2018. szeptember 22.
Nem regisztrált felhasználó  - [regisztráció | belépés]


 

related links: Replica Watches Australia Cheap Oakley Sunglasses Canada Fake Oakley Sale Online Fake Oakley Cheap Ray Bans Sunglasses Cheap Audemars Piguet Replica Watches Replica Rolex Watches Online Store Omega Seamaster Replica Watches Replica Louis Vuitton replica watches uk hublot replica watches richard mille replica watches replica omega watches Replica Audemars Piguet Watches replica hublot watches Fake Breguet Watches replica breitling watches Replica Richard Mille Watches Panerai Replica Watches Cheap Oakley Sunglasses Breitling Replica Patek philippe Replica watches Panerai Replica Watches swiss chopard replica Replica Hublot Big Bang Christian Louboutin Outlet Louboutin Shoes Outlet michael kors outlet nike outlet uk cheap Louis Vuitton Outlet Replica Rolex Watches
A tesztelt termék:
« 2018 szeptember »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Címkék
20th Century Fox 3D_mozi ADS Service akció akciós termékek alternatív változat angol humor animáció anime asian cinema Avonlea Média Kft. BD3D BD4K BD-ajánló BD-borító BD-teszt belügyek Best Hollywood Black Mirror Blu-ray BONTONFILM borítómustra bővített változat börtönfilm B-Roll Kft Budapest Film budget Caesar Film CD-borító Cinetel Cirko Film CORNERfilm csak DVD-n! családi digipack díj díszdoboz dokumentumfilm Dotkom Média dráma DVD Multimédia Kft. DVD-ajánló DVD-borító dvdextra 1.0 DVD-teszt életrajzi erotikus Etalon Film eurocinema extra változat fantasy Fantasy Film felújított váltzozat Fesztiváliroda FHE filmforgalmazás filmhír filmkalózkodás filmnoir futurepak független film gengszterfilm GHE gyerekfilm gyűjtemény háborús harcművészet hardware horror Hungaricom IMAX InterCom Intersonic James Bond játék játékadaptáció kalandfilm karácsony Katapult Film katasztrófafilm kémfilm kép-összehasonlítás képregény kicsomagolós videó kimaradt jelenetek klasszikus Klub Publishing koncertfilm kórház kosztümös könyv könyvismertető körkérdés krimi Kultúrbarlang KultúrSokk kultuszfilm Leon Film limitált kiadvány magyar film Magyar Nemzeti FIlmarchívum meghívó megjelenési kitekintő megjelenési lista menübemutató mese MGM Mirax Mokép Mozinet MTVA musical művészfilm Navigátor Film Oscar-díj összehasonlítás Palace Pictures pályázat pletykarovat politikai Pro Video rajzfilm remake rendezői változat rendezvény road movie romantikus röpke S_elect Video sajtóközlemény SarokPáholy sci-fi screenshot slipcase SPI spirituális sport steelbook Stephen King stúdióhír szakma szappanopera szavazás szinkronos újra szörnyfilm szuperhős táncfilm technológia termékbemutató természetfilm thriller toplista történelmi trashfilm tv-sorozat újrakiadás újságmelléklet Ultrafilm vágatlan változat vallási vásár vélemény vetítés videó vígjáték western Wiamfilm Xpress Xkluzív zene zombifilm
2010. december 24. - 9:39 - zalus | Utolsó frissítés: 2010. december 24. - 9:38
DVD-teszt: Tokiói keresztapák (Tokyo Godfathers, 2003)
Szerkesztőségünk egyik kedvenc karácsonyi filmje Japánból érkezett, így az ünnepek alkalmából szeretnénk feleleveníteni derceto remek tesztjét és elmormolni egy imát az InterCom irányába, hogy adják ki újra ezt a remek animét.

