmában kissé felületes, formájában viszont szájtáti filmélményekkel lettünk gazdagabbak. A korongokkal elvétve ugyan akad probléma, de ezért az árért simán megéri.

A filmek

Az IMAX-ben vetített természetfilmeket még véletlenül sem szabad összekeverni azokkal az ismeretterjeszto filmekkel, melyekkel a Discovery Channel vagy a National Geographic kényezteti a tudásszomjban szenvedo nézoket. Habár ezen utóbbi csatornákat is rendre utoléri a nézocsalogató hatásvadászat, de míg az itt látható musorok túlnyomórészt megfelelo információtartalommal bírnak, addig az óriásvásznas mozikban látható kb. 40 perces szösszenetek szinte kizárólag a láttatásról szólnak.

Nem mintha ennek bárkit is meg kellene lepnie. A szemet és a fület ugyanis eléggé leterheli a látvány befogadása – ha a vetített film 3D-s, akkor meg foleg –, miért kellene még az agyat is bombázni információk garmadájával? Summa summarum, aki többet szeretne megtudni a medvékrol vagy az afrikai szavannák lakóiról, az inkább ne ezekkel a filmekkel kezdje a tudásgyarapítást, aki sviszont aját környezetükben szeretné látni ezeket az állatokat, az vagy fizessen be egy ázsiai/amerikai/afrikai útra, vagy idozzön el eme filmek társaságában.

IMG style="WIDTH: 500px; HEIGHT: 281px" border=0 hspace=0 alt="" align=baseline src="http://www.xpress.hu/hirek/hirkep/bd_imax/04k.jpg">

De azért némi fenntartással. A Medvék ben a Föld nyolcféle medvefajából hármat vizsgálhatunk meg közelebbrol: a leginkább Alaszkában honos grizzlit, a jégmezokön élo jegesmedvét és az észak-amerikai hegyekben fellelheto fekete medvét. Míg a film az állatok szokásait, történetét csak pedzegeti, addig feltunoen hangosan sulykolja azt a (film szerinti) tévhit megdöntését, hogy a medvék veszélyesek az emberre. Ezt támasztja alá a medvelesre elkísért Chris Day is, aki szerint egy medve csak és kizárólag akkor támad, ha provokálják. Arra már nem tér ki, hogy a medve valószínuleg a nálad lévo parizeres szendvicset is provokációnak veheti. Szóval, ha ezt a filmet kiskorúak társaságában nézzük, akkor ne felejtsük el oket figyelmeztetni arra, hogy a vadon élo mackók egyáltalán nem olyan ártalmatlanok, mint ahogy azt a film sugallja. Vagy a Medvék után közvetlenül vetítsük le nekik a Medvebarát ot, és akkor biztosan nem akarnak majd medvékkel bratyizni.

A Kenya és Tanzánia területén húzódó Serengeti Nemzeti Parkot vizsgáló, azonos címu természetfilm a Medvékhez hasonlóan csak szemezget, illetve szemrevételez, ugyanakkor nem kíván bemagyarázni megkérdojelezheto ideákat, ami máris elfogadhatóbbá teszi felületességét. Mi több, egészen elképeszto képsorokat kínál a világ legnagyobb vadon élo populációjáról, melyben a növényevo és ragadozó állatok egymás toszomszédságában élnek érzékeny, de szerencsére emberi beavatkozás mentes egyensúlyban.

Ebben az úgynevezett civilizált világban, melyben élünk – melyet az információ technológiák fejlodése túlpörgetett tempóban hajszol a teljes elidegenedés irányába –, néha nehéz elképzelni, hogy egy ilyen hatalmas közösség képes létezni a természet adta törvények között. Igazán kár hát, hogy ez a film nem hatol jobban eme világ mélyére – szívesen megtekintenék akár egy egész sorozatot, amely kizárólag eme parkra összpontosít.

