2018. szeptember 23.
Nem regisztrált felhasználó  - [regisztráció | belépés]


 

related links: Replica Watches Australia Cheap Oakley Sunglasses Canada Fake Oakley Sale Online Fake Oakley Cheap Ray Bans Sunglasses Cheap Audemars Piguet Replica Watches Replica Rolex Watches Online Store Omega Seamaster Replica Watches Replica Louis Vuitton replica watches uk hublot replica watches richard mille replica watches replica omega watches Replica Audemars Piguet Watches replica hublot watches Fake Breguet Watches replica breitling watches Replica Richard Mille Watches Panerai Replica Watches Cheap Oakley Sunglasses Breitling Replica Patek philippe Replica watches Panerai Replica Watches swiss chopard replica Replica Hublot Big Bang Christian Louboutin Outlet Louboutin Shoes Outlet michael kors outlet nike outlet uk cheap Louis Vuitton Outlet Replica Rolex Watches
A tesztelt termék:
« 2018 szeptember »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Címkék
20th Century Fox 3D_mozi ADS Service akció akciós termékek alternatív változat angol humor animáció anime asian cinema Avonlea Média Kft. BD3D BD4K BD-ajánló BD-borító BD-teszt belügyek Best Hollywood Black Mirror Blu-ray BONTONFILM borítómustra bővített változat börtönfilm B-Roll Kft Budapest Film budget Caesar Film CD-borító Cinetel Cirko Film CORNERfilm csak DVD-n! családi digipack díj díszdoboz dokumentumfilm Dotkom Média dráma DVD Multimédia Kft. DVD-ajánló DVD-borító dvdextra 1.0 DVD-teszt életrajzi erotikus Etalon Film eurocinema extra változat fantasy Fantasy Film felújított váltzozat Fesztiváliroda FHE filmforgalmazás filmhír filmkalózkodás filmnoir futurepak független film gengszterfilm GHE gyerekfilm gyűjtemény háborús harcművészet hardware horror Hungaricom IMAX InterCom Intersonic James Bond játék játékadaptáció kalandfilm karácsony Katapult Film katasztrófafilm kémfilm kép-összehasonlítás képregény kicsomagolós videó kimaradt jelenetek klasszikus Klub Publishing koncertfilm kórház kosztümös könyv könyvismertető körkérdés krimi Kultúrbarlang KultúrSokk kultuszfilm Leon Film limitált kiadvány magyar film Magyar Nemzeti FIlmarchívum meghívó megjelenési kitekintő megjelenési lista menübemutató mese MGM Mirax Mokép Mozinet MTVA musical művészfilm Navigátor Film Oscar-díj összehasonlítás Palace Pictures pályázat pletykarovat politikai Pro Video rajzfilm remake rendezői változat rendezvény road movie romantikus röpke S_elect Video sajtóközlemény SarokPáholy sci-fi screenshot slipcase SPI spirituális sport steelbook Stephen King stúdióhír szakma szappanopera szavazás szinkronos újra szörnyfilm szuperhős táncfilm technológia termékbemutató természetfilm thriller toplista történelmi trashfilm tv-sorozat újrakiadás újságmelléklet Ultrafilm vágatlan változat vallási vásár vélemény vetítés videó vígjáték western Wiamfilm Xpress Xkluzív zene zombifilm
2010. április 15. - 17:02 - zalus | Utolsó frissítés: 2010. április 15. - 22:52
BD-teszt: A Függetlenség napja (Independence Day, 1996)
Roland Emmerich gyermekien naiv filmje az ötvenes évek inváziós mozijaiból, a hetvenes évek katasztrófafilmjeiből és a nyolcvanas évek paranoiás tv-sorozataiból táplálkozik, s mindezt a kilencvenes évek panelfiguráival adja elő.

A film IMG style="WIDTH: 116px; HEIGHT: 12px" border=0 hspace=0 alt="" align=baseline src="http://www.xpress.hu/hirek/hirkep/rating-8.gif">

Hatalmas kiterjedésu urhajók takarják el az eget a világ legnagyobb városai felett. Az örömteli pacsizás E.T.-vel azonban elmarad, ezek az idegenek rombolni jöttek hozzánk. Összehangolt támadásuk nem csak a metropoliszokat teszi a földdel egyenlové, de a világ haderejének javát is kifekteti. Azzal viszont nem számoltak, hogy mindjárt itt van a Függetlenség Napja, a nap, amikor a lúzer pilóta leteszi a piát, az amerikai elnök beszédet mond, az emberiség pedig visszavág.

IMG style="WIDTH: 500px; HEIGHT: 212px" border=0 hspace=0 alt="" align=baseline src="http://www.xpress.hu/hirek/hirkep/bd_id4/01.jpg">

Mikor az idegen urhajóból kitöro, mindent elsöpro ejakuláció pozdorjává aprítja a Fehér Házat, az minden kétséget kizáróan ikonikus mozimomentum. Az a jelenet sem sokkal kisebb hordereju, amelyben a bebipult Will Smith kioszt a csápos idegennek egy úgy nevezett harmadik típusú pofont. Spielberg barátságos univerzum-teóriája viszont nem itt fekszik ki eloször, hisz korábban a fényjátékkal kommunikáló helikoptert halálos lézersugárral köszöntötték az idegen. Ez már csak a végso döfés a Harmadik típusú találkozások pacifista szívébe. A film harmadik kiemelkedo jelenetében az Amerikai Egyesült Államok elnökének buzdító beszédét és az ezt kíséro eufóriát köszönthetjük. E szónoklat az USA-ra oly jellemzo demagóg felsobbrenduség csodálatos példája: nem, az észak-amerