2018. szeptember 26.
Nem regisztrált felhasználó  - [regisztráció | belépés]


 

related links: Replica Watches Australia Cheap Oakley Sunglasses Canada Fake Oakley Sale Online Fake Oakley Cheap Ray Bans Sunglasses Cheap Audemars Piguet Replica Watches Replica Rolex Watches Online Store Omega Seamaster Replica Watches Replica Louis Vuitton replica watches uk hublot replica watches richard mille replica watches replica omega watches Replica Audemars Piguet Watches replica hublot watches Fake Breguet Watches replica breitling watches Replica Richard Mille Watches Panerai Replica Watches Cheap Oakley Sunglasses Breitling Replica Patek philippe Replica watches Panerai Replica Watches swiss chopard replica Replica Hublot Big Bang Christian Louboutin Outlet Louboutin Shoes Outlet michael kors outlet nike outlet uk cheap Louis Vuitton Outlet Replica Rolex Watches
« 2018 szeptember »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Címkék
20th Century Fox 3D_mozi ADS Service akció akciós termékek alternatív változat angol humor animáció anime asian cinema Avonlea Média Kft. BD3D BD4K BD-ajánló BD-borító BD-teszt belügyek Best Hollywood Black Mirror Blu-ray BONTONFILM borítómustra bővített változat börtönfilm B-Roll Kft Budapest Film budget Caesar Film CD-borító Cinetel Cirko Film CORNERfilm csak DVD-n! családi digipack díj díszdoboz dokumentumfilm Dotkom Média dráma DVD Multimédia Kft. DVD-ajánló DVD-borító dvdextra 1.0 DVD-teszt életrajzi erotikus Etalon Film eurocinema extra változat fantasy Fantasy Film felújított váltzozat Fesztiváliroda FHE filmforgalmazás filmhír filmkalózkodás filmnoir futurepak független film gengszterfilm GHE gyerekfilm gyűjtemény háborús harcművészet hardware horror Hungaricom IMAX InterCom Intersonic James Bond játék játékadaptáció kalandfilm karácsony Katapult Film katasztrófafilm kémfilm kép-összehasonlítás képregény kicsomagolós videó kimaradt jelenetek klasszikus Klub Publishing koncertfilm kórház kosztümös könyv könyvismertető körkérdés krimi Kultúrbarlang KultúrSokk kultuszfilm Leon Film limitált kiadvány magyar film Magyar Nemzeti FIlmarchívum meghívó megjelenési kitekintő megjelenési lista menübemutató mese MGM Mirax Mokép Mozinet MTVA musical művészfilm Navigátor Film Oscar-díj összehasonlítás Palace Pictures pályázat pletykarovat politikai Pro Video rajzfilm remake rendezői változat rendezvény road movie romantikus röpke S_elect Video sajtóközlemény SarokPáholy sci-fi screenshot slipcase SPI spirituális sport steelbook Stephen King stúdióhír szakma szappanopera szavazás szinkronos újra szörnyfilm szuperhős táncfilm technológia termékbemutató természetfilm thriller toplista történelmi trashfilm tv-sorozat újrakiadás újságmelléklet Ultrafilm vágatlan változat vallási vásár vélemény vetítés videó vígjáték western Wiamfilm Xpress Xkluzív zene zombifilm
2012. április 10. - 10:16 - zalus | Utolsó frissítés: 2012. április 10. - 10:15
Új filmtörvény, új korhatárkarikák
címkék: belügyek, szakma
Többen is nehezményeztétek, hogy az InterCom aktuális megjelenési listája a szokottal ellentétben meglehetősen későn futott be: ennek legfőbb oka az, hogy a májusban megjelenő kiadványokat már új korhatárkarikákkal kell felvértezniük.

2012. januárjában új filmtörvény lépett életbe, amely többek között az eddiginél szigorúbb korhatár-besorolást írt elő: januártól kezdve már a mozi- és rádiós előzeteseket, filmplakátokat, hirdetéseket, stb. - szóval kb. minden, az adott film promótálásával kapcsolatos dokumentumot, video- és hanganyagot - korhatár-besorolással kell ellátni. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egy előzetes besorolása nem feltétlenül egyezik meg a film végleges besorolásával (ez utóbbi kerülhet akár magasabb, akár alacsonyabb kategóriába), de amint megérkezik a film végleges besorolása, úgy már az előzetest is azzal a korhatárral kell ellátni. Szóval nem egyszerű a helyzet.

További, és az oldalunk témáját leginkább érintő változás, hogy a 2012. április 30-a után megjelenő DVD-ket és BD-ket vadonatúj korhatárkarikákkal kell ellátni, melyek nem csupán külalakra és tartalomra változtak, de elhelyezésük is módosult. A határozat értelmében olyan jelzést kell feltüntetni a kiadványokon, melyek a hátoldal, a gerinc és az előlap egy részén is átfutnak. Pontosan idézve a 2012. március 28-án megjelent Magyar Közlönyt (2012/35):

Az adathordozók (DVD, Blu-ray) borítóján egyszerű és teljes jelzés is megtalálható oly módon, hogy a kétféle jelzés összefűzve jelzésmezőt alkot. A jelzésmezőben megtalálható jelek sorrendje a kiterített borító viszonylatában (balról jobbra haladva): teljes jelzés, egyszerű jelzés, egyszerű jelzés, jelzésmezőbe rendezésüket a fenti ábra mutatja. A borító első oldalán (a teríték jobb oldalán) megjelenő egyszerű jelzés magassági aránya minden esetben az adathordozó hosszabbik borítóoldalának 1/15 része. Az egyszerű jelzés függőleges elhelyezkedése – a borító alsó szélétől számítva – a borító hosszabb oldalának 1/30 része. Vízszintes elhelyezkedése a borító első oldalának, gerinc melletti, bal oldala, hajtástól való távolsága az egyszerű jelzés 1/4 része. A borító gerincén megjelenő egyszerű jelzés a borító első oldalán megjelenő egyszerű jelzés méretével azonos, vízszintes elhelyezkedése a gerinc középvonalán található. A borító hátsó oldalán taálható teljes jelzés elhelyezkedése – így végérvényesen létrehozva a jelzésmezőt – a gerinc bal hajtásvonalától számított egyszerű jelzés 1/4 része.

Ábrával illusztrálva:

Ugyanez a gyakorlatban:

Magukon a korongokon is új jelzést kell alkalmazni:

Az adathordozók (DVD, Blu-ray) korongján megjelenő egyszerű jelzés szerkesztési szabályai a korábban ismertetett arányok és szabályok alkalmazásával kialakítható. Az arányokra vonatkozó jelzések a fenti ábrából olvashatók le. Az egyszerű jelzést a korong bal oldalán, az ábrán jelzett méretben és elhelyezésben kell alkalmazni.

A szabályozás szerencsére a 2012. április 30-ig megjelenő kiadványokat nem érinti, különben a termékek újraborítózása, ki- és beszállítása olyan költségeket róna a kiadókra, melyet ez a piac nem biztos, hogy túlélne. Véleményünk szerint az új megjelenés mindenképp impozánsabb, mint a korábbi, tartalom tekintetében is több információval szolgál, a többit pedig majd megszokjuk.

Kövess minket facebookon!


Kapcsolódó hírek
Hozzászólások
Sorrend: IDŐREND | FORDÍTOTT IDŐREND
1. Opcsi
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 10:19
Egyre jobban elegem van ebből a bolond országból, komolyan....
Lassan tényleg ott tartunk, amit John Spartan mondott: Szarni lehet?! -.-"
Abszurdisztán.
2. Mackey
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 10:26
Igazán faszán fog kinézni ez a sok színes szarság egy gyűjteményben...

Lassan elérjük a német idióták színvonalát, ahol minden borító bal alsó sarkában egy irreálisan nagy korhatár jelzés látható, csak míg ott emiatt általában két borítós megoldással kedveskednek a vevőnek, itt kétlem, hogy lenne erre pénz vagy hajlandóság.