A film

Sokan azt mondják, csodák nincsenek, csak véletlenek. De ha véletlenek egész sorozata esik meg két nap alatt, méghozzá karácsony két napján, akkor talán mégiscsak valamiféle csodáról beszélhetünk.

Három hajléktalan a karácsonyi guberálás közben egy elhagyott csecsemőt talál a szemét között. Elhatározzák, hogy a rendőrség helyett egyenesen a szülőkhöz viszik vissza a gyermeket, hiszen tudják, milyen az utcán élni, és nem akarják, hogy Kiyoko, a baba is oda kerüljön. Ezzel kezdetét veszi egy kalandos és fordulatos utazás Tokió városában, amely során  feltárul szokatlan hőseink múltja és életük is örökre megváltozik.

Valljuk be, a főszereplők – első hallásra – nem éppen olyanok, akikkel a néző könnyedén szimpatizálna. Gin alkoholista, Hana meleg transzvesztita, Miyuki pedig egy nagyszájú szökött tinédzser. A zord külső mögött azonban három szenzációs karakter rejtőzik, akik „nincs mit vesztenem” alapon hihetetlen dolgokat visznek véghez. Még a néző szívét is meghódítják.

Régen a népmeséket a felnőttek találták ki saját szórakoztatásukra. No, nem a királyfis-tündéres mesékre gondolok, hanem inkább a humoros, nem ritkán pajzán történetekre, melyekhez a mesélők saját életükből, közvetlen környezetükből merítettek ihletet. Kon Satoshi filmje is valami hasonló. Egy modern mese felnőtteknek, amely a nagyvárosban játszódik, tele meseszerű fordulatokkal, mégis mindvégig a valóság, a hihetőség határán belül marad. Humoros jelenetekből sincs hiány (a Tokiói keresztapák talán a legviccesebb anime mozifilm, amit láttam), ugyanakkor a hajléktalanok nem éppen vidám mindennapjainak bemutatása néha sokkolóan realisztikus.

Kon Satoshi harmadik alkotása még az anime műfajának igencsak tág határaihoz képest is különleges. Csak azokat nem fogja igazán meglepni, akik látták az író-rendező első két moziját: a Perfect Blue című animációs pszicho-thriller mai napig egyedülálló a maga műfajában, a Millennium Actress pedig a Mementó óta a legeredetibb, legfurfangosabb módon elmesélt történet, amely egyben egy különleges élet krónikája. Mindkét film a szokatlan koncepció mellett a bravúros rendezési stílusnak is köszönheti a megkülönböztetett figyelmet. (Sokak szerint Kon életműjére a Paprika című film tette fel a koronát, melyben álmok keverednek a valósággal, mindez elképesztő vizuális és narrativ körettel megtámogatva. Ötödik egész estés filmjének befejezését már nem érhette meg - a rendező idén nyáron, mindössze 47 évesen elhunyt. - DVDExtra)

Bár a Tokiói keresztapákban Kon inkább írói tudását csillogtatja, egyes részeiből még élőszereplős filmeket dirigáló kollégái is tanulhatnának. Ha cinikus lennék, azt mondanám, Kon most először használta ki, hogy rajzolt szereplőkkel dolgozik. Ellentétben korábbi filmjeivel, itt a karakterek jellegzetesen rajzfilmes arcot kaptak, az eltúlzott gesztikulációk kihangsúlyozzák a szereplők érzelmeit, és fokozzák mind a komikus, mind a drámai hatást. Sikeresen. A film a valódi, emberi érzelmek egész tárházát vonultatja fel, olyan helyeken is, ahol a legkevésbé számítunk rá. Legyen szó haragról, szeretetről, elkeseredésről, örömről, megbánásról vagy félelemről, mind-mind a rajzfilm műfajától szokatlan intenzitással hatnak a nézőre.