A BD-k

A Select Video holdudvarához tartozó Fesztiváliroda Kft. két, több szempontból is formabontó kiadvánnyal tiszteleg a Blu-ray formátum rajongói elott: egyrészt a formátum történetében ezek az elso magyar vonatkozással bíró természetfilmek, mi több: IMAX-filmek, ráadásul árban mind a Medvék, mind pedig az Afrika rendesen alámegy a mifelénk standardnak számító 5.990-7.990 Ft-os árszintnek. Ugyan egyik kiadvány sem a tökély netovábbja, de már ezek a tulajdonságok is vásárlásra buzdíthatnak.

Mindkét BD egyszeru, állóképes fomenüvel bír, a menü pedig zenei aláfestéssel. Ezek a leegyszerusített formák jelentkeznek a filmlejátszás közben gombnyomásra megjeleno pop-up menüben is és az eligazodás még egy hatévesnek sem okozhat gondot.

A Medvék 1999-ben készült, az Afrika – A Serengeti Nemzeti Park 1994-ben, s a 70mm-es filmmel dolgozó IMAX-technológia ide vagy oda, mindkét produkción meglátszik a kora. Az utóbbin egy kicsivel jobban. Szeretném leszögezni, hogy felbontás tekintetében mindkét kiadvány erosen teljesít – a Medvék egészen kiválóan –, színmélység és színegyensúly tekintetében azonban vannak gondok: a filmek képi világára már-már agresszívnek mondható telitettség jellemzo és ez gyakorta válik a természetesség kárára. Ugyanakkor nem hiszem, hogy ez a transzfer hibája lenne: a vibrálóan gazdag színvilág inkább az IMAX-élmény mesterséges fokozásának tudható be. Csak kár, hogy ez az eljárás a feketéket például megeszi reggelire (a Medvékben a fekete medvék bundája például zöld színben játszik, az Afrikában látható éjjeli felvételek pedig elég zajosak), mégis van egy olyan érzésem, hogy felületes szemlélo mindkét transzfertol dob majd egy hátast. Egyes külföldi tesztek némi élmódosításra is panaszkodnak, de én nem észleltem ilyesmit.

Hang tekintetében a kiadványok szépen adagolják a kényeztetést: bár azt nem értem, hogy a Medvékben miért csak a narrátor kapott magyar hangot, a gyakorta megszólaló Chris Day szinkronsáv választása esetén is eredeti hangon, kisegíto felirattal szólal meg, de a visszafogott keverésu, mégis ékesszóló DD5.1-es magyar hang szinte csak hab a tortán  a dts-HD MA 5.1-es és PCM angolhoz képest, melyek között minoségbeli különbség aligha van. A dts határozottan harsányabb, már ha ez valakinek szempont. A combos hangválaszték ellenére a kiadvány mégsem mondható tesztlemeznek: a zenék felejthetok – a dalok pedig kifejezetten rosszak –, a hangeffektusok zene és narráció felcsendülése esetében háttérbe szorulnak, a mélynyomó pedig egyáltalán nem izzad meg. Összességében azonban hiba lenne leírni a hangot, ugyanis a természetfilm zsáber számára „kiírt” feladatot kiválóan teljesíti.

Számottevo extrával a Medvék rendelkezik: ezek SD-ben elérhetok és mind magyar feliratos. A Harc a medvékért címu 45 perces dokumentumfilm egy állami szinten nagy vihart kavart esetrol számol be. Egy idahói illetoségu nemzeti parkba grizzliket kívántak betelepíteni, az intézkedés ellen a gyerekeiket félto helybéliek pedig kirohanást rendeztek, talán nem véletlenül. A fo filmhez hasonlóan ez a dokumentumfilm is elfogult: a narrátor egyértelmuen a medvék honosítása mellett teszi le a voksát. Két werkfilm foglalkozik a Medvék forgatásával (együttesen majdnem kiteszik a film tejes játékidejét). A rövidebbik az Animal Planet megbízásából és a csatornát jellemzo hangvételben tárgyal ki egy medvecsalád „örökbe fogadását”, azaz azt, hogy a filmstáb hosszú idon át követte a szorös família mindennapjait, a hosszabb werkben a készítok arról nyilatkoznak, hogy a filmjük az egész családhoz szól (mint a legtöbb IMAX-film), továbbá bepillanthatunk a kulisszák mögé és megtudhatunk ezt-azt a munkát finanszírozó cégekrol is.