Király volna, ha a kormány más területeken viselné szívén a gyerekek sorsát... Lenne pár más javaslatom
3. n e o
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 10:26
Nice Joke, remélem ez egy matrica lessz amit le lehet kaparni, frankó, hogy mindig van lejjebb XD.
4. Opcsi
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 10:29
Grafikusként én arra vagyok főleg kíváncsi, hogy vajon lesz-e valahol letölthető vektoros ábra ezekből az új logókból, vagy nekem kell-e megrajzolni. Mivel Magyarországon vagyunk, letölthető logó-gyűjtemény nyilván nem lesz, ellenben rommá fogják bírságolni és büntetni a kiadókat, ha a kiadványon a korhatárjelzés akár csak egyetlen pixellel is kisebb lesz az előírtnál. Fasza...
5. -erahurka-
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 10:29
Miért nem volt jó a tok hátulján? Akit érdekelt az megnézte ott, akit nem, azt az elején meg az oldalán se fogja érdekelni. És ha a tokon rajta van akkor minek rátenni a lemezre is?
Én úgy tudom a legtöbb lemezt nem itthon csinálják, nem magyar borítótervvel. Akkor azokkal mi lesz?
És egyáltalán mi a szar ez a 6 éven aluliaknak cucc??? Spongyabob közben is kinn van beszarás. Ennek mi értelme van?
6. Jester
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 10:30
Nincs ezzel semmi baj. Engem nem zavar, csak a képernyő sarkában ne lássam.
7. Opcsi
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 10:33
-Erahurka- Ez egy klasszikus "úgy teszünk, mintha kúvára törődnénk a gyerekek lelkivilágával"-dolog. Egyrészt addig sem kell valódi, komoly problémákkal foglalkozni (pl. hogy a kölök nem tudnak se beszélni, sem írni, stb), másrészt ettől még ugyanúgy ömleni fog a médiaszenny, lsd. valóságsók, véres kertévés híradók, stb. Attól nem változik a tartalom, hogy besorolják korhatárba.
A lemezek és tokok egy része valóban külföldön készül, de a grafika hazai "termék", szóval mindenképp alkalmazni kell a magyar kiadványokon az új kiegészítéseket. Az, hogy szétkúrja a kompozíciót egy ilyen ocsmány kép, senkit sem érdekel...
8. Opcsi
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 10:34
*kölkök
9. Edy12
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 10:38
Nevetséges, bár már külföldön is ez van, csak ott még nagyobbak a logók, reménykedtem, hogy Mo-n nem lesznek ennyire hülyék.
Miért kell elrontani egy kiadást, hogy ráokádják már az elejére és oldalára is a karikát? Nem tudom, hogy kinek jó ez.
10. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 10:47
6. Engem sem zavar. Inkább legyen rajta ez, mint a Pro Video-féle pl. "4 lemezes" felirat, ami aztán végképp funkciótlan.
11. Bla-Bla-Bla
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 10:47
Talán jobb lenne, ha ilyen témához olyanok szólnának csak hozzá, akiknek van gyerekük és felelősséget éreznek irántuk...
12. Mr. Unpronounceable
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 10:47
Ha rosszul nézne ki, akkor zavarna, de ebben a formában nem izgat.
Az elcsúszott korhatár matricáktól(ha lesz ilyen egyáltalán...) mondjuk félek egy kicsit, mert azzal nem lehet semmit kezdeni.
13. Corvinus
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 10:47
Gyönyörű.
14. P1eTr0
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 10:51
Én mindig azon gondolkozom, van-e értelme egyáltalán ennek a besorolósdinak...
Régen emlékszem Az átok című filmre nem engedtek be a moziba, mert nem voltam 16 éves (de lehet 18-as volt, passz). A múltkor 18-as filmre úgy ült be az 5 éves srác, hogy csak na.
Ha pedig a gyerek tv-zik - véleményem szerint - úgysem kapcsol el, ha mondjuk 18-as karikával jelzett filmet néz, mert ott karika...
15. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 10:51
11. Elég elb@szott szülő az, akinek ezek az új korhatár karikák kellettek ahhoz, hogy felelősséggel nevelje a gyerekét. Merthogy a kettő az két különböző dolog.
16. kimi
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 10:56
Ha matrica lesz s le lehet venni Róla, akkor le...rom, hogy rajta van e vagy nincs, viszont ha elrondítják így a borítórészt, mert valami okostojás kitalálta, hogy nem elég a hátoldalon megjelölni egy adott film korhatár besorolását, annak a fejét törném.
A gyűjteményben "gyönyörű" szépen nézne ki ezek a színes karikák. Lassan tényleg azt érik el, h még azt a maradék vásárlóerőt is elveszítik, mert külföldön fognak vásárolni!
A követklező lépés mi lesz? Egy az egyben ugyanúgy fogják kiadni a filmeket mint pl Angliában? ( magyar borító nélkül)

17. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 10:56
15: De az is lehet, hogy nem fúj mindent kívülről, ami a film világában történik, és akkor igen is hasznos tud lenni egy ilyen mankó.
18. Filmprofi
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 10:57
Nyilván nem is az számít, hogy mennyire rondítja szét a borítót stb., hanem az, hogyha ez már törvénybe van iktatva, akkor úgyis meg kell csinálni az illetékeseknek. Jobb lesz beletörődni.

Én viszont egy dologra lennék kíváncsi: volt valaha is visszatartó ereje ezeknek? mert megmondom őszintén, én sose néztem a borítón, hogy milyen a korhatár karika van rajta... van itthon egy vagonra való lemezem, de jó, ha kettőnél emlékszek, hogy van-e rajta és hol van a karika.

Szóval tessék mindent a helyén kezelni és nem elégedetlenkedni.
19. P1eTr0
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 11:03
18:
Nekem pont ez a problémám, ahogyan te is írod: nincs visszatartó ereje. Ezért nem látom értelmét.
20. gerbence
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 11:10
Én két dolgot nem értek:
-a külföldön, több piacra egységesen gyártott korongokkal mi a helyzet?
-a slimtokos kiadások, vastagtokos gyűjtők, digik (háháhá! értitek, digik..!) külön leírást kapnak, vagy hogy lesz? A kartongyűjtőkbe rendezett tokok (pl. sorozatok esetén) hogy lesznek megoldva? Plecsni tokra, borítóra, lemezre..?

Amúgy szerintem felesleges lázadni: attól, hogy nem old meg semmit, az elgondolás megérthető, és a más esetekben folyton hivatkozott külföldön évek óta így megy (elég az angol kiadások "bffc" matricáira/plecsnijeire gondolni, ahol akár filmenként többet is rányomnak mindenhova, ahol érik).
21. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 11:12
17. De az is lehet, hogy valaki úgy neveli a gyermekét, hogy az leginkább a valódi világban és nem a film világában cseperedjen. A legkönnyebb leültetni a kölköt a tévé elé, addig sem kell vele foglalkozni. Na most, amíg olyan korú a csemete, hogy még olvasni se tud, vagy kisiskolás, adig a szülő felelőssége az, hogy hajlandó-e foglalkozni az utódjával, vagy mindezt rábízza a televízióra. (Korhatár jelölések egyébként eddig is voltak a dobozok hátoldalán, nem kell hozzá nyolc általánosnál több, hogy valaki megtalálja.)
Amikor meg már tinédzser korba lép a gyermek, addigra saját döntéseket hoz, addigra ki kellene alakulnia nála egyfajta értékrendnek, érdeklődési körnek, hajlania kellene a szülői ajánlásra, na persze mindez csak olyan családnál tud működni, ahol nem a tévét nézték nonstop, hanem aktívabb módon kezelték a jövevény fejlődését. Keresztfiam most lesz kilencéves, de állítom, életében nem nézett annyi időtartamban mozgóképet (tévéműsor, DVD, mozi együtt), mint én pár hónap leforgása alatt. Lehet, hogy nem konyít a színészekhez, rendezőkhöz, filmekhez, viszont a korához képest roppant választékosan beszél, a logikai képességei átlagon felüliek, jó tanuló, jó sportoló. Nem is nagyon érdekli még most sem a tévé előtt gubbasztás, téli időben egy-két mese, néhány focimeccs, forma-1, aztán ennyi. Viszont sokat olvas, önállóan egész könyveket, s mindez abból ered, hogy így nevelték őt a szülei. Nálam ez a "felelősségel tartozás".
22. gerbence
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 11:13
Ja meg mégegy:
az összes kiadó újra fogja szabni a megjelenését?
A warner, spi, provideo, sphe, budapestfilm, stb. mind odarakták eddig az emblémáikat.
23. Bla-Bla-Bla
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 11:15
15, 17: Amennyire én látom, sok szülő éppen ezekből a jelölésekből tájékozódik és ezekre hivatkozva enged vagy nem enged meg megnézni egy filmet a gyerekének. És ez a probléma pont az alacsonyabb korosztályoknál jelentkezik, amelyekkel eddig egyáltalán nem is foglalkozott a besorolási rendszer. Ehhez képest pedig szerintem századrangú az, hogy a matrica hogyan néz ki.
Azt meg végképp nem értem, hogy miért kiabálnak ellene ennyien, miközben elismerik, hogy egy csomó országban a mienkénél sokkal jobban "elrondítja" a korosztálybesorolás a borítókat.
24. Bla-Bla-Bla
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 11:20
17: "(Korhatár jelölések egyébként eddig is voltak a dobozok hátoldalán, nem kell hozzá nyolc általánosnál több, hogy valaki megtalálja.)"
Ez sajnos egyáltalán nincs így. Érdemes lenne megnézned a lemezeidet, hogy hányon szerepel besorolás. Én a gyerekeim miatt elég sokszor ellenőrzöm ezt, és a DVD-k nagy részéről "lefelejtik" ezt az apróságot.
25. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 11:20
19. Engem meg pont az nem érdekel, hogy van-e visszatartó ereje. Karikák nélkül is működnie kellene a dolognak, felnőtt jó pár nemzedék anélkül, hogy számokat skubizott volna. De ha már itt tartunk, legyenek karikák, a törvény nem rossz. Remélem, hogy további területeken is bevezetik. Például a sárga csekkekre is rányomtathatnák nagy betűkkel, hogy "egészségre ártalmas, használata szorongást, depressziót válthat ki".
26. Dalmát
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 11:21
Ha az emlékezetem nem csal, már eddig is előfordult néha, hogy a korhatárt a gerincen feltüntették.
27. BedeKrisz
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 11:27
Szerintem a gyártó stúdióknak kellene minden filmjük kópiáira ráégetni a korhatárkarikákat így a moziban már ott viríthatna végig minden filmnél a vászon valamelyik sarkába egy bazinagy karika, 3D-ben kifejezetten élmény lenne, a DvD és BluRay kiadáson is minden filmnél nem csak a borító elején, oldalán, hátulján de az alján, tetején, a borító belsején is minden oldalon kellene ilyen karika és a lemez írott felére is kéne karika, sőt végre DvD film nézés közben is láthatnánk a korhatárkarikát a TV képernyőn ahogyan a TV csatornák rendszerint alkalmazzák, én ezeket javasolnám még =)
28. Edy12
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 11:27
Ha leszedhető matrica lenne, amit a fólia kibontása után le tudsz szedni az egy remek ötlet lenne, az egy jó megoldás lenne! Így viszont, elég pocsék, és nekem sem volt visszatartó ereje... Nem is lettem baltás gyilkos.

