2018. október 16.
Nem regisztrált felhasználó  - [regisztráció | belépés]


 

related links: Replica Watches Australia Cheap Oakley Sunglasses Canada Fake Oakley Sale Online Fake Oakley Cheap Ray Bans Sunglasses Cheap Audemars Piguet Replica Watches Replica Rolex Watches Online Store Omega Seamaster Replica Watches Replica Louis Vuitton replica watches uk hublot replica watches richard mille replica watches replica omega watches Replica Audemars Piguet Watches replica hublot watches Fake Breguet Watches replica breitling watches Replica Richard Mille Watches Panerai Replica Watches Cheap Oakley Sunglasses Breitling Replica Patek philippe Replica watches Panerai Replica Watches swiss chopard replica Replica Hublot Big Bang Christian Louboutin Outlet Louboutin Shoes Outlet michael kors outlet nike outlet uk cheap Louis Vuitton Outlet Replica Rolex Watches
A tesztelt termék:
« 2018 október »
H K Sz Cs P Sz V
             
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Címkék
20th Century Fox 3D_mozi ADS Service akció akciós termékek alternatív változat angol humor animáció anime asian cinema Avonlea Média Kft. BD3D BD4K BD-ajánló BD-borító BD-teszt belügyek Best Hollywood Black Mirror Blu-ray BONTONFILM borítómustra bővített változat börtönfilm B-Roll Kft Budapest Film budget Caesar Film CD-borító Cinetel Cirko Film CORNERfilm csak DVD-n! családi digipack díj díszdoboz dokumentumfilm Dotkom Média dráma DVD Multimédia Kft. DVD-ajánló DVD-borító dvdextra 1.0 DVD-teszt életrajzi erotikus Etalon Film eurocinema extra változat fantasy Fantasy Film felújított váltzozat Fesztiváliroda FHE filmforgalmazás filmhír filmkalózkodás filmnoir futurepak független film gengszterfilm GHE gyerekfilm gyűjtemény háborús harcművészet hardware horror Hungaricom IMAX InterCom Intersonic James Bond játék játékadaptáció kalandfilm karácsony Katapult Film katasztrófafilm kémfilm kép-összehasonlítás képregény kicsomagolós videó kimaradt jelenetek klasszikus Klub Publishing koncertfilm kórház kosztümös könyv könyvismertető körkérdés krimi Kultúrbarlang KultúrSokk kultuszfilm Leon Film limitált kiadvány magyar film Magyar Nemzeti FIlmarchívum meghívó megjelenési kitekintő megjelenési lista menübemutató mese MGM Mirax Mokép Mozinet MTVA musical művészfilm Navigátor Film Oscar-díj összehasonlítás Palace Pictures pályázat pletykarovat politikai Pro Video rajzfilm remake rendezői változat rendezvény road movie romantikus röpke S_elect Video sajtóközlemény SarokPáholy sci-fi screenshot slipcase SPI spirituális sport steelbook Stephen King stúdióhír szakma szappanopera szavazás szinkronos újra szörnyfilm szuperhős táncfilm technológia termékbemutató természetfilm thriller toplista történelmi trashfilm tv-sorozat újrakiadás újságmelléklet Ultrafilm vágatlan változat vallási vásár vélemény vetítés videó vígjáték western Wiamfilm Xpress Xkluzív zene zombifilm
2011. január 11. - 17:06 - zalus | Utolsó frissítés: 2011. január 11. - 17:06
DVD-teszt: Zöld hentesek (De Grønne slagtere, 2003)
„Mindig is érdekelt a kolbász. Annak a mítosza, hogy egy döglött állatot a saját végbelébe dugunk fel, és ezt meg lehet enni.”

A film

A fenti sorokban foglalja össze Anders Thomas Jensen második egész estés filmjének, a 2003-as Zöld hentesek egyik főszereplője a hentes-lét életfilozófiáját, miközben kéjes boldogsággal szolgál ki egy vevőt, aki éppen a bolt specialitását, a „kóbászt” várja a filozofáló tulajdonostól. És valóban, hentesnek lenni sokkal több annál, mint húsvágó bárddal odacsapni a mócsingra. Hentesnek lenni életforma, melynek legelemibb összetevője a páclé. Éppen ez a fundamentum és a kiállhatatlan ideológus főnök juttatja odáig Svendet (Mads Mikkelsen) és Bjarne-t (Nikolaj Lee Kaas), hogy sutba dobják az alkalmazotti státuszukat ésfőnökük orra alá fricskát nyomva saját vállalkozásba kezdjenek, melyet a kezdeti kudarc után nem az arany betűkkel nyomott névjegykártyákra kiélezett marketingstratégia, hanem egy fatális véletlen tesz elsöprően sikeressé. Csakhogy míg szóróanyagból gyerekjáték az utánnyomás, a véletlenül felfedezett slágertermékből korántsem olyan könnyű napról-napra frisset biztosítani a kígyózó sorokban várakozó vásárlóknak. Így aztán Svendnek és Bjarnénak fel van adva a lecke, de a két kényszervállakozó az előremenekülést választja, a szerencsét eztán pedig már ha kérnék sem szegődne el mellőlük.