A film leginkább a véletlenekről szól. A véletlenekről, amelyek humoros, drámai, vagy éppen kínos, de mindenképpen sorsdöntő találkozásokhoz vezetnek. Sajnos ez egyben a film legnagyobb gyengéje is, mivel többszöri megnézés után sem a poénok, sem a fordulatok nem hatnak úgy, mint első alkalommal, sőt, kissé fárasztóvá is válnak. Ebből a szempontból mind a Perfect Blue, mind a Millennium Actress maradandóbb élményt nyújt. Persze azért nincs minden veszve, a Tokiói keresztpákban számos rejtett geg várja az éles szemű poénvadászokat. Az egyik ilyen felfedéséhez keressük meg azt a jelenetet, ahol Gint megtámadja néhány suhanc, majd koncentráljunk a háttérben kivilágított ablakokra (és jusson eszünkbe kedvenc verekedős játékunk)!

Akárcsak a film, a zene is különleges. Konnak mint mindig, most is határozott elképzelése volt a zenei aláfestésről, és egyedi hangzást akart. Suzuki Keiichi pattogós muzsikája remekül illeszkedik a filmhez, bár inkább érdekes, mint fülbemászó. Beethoven Örömódáját japán reggae-változatban hallani páratlan élmény.

A DVD

A Tokiói keresztapák szám szerint az ötödik anime, ami Magyarországon DVD-n megjelent (ha nem számoljuk bele a Pokémon-filmeket és a bizonytalan besorolású Final Fantasy-t). Ha a mennyiséggel nem is, a minőséggel messzemenőkig elégedettek lehettünk, és szerencsére ez alól tesztünk tárgya sem kivétel. A borító szokatlanul jó minőségű, rendezett, és korhatár-karika sem szerepel rajta, bár egy 12-es besorolást talán mi is indokoltnak tartanánk. Az első kellemes meglepetés a tok kinyitása után érhet minket, ugyanis az extrák külön lemezt kaptak, így a film a dts hangsávval kényelmesen terpeszkedhet az első lemezen. A menü állóképes, néma és ötletszegény, de legalább ízléses.

A kép

A képen mindössze egyetlen apró kifogásolnivalót találtunk minimális szemcsésség formájában. Noha a japán stúdiók az alacsonyabb költségek miatt már korán áttértek a digitális technikákra, az ebből adódó túlságosan „steril” látványtól mintha viszolyognának, így mesterségesen adnak a képhez valamennyi zajt, hogy megőrizzék a hagyományos mozifilmek eme jellegzetességét. Ez némi mélységet is ad a karaktereknek, nem annyira „kétdimenziósak”. Szerintünk ugyan lehetne a szemcséből valamivel kevesebb is, de azért nem panaszkodunk.

A vonalak kontúrosak, nincsenek elmosódva; a színek élénkek, az aprólékosan megrajzolt hátterek minden részlete remekül látszik. Élkiemelést, tömörítési hibát szerencsére nem láttunk. A kép természetesen anamorf 16:9-es.

A hang

Noha a borítón japán sztereo hangsáv is fel van tűntetve (az 5.1-es keverések mellett), a beállításoknál e helyett már japán dts-sel találkozunk, amit mindenképpen érdemes kiválasztanunk, ha a rendszerünk támogatja ezt a formátumot. Ellenkező esetben marad a japán és a spanyol 5.1-es hangsáv. Mivel nem gyerekfilmről van szó, a szinkron hiánya érthető, főleg ha figyelembe vesszük, hogy még Amerikában sem készült hozzá szinkron. Mindkét japán hangsáv tiszta és torzítástól mentes. A film nem sok alkalmat ad arra, hogy a hangfalak igazán beinduljanak, Tokió hangjai, zajai viszont remek atmoszférát teremtenek, bár ehhez a hátsó hangfalakat jobban is kihasználhatták volna.

Az extrák

A bónusz lemezt a lejátszóba helyezve mindössze három kisfilmmel találkozunk, de ne tévesszen meg bennünket a mennyiség: a kisfilmek összesített hossza így is több mint egy óra.

