2018. szeptember 23.
Nem regisztrált felhasználó  - [regisztráció | belépés]


 

related links: Replica Watches Australia Cheap Oakley Sunglasses Canada Fake Oakley Sale Online Fake Oakley Cheap Ray Bans Sunglasses Cheap Audemars Piguet Replica Watches Replica Rolex Watches Online Store Omega Seamaster Replica Watches Replica Louis Vuitton replica watches uk hublot replica watches richard mille replica watches replica omega watches Replica Audemars Piguet Watches replica hublot watches Fake Breguet Watches replica breitling watches Replica Richard Mille Watches Panerai Replica Watches Cheap Oakley Sunglasses Breitling Replica Patek philippe Replica watches Panerai Replica Watches swiss chopard replica Replica Hublot Big Bang Christian Louboutin Outlet Louboutin Shoes Outlet michael kors outlet nike outlet uk cheap Louis Vuitton Outlet Replica Rolex Watches
A tesztelt termék:
« 2018 szeptember »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Címkék
20th Century Fox 3D_mozi ADS Service akció akciós termékek alternatív változat angol humor animáció anime asian cinema Avonlea Média Kft. BD3D BD4K BD-ajánló BD-borító BD-teszt belügyek Best Hollywood Black Mirror Blu-ray BONTONFILM borítómustra bővített változat börtönfilm B-Roll Kft Budapest Film budget Caesar Film CD-borító Cinetel Cirko Film CORNERfilm csak DVD-n! családi digipack díj díszdoboz dokumentumfilm Dotkom Média dráma DVD Multimédia Kft. DVD-ajánló DVD-borító dvdextra 1.0 DVD-teszt életrajzi erotikus Etalon Film eurocinema extra változat fantasy Fantasy Film felújított váltzozat Fesztiváliroda FHE filmforgalmazás filmhír filmkalózkodás filmnoir futurepak független film gengszterfilm GHE gyerekfilm gyűjtemény háborús harcművészet hardware horror Hungaricom IMAX InterCom Intersonic James Bond játék játékadaptáció kalandfilm karácsony Katapult Film katasztrófafilm kémfilm kép-összehasonlítás képregény kicsomagolós videó kimaradt jelenetek klasszikus Klub Publishing koncertfilm kórház kosztümös könyv könyvismertető körkérdés krimi Kultúrbarlang KultúrSokk kultuszfilm Leon Film limitált kiadvány magyar film Magyar Nemzeti FIlmarchívum meghívó megjelenési kitekintő megjelenési lista menübemutató mese MGM Mirax Mokép Mozinet MTVA musical művészfilm Navigátor Film Oscar-díj összehasonlítás Palace Pictures pályázat pletykarovat politikai Pro Video rajzfilm remake rendezői változat rendezvény road movie romantikus röpke S_elect Video sajtóközlemény SarokPáholy sci-fi screenshot slipcase SPI spirituális sport steelbook Stephen King stúdióhír szakma szappanopera szavazás szinkronos újra szörnyfilm szuperhős táncfilm technológia termékbemutató természetfilm thriller toplista történelmi trashfilm tv-sorozat újrakiadás újságmelléklet Ultrafilm vágatlan változat vallási vásár vélemény vetítés videó vígjáték western Wiamfilm Xpress Xkluzív zene zombifilm
2009. január 26. - 11:12 - zalus | Utolsó frissítés: 2009. január 29. - 7:21
DVD-teszt: Ádám almái (Adams Aebler, 2005)
Az Ádám almái az a film, amellyel érdemes hosszabb távú barátságot kötni; időről időre elővenni, és tanulni belőle. Az életről.

A film

Hogyan hökkentsünk meg egy nácit negyvenhétféleképpen? – teszi fel a kérdést az egyedi látásmóddal megáldott dán rendezo, Anders Thomas Jensen . Legalábbis az elso néhány jelenet mintha direkt erre spekulálna, és a mester nem áll meg itt: a borfeju mellé bepasszintja a nézot is. Aztán fasiszta barátunk húsz perc múlva kiszáll a körhintából, és igyekszik saját maga utána járni a körülötte burjánzó abszurditásnak, minket viszont másfél óra tehetetlenségre kárhoztat az Úr. Vagy az ördög.

Hátborzongatóan eklektikus mikroközösségbe kap három hónapos közszolgálati beutalót a fodrászok egzisztenciájának nyomorba döntoje, Adam ( Ulrich Tomsen ). Az isten háta mögötti (khm…) parókia csapata áll egy darab, elso blikkre naivitásával az idiotizmus határát súrolgató papból, Ivanból ( Mads Mikkelsen ), és két, fohosünkéhez hasonló rekreáción részt vevo karikatúrából: az elso vesztett teniszmeccsét feldolgozni képtelen(!), ezért alkoholizmusba menekülo, kleptomán óriásbébibol, Gunnarból ( Nicolas Bro ); és a keresztény környezettel enyhén szólva sem kompatibilis afgán Khalidból ( Ali Kazim ), aki komolyabb intenzitással lövöldöz, mint vesz levegot. A kispad bár rövid, tartalma suru: a meccs során többször is jelentkezik majd játékra a falu atomrealista orvosa, és egy gyermeke megszülésének helyességében megerosítésre vágyó(!) pia-addikt(!) negyvenes ( Paprika Steen ) - nem beszélve a ku-klux-klan Dániába kihelyezett tagozatáról, akiknek egyforma mez sem kell. Komolyabb kockázatot nem vállalok, ha azt mondom: színkavalkádjában bármelyik pesti lakótelep tömbgyulését verné a fentebb névsorolt briganti, és sztori nélkül, egy iskolai tornaterembe zárva, fél lábon prezentálnának akármikor egy négyes fölé mozit, csak azzal, hogy csendben ülnek.

Jensennek azonban csak másodlagos célja a karakterek humorfedezetének kituno ütemben és apró címletekben történo beváltása; o ennél jóval komolyabb talajgyakorlatot abszolvál, és metaforákkal teleszott, jelképekkel gazdagon megszórt megváltástörténetet prezentál, kamaradarabokra jellemzo, puritán eszköztárral. A több rétegu értelmezés legalapvetobbje nem igényel különösebb mélyanalízist, hiszen a folyamatosan Jób könyvénél kinyílva landoló Biblia tálcán kínálja Adam számára a megsemmisíto érvet: Ivan valamennyi problémát az ördög megkísértésének tekinto felfogása valójában téves, az életében bekövetkezo tragédiák valódi felelose Isten, így a neki szentelt, már-már fanatikus hit és elkötelezettség a legnaivabb válasz, amit ennyi megpróbáltatásra emberként adni lehet. A fizikai és verbális atrocitásokat mosolyogva turo pap a lelki szembesítés ellen tehetetlen, összeomlik, megteremtvén ezzel a legideálisabb helyzetet arra, hogy az Adam által végig hamisan sulykolt igazságot inverzbe átcsapva, Jensen elégtételt nyerjen számára, nem mellesleg azt örökre a nézo agyába is beleégesse.

A sebészi precizitással összerakott dramaturgia a karakterek jellemének könnyed kicsomagolása mellett tud egyszerre humoros, groteszk, és abszurd maradni. Az egyéni tragédiák eloterében bizarr birkózás folyik isten és ember, hit és ateizmus között, melynek képi megjelenítése - a harangozásra állandó jelleggel lepottyanó führer-portré, vagy a tudás fájának gyümölcsét felzabáló, bibliai csapásokat idézo kártevok attakjai – észrevétlenül telepszik a lélekre, és elképeszto vizualitásának hála pillanatok alatt szívódik fel az agy felé robogó artériák véráramlatában. Az egyre nehezedo légzés feloldásához pedig minimum csodára van szükség…

A kétségtelenül hatásosabb vallási dimenzió mellett a földhözragadtabb nézo is könnyedén kinyerheti a maga kis agykontrollos interpretációját: Ivan védekezési önreflexként épített mega-optimista hozzáállása, bár kívülrol megmosolyogtatóan naiv és szívszorító, valójában életképes stratégia. Sot, talán a legjobb választás az adott helyzetben.

A DVD

Kellett már egy jó dán film DVD-n, mint Bushnak a goodbye. A Corner Film buzgó csapata pedig mindjárt a legjobbra voksolt - nagy faragatlanság lenne mást állítani. A filmmel ellentétben a kiadvány csodát azért nem teremt, de ágas-bogas legyek, ha komolyabb kivetnivalót találnék benne.

A faszántos borító a karakter-használati útmutatóval, (v)eteti magát, ugyanakkor az egyoldalas menü már némileg fantáziátlan és használatához úgy kell csinálni, mint a két csóka a Roxburyból (lásd fent). Sebaj, nem animált csodákért etettük meg a játékost, hanem egy remek filmélményért, amiben viszont nincs hiba: a kép cinemascope és anamorf, magyarra fordítva szélesvásznú és 16:9-es tévéken sem csinál törpikéket a figurákból. A film elképsztoen megkomponált látvány- és hangzásvilága veszteségmentesen jön át, a dán eredeti esetenként meglepoen nagyot szól, a magyar szinkron pedig emberes munka, hallani lehet, hogy a közremuködok is bírták az anyagot, amit interpretáltak.

Dán film lévén az extrák kimerülnek egy 26 perces werkben, elozetesben és más Corner-filmek ajánlóiban, ellenben mind-mind magyar feliratos. A doksiban a közremuködok kissé jobban is beleáshatták volna magukat a film szimbolikájába, ha más nem, akkor az értelmi szerzo Jensen, aki viszont bevallja, hogy a film kiindulási pontja az utóbbi tíz év dán filmtermésében lecsapódott világfájdalom volt - mindezt egy figurába akarta suríteni, akit annyi gebasz ért, hogy már fel se veszi az egészet. Sok felszínes kapirgálás mellett láthatjuk, ahogy a stáb idomított varjakkal dolgozik, almafát logisztikázik és rengeteg tetkóval bír.

A teljes kép

Az Ádám almái az a film, amellyel érdemes hosszabb távú barátságot kötni; idorol idore elovenni, és tanulni belole. Mert a fohosnek ellentmondva ez pontosan az a téma, amelyrol mindig itt van az ideje beszélni. Eme DVD-nek hála pedig újra meg újra elkísérhetjük Adamot és Ivant arra a katasztrófaturizmusra, amit egyesek úgy hívnak: élet.

Beregszászi Gellért /A>+ Zalaba Ferenc László


Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó termékek
Kapcsolódó személyek
Hozzászólások
Sorrend: IDŐREND | FORDÍTOTT IDŐREND
1. Rainbow
Hozzászólás időpontja: 2009. január 26. - 15:33
Felkerült ez a teszt és máris megugrott az Ádám almái mai megrendeléseinek a száma. :)) Baromi jó lett, baszni meg a teve.:))
2. vpe
Hozzászólás időpontja: 2009. január 26. - 18:38
Nagyon jó a film (köszi Rainbow az ajánlást), a szinkronszínészek sziporkáznak, én pár helyen túlzónak találtam a filmet (piros festék), de tényleg szuper, a zenéje külön is megállná a helyét, kár, hogy sehol sem jelent meg.

A felirat néhol értelmetlennek tűnt nekem, bár lehet, hogy csak én voltam figyelmetlen. A kivitelezés és a borító színvilága - röhej, de Rainbow ajánlása előtt a borító színvilágába beleszerettem - magasan veri az összes eddigieket.

Egy digis újrát is szívesen látnék nagyon limitált mennyiségben... ha esetleg olvassák a kiadótól... :D
3. CORNERfilm
Hozzászólás időpontja: 2009. január 26. - 19:25
Kedves Vape!

Jó vicc volt. :)

Üdv: Cornerék
4. vpe
Hozzászólás időpontja: 2009. január 26. - 19:28
3: pedig nem annak szántam, bár ezen a piacon annak tűnt :))
5. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2009. január 26. - 19:42
Vagy lehetne itt is egy o-ring, ezúttal alma formájú kivágással. A nyomdai költségeket pedig szponzorálhatná a Macintosh. :)
6. andrew1975
Hozzászólás időpontja: 2009. január 27. - 13:04
Ennek a filmnek kéne nagy reklámot csapni, mert aki ezt megveszi, az tutira harapni fog ezentúl is az ilyen finomságokra!
7. Rainbow
Hozzászólás időpontja: 2009. január 27. - 13:13
Ne mondd nekem, hogy itt és Xpressen nem volt elég nagy reklámja? :)
8. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2009. január 27. - 13:19
remélhetőleg a THE VISITOR-t is hasonló elbánásban részesíted majd. :D
9. Rainbow
Hozzászólás időpontja: 2009. január 27. - 13:31
Kedves nyolcaska, tölcsér hiján meg kell kérdezzem, ez nekem szólt?
10. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2009. január 27. - 13:34
tulajdonképpen mindenkinek. :)
11. Rainbow
Hozzászólás időpontja: 2009. január 27. - 13:42
Csak az E/2 miatt vettem magamra::)

Mivel a tavalyi év kettes számú kedvence a The Vistor volt nálam, számíthatsz rá, hogy felsorakozom mögéd a népszerűsítésében. Most épp a Rémbó fia a "felkaroltam" - kvázi nomen est omen alapon:) - , de mellékfelkaroltként ott A macskám, a családom és a fiúk (de utálom ezt a magyar címet!), persze, az más kategória és más okból is érdemel részemről nagyobb figyelmet.
Viszont. Amint beteszi ide a lábát a Happy-Go-Lucky, teljes mellszélességgel mellette leszek, hiszen mégiscsak a #1 tavalyról. Tényleg, mondtam ezt már? :))))
12. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2009. január 27. - 13:47
*forgatja a szemei*
13. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2009. január 27. - 13:47
+t
14. Rainbow
Hozzászólás időpontja: 2009. január 27. - 13:54
Szétoffojuk ennek a szuper jó írásnak a hozzászólás-listáját... odébb is állok, én, a meg nem értett zseni. :)
A hírhez csak regisztrált, fórumhozzászólási joggal rendelkező látogatóink szólhatnak hozzá, bejelentkezés után!
Legfrissebb hírek
2017. januári megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSJanuárban kiderül, hogyan hozzák a Gólyák a babát, és hogy milyen tökéletlen Meryl Streep hangja, érkezik A hét mesterlövész, modern köntösben, borzonghatunk a Vaksötétben, és betekintést nyerhetünk Kevin Spacey Kilenc életébe is. (626 napja) Decemberi megjelenések: GHE-Bontonfilm, Pro VideoDecemberben csatlakozhatunk az Öngyilkos osztaghoz, beleshetünk A kis kedvencek titkos életébe, bővített változatban csodálhatjuk a Gyűrűk Urát, az akcióról pedig a Haverok fegyverben és Jason Bourne gondoskodik. (674 napja) Pop art stílusú fémbobozos Blu-ray kiadványokJó hírrel szolgálhatunk a különlegességekre vevő filmrajongók számára: Pop Art stílusú fémdobozos kiadványok jelennek meg még az idén. (697 napja) Novemberi megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSSuhanhatunk liánokon Tarzannal, tanúi lehetünk az idegen lények második Függetlenség napjára időzített rajtaütésének, betekintést nyerhetünk a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar világába. A forgalmazók novemberben is ínyenc filmcsemegékkel kényeztetnek! (703 napja) Ajándékokkal érkeznek a Warcraft kiadványokNem csak a filmélménnyel, hanem videojátékos ajándékokkal is gazdagabb lesz, aki beszerzi a Warcraft: A kezdetek DVD vagy Blu-ray kiadását. (706 napja) GHE: 2016. októberi megjelenésekPandák, orkok, gengszterek, pénzes cápák, FBI-ügynökök és mutánsok gyülekező! (736 napja) ProVideo: 2016. szeptemberi-októberi megelenésekOktóber havában - elnézést a kifejezésért - egy v*lag megjelenés várható: démonok közé keveredünk, elvarázsolnak minket, bepillantunk Tükörországba, és vadiúj Harry Potter-kiadványokban dőzsölhetünk. De lássuk előbb a szeptembert (jobb késő...)! (738 napja) GHE: 2016. szeptemberi megjelenésekVadászok, szomszédok, madarak és lánytesók, továbbá minden idők egyik legjobb vígjátéka végre BD-n! (751 napja) Itthon is megjelenhet a gyűjtemények gyűjteményeha elég előrendelés jön rá össze, akkor itthon is megjelenhet a 30 lemezes Középfölde gyűjtemény. Csak rajtad áll. (766 napja) GHE: 2016. augusztusi megjelenésekFüggetlen filmcsemegék, polgárpukkasztó komédiák, egy felemelő sportfilm és az utóbbi évek egyik legszuggesztívebb horrorja. (791 napja) ProVideo: 2016. augusztusi megjelenésekJön az első UHD, továbbkékül Westeros, a Beavatott újabb talányokkal szembesül, megérkezik minden idők legédesebb cicusa, és meghallgathatunk egy gyilkos tréfát. (802 napja)

© Xpress.hu - 1999-2008