Az Afrika – a Serengeti Nemzeti Park 5 másik IMAX-film elozetesét tartalmazza, ezeket viszont HD-ben.

A screenshotok a blu-ray.co

Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó termékek
Hozzászólások
Sorrend: IDŐREND | FORDÍTOTT IDŐREND
A hírhez csak regisztrált, fórumhozzászólási joggal rendelkező látogatóink szólhatnak hozzá, bejelentkezés után!
Legfrissebb hírek
2017. januári megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSJanuárban kiderül, hogyan hozzák a Gólyák a babát, és hogy milyen tökéletlen Meryl Streep hangja, érkezik A hét mesterlövész, modern köntösben, borzonghatunk a Vaksötétben, és betekintést nyerhetünk Kevin Spacey Kilenc életébe is. (588 napja) Decemberi megjelenések: GHE-Bontonfilm, Pro VideoDecemberben csatlakozhatunk az Öngyilkos osztaghoz, beleshetünk A kis kedvencek titkos életébe, bővített változatban csodálhatjuk a Gyűrűk Urát, az akcióról pedig a Haverok fegyverben és Jason Bourne gondoskodik. (636 napja) Pop art stílusú fémbobozos Blu-ray kiadványokJó hírrel szolgálhatunk a különlegességekre vevő filmrajongók számára: Pop Art stílusú fémdobozos kiadványok jelennek meg még az idén. (660 napja) Novemberi megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSSuhanhatunk liánokon Tarzannal, tanúi lehetünk az idegen lények második Függetlenség napjára időzített rajtaütésének, betekintést nyerhetünk a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar világába. A forgalmazók novemberben is ínyenc filmcsemegékkel kényeztetnek! (665 napja) Ajándékokkal érkeznek a Warcraft kiadványokNem csak a filmélménnyel, hanem videojátékos ajándékokkal is gazdagabb lesz, aki beszerzi a Warcraft: A kezdetek DVD vagy Blu-ray kiadását. (668 napja) GHE: 2016. októberi megjelenésekPandák, orkok, gengszterek, pénzes cápák, FBI-ügynökök és mutánsok gyülekező! (698 napja) ProVideo: 2016. szeptemberi-októberi megelenésekOktóber havában - elnézést a kifejezésért - egy v*lag megjelenés várható: démonok közé keveredünk, elvarázsolnak minket, bepillantunk Tükörországba, és vadiúj Harry Potter-kiadványokban dőzsölhetünk. De lássuk előbb a szeptembert (jobb késő...)! (700 napja) GHE: 2016. szeptemberi megjelenésekVadászok, szomszédok, madarak és lánytesók, továbbá minden idők egyik legjobb vígjátéka végre BD-n! (714 napja) Itthon is megjelenhet a gyűjtemények gyűjteményeha elég előrendelés jön rá össze, akkor itthon is megjelenhet a 30 lemezes Középfölde gyűjtemény. Csak rajtad áll. (728 napja) GHE: 2016. augusztusi megjelenésekFüggetlen filmcsemegék, polgárpukkasztó komédiák, egy felemelő sportfilm és az utóbbi évek egyik legszuggesztívebb horrorja. (753 napja) ProVideo: 2016. augusztusi megjelenésekJön az első UHD, továbbkékül Westeros, a Beavatott újabb talányokkal szembesül, megérkezik minden idők legédesebb cicusa, és meghallgathatunk egy gyilkos tréfát. (764 napja)

© Xpress.hu - 1999-2008