Az animációs filmkészítés folyamata című kisfilm egy-egy jelenet keletkezésének fázisait mutatja be röviden, a referencia felvételektől kezdve, a sztoribordokon keresztül a teljesen meganimált jelenetig. Ebben láthatjuk azt is, amikor Kon Satoshi Hanának öltözve előadja a meleg transzvesztita jellegzetes mozgását futás közben. Több jelenetet is megnézhetünk nyers, animált és végleges formában egymás mellett.

Az Animax Így készült a Tokiói keresztapák című werkje az egyik japán kereskedelmi csatorna 22 perces összeállítása a filmről. Leginkább a premierrel, a rendezővel és a színészekkel foglalkozik, akikről az is kiderül, hogy egyikük sem kölcsönözte még rajzfilmszereplőnek a hangját, mert Kon új hangokat akart a már jól ismert szinkronhangok helyett. Közben Kon kellemes cseverészésbe merül a Miyuki hangját adó gyönyörű színésznővel, szinte teljesen megfeledkezve a kameráról. Végül egy interjút is láthatunk a rendezővel, akitől sok új információt nem tudunk meg, mivel a riporter nem nagyon hagyja szóhoz jutni.

A nem várt utazás inkább technikai jellegű összeállítás a hátterek és a karakterek megszületéséről, valamint a hangokról és a rejtett humoros elemekről szól, továbbá meghallgathatjuk Charles Solomon amerikai kritikus véleményét is.

Végül megnézhetünk egy 6 perces montázst a film háttereiből, 5.1-es zenei aláfestéssel, amit egy nagyjából ugyanilyen hosszú interjú követ a zeneszerzővel. Van még néhány előzetes, amit mindkét lemezre felraktak, biztos, ami biztos. Ezek közül a Metropolis, a Cowboy Bebop és a Tokiói keresztapák már ismerős, a Memoriest már mi is nagyon szeretnénk látni, csakúgy, mint a Gőzfiút, a legendás Otomo Katsuhiro rekord költségvetésű rombolás-költeményét. A Cyborg 009 egy klasszikus anime tévésorozat, az Astro Boy pedig egy nem kevésbé klasszikus sorozat felújítása, ezek nem valószínű, hogy a közeljövőben felbukkannak a magyar boltok polcain. A kakukktojás az Ég és föld harcosai, ami nem anime, hanem élőszereplős film, de legalább ázsiai.

A teljes kép

A Tokiói keresztapák alapjaiban dönti meg mindazt, amit a mai átlagember a rajzfilmekről gondol. A célközönség egyértelműen a felnőtt korosztály, részben a film nyelvezete, részben a témák és a szituációk miatt. Vicces, drámai road-movie, amely néha tankos-romantikus akciófilmeket megszégyenítő módon felpörög és kápráztatja el a nézőt. Mindezt pazar kivitelezésben, a legendás Madhouse stúdió (Ninja Scroll, Metropolis, Animátrix) nevével fémjelezve. Kon Satoshi minden eddigi filmje különleges színfoltja az animáció műfajának, ez sem kivétel. Reméljük, nem kell sokat várnunk arra, hogy a többi is eljusson hozzánk.

Kálmán Tamás

Kövess minket facebookon!


Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó termékek
Kapcsolódó személyek
Hozzászólások
Sorrend: IDŐREND | FORDÍTOTT IDŐREND
1. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2010. december 24. - 9:43
A tavalyi évhez hasonlóan idén is egy DVD-teszttel szeretnénk boldog karácsonyt kívánni minden olvasónknak.