gen is számít, hogyan néz ki, borzasztóan el tud rontani egy kiadványt, azért legyen már esztétiaki érzékük. Ha elrondít egy filmet akkor nem fogom megvenni!
29. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 11:30
24. A mesekönyveken sincs korhatárkarika, pedig abban is vannak borzalmak, a farkas bekapja Piroskát nagymamástól, a gyufaáruslány jéggé fagy, stb.
A megoldás az, hogy többet kell törődni a gyerekkel, nem pedig "elég sokszor" korhatárkarikákat keresgélni. De egyébként arra is van megoldás, bele kell olvasni pár filmes oldalba, vagy esetleg egyéb módon tájékozódni, a gyerek jelenléte nélkül belenézni a filmbe, ilyesmi. Nem lehet mindent egy pillanat alatt letudni, ha ez annyira fontos, akkor utána kell járni, s ebben bizony a korhatárkarika sem minden esetben segítség. A Narnián például van karika, de míg a kilencéves keresztfiam élvezte, addig a hatéves húga miatt ki kellett kapcsolni, mert ő még nem volt felkészülve pár jelenetre. Nem gond, ráérnek megnézni később is, amúgy is itt a jó idő, következő téig nem nagyon érdeklik őket a filmek.
30. Bla-Bla-Bla
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 11:39
29: Amit a mesekönyvekről írsz, abban teljesen igazad van: nem ártana abban a ketagóriában sem bevezetni ilyen jelöléseket. De hogy ott nincs, az még nem jelenti azt, hogy baj lenne, hogy itt meg van.
Ami pedig a szülői felelősséget illeti: nyilván nem lehet mindent a szervekre áthárítani. Ugyanakkor éppen azért hozták létre ezeket a szervezeteket és sorolják be azok a filmeket, hogy levegyék a szülők válláról azt a terhet, hogy minden egyes filmet le kelljen ellenőrizniük. Ha azt visszadobjuk a szülőkre, akkor semmi értelme az ilyen szervezeteknek.
31. vpe
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 11:40
Ezt a normálisabb német kiadók kétoldalas borítóval oldották meg: az egyiken ott van egy baromi nagy - ennél sokkal nagyobb, tehát sírást be lehet fejezni - FSK logó, a másik oldalán pedig a kötelező jelzés nélküli borító.

Nyilván ez idehaza nem fog működni, mert jaj, de megdobja a költségét a kiadványnak, brühühü...
32. Bla-Bla-Bla
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 11:42
27, 28... : Nem hiszem, hogy ez esztétikai kérdés lenne. Szerintem a "Behajtani tilos" tábla is baromi ronda, mégsem panaszkodom amiatt, hogy elrontja a tájképet, hanem örülök, hogy ennek köszönhetően nem ütközöm össze senkivel.
33. kimi
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 11:50
32. A példádnál maradva , hiába van kirakva a " Behajtanai tilos" tábla, ha valaki nem figyelmes, akkor annak tök mindegy, hol van a tábla, mert úgyanúgy behajt. Rengeteg olyan hírt lehet olvasni és látni a médiában, hogy ilyen meg olyan jelzéssel volt ellátva, mégse vette észre vagy sz..t rá.
Szerinted az a szülő aki eddig se foglalkozott a gyerekével, majd ezután fogja ellenőrizni, hogy a gyereke milyen korhatárral ellátott filmet néz ?
34. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 12:02
30. A beszélgetésünk nem a karikákkal kapcsolatos, mert mint legelőször írtam, az engem sem zavar, én csak abban nem hiszek, hogy egy szülőnek mindent elő kell írni, mindenben rá kell bíznia magát "nálánál okosabb" intézményekre, kiadványokra, lásd például az ötven féle "hogyan szüljünk" könyvet, amiből sokan gondolkodás nélkül megvesznek egy tucatot legalább, és így vagyok ezekkel a korhatár ajánlókal is.
De például a cigarettás dobozokon írt öles mondatok sem hitelesek, legfeljebb a feltételes módban írtak, ugyanis a dohányzás hatása is egyénenként eltérő. Ha valakit húszévesen elvisz a rák, az nem a cigi miatt van, s ha tényleg igaz lenne az összes rémisztgetés, akkor egy dohányos se érné meg a negyvenet, a nyolcvanéves pöfékelő öreg bácsit meg végképp nehéz volna megmagyarázni. Ha a tömény sósavra ráírják, hogy a fogyasztása káros az egészségre, na azt elhiszem és elfogadom. :)
Szóval én a szülői döntésben hiszek, ami adott estben lehet elutasítóbb, de akár elnézőbb is, mint a hivatalos korhatárajánlás. Vagy lehet, hogy egy filmben semmi erőszakos nincs, mégis olyan a története, ami a gyereket nem köti le. Mint például a Hugo.
Na de ezek csak elvek, a gyakorlat mutatja meg minden esetben, hogy mi a szükséges.
35. Opcsi
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 12:03
Szerintem a felelősség elsősorban a szülőé, és ehhez nem kell érteni a filmekhez, másodsorban pedig valóban a film forgalmazójáé, de végeredményben mégis a szülőnek kell tudnia és eldöntenie, hogy mit enged és mit nem enged megnézni a gyerekének; a korhatárjelzés ezen mit sem változtat. Azt hiszem, megegyezhetünk abban, hogy rengeteg, elvileg gyerekeknek készült műsor simán elvérezne egy-egy korhatárbesorolásnál, vagy csak egyszerűen a jó ízlés rombolója, és akkor még nem említettem az olyan műsorokat, amiken egyáltalán nincsen korhatárjelzés, mégis tocsog a vértől és az erőszaktól (kertévé híradók). Ezek érdekes módon senkit nem zavarnak, és hiába mondják azt újabban a hírolvasók, hogy "megrázó történet következik", ettől még egy gyerek simán láthat és hallhat nap mint nap híreket gyilkosokról, merénylőkről, stb. Ezt miért nem akarják akkor szabályozni???

Egy olyan ország és egy olyan társadalom nem tud működni, ahol mindent agyonszabályoznak és/vagy tiltanak, pláne olyanok, akiknek hupilila finjuk sincs az adott témáról. Nem vagyunk egyformák és nem mindenkinek egyforma az ingerküszöbe, ugyanakkor szerintem azt sem lehet egyértelműen definiálni, hogy mi tartozik a vizuális erőszak, szex, stb. témakörébe. Álszent marhaság ez, a mai gyerekek már ebben nőnek fel, számukra mindennaposak ezek a témák, mert ha nem a tévéből jutnak hozzá, akkor az óvodából, iskolából, játékokból, stb.

Bla-bla-bla, én is Grimm-meséken nőttem fel, amik maguk a legvéresebb horrorok, mégsem lettem erőszakos állat, aki Rambó-késsel vadászik a tücskökre a parkban.
A szervezetekkel sincsen általában gond, viszont nem értenek ahhoz, amit csinálnak, hasraütésszerűen hozzák a döntéseiket, tulajdonképpen sóhivatalokról van szó. Azzal, hogy kiadnak egy ilyen rendelkezést, egyáltalán nem vesznek le a szülők válláról semmilyen terhet, mivel annyira minden a pénzről szól, hogy a mozisok is inkább beengedik a gyerekeket az olyan filmekre, amikre baromira nem kéne, mert ha ők nem teszik, akkor majd egy másik mozi megteszi, és neki lesz több bevétele. A korhatárjelzések soha senkit nem riasztottak még el, hogy megnézzék az adott tartalmat, ez csak hullámsimítás a Balatonon, ill. a színdarab része, hogy igen, megcsináltuk, törvényi védelem van a vizuális tartalmak terén. Csakhogy az elv és a gyakorlat teljesen más, szóval ez az új szabályozás tökéletesen felesleges, egyáltalán nem fogja elérni a célját, mint ahogy a régi sem tette, ellenben csodálatosan elrontják a DVD-k, BD-k grafikáinak kinézetét, és plusz munkát adnak a grafikusoknak feleslegesen.
36. vpe
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 12:04
29: leírtad, amit le szerettem volna írni.

Vannak szülők, akik azt hiszik, hogy a gyereküket tombolán nyerték, és a nevelése a tanerő/pap/stb. feladata (!). Az ilyen gyerek akkor is megnézi a nem neki szóló tartalmakat, hogyha még nagyobb figyelmeztető jelzés kerül a borítóra.

Viszont azon szülők, akik próbálnak odafigyelni a gyerekre, azoknál lehet, hogy ér valamit ez a jelzés. Persze a szülő nem állhat minden percben a gyereke mellett, de ha megfelelő útravalót kapott tőlük, akkor nem lesz semmi probléma sem, és helyén tudja kezelni majd a dolgokat. Ez nem csak a filmekre, hanem úgy átlag mindenre vonatkozik/vonatkozhat.

Igazából szerintem sokan örülnénk, ha ez lenne a gyerekekre leselkedő legnagyobb probléma, hogy megnéz-e egy szaros korhatáros filmet, vagy sem...
37. Edwest
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 12:14
Szerintem kezd ott tartani a dolog, mint a szocializmusban, ahol alulművelt, ostobenkó kretének szabták meg, hogy mit, hol, mikor lehet mondani, írni, rajzolni. Innen javaslom, hogy vezessék be a kép közepét kitakaró nagy piros tizennyolcas karikát!
38. Mackey
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 12:26
37: Nevetnél, ha látnád, hogy milyen egy német Media Marktban egy 18-as film...Egy sötétbordó tokban van, rajta nagyban, hogy csak 18-an felülieknek. Szinte alig látsz valamit, hogy mi ez a film, milyen specifikációk vannak rajta. Épp hogy csak felismered, hogy mi a film címe.

Nevetséges
39. Bla-Bla-Bla
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 12:38
Kezd ez az egész vita olyanná válni, hogy mindenki azt lát bele, amit ma a társadalomban problémának tart...

Én csak egy dolgot akartam mondani, azt, hogy szerintem örvendetes és progresszív dolog, hogy van egy szervezet, amelyik kategorizálja a filmeket (immár újabb, szofisztikáltab korhatárkategóriákba is) és ezeket a jelöléseket jól látható módon a szülők elé tárja, hogy segítse őket a döntésben, hogy megengedik-e az adott filmet megnézni a gyereküknek, vagy sem.

Senki sem állította (és nem is állíthatja), hogy ezzel a gyerekekkel kapcsolatos minden probléma megoldódik, hogy a szülőknek semmi nevelnivalója nem akad már, és azt sem, hogy ezeknek a szervezeteknek a múködését és döntéseit nem lehet megkérdőjelezni.
40. Corvinus
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 12:45
Most jut eszembe a steelbook -oknál, hogy lesz majd?
41. Corvinus
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 12:48
Ja igen, a lemezre is nyugodtan rátehetik a jelzést ha attól élveznek. Na de a gerincre meg az előlapra is ráerőltetni. Nem elég ha a hátulján egyértelműen kivehető?
Na és slip-ek milyen jól fognak már kinézni, ezen gondolkodott vlki?
42. Lorden
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 12:51
26
Már előfordult, anno az Ultrafilm 2 lemezes horrorjai 3 helyen feltüntetett karikával jelentek meg, de a gerincen található pl a Holnaputánon vagy a Terminátor 2 papírtokján, sőt még a Nekem8-on is egy 12-es.
43. Mr. Unpronounceable
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 12:55
Ez egy esztétikai kérdés, mivel haszna kb. annyi van, mint a ne lopj reklámnak, meg a tv-nél használt korhatár karikának.A hiánya vagy rossz kihelyezése miatt lehet büntetni mozisokat, kiadókat, stb.
Ha odafigyelsz a gyerekedre, ez nem segítség, mivel egyébként is csak ellenőrzött árúval eteted őt.Nem hagyod ott több órára valami mellett, amiből egy képkockát sem láttál.Ha meg nem figyelsz oda, akkor tökmindegy.
Honnan lehet azt tudni, hogy mi a megfelelő egy mai X éves kölöknek?
Nyilván a nevelésnél azt adhatod tovább, amit te otthonról hoztál.Mi volt 10-20 éve a gyerekeknek a tv-ben, és mi van ma?
Megengedsz neki valamit, aztán csak lesel, hogy milyen új szavakat és dolgokat tanult egy ártalmatlannak tűnő 6-os vagy 12-es karikával ellátott programból.
(Igaz van Tm-nek, hogy csak egy jelre bízni magad az egyszerűség kedvéért elég nagy butaság.)
44. P1eTr0
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 13:00
Az egészben az lesz a legjobb, hogy megint azt büntetik (az esztétikával), aki megvásárolja a terméket. Aki letölti, az majd nyomtat olyan tokot hozzá, amin nincsenek "karikák".
Amikor bejöttek a "Ne lopj" reklámok a dvd-ken, ott is az járt rosszul, aki eredetiben megvette a filmet, mert aki letöltötte, annak nem volt ilyen az elején, mert el lettek távolítva...

Amúgy most itt a polcomon elnézelődve több kiadványt is látok, amin rajta van a gerincén a besorolás.

Na majd ezen is túltesszük magunkat :)
45. vpe
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 13:16
44. P1eTr0: ez pontosan így van. De ez még mindig jobb, mint a Ne lopj reklám... de ez a dolog is kiküszöbölhető egy kétoldalas borítóval. De persze az nem lesz, mert biztos piszkosul megdrágítja a terméket.
46. SoZi
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 13:30
Szerintem ez a borítós dolog nem annyira gáz. Akinek vannak külföldi lemezei, az megszokhatta. Nálam is a polcokon legalább a fele külföldi, így vannak korhatár jelzések, sőt van amelyiken kettő. Egyáltalán nem zavar, és ezek a fentiek itt nem is annyira otrombák, mint a külföldiek.
És remélem, azért létezik egy világos, és egy sötét verzió, hogy pl A tetovált lány borítójára ne a piros, hanem a fekete hátterű kerüljön.

Haszna szerintem pedig van. Még mindig élénken élnek bennem az emlékek, amikor a Jurassic Parkot, vagy a Harry Potter 3-at síró, visítozó kisgyerekek tették tönkre a moziban, ergo a szülőknek nem az a legnagyobb gondjuk, hogy a mozimagazinokat bújjanak. Ránéznek a plakátra, borítóra és kész. Az persze más kérdés, hogy egy szülőnek nem biztos, hogy ott van a nevelési tűréshatára, mint a korhatár-besorolóknak.

Ezzel szemben a honlapokra kikerülő anyagok szabályozását én is nevetséges túlzásnak tartom.
47. Jester
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 13:31
Azzal remélem, mindenki egyetért, hogy ez pofásabb, mint az eddigi fekete téglalap.
48. Tuskó Hopkins
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 13:37
Erényövet követelek a Kinder tojásra!!!! Mer mi van, ha kölök egy rosszarcú elienkalózt rak össze belőle? Egész életére sérül piszécsen, vagy mi. Én is totál félrementem erkölcslelkileg, amikor már hatévesen folyton lelöktem Józsit, a törökgyereket a szénaboglya tetejéről. Mert senki nem mondta, hogy ne nézzem azt qúha Egri csillagokat a tévében.
Lófütyit annak a szülőnek a seggébe, akinek piktogram kell ahhoz, hogy ne rakja be a Láncfűrészes gyilkost a négyéves kölkének. Az én korosztályom is baromi erős nindzsa volt, amikor kölök korában kijött a moziból, a filmről, amiben kétszáz embert hánytak kardélre, mégsem lett egy sem tömeggyilkos. A mesterséges rémségektől próbálják távol tartani a gyerekeket karikákkal, miközben mindenhonnan a valóélet mocska zúdul rájuk töményen. Álszentség! Örülök, hogy a tévékép csak négyszögletű, mert így csak négy qrva logót meg karikát meg beharangozót kell nézni rajta, lehetőleg animálva.
49. CV
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 14:14
Nem volt elég az eddigi karika, most már ez is kell. Szánalmas. Lehetne az egész borítón egy jelzés, a film címe meg a belső borítón lenne, így mindenki zsákbamacskát venne :)
50. tchabee
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 14:56
Eddig csak is BLA-BLA-BLA hozzászólásait tartom normálisnak.

Aki azzal jön, hogy mégsem lettem baltás gyilkos, annak csak annyit, hogy "sohase mond , hogy soha". A kulcsi srácot is normálisnak tartották mások is, nem hogy saját maga.

Amúgy a gyerekek maguk is tudják és szólnak , ha látják a nekik nem megfelelő karikát, sőt a tesót is felnyomják, ha nincs még 18.:) A gyerekülés miatt is szólnak a kocsiban.
51. Tuskó Hopkins
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 15:27
50
Ha már aktuális eseményt citálsz...
1, óriási tömegek néztek pl horrorfilmet fiatalon, mégsem lett belőlük "kulcsi srác"
2, a csávó meg az egész család nem beszélt senkivel, elzárkózott. Így nehéz bárkit is "normálisnak" titulálni, úgy főleg, hogy fel sem tűnt senkinek a házban, a fél család már napok óta halott. De ez nem ide tartozik.

A gyerekek felnyomják egymást vagy szólnak? Azok, akik egymás viszik bele a "jóba" az iskolában? Akik egymásnak nyomják a cigit meg a piát, hogy másról már ne is beszéljek, és kicikizik, aki nem tart a többséggel? Amikor az a licit tétje hétfőn, ki mennyire bszott be a hétvégén? Sajnos ez a nagyobbik szelet. Ezeknek lehet bármilyen karika a képernyőn és a korongon. A szülők legnagyobb része nem törődik azzal, mit néz a gyerek, mert lusta vagy fáradt foglalkozni vele. Ezt nem fogja megoldani semmilyen piktogram. Főleg, ha a tévé a rajzfilm szünetében lenyomja az előzetesben az esti film durva részeit karika nélkül. Amerikában is az a szép, hogy világforradalom van, ha XGizi egy showban kivillantja a melltartóját, de stukkert úgy lehet náluk venni, mint nálunk villanyborotvát. Mondom, álszentség. Aki figyel a gyerekére, annak nem kell a látványos karika.
52. field
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 15:51
Szerintem a többség elfogadja a korhatárkarikákat, csak az nem mindegy, hogy azok milyen formában jelennek meg. Ne a vaksi, félanalfabéta szülő legyen már az etalon, aki miatt előre, hátra, oldalra, felülre, alulra, középre, mindenhová ki kell tenni a karikát, hogy valahol esetleg észrevegye!

Nekem az az elméletem, hogy normális szülő eleve nem nézet meg a gyerekével olyasmit, amiről nem tudja, hogy micsoda, és azért a címek, borítófotók és tartalomismertetők a legtöbb esetben elég árulkodóak. Tehát pl. a HÉT VÉRFOLTOS ORCHIDEA című filmet biztosan nem nyomnám le a gyerekemnek, csak azért, mert szereti a növényeket, és hátha ez is valami természetfilm.

Az igazi gond szerintem az eleve gyermekek számára készült alkotások kategorizálása. És ez tényleg gond, mert néha én is meghökkennek azon, hogy miféle erőszakos, szexista, ízléstelen távol-keleti és amerikai rajzfilmek futnak gyermekeknek ajánlva reggel és napközben az ilyen-olyan csatornákon. De ha vaskalapos akarok lenni, Grimm-meséket sem ajánlanék 16 év alatt: eltévedt gyerekek az erdőben, megevett nagymama, felvágott hasú farkas, eltüzelt, kannibál hajlamú, ráadásul pedofilnak tűnő boszorkány, stb., stb.

Másokhoz hasonlóan én is abban látom a problémát, hogy a DVD és tsai Magyarországon sajnos nem szórakoztató, hanem nevelési funkciót töltenek be. A szülőnek nincs ideje vagy kedve a gyerekkel foglalkozni, leülteti a számítógép vagy a tévé elé, és onnantól (szerinte) nem az ő felelőssége, hogy a gyerek mit lát. Pedig ha ez az élmény közös, egyrészt bizonyos jelenetek érzelmi feldolgozását meg lehet könnyíteni, hiszen hozzánk lehet bújni, tudunk mondani valamit a gyereknek, másrészt indokolt esetben kikapcsolhatjuk a műsort, ha legnagyobb előzetes odafigyelésünk ellenére is nem megfelelő filmet választottunk a magzatunknak. (Utána pedig aggódhatunk azon, hogy a napköziben délután, vagy valamelyik havernál nem fog-e még durvább dolgokat megnézni – nélkülünk és a tudtunk nélkül.)

Szóval az igazság valahol középúton van. Kell iránymutatás, főleg a filmvilágban nem annyira otthonos szülőknek, de ne higgyük, hogy mindent tiltással és túlszabályozással lehet megoldani. Ennek vicces példája, amikor az éjszaka kellős közepén úgy kezdődik egy film, hogy „12 éven aluliak csak szülő felügyelettel tekinthetik meg”. Megette a fene az ilyen tiltást, ha egy 12 évesnél fiatalabb kölök az éjszaka közepén ébren van és tévézik. Miközben korhatárkarika nélküli műsorokban pedig önfeledten böfögnek, finganak, faszoznak és vetkőznek a közreműködők.
53. creeper
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 16:29
Nagyon izgalmas vélemények születnek, olyan tartalommal, hogy még csak állást sem tudok foglalni. De azért hangsúlyoznám, nem feltétlenül azokról a címekről van itt szó, melyek egyértelműek, de ha én egy negyvenes háziasszony lennék, és a gyerekem farkafelvágva rohanna haza, hogy a Transformers akárhányat márpedig megnézi a szomszéd Lacikával a moziban, akkor hirtelen nem tudnám hová tenni a dolgot. Persze, hogy mindenki hallott ezekről a robotokról, de sem a borítóról, sem a tartalomismertetőből nem derül ki, mennyire erőszakos mozival állunk szemben, illetve mennyire veszi magát komolyan, az előadásmód vicces-e, vagy rémületet kelt-e inkább.
De vehetjük a Király! c. tavalyi produkciót is - ha az említett háziasszony nem ül le a jutúb elé megnézni az előzetest, akkor vajh honnan derül ki számára, hogy ez a film mégsem egy humoros kosztümös kalandfilm, hanem az orális szexet, mint verbális poénforrást minden oldalról körüljáró vígjáték?
Halkan megjegyezném, ugyan nem szégyen, ha valaki egy idő után máshogy áll egyazon kérdéshez, mégis értetlenül szemlélem, hogy az aeon flux blogon A tetovált lány borítóképével kapcsolatban a cikk szerzője elmarasztalja a vörös plecsnit, eggyel odébb, azaz itt pedig már az olvasható, milyen impozáns az új korhatárkarika-megjelenés.
54. Dömi - http://www.dvdzoom.hu/domidvdbd/index.php
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 16:48
Én arra leszek kiváncsi,h azokra a lemezeknek a szitázására miként fognak ezek a korhatár karikák felkerülni amik nem kimondottan csak a mi piacunkra készülnek????
55. Frank Horrigan
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 16:50
54: Baromi egyszerű a válasz, ahogy eddig is, sehogy nem fognak...
56. Dömi - http://www.dvdzoom.hu/domidvdbd/index.php
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 16:52
pedig kell,mert akkor bünti lesz.
57. field
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 17:03
53:

A KIRÁLY „mégsem egy humoros kosztümös kalandfilm, hanem az orális szexet, mint verbális poénforrást minden oldalról körüljáró vígjáték?”

Basszus, én meg a (kereszt)gyerekkel nézettem meg, ahelyett, hogy én néztem volna meg! :))
58. csabaga
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 18:02
1.Miért kell már a borító élét is elrondítani?Főképen ilyen ízléstelen jelzésekkel.
2.Konkrétan a filmek alatt mikor lesz már korhatárkarika.Már alig várom...:(
3.A könyveken(borító,minden oldal egyenként mérlegelve) miért nincsen?
4.Általában miért nincsen mindenen,amivel egy gyerek találkozhat,legyen az egy reklámtábla vagy egy mutogatós bácsi?

Egyébként ez a korhatárjelzés szinte felhívás,hogy itt nem nekem való tartalom várható.
Mint,amikor az apám külön rakta azokat a könyveket,amiket nem olvashattam el...Pl.Szép asszonyok egy gazdag házban.Persze,hogy elolvastam!

El ne felejtsem,engem 10 órakor aludni küldtek...Így csak az Árkus féle Parabolát láthattam,de nem haltam bele.
59. Edy12
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 18:06
32.
Ez elég rossz példa, ha az elrondított DVD-t megveszed nem fogsz "súlyosan megsérülni, esetleg meghalni". Ez egyszerűen rossz, ha valaki érdeklődik egy film iránt megnézi a kiadást és meg is fordítja és ott észre is veszi a korhatárt. A másik, hogy én soha nem veszek vakon filmet. Ez megint a sok laikus hülye miatt van, akinek úgy is mindegy, de komolyan, a filmrajongókat, akik igényes és SZÉP kiadást várnak, el fognak gondolkodni, mint én. :)
A nagy szerencse, hogy április 25-én jelenik meg a TT2, díszdobozos változat és baromira felháborodnék, ha ott virítana egy szerencsétlen karika! Szerencsére épp, hogy hamarabb jelenik meg.

Nekem teljesen elfogadható lenne, ha leszedhető matrica lenne!
60. Gyulus
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 18:27
Először örömmel konstatáltam, hogy végre valakinek feltűnt, milyen randa a fekete alapon színes karika korhatárjelzés. Ez tényleg sokkal szebb. Aztán kivert a víz, ahogy tovább olvastam: hátoldal+gerinc+borító+korong. Miért nem elég hátulra rátenni? Tényleg ennyire idióták az emberek, hogy megfordítani sem képesek egy kiadványt? Ennyire az arcukba kell tolni ezt a jelzést?

Nyilvánvalónak tűnik a válasz: sajnos sok alulművelt ember él közöttünk. De éppen őket fogja majd meghatni a korhatárjelzés? Kétlem.

A borító esztétikáját szépen agyonvágja, az biztos. A hátoldalon még kultúráltan nézett volna ki, de mindenhová feltenni szerintem is túlzás.

Mindamellett el kell fogadni, hogy ez van. Majd megszokjuk, és vesszük továbbra is az eredeti lemezeket, mert gyűjtők vagyunk, s ha bélyeget gyűjtenénk, azt se fénymásolatban tennénk.
61. Edy12
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 19:09
A vége az lesz, hogy megveszem eredetibe, beszkennelem a borítót és PS-ben le maszkolom a korhatár jelzéseket és kinyomtatom ugyan úgy és kész. Csak akkor az eredetiségének annyi. Engem az ilyen hülyeségekkel ki tudnak üldözni, a gyűjtők szívnak a hülyék miatt. Ez az igazság nem tudom szebben mondani.
62. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2012. április 10. - 20:55
50. Azért én még bírlak. :)
63. scal
Hozzászólás időpontja: 2012. április 11. - 3:30
Öööö, mégsem lettem baltás gyilkos. Véleményem SZERINT...

1. ez továbbra is csak AJÁNLOTT, nem ajánlott, vagyis nem TILOS megnézetni semmit senkivel

2. aki felelősségteljesen gondolkodik mint szülő, az nem egy karika miatt nem nézet meg egy bizonyos filmet

3. ebből következően, aki nem gondolkodik felelősségteljesen, az szarik a karikára, arra ülteti be a gyereket amire akarja

minden odafent dől el és jelen esetben az agyra gondolok, hogy a szülő hogy szocializálódott, Ez megint arra jó, hogy kikiáltsák bűnbaknak a filmeket, játékokat

sokkal károsabbak a reklámok (hát manipulálnak) azokat miért nem kell besorolni? jah mert abban pénz van, és a végén máshova vinnék a reklámokat, vagy a reklámplakátokat amikkel a metrófogantyútól kezdve minden talpalatnyi hely tele van

tényleg afelé haladunk, hogy kis táblákat lehet majd venni, és ha apu-anyu ordibál kitenni az ajtóba, 16 éven aluliaknak nem ajánlott a megnézése

vagy, megveszed a FILMET és már ott is benne lesz a karika, mert AZT nézed 90 percig, nem a borítót

szerintem ez megint ilyen felelősségáthárítás, mi bekarikáztuk, nem a mi hibánk ha baltás gyilkos lesz a fiacskátokból, mint a tűzvédelmi oktatás, úgy darálják le a legtöbb helyen, hogy abból aztán azt se tanulod meg, hogy nyiss ki egy porral oltót, DE MI LEADTUK, itt írja alá, ÖSSZESFELELŐSSÉGAMAGÁJJJJÉ

vagy arra megy a ki a játék, hogy elkezdjenek büntetni minden honlapot - mert ha én jól értelmeztem a közlönyt, akkor minden HÍR mellé karika kell, minden KRITIKA mellé karika kell, OSZT CSOKOLÁDÉ
64. ex.spy
Hozzászólás időpontja: 2012. április 11. - 8:48
Régebben is elő volt írva, hogyan kell a korhatárbesorolást feltüntetni. Azok a kisebb kiadók dvd-it mindenki nagy szájjal szidta, akik ezt be is tartották (frontoldali jelzés), és az volt a menő (stúdiófilmek), akik ezt elsuvasztották a hátoldalra. Ezt is ki fogják majd szépen lassan kerülni, mint ahogy az elmúlt években-hónapokban nem volt filmplakát, amin ne "besorolás alatt" lett volna a jelzés, ami már az új törvényi szabályozás előtt is szabálytalan volt.
Itt mindent kitalálnak, nagy cirkusszal "bevezetik" azután, szép lassan mindenki leszarja...
(megjegyzem, a szülők nagy részét eddig sem érdekelte a besorolás, ahogy én vásárlás közben elnéztem...)
65. gerbence
Hozzászólás időpontja: 2012. április 11. - 9:37
Amúgy szerintem 1db baszott nagy matricát kéne rányomni minden filmre. Kívül, a celofánra, matricával.
Mert hogy segít a szülőnek a döntésben, az oké. De ha már egyszer hazavittem és otthon figyel a polcon, hadd döntsem már ÉN el, hogy odaadom-e a gyereknek, vagy eldugom előle! Tök fölösleges rányomni.
Ez most nem lázadás, csak egy javaslat: egy nagyobb korhatármatrica sokkal figyelemfelkeltőbb lenne, viszont otthon már nem zavarná a gyűjtőket/ízléssel megvert vásárlókat sem. És megoldaná a külföldi gyártású lemezek problémáját is.

Amúgy a párizsi Nemzeti Múzeumban miért nincs letakarva piros 18-as karikával Gustave Courbet A világ eredete c. festménye? Tán mert a művészeti alkotásokat nem leplecsnizni kell, hanem tájékoztatni és aztán az emberekre bízni a döntést és befogadást?
66. creeper
Hozzászólás időpontja: 2012. április 11. - 9:40
65. Megszületett az a változat, melyhez legközelebb érzem magam. Hangsúlyozom, a véleményhez, nem annak gazdájához. :)
67. gerbence
Hozzászólás időpontja: 2012. április 11. - 9:45
...arról nem beszélve, hogy szerintem nem sok gyerek venné le a polcról a Visszafordíthatatlan c. filmet hogy megnézze suli után, amíg anya-apa dolgozik, de ha rányomnak egy virító vörös 18-as karikát, nincs az a tizenkét éves, aki ne nézne bele. Már ha csak magamból indulok ki. :)
68. UGROCI
Hozzászólás időpontja: 2012. április 11. - 9:59
Ehhez már tényleg nem nagyon lehet,hozzászólni,a kurva anyukat!!!
69. 4rc28
Hozzászólás időpontja: 2012. április 11. - 11:56
Az Angliából érkezett dvd-imen is így van. Ott virít a 18-as karika a gerincen, a borító elején, hátulján, és a lemezen is: (balra, lent tessék keresni őket)
http://kepfeltoltes.hu/view/120223/K_p2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ez máshol is így van, ez legyen a legnagyobb bajunk.
70. csabaga
Hozzászólás időpontja: 2012. április 11. - 17:11
65.

A szobrok között is vannak elég "erkölcstelenek."Néhányat már gyerekkoromban láttam élőben,és tényleg nem volt rajtuk semmilyen korhatárjelzés.
Bár úgy tudom,volt idő,mikor letakarták az illetlen helyeket,vagy a képekre ráfestettek.De nem a XXI. században!
Ez az egész korhatárjelzés-mánia,akár nálunk vagy máshol,számomra a rossz vicc kategóriába tartozik.
71. scal
Hozzászólás időpontja: 2012. április 11. - 18:40
65: jah ez tényleg jó ötlet

69: nem lepődtem meg, hogy ebben is majmoljuk a nyugatot, saját koncepció helyett
72. Kagyló
Hozzászólás időpontja: 2012. április 11. - 19:17
Ilyenkor orulok, hogy rohadtul nem erdekel a kulcsiny, csak a digitalis tartalom. :) Megsporolok egy gutautest es jol szorakozom masok "hulyesegein". Mint masok az enyemein. :)
73. Blackdevil Angler
Hozzászólás időpontja: 2012. április 12. - 14:34
Nekem sincs semmi bajom a korhatárbesorolással vagyis nem lenne bajom vele ha logikusan csinálnák. Emlékszem mikor ezt az egész korhatár dolgot elkezdte az RTL klub a kék háromszöggel meg a piros karikával leadták a Robotzsarut kék háromszöggel (14 éven aluliaknak), pedig abban a filmben azért van erőszak. Vagy ahogy valaki írta a Híradókban mehet az erőszak. Ott nem számít. De az állandó újraszinkronizálások is tök logikátlanok. Eddie Muprhy filmjét, a Két tűz közöttet újraszinkronizálják, hogy mehessen este 8kor, de a Kristóf vagyok, de hódítani akarok c. magyar film ugyanabban az időpontban mehet pedig abban is van káromkodás (legalábbis az elején volt). De lehet a magyar filmben lehet káromkodás mert ott az "cool".
74. vpe
Hozzászólás időpontja: 2012. április 12. - 14:47
73: a Beverly Hills-i zsarunak is "baba" a kertévés szinkronja...
75. Gyulus
Hozzászólás időpontja: 2012. április 12. - 17:40
73: A Két tűz között-et én Schwarzeneggerrel ismerem. ;-)
76. Blackdevil Angler
Hozzászólás időpontja: 2012. április 14. - 8:37
75: Bocs, igaz, igaz, ez a Két túsz között. :-)
77. Dömi - http://www.dvdzoom.hu/domidvdbd/index.php
Hozzászólás időpontja: 2012. április 21. - 20:19
78. The Hungarian
Hozzászólás időpontja: 2012. április 21. - 22:24
77: Azt, hogy nekem tökmindegy, hogy a BA vagy a 16 díszeleg az adott filmelőzetes előtt. Ha nem jelentik be ilyen cikkek keretében ezt a változást, észre se veszem.
79. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2012. április 22. - 11:35
77: Ebben a cikkben tényleg nincs semmi olyan, amiről már ne esett volna szó korábban.
80. Gyulus
Hozzászólás időpontja: 2012. április 22. - 14:25
79: Csak annyi, hogy azt sugallja a címe, hogy a film alatt is ott lesz a karika. De ez persze csak egy újabb szenzációhajhász húzás.
81. Blackdevil Angler
Hozzászólás időpontja: 2012. október 12. - 13:04

Nemrég sikerült megvennem a Bill és Ted zseniális kalandja Mirax kiadását és meglepett, hogy
az új filmestörvény ellenére a régi módon tüntették fel a korhatárt.
Ha jól emlékszem a lemezen egyáltalán nem volt korhatár jelölés és az a pici sárga karika benne a 12-es is csak a borító hátulján volt feltüntetve. Vicces, hogy ennyi ereje van ennek az új törvénynek. :-)
82. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2012. október 12. - 13:31
81: Majd akkor lesz igazán vicces, ha jól megbüntetik ezért a Miraxot.
83. Filmgyűjtés - www.youtube.com/c/filmgyujtes
Hozzászólás időpontja: 2012. október 12. - 13:38
Sosem ertettem, mi ertelme van ezeknek a hulyesegeknek...

Igazabol akkor lenne ertelme, ha a TV-ben is lenne egy arcanalizalo korfelismero, es a mindaddig csak nagy feketeseg jelenne meg a kepernyon, mig egy korhataros filmnel nincs felnott is kepernyo elott...
84. Killr
Hozzászólás időpontja: 2012. október 12. - 13:55
83: Tényleg nem érted a fontosságát?
Ez is egy nagyon hasznos szabályozás, mert igaz ugyan, hogy aki eddig is leszarta, hogy a gyereke mit csinál, hol csavarog, mit iszik, mit szív, mit néz, azt ezek a karikák sem hatják meg, aki odafigyel a gyerek nevelésére az meg nem ezekből a karikákból tudja majd meg, hogy mit érdemes néznie a kölyöknek és mit nem, viszon:
a.) Lehet egy ellenőrző hivatalt létrehozni a haveroknak, meg a való világban életképtelen, semmihez sem értő mekkmester rokonoknak, akik milliós fizetés mellé tízmilliós éves jutalmakat kaphatnak.
b.) Lehet agyonbaszni büntetéssel az úgyis eleget szopatott vállalkozásokat - jelen esetben a filmkiadókat - ha elfeledkeznek róla, vagy két miliméterrel kisebbre nyomtatják a korhatárkarikát.
c.) Lehet közpénzből vállalkozást alapítani majd törvényileg elrendelni, hogy csak ez a vállalkozás nyomtathat a jövőben korhatárkarikákat (ez még nem valósult meg, de ami késik...)
85. 4rc28
Hozzászólás időpontja: 2012. október 12. - 14:58
Én csak azt nem értem , hogy miért kell ezeket a korhatáros karikákat összekötni? Miért nem elég maga a karika benne a számmal. Ez így elég csúnyácska. Ha csak simán a körök lennének, úgy nem lenne olyan gáz.
Sőt, sokszor még csak nem is középre teszik a gerincen, vagy jobbra, vagy balra el van csúszva...
86. Gyulus
Hozzászólás időpontja: 2012. október 12. - 23:44
85: Igazítsd meg a borítót a tokban, és máris középre kerül! ;-)
87. Filmgyűjtés - www.youtube.com/c/filmgyujtes
Hozzászólás időpontja: 2012. október 12. - 23:50
84: Azt azert ketlem, h valaki ezen besorolasok alapjan hatarozza meg, mi lehet a gyerekenek a legjobb.

A tobbivel egyebkent egyetertek, de ami fura, h ez nem is hungarikum... tobb orszagban mukodik ilyen szerintem teljesen felesleges hivatal.
88. 4rc28
Hozzászólás időpontja: 2012. október 13. - 9:30
86.
Nem, mert minden más középen van. És ha a korhatárkarikát igazítom középre, akkor a többi lesz elcsúszva...
89. kimi
Hozzászólás időpontja: 2012. november 22. - 12:03
Írtam az NMHH-nak s ezt írták vissza: ( Az utolsó nagyobb bekezdés a lényeg )

" A 2012. november 14-én a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (a továbbiakban: Hatóság) érkezett elektronikus levelére válaszolva az alábbiakról tájékoztatjuk.

A filmalkotások korhatár szerinti megjelölésének feltételeiről és a korhatár besorolási kategóriák feltüntetésének módjairól, valamint az állami támogatás igénybevételének alapjául szolgáló filmgyártási költségek megállapításáról szóló 10/2012. (III. 28.) NMHH rendelet (továbbiakban: Rendelet) határozza meg a korhatár besorolás jelzésének adathordozón és az adathordozó borítóján történő megjelenítését.
A Rendelet 6.§ (2)-(4) bekezdése az alábbiak szerint rendelkezik:

„6. § (2) A Besorolási Határozatnak megfelelő teljes jelzést a filmalkotás terjesztési nyilvántartási számával együtt, a filmalkotás terjesztésére szolgáló, a megvásárolható, a kölcsönözhető, illetve a promóciós céllal forgalomba kerülő bármely adathordozó borítójának, csomagolásának első és hátsó oldalán, továbbá a gerincén, az e rendelet 3. mellékletében meghatározott módon és méretben kell feltüntetni. Az adathordozó borítóján kívül elhelyezkedő, egy vagy több borítót egybe foglaló gyűjtőborítón a korhatár besorolás jelzését jól észlelhetően az 1. és 3. mellékletben meghatározott módon kell feltüntetni. Ha a gyűjtőborító több különböző korhatár besorolás jelzéssel ellátott filmalkotást tartalmaz, azon csak a legmagasabb korhatár besorolási kategóriájú jelzést kell feltüntetni.
(3) Amennyiben az adathordozó borítója, több adathordozót magában foglaló csomagolás esetén pedig a borítók csomagolása gerincének szélessége 11 mm-nél keskenyebb, és azon a jelzés a 3. melléklet szerinti arányszámokat figyelembe véve nem helyezhető el, a korhatár besorolás jelzését kizárólag a borító vagy a csomagolás első és hátsó oldalán kell feltüntetni.
(4) Az egyszerű jelzést az adathordozó felületén - kivéve, ha az az adathordozó gyártási technológiája miatt lehetetlen - az adathordozón történő megjelenítés arányossági szabályainak alkalmazásával a 3. melléklet szerint kell feltüntetni úgy, hogy az egyértelműen felismerhető legyen.”

A Rendelet fent idézett rendelkezései, valamint az abban hivatkozott 3. mellékletnek a rendelkezései kizárólag a korhatár megjelölés helyét és annak méretét határozzák meg. Abban a tekintetben, hogy eltávolítható lehet-e a jelzés vagy sem a megvásárolható adathordozónak a megvásárlását követően, a Rendelet nem tartalmaz rendelkezést.

Bízunk benne, hogy tájékoztatásunkkal segítségére lehettünk.

Tisztelettel:

dr. Horváth Nikoletta
tájékoztatási munkatárs

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Osztály
1133 Budapest, Visegrádi u. 106.
Tel: +36 1 468-0673
E-mail: info@nmhh.hu
Web: www.nmhh.hu "

Kíváncsian várom, hogy a forgalmazók ezek után mit mondanak!
90. creeper
Hozzászólás időpontja: 2012. november 22. - 12:30
Azt, hogy nem éri meg külön korhatármatricákat gyártatni a kiadványokhoz, majd a fóliázáson túl még fel is ragasztatni azokat, inkább beépítik a borítóba és így nem merül fel semmilyen külön költség.
91. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2012. november 22. - 12:40
90: Az még hagyján, de ha valamilyen úton-módon sérül a csomagolás - teszem azt, lekerül a fólia, és jobb esetben a viszonteladó újrafóliáztatja, rosszabb esetben nem -, és a kiadvány így, immáron matricamentesen vagy sérült jelzéssel kerül a NMHH kezébe, akkor úgy megvágja a forgalmazót, hogy öröm lesz nézni.

Csodálkozom, hogy van olyan kiadó, amely mégis megkockáztatja a matricázást. Hozzáteszem, valószínűleg nem saját indíttatásból teszi.
92. kimi
Hozzászólás időpontja: 2012. november 22. - 12:46
90. Ebben igazad van, de ha értünk vannak a forgalmazók, akkor ezt a kis különbséget megteszik értünk, éppúgy, mint néhány kiadás esetében, pl Bond 50 kiadásnál is megoldották :)
93. kimi
Hozzászólás időpontja: 2012. november 22. - 13:04
91. Szerintem Te is tapasztaltad, hogy azért van néhány olyan kiadás, ahol a csomagolás hagy némi kívánni valót, s szerintem ezt éppúgy ki lehetne küszöbölni.

Én reménykedem abban, hogy matrica formájában fog csak lenni a korhatáros jelzés.
94. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2012. november 22. - 13:15
93: Erre jó a zsugorfólia... vagy nem? :)
95. kimi
Hozzászólás időpontja: 2012. november 22. - 13:17
94. Mindenképp :)
96. Northop
Hozzászólás időpontja: 2012. november 22. - 16:03
89. Ez érdekes,mert írtam a ProVideo-nak (ne kérdezzétek,miért pont nekik) ,és ezt a választ kaptam:

Tisztelt xy!

Sajnos a jogszabály nem teszi lehetővé, hogy a korhatárjelölés a külső fóliára kerüljön, ezért található a borítókon és a törvény kimondja, hogy elöl, a gerincen és hátul egyaránt szerepelnie kell. Ettől eltérni csak rendkívüli esetekben lehet (pl. nem magyarított díszdobozoknál). Sajnos a jogszabályt nem mi alkottuk, viszont be kell tartanunk. Ugyanakkor ha megnézi pl. a brit DVD-ket/Blu-rayeket, azok címoldalán is ott éktelenkedik a korhatárjelzés, ami persze Önt nyilván nem nyugtatja meg, ám láthatja, hogy a jogszabályok alkotói az esztétikai szempontokat máshol is háttérbe helyezik.

ÜdvözlettelKoloszár Péter
97. Blackdevil Angler
Hozzászólás időpontja: 2012. november 23. - 12:39
De legalább csinálnák rendesen ezt a korhatározást!!!

A Felültetve Bruce Willis film borítóján 18-as karika van feltüntetve, a dvd-menüben viszont már 16-os karika figyelmeztet minket.

98. creeper
Hozzászólás időpontja: 2012. november 23. - 12:49
97. Ennél sokkal kardinálisabb kérdés, hogy milyen indíttatásból helyezted azt a lemezt a lejátszódba. :)
99. Blackdevil Angler
Hozzászólás időpontja: 2012. november 26. - 16:27
Pénzembe nem került, Bruce Willis miatt meg ki akartam pipálni a filmet.
Nem volt nagy durranás, de erre számítottam. Egyszer nézhető, felejthető "alkotás". Félek, hogy ilyen lesz Schwarzi most megjelenő filmje is, ezért azt moziban (ahogy eredetileg terveztem) nem is fogom megnézni.
100. creeper
Hozzászólás időpontja: 2012. november 26. - 17:51
99. A Setup esetében Bruce Willis csak egy sokadrangú mellékszereplő volt, aki vagy haveri és/vagy kisebb pénzmag nyomására döntött úgy, hogy szerepet vállal, különben még annyian se nézték volna meg a filmet, mint ahányan tették végül, viszont az Erőnek erejével esetében én reménykedem Schwarziban, mégpedig azért, mert a főszerepet az ő személyére írták.
101. Blackdevil Angler
Hozzászólás időpontja: 2012. november 26. - 18:40
Hát reméljük a legjobbakat, de az biztos, h az a film nálam elég lesz dvd-n is, mármint a megtekintése, a Tomb-ban még van némi bizadalmam.

Nekem valahogy az Expendable 1-2. sem jött már be, jó hogy ott csak kis szerep jutott neki, de már az is fárasztó volt számomra. az első után még reménykedtem, h a második biztos jobb lesz pont Schwarzi miatt, mert nagyobb szerepet kap, hát... ugyanúgy csalódás volt számomra.

Lehet már túl nagyok az elvárásaim :-)
A hírhez csak regisztrált, fórumhozzászólási joggal rendelkező látogatóink szólhatnak hozzá, bejelentkezés után!
Legfrissebb hírek
2017. januári megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSJanuárban kiderül, hogyan hozzák a Gólyák a babát, és hogy milyen tökéletlen Meryl Streep hangja, érkezik A hét mesterlövész, modern köntösben, borzonghatunk a Vaksötétben, és betekintést nyerhetünk Kevin Spacey Kilenc életébe is. (628 napja) Decemberi megjelenések: GHE-Bontonfilm, Pro VideoDecemberben csatlakozhatunk az Öngyilkos osztaghoz, beleshetünk A kis kedvencek titkos életébe, bővített változatban csodálhatjuk a Gyűrűk Urát, az akcióról pedig a Haverok fegyverben és Jason Bourne gondoskodik. (676 napja) Pop art stílusú fémbobozos Blu-ray kiadványokJó hírrel szolgálhatunk a különlegességekre vevő filmrajongók számára: Pop Art stílusú fémdobozos kiadványok jelennek meg még az idén. (700 napja) Novemberi megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSSuhanhatunk liánokon Tarzannal, tanúi lehetünk az idegen lények második Függetlenség napjára időzített rajtaütésének, betekintést nyerhetünk a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar világába. A forgalmazók novemberben is ínyenc filmcsemegékkel kényeztetnek! (705 napja) Ajándékokkal érkeznek a Warcraft kiadványokNem csak a filmélménnyel, hanem videojátékos ajándékokkal is gazdagabb lesz, aki beszerzi a Warcraft: A kezdetek DVD vagy Blu-ray kiadását. (708 napja) GHE: 2016. októberi megjelenésekPandák, orkok, gengszterek, pénzes cápák, FBI-ügynökök és mutánsok gyülekező! (738 napja) ProVideo: 2016. szeptemberi-októberi megelenésekOktóber havában - elnézést a kifejezésért - egy v*lag megjelenés várható: démonok közé keveredünk, elvarázsolnak minket, bepillantunk Tükörországba, és vadiúj Harry Potter-kiadványokban dőzsölhetünk. De lássuk előbb a szeptembert (jobb késő...)! (741 napja) GHE: 2016. szeptemberi megjelenésekVadászok, szomszédok, madarak és lánytesók, továbbá minden idők egyik legjobb vígjátéka végre BD-n! (754 napja) Itthon is megjelenhet a gyűjtemények gyűjteményeha elég előrendelés jön rá össze, akkor itthon is megjelenhet a 30 lemezes Középfölde gyűjtemény. Csak rajtad áll. (768 napja) GHE: 2016. augusztusi megjelenésekFüggetlen filmcsemegék, polgárpukkasztó komédiák, egy felemelő sportfilm és az utóbbi évek egyik legszuggesztívebb horrorja. (793 napja) ProVideo: 2016. augusztusi megjelenésekJön az első UHD, továbbkékül Westeros, a Beavatott újabb talányokkal szembesül, megérkezik minden idők legédesebb cicusa, és meghallgathatunk egy gyilkos tréfát. (805 napja)

© Xpress.hu - 1999-2008