Amikor megkérdezték a film főszereplőit és rendezőjét arról, hogy miről is szól ez a film, némi töprengés után olyan válaszok születtek, hogy "a szeretetől", "két emberről, akik hisznek önmagukban" vagy éppenséggel nemes egyszerűséggel annyi, hogy "két hentesről". Snasz replikák, de igazak. Svend és Bjarne története nem a húsfeldolgozó ipar propagandafilmje és/vagy sikertörténete, hanem két, a társadalom perifériáján élő, egymásba kapaszkodó baráté, akik az eddigi életükben átélt traumák hatására a másik támogatásában vagy a munkában keresik a sikert, a pozitív visszajelzéseket és a lehetőséget, hogy végre ők is lehessenek valakik. Persze, ebben a filmben a társadalmat arctalan és nevenincs vevők képviselik csupán, hiszen szinte minden szereplő az átlagembereknek fenntartott szőnyeg szélén áll és a lábujjuk hegye éppen csak kívülről érinti a képzeltbeli szőnyeg rojtjait.

De mondhatom ezt sokkal egyszerűbben is, ebben a filmben – a szó pozitív értelmében véve, hiszen ne felejtsük el: egy komédiáról beszélünk – senki sem normális. És ez a mi szerencsénk! Ennek köszönhetjük a temérdek képi és verbális poént, előbbiből többszöri megnézésre is találunk még újat – az üzlet megnyitásakor az úton átslisszoló fekete macska megvan? –, utóbbiból sajnos a magyarításnak köszönhetően feltételezhetően több is vesztett erejéből, de a nem kevés maradékon is gurulva fogunk nevetni, hiszen a Zöld hentesekben még az iskolai bántalmazásokról is úgy beszélnek a főszereplők, hogy a nézők azt is inkább komikusnak, mint tragikusnak fogják tartani, hála a kellő irónikus komolysággal megírt párbeszédeknek.

Svend, Bjarne, Eigil, két nő, egy kattant ex-főnök, egy különc pap, egy zsiráf, a kóbász és a páclé. Szeretet, szerelem, elfogadás, tolerancia,elégtétel, siker. Kulcsszereplők és kulcsszavak egy filmből, melyről poéngyilkolás nélkül nagyon nehéz bármit is írni, és amit kihagyni egyszerűen vétek lenne. Bár vegetáriánusok azért gondolják meg...

A DVD

Hiánypótló ez a kiadás, hisz valljuk be, dán filmremekekkel nincs elárasztva a hazai DVD-piac, s a CORNERfilm mindjárt két dán darabot is bedobott a skandináv értékekre éhezők közé - a Zöld hentesekkel és a Gengszterek fogadójával együtt teljessé vált az Ádám almáival megkezdett Jensen-trilógia. Kérünk még!

A kép

A film domináns színei a szürke, a kék, a zöld és a fehér. A jelenetek nagyrésze pedig a hentesüzlet feldolgozó részében és más belterekben játszódik, ahol a szegényesnek mondható világítás miatt méginkább a sötét tónusok dominálnak, ezeknél a részeknél a kép sajnos nem mentes a pixelesedéstől, bár ezek a képhibák a film élvezetét csöppet sem befolyásolják. Élesség tekintetében sem vizsgázott jelesre a transzfer, amiért már inkább kár, de itt is igaz a megállapítás, hogy a nem teljes mértékben vegytiszta kép a mozi élvezetét egy cseppet sem befolyásolja.

A hang

A lemezen magyar 2.0-ás, magyar 5.1-es és dán 5.1-es hangsávok, valamint magyar felirat találhatók. A film jellegéből adódóan a különleges térhangzás nem alapkövetelmény, így a mozi akár sztereóban is kiválóan élvezhető, de nyilván érdemesebb az 5.1-es hangsávok valamelyikét választani, noha a hátsó hangfalakra ezúttal jelentősebb feladat nem hárul. A magyar hang némileg erőtlenebb az eredetinél, azonban tekintettel az olykor bosszantó hibákkal felvértezett feliratokra – mind a film, mind az extrák esetében –, talán célszerűbb a szinkronos megoldást választani, márcsak azért is, mert a szöveg magyarítása kitűnően sikerült, leszámítva néhány „dánizmust”, amiket egyszerűen képtelenség lett volna visszaadni.

[Egészen röviden és zárójelesen két gondolatot hadd írjak le a verbális poénok elhullásáról. Az egyik ilyen a főszereplő, Svend neve, ami nekünk pusztán egy északi férfinév, azonban a választás jócskán igazolható, ha tudjuk, hogy a névre mennyire hasonlít a dán svede szó, ami izzadást, izzadtságot jelent. Ha pedig láttuk a mozit, tudjuk már, mennyivel klasszabbul hangzik a Svend svede, mint az egyébként szintúgy frappáns Nyirkos Svend. A fordításban leginkább mégis a fentiekben említett sikertermék neve veszett el, hiszen ezt a magyar verzióban egyszerűen pipihusinak hívják. Volt szerencsém másutt hallani ugyanezt, ahol „csalfa csirkének” fordították, ami, azt hiszem, jóval közelebb áll a dán kylle rylle-hez, ami effektíve egy lefordíthatalan szójáték, melyben a kylle kiscsirkét, kiscsibét jelent, míg a rylle hozzávetőleg a bolondosan botladozó húsvéti kiscsibe jelzője. De hogy mennyire összetett a szójáték, azt remekül példázza a dán Tuborg sörgyár külön húsvétra gyártott sörének a neve, a Kylle Kylle, ami szintén lehet – és nyilván így is van – a termék nevének alapja. (Forrás: http://www.cinemazone.dk/review.asp?id=3898&area=3) Ez a nyelvi poénfürdő – hiszen hány ilyen lehet még – azt mondatná velünk, nézzük eredetiben a filmet, de sajnos a felirat messze nem adja vissza a szövegek szarkazmusát, így mindenképpen célszerűbb az egyébkén kitűnően sikerült magyar szinkront választani.]

Az extrák

A meglehetősen egyszerű menüből – ahol sajnos a film angol címe hibásan szerepel, hiszen az The Green Butchers, míg a menüben a névelő lemaradt – egy 25 perces Így készültet, egy közel 10 perces, a mozi trükkjeit bemutató kisfilmet, két eredeti mozielőzetest és a CORNERfilm ajánlóit választhatjuk.

Az Így készült és a trükkökről szóló film egyaránt letterboxban nézhetők meg, viszont nagyon sokat tesznek hozzá a filmhez, előbbiben az alkotókkal készült interjúk és a forgatási képsorok, utóbbiban a professzionálisan kivitelezett trükkök bemutatása az, amiért az utolsó pár falat popcorn mellé levezetésképpen érdemes megnézni a magyar feliratos extra matériákat.

A teljes kép

Nem könnyű definiálni, miről is szól a Zöld hentesek. Mert hát hogyan is lehetne egy olyan filmet könnyedén jellemezni, ahol két szerelmet és elfogadást kereső ember áll szemben saját belükbe feldugott állatokkal? A CORNERfilmnek köszönhetően végre nálunk is elérhető Anders Thomas Jensen legkülönösebb komédiája, a kiadás kisebb bakijai felett pedig ezúttal valóban érdemes szemet hunyi. A film és a kiadó igyekezete egyaránt megérdemli ezt.

Kótai Mónika

Kövess minket facebookon!


Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó termékek
Kapcsolódó személyek
Hozzászólások
Sorrend: IDŐREND | FORDÍTOTT IDŐREND
1. creeper
Hozzászólás időpontja: 2011. január 11. - 17:35
Megláttam a cikket, gyorsan letekertem, milyen név áll a végén, majd bólintottam. Utána feltekertem, elolvastam, és megint bólintottam. :)
2. csabaga
Hozzászólás időpontja: 2011. január 11. - 17:54
Annyiban jó komédia,hogy a szereplők komolyan veszik magukat(nálam ez alapszabály!),de a történet kevésbé erős,mondhatnám egy kicsit a kelleténél kevésbé vicces.
Egy megtekintést mindenképpen megér,kivéve ha valaki a "pörgős" filmeket kedveli csak.Ez szerencsére nem ilyen...
3. walker
Hozzászólás időpontja: 2011. január 11. - 19:02
Nagyon szeretem ezt a filmet, örülök, hogy itt olvashatok róla. Számomra két dologról szól: a szeretet és az őrület. A szeretetet mindenki megérdemli, az is aki izzad, a fogyatékkal élő is, de még a csirkék is. Az őrült és a normális között pedig nehéz a határt meghúzni - ha egyáltalán van ilyen.
Mindezek mellett pedig nem szabad megfeledkezni a kiváló színészi alakításokról, ami sokban hozzájárul a kiváló végeredményhez.
4. gerbence
Hozzászólás időpontja: 2011. január 11. - 21:58
Nahát, tudtam, hogy erről Rainbow fog írni (ööö... ugye?), és még így is kellemes a meglepetés. A hazabeszélés ténye mellett is örvendetes, hogy dvd-kritikákat is kapunk még olykor-olykor.
Még! :)
5. Rainbow
Hozzászólás időpontja: 2011. január 11. - 22:09
4:Ő volt...:)
6. Niwrok
Hozzászólás időpontja: 2011. január 11. - 23:40
A kritikával kapcsolatban csak magát a kritikát tudom idézni: "Kérünk még!":).
7. vpe
Hozzászólás időpontja: 2011. január 12. - 12:56
Végre egy újabb nívós kritika a DVDExtra hasábjain!

Szeretem Rainbow kritikáit olvasni, mert egyrészt van érzéke ehhez, másrészt ügyesen építi fel az irományait, informatív, mellébeszélés nélkül írja a véleményét. És persze elég ügyesen csinál kedvet a film megnézéséhez.
A filmről elég sokfélét hallottam én is, viszont ami megosztja az embereket, az rossz film nem lehet. Amint a polcomon tudom, én is okosabb leszek.

A megvételével - a cikkben foglalt hibák miatt - viszont kénytelen leszek rövid időt várni (amíg három számjegyű nem lesz az ár).
8. csabaga
Hozzászólás időpontja: 2011. január 12. - 17:38
7.

Milyen hibára gondolsz?
9. scal
Hozzászólás időpontja: 2011. január 13. - 8:37
"Annak a mítosza, hogy egy döglött állatot a saját végbelébe dugunk fel"

azért ez erős túlzás, vagy van olyan kolbász amit a végbélbe töltenek???
dán film, hm érdekes lehet, bár a héten már láttam egyet, az erre a hónapra untig elég volt :D
10. Niwrok
Hozzászólás időpontja: 2011. január 14. - 17:10
Bizonyos részeknél tompa sípolást hallottam a szinkronban. Ez másnál is van, vagy csak régen voltam a fülészeten:)?
A hírhez csak regisztrált, fórumhozzászólási joggal rendelkező látogatóink szólhatnak hozzá, bejelentkezés után!
Legfrissebb hírek
2017. januári megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSJanuárban kiderül, hogyan hozzák a Gólyák a babát, és hogy milyen tökéletlen Meryl Streep hangja, érkezik A hét mesterlövész, modern köntösben, borzonghatunk a Vaksötétben, és betekintést nyerhetünk Kevin Spacey Kilenc életébe is. (648 napja) Decemberi megjelenések: GHE-Bontonfilm, Pro VideoDecemberben csatlakozhatunk az Öngyilkos osztaghoz, beleshetünk A kis kedvencek titkos életébe, bővített változatban csodálhatjuk a Gyűrűk Urát, az akcióról pedig a Haverok fegyverben és Jason Bourne gondoskodik. (696 napja) Pop art stílusú fémbobozos Blu-ray kiadványokJó hírrel szolgálhatunk a különlegességekre vevő filmrajongók számára: Pop Art stílusú fémdobozos kiadványok jelennek meg még az idén. (720 napja) Novemberi megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSSuhanhatunk liánokon Tarzannal, tanúi lehetünk az idegen lények második Függetlenség napjára időzített rajtaütésének, betekintést nyerhetünk a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar világába. A forgalmazók novemberben is ínyenc filmcsemegékkel kényeztetnek! (725 napja) Ajándékokkal érkeznek a Warcraft kiadványokNem csak a filmélménnyel, hanem videojátékos ajándékokkal is gazdagabb lesz, aki beszerzi a Warcraft: A kezdetek DVD vagy Blu-ray kiadását. (728 napja) GHE: 2016. októberi megjelenésekPandák, orkok, gengszterek, pénzes cápák, FBI-ügynökök és mutánsok gyülekező! (758 napja) ProVideo: 2016. szeptemberi-októberi megelenésekOktóber havában - elnézést a kifejezésért - egy v*lag megjelenés várható: démonok közé keveredünk, elvarázsolnak minket, bepillantunk Tükörországba, és vadiúj Harry Potter-kiadványokban dőzsölhetünk. De lássuk előbb a szeptembert (jobb késő...)! (760 napja) GHE: 2016. szeptemberi megjelenésekVadászok, szomszédok, madarak és lánytesók, továbbá minden idők egyik legjobb vígjátéka végre BD-n! (774 napja) Itthon is megjelenhet a gyűjtemények gyűjteményeha elég előrendelés jön rá össze, akkor itthon is megjelenhet a 30 lemezes Középfölde gyűjtemény. Csak rajtad áll. (788 napja) GHE: 2016. augusztusi megjelenésekFüggetlen filmcsemegék, polgárpukkasztó komédiák, egy felemelő sportfilm és az utóbbi évek egyik legszuggesztívebb horrorja. (813 napja) ProVideo: 2016. augusztusi megjelenésekJön az első UHD, továbbkékül Westeros, a Beavatott újabb talányokkal szembesül, megérkezik minden idők legédesebb cicusa, és meghallgathatunk egy gyilkos tréfát. (824 napja)

© Xpress.hu - 1999-2008