(Remélhetőleg a tavalyival ellentétben ez a teszt még jövőre is olvasható lesz és nem válik hackerek és összeomlott oldalak martalékává. :)
2. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2010. december 24. - 9:48
Remek időzítés, még remekebb film! :)
Boldog karácsonyt nektek is!
3. Játékhegy István
Hozzászólás időpontja: 2010. december 24. - 10:04
Kiadásokban Gazdag 2011-es esztendőt kedves DVDEXTRA !! :D
4. Kagain
Hozzászólás időpontja: 2010. december 24. - 12:07
Nagyon jó választás, köszönjük a tesztet.
Boldog karácsonyt!
5. Pizsama
Hozzászólás időpontja: 2010. december 24. - 16:24
Az idei év talán legnagyobb vesztesége. Hacsak belegondolok, hogy még miket hozhatott volna létre ez az anime-zseni! De nem akarok önzőnek tűnni, én már azzal is megelégedtem volna, ha soha többé nem alkot semmit, de életben marad. Nyugodj békében Satoshi Kon!
A hírhez csak regisztrált, fórumhozzászólási joggal rendelkező látogatóink szólhatnak hozzá, bejelentkezés után!
Legfrissebb hírek
2017. januári megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSJanuárban kiderül, hogyan hozzák a Gólyák a babát, és hogy milyen tökéletlen Meryl Streep hangja, érkezik A hét mesterlövész, modern köntösben, borzonghatunk a Vaksötétben, és betekintést nyerhetünk Kevin Spacey Kilenc életébe is. (625 napja) Decemberi megjelenések: GHE-Bontonfilm, Pro VideoDecemberben csatlakozhatunk az Öngyilkos osztaghoz, beleshetünk A kis kedvencek titkos életébe, bővített változatban csodálhatjuk a Gyűrűk Urát, az akcióról pedig a Haverok fegyverben és Jason Bourne gondoskodik. (673 napja) Pop art stílusú fémbobozos Blu-ray kiadványokJó hírrel szolgálhatunk a különlegességekre vevő filmrajongók számára: Pop Art stílusú fémdobozos kiadványok jelennek meg még az idén. (697 napja) Novemberi megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSSuhanhatunk liánokon Tarzannal, tanúi lehetünk az idegen lények második Függetlenség napjára időzített rajtaütésének, betekintést nyerhetünk a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar világába. A forgalmazók novemberben is ínyenc filmcsemegékkel kényeztetnek! (702 napja) Ajándékokkal érkeznek a Warcraft kiadványokNem csak a filmélménnyel, hanem videojátékos ajándékokkal is gazdagabb lesz, aki beszerzi a Warcraft: A kezdetek DVD vagy Blu-ray kiadását. (705 napja) GHE: 2016. októberi megjelenésekPandák, orkok, gengszterek, pénzes cápák, FBI-ügynökök és mutánsok gyülekező! (735 napja) ProVideo: 2016. szeptemberi-októberi megelenésekOktóber havában - elnézést a kifejezésért - egy v*lag megjelenés várható: démonok közé keveredünk, elvarázsolnak minket, bepillantunk Tükörországba, és vadiúj Harry Potter-kiadványokban dőzsölhetünk. De lássuk előbb a szeptembert (jobb késő...)! (737 napja) GHE: 2016. szeptemberi megjelenésekVadászok, szomszédok, madarak és lánytesók, továbbá minden idők egyik legjobb vígjátéka végre BD-n! (750 napja) Itthon is megjelenhet a gyűjtemények gyűjteményeha elég előrendelés jön rá össze, akkor itthon is megjelenhet a 30 lemezes Középfölde gyűjtemény. Csak rajtad áll. (765 napja) GHE: 2016. augusztusi megjelenésekFüggetlen filmcsemegék, polgárpukkasztó komédiák, egy felemelő sportfilm és az utóbbi évek egyik legszuggesztívebb horrorja. (790 napja) ProVideo: 2016. augusztusi megjelenésekJön az első UHD, továbbkékül Westeros, a Beavatott újabb talányokkal szembesül, megérkezik minden idők legédesebb cicusa, és meghallgathatunk egy gyilkos tréfát. (801 napja)

© Xpress.hu - 1999-2008