2018. szeptember 20.
Nem regisztrált felhasználó  - [regisztráció | belépés]


 

related links: Replica Watches Australia Cheap Oakley Sunglasses Canada Fake Oakley Sale Online Fake Oakley Cheap Ray Bans Sunglasses Cheap Audemars Piguet Replica Watches Replica Rolex Watches Online Store Omega Seamaster Replica Watches Replica Louis Vuitton replica watches uk hublot replica watches richard mille replica watches replica omega watches Replica Audemars Piguet Watches replica hublot watches Fake Breguet Watches replica breitling watches Replica Richard Mille Watches Panerai Replica Watches Cheap Oakley Sunglasses Breitling Replica Patek philippe Replica watches Panerai Replica Watches swiss chopard replica Replica Hublot Big Bang Christian Louboutin Outlet Louboutin Shoes Outlet michael kors outlet nike outlet uk cheap Louis Vuitton Outlet Replica Rolex Watches
A tesztelt termék:
« 2018 szeptember »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Címkék
20th Century Fox 3D_mozi ADS Service akció akciós termékek alternatív változat angol humor animáció anime asian cinema Avonlea Média Kft. BD3D BD4K BD-ajánló BD-borító BD-teszt belügyek Best Hollywood Black Mirror Blu-ray BONTONFILM borítómustra bővített változat börtönfilm B-Roll Kft Budapest Film budget Caesar Film CD-borító Cinetel Cirko Film CORNERfilm csak DVD-n! családi digipack díj díszdoboz dokumentumfilm Dotkom Média dráma DVD Multimédia Kft. DVD-ajánló DVD-borító dvdextra 1.0 DVD-teszt életrajzi erotikus Etalon Film eurocinema extra változat fantasy Fantasy Film felújított váltzozat Fesztiváliroda FHE filmforgalmazás filmhír filmkalózkodás filmnoir futurepak független film gengszterfilm GHE gyerekfilm gyűjtemény háborús harcművészet hardware horror Hungaricom IMAX InterCom Intersonic James Bond játék játékadaptáció kalandfilm karácsony Katapult Film katasztrófafilm kémfilm kép-összehasonlítás képregény kicsomagolós videó kimaradt jelenetek klasszikus Klub Publishing koncertfilm kórház kosztümös könyv könyvismertető körkérdés krimi Kultúrbarlang KultúrSokk kultuszfilm Leon Film limitált kiadvány magyar film Magyar Nemzeti FIlmarchívum meghívó megjelenési kitekintő megjelenési lista menübemutató mese MGM Mirax Mokép Mozinet MTVA musical művészfilm Navigátor Film Oscar-díj összehasonlítás Palace Pictures pályázat pletykarovat politikai Pro Video rajzfilm remake rendezői változat rendezvény road movie romantikus röpke S_elect Video sajtóközlemény SarokPáholy sci-fi screenshot slipcase SPI spirituális sport steelbook Stephen King stúdióhír szakma szappanopera szavazás szinkronos újra szörnyfilm szuperhős táncfilm technológia termékbemutató természetfilm thriller toplista történelmi trashfilm tv-sorozat újrakiadás újságmelléklet Ultrafilm vágatlan változat vallási vásár vélemény vetítés videó vígjáték western Wiamfilm Xpress Xkluzív zene zombifilm
2008. június 3. - 8:10 - zalus | Utolsó frissítés: 2008. június 3. - 9:35
DVD-teszt: Az irgalmas lány (Samaria, 2004)
Habár a dél-koreai születésű Kim Ki-duk mifelénk inkább szerelmesfilmjei révén ismert, neve igazából akkor került be a szakkönyvekbe, amikor a velencei filmfesztiválon A sziget című filmjének vetítésén az egyik újságíró elájult.

A FILM

Habár a dél-koreai születésu Kim Ki-duk mifelénk inkább könnyedebb szerelmesfilmjei révén ismert, a dél-koreai születésu direktor neve igazából abban a pillanatban került be kitörölhetetlenül a szakkönyvekbe, amikor a velencei filmfesztiválon A sziget ( Seom ) címu filmjének egyik vetítésén egy olasz újságíró kibukott a film bestialitásán, és az egyik különösen kegyetlen jelenet alatt (állítólagosan) elájult. Az azóta eltelt nyolc év alatt sok víz folyt már le a Han-folyón, s emberünk háta mögött számos remekmuvel és nemzetközi feszteken szerzett tucatnyi díjjal ma a „world cinema” egyik legtöbbet emlegetett figurája.

Különleges reputációjának azonban ellentmond, hogy míg Európában és Észak-Amerikában fesztiválkedvenc, messzi hazájában baltával operáló, olcsó eszközökkel sokkoló provokatív kontárnak tartják. Filmjei egy-egy véletlen kivételtol eltekintve (pl.: Bad Guy ) sorra hasalnak az otthoni pénztáraknál, a kritikusok pedig a legnagyobb élvezettel cincálják szanaszét legújabb munkáit.

Hogy mi a gyulölködés valódi oka, nehéz lenne megmondani, mindenesetre Kim egyik interjújában sem felejti el megemlíteni, hogy a koreai értelmiség alacsony származása és tanulatlansága (Kim abszolút autodidakta) miatt veti meg muveit. De szerencsénkre – habár bevallottan elkeseríti a honi elutasítás – ez munkájában nem igazán gátolja: továbbra sem hajlandó kompromisszumokra, s a sorozatos bukásokra fittyet hányva gyártja óriási sebességgel, kis csapattal forgatott, alacsony költségvetésu muvészfilmjeit. Kim Ki-duk tehát olyan rendezo, aki a filmipar személytelenségében sem átall önmaga lenni. S ez dicséretes, még akkor is, ha így talán szembeötlobbek hiányosságai.

A végso kérdést, miszerint Kim valóban kivételes kvalitásokkal rendelkezo autonóm zseni, avagy sem, nem igazán tudom eldönteni, majd megmondja az ido; filmjei rendszerint a „gusztustalanul giccses” s a „valóban értékes” határán táncolnak késélen, de minden bántó negatívumuk ellenére valóban érzo lélek van mögöttük. Adam Hartzell szimpatikus megfogalmazására utalva Kim alul- és túlértékelt egyszerre.

A fentiek fokozottan igazak a jelen cikkem tárgyát képezo Az irgalmas lány ra ( Samaria ). A film színvonala hullámzó: foszereplok jönnek-mennek, helyenként bántóan túlcsordul a giccs, sot, néha Kim ostoba közhelyekkel is fárasztja kitartó nézojét, de az egésznek mégis akkora a szíve, hogy nem lehet neki ellenállni.

A gyerekkorú prostituáltakról, és azok szüleirol szóló film középpontjában két elválaszthatatlan barátno áll, akik kamaszkori kalandként Európába utaznának: pénzszerzés céljából egyikük a testét árulja, a másik pedig menedzseli a találkozókat, s lesi a rajtaüto rendoröket. Az ötlet bejön, a pénz pedig gyulik, egészen addig, amíg a sors közbe nem szól. Veszélyes téma ez a konzervatív koreaiak közt, de Kim ügyesen védekezik: egyrészt intelligens noi karaktereivel (kikerülve ezzel a korábbi nogyulölo kritikákat), másrészt pedig az okos tagline-nal („ Az vesse rá az elso követ, aki sohasem vétkezett .” - véresszájú kritikus legyen a talpán, aki ezek után oda mer szólni). Azért a külföldi sajtótájékoztatókon megemlíti: „ 600 000 kislánykorú prostituált van Dél-Koreában, s ez azt jelenti, hogy 600 000 családos férfi lefekszik velük ”.

A film három felvonásból áll, melyek a váltást még hangsúlyosabbá téve még alcímekkel is el vannak különítve ( Vaszumitra, Jótettek, Sonata ). A rendezo veszélyesen ugrál a témák és szereplok közt, miközben úgy keveri a buddhista motívumokat keresztény elemekkel, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. Így lesz Yeo-jin-ból kifordított szent, az apából pedig érdekes Jézus-figura.

A kész mu vegyes képet alkot, de meglepo módon mégis muködoképes: nehezen indul, de legjobb pillanataiban fájó sebeket ejt a felkészületlen nézon, s a hajszálpontos befejezéssel minden hibáért kárpótol. A nulla tapasztalattal rendelkezo színészek játéka kellemesen természetes, a képek gyönyöruek, s könyörgöm, még a legsutább dialógokat is megbocsátom Kimnek; mert micsoda paradoxon már az, hogy ez a minden koherenciát nélkülözo film képes egyben maradni, sot hosszú napokon át a nézot kísérteni! 

A DVD

Minden tiszteletem a CORNERfilm é, ugyanis az Odeon szimpatikus politikáját folytatják: fontos filmeket forgalmaznak meglehetosen baráti áron, s mindemellett még a belbecsre is gondosan odafigyelnek. Ugyan Az irgalmas lány nem referencialemez, és az extráktól sem roskadozik, a kiadó a lehetoségekhez képest a legtöbbet hozta ki belole: a kifordítható borító és a könnyen kezelheto, animált menü már csak hab az amúgy is igen tetszetos tortán.

A képre sem lehet különösebb panasz: kissé talán életlen, és természetellenesen „lágy”, de az élénk színeknek köszönhetoen Kim Ki-duk eredeti elképzelése a DVD-n sem csorbul. A transzfer természetesen szélesvásznú.

A korong DD2.0-ás magyar, DD5.1-es és DTS koreai hangot kínál. A két eredeti hangsáv jól szól, és bár inkább az elso hangfalakra koncentrálódik, mikor az érzelmes filmzene felcsendül, az összes doboz megszólal. A magyar szinkron pedig… hát fura.

EXTRÁK

  • Így készült : bo tízperces, a koreaiul nem tudóknak magyar felirattal ellátott werkfilm, melyben a színészek és a rendezo egyaránt megszólalnak. Kim oszintén nyilatkozik: tisztában van vele, hogy filmje bukás lesz, s azt is pontosan tudja, hol próbálják majd támadni. Kiderül továbbá, hogy a stáb kézfeltartással döntött Az irgalmas lány elkészítése mellet, s betekintés nyerheto a forgatás menetébe is.
  • Elozetes .

A TELJES KÉP

Kim Ki-duk népszerusége hazánkban is jelentos, ám eddig csak legfrissebb muvei kerültek kiadásra. A CORNERfilm megtette az elso lépést a tizennégy filmbol álló életmu hiányzó darabjainak pótlása felé: Az irgalmas lány értékes film, amely Kim Ki-duk újabb arcát mutatja be a magyar nézoknek, sot, a direktorral csak most ismerkedoknek is felejthetetlen élménnyé válhat. Remek kiadvány, mely remélhetoleg sokunk polcára felkerül.

Hegedus Márk


Kapcsolódó termékek
Kapcsolódó személyek
Hozzászólások
Sorrend: IDŐREND | FORDÍTOTT IDŐREND
1. Lacka
Hozzászólás időpontja: 2008. június 3. - 8:32
"... a koreaiul nem tudóknak magyar felirattal ellátott werkfilm..." :-)))

Mielőtt még valaki azt hinné, hogy manapság csak altesti humorral lehet operálni, hatást elérni, íme, egy szerény, élő példa az intellektuálisra.
2. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2008. június 3. - 8:35
én is felnyerítettem, miközben olvastam. :)

(és tudnék sztorizgatni arról a kálváriáról, amely a bin-jip werkfilmjének fordítását övezte. :) magyarországon koreaiul, közel irodalmi szinten tudó embert felhajtani lehetetlenség.)
3. Lacka
Hozzászólás időpontja: 2008. június 3. - 8:40
Tedd meg, bitte schön!
4. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2008. június 3. - 8:49
majd kérek engedélyt az illetékestől. :)
5. Lacka
Hozzászólás időpontja: 2008. június 3. - 8:51
Jaaa, ilyen bonyolult szolgálati út van? Netán az illetékesre nézve kínos? ;-)
6. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2008. június 3. - 8:58
nem, csak izé... nem akarok esetleg szigorúan titkos infókat elkotyogni. :)
7. Lacka
Hozzászólás időpontja: 2008. június 4. - 12:03
Jut eszembe: a "Bin-Jip"-et csak nekem rossz nézni? Nagyon "darabos" a legenyhébb testmozdulat is. Okosabbtól tudom, hogy tömörítési hiba lehet, nem a tévém a ludas. Érdekes is lenne: több száz más filmnél nem tapasztaltam ilyet - csak ennél. Akartam a kiadóhoz fordulni, de nemrég a lecsóban "játszásiból" megvettem a 299 Ft-os változatot és az is ugyanezt produkálta a tévémen. Én még nem találkoztam erre vonatkozó negatív megjegyzéssel, pedig megterhelő nézni.
8. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2008. június 4. - 16:44
hmm, nekem semmi gondom nem volt a filmmel, pedig alapvetően "vájtszemű" vagyok.
9. Lacka
Hozzászólás időpontja: 2008. június 4. - 22:16
Nekem is genetikalag vájt, éppen ezért tűnt fel. Konkrétan amiatt, mert ilyet még egyik lemezemnél sem tapasztaltam.
10. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2008. június 6. - 7:34
szóval a bin-jip sztori... ázsiai filmnél (is) 100 esetből 99 alkalommal az angol feliratot fordítják magyarra. igen ám, de a bin-jip 70 perces werkje csak a koreai változaton szerepelt, ahhoz pedig nem volt semmilyen felirat, így az odeonnak kellett találnia egy koreai-magyar tolmácsot, ilyen pedig kis hazánkban csak a koreai nagykövetségen leledzik. kon úrnak hívták a jelöltet, kicsit törte a magyart, de magabiztosan azt állította, nem lesz probléma a fordítással. egy hetet kért... aztán két hét múlva leadta az azt hiszem, 10-12 fejezetes werk első fejezetének fordítását. nos, volt szerencsém látni a kéziratot, s egyből eszembe jutottak a "dvd-játékos" szerű irományok, melyekről eddig azt hittük, fordítóprogramok készítették, de most már biztos vagyok benne, hogy kon úr keze van a dologban. :) végül aztán az történt, hogy az odeon kiadói stábja összeült kon úrral, szépen végignézték a werket, kon úr szinkrontolmácsolt, a többiek pedig magyarra fordították azt, amit mondott. nem mondom, hogy 1-2 óra alatt végeztek. :)
11. Lacka
Hozzászólás időpontja: 2008. június 6. - 9:01
Köszönöm a beszámolót! Gondolom, Kon úr meg volt róla győződve, hogy amit leadott, az milyen frankó, örülni fognak a magyarok! Ők meg "fogtak" is, de nem örülni, hanem mindegyik fejet, a sajátját. Amúgy egyszerűen csak magyartalan volt a fordítás vagy kifejezetten mulatságos is?

Már félre van téve nekem "Az irgalmas lány", de mégis van egy technikai kérdésem. Ugyebár kétoldalas borító, átlátszó tok. Nos, akik "összeszerelik" a kiadványt, alapból egyik vagy másik borítót helyezik kívülre, vagy viccesen vannak programozva és minden vásárlónak lutri lesz? Mert logikusan mindkettő lehetséges, anélkül, hogy tréfás kedvükben lennének.

Amúgy láttad már? Indokolt a 80%-os kép, amit a VOX adott rá?
12. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2008. június 6. - 9:15
a kép olyan, mint a legtöbb (kisköltségvetésű) ázsiai filmé: kissé bizonytalan. de valahogy úgy vagyok vele, hogy ez is hozzátartozik az élményhez, mint a bimbam harang és a tangóharmónika (ezt valahogy nagyon bírják a koreaiak).

legjobb tudomásom szerint a félpucér apáca van kívül: nekem az volt az első dolgom, hogy fordítottam egyet rajta.

kon úr szösszenetét pedig inkább hagyjuk. :)
13. Lacka
Hozzászólás időpontja: 2008. június 6. - 9:23
Ezt egyformán gondoltuk ki! Most írtam le az előbb egy e-mailben, hogy gyanítom, az apácás borító a nemzetközi alap, de ha ez lesz kívül, én kapásból a prostisra fogom cserélni. Van itt egy szellemi rokonság... ;-)
14. Lacka
Hozzászólás időpontja: 2008. június 6. - 9:52
És "Az irgalmas lány" kis költségvetésű? Akkor "Az íj" is? Mert az én angliai példányom képe kiesik a tévéből, annyira ott van. Csak 100% körülit tudnék adni rá.
15. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2008. június 6. - 9:53
az íjat nem láttam, de az irgalmast nagyon rövid idő alatt forgatták és nagyon szerény körülmények között. nézd majd meg a werket, érdemes. :)
A hírhez csak regisztrált, fórumhozzászólási joggal rendelkező látogatóink szólhatnak hozzá, bejelentkezés után!
Legfrissebb hírek
2017. januári megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSJanuárban kiderül, hogyan hozzák a Gólyák a babát, és hogy milyen tökéletlen Meryl Streep hangja, érkezik A hét mesterlövész, modern köntösben, borzonghatunk a Vaksötétben, és betekintést nyerhetünk Kevin Spacey Kilenc életébe is. (622 napja) Decemberi megjelenések: GHE-Bontonfilm, Pro VideoDecemberben csatlakozhatunk az Öngyilkos osztaghoz, beleshetünk A kis kedvencek titkos életébe, bővített változatban csodálhatjuk a Gyűrűk Urát, az akcióról pedig a Haverok fegyverben és Jason Bourne gondoskodik. (671 napja) Pop art stílusú fémbobozos Blu-ray kiadványokJó hírrel szolgálhatunk a különlegességekre vevő filmrajongók számára: Pop Art stílusú fémdobozos kiadványok jelennek meg még az idén. (694 napja) Novemberi megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSSuhanhatunk liánokon Tarzannal, tanúi lehetünk az idegen lények második Függetlenség napjára időzített rajtaütésének, betekintést nyerhetünk a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar világába. A forgalmazók novemberben is ínyenc filmcsemegékkel kényeztetnek! (700 napja) Ajándékokkal érkeznek a Warcraft kiadványokNem csak a filmélménnyel, hanem videojátékos ajándékokkal is gazdagabb lesz, aki beszerzi a Warcraft: A kezdetek DVD vagy Blu-ray kiadását. (703 napja) GHE: 2016. októberi megjelenésekPandák, orkok, gengszterek, pénzes cápák, FBI-ügynökök és mutánsok gyülekező! (732 napja) ProVideo: 2016. szeptemberi-októberi megelenésekOktóber havában - elnézést a kifejezésért - egy v*lag megjelenés várható: démonok közé keveredünk, elvarázsolnak minket, bepillantunk Tükörországba, és vadiúj Harry Potter-kiadványokban dőzsölhetünk. De lássuk előbb a szeptembert (jobb késő...)! (735 napja) GHE: 2016. szeptemberi megjelenésekVadászok, szomszédok, madarak és lánytesók, továbbá minden idők egyik legjobb vígjátéka végre BD-n! (748 napja) Itthon is megjelenhet a gyűjtemények gyűjteményeha elég előrendelés jön rá össze, akkor itthon is megjelenhet a 30 lemezes Középfölde gyűjtemény. Csak rajtad áll. (762 napja) GHE: 2016. augusztusi megjelenésekFüggetlen filmcsemegék, polgárpukkasztó komédiák, egy felemelő sportfilm és az utóbbi évek egyik legszuggesztívebb horrorja. (787 napja) ProVideo: 2016. augusztusi megjelenésekJön az első UHD, továbbkékül Westeros, a Beavatott újabb talányokkal szembesül, megérkezik minden idők legédesebb cicusa, és meghallgathatunk egy gyilkos tréfát. (799 napja)

© Xpress.hu - 1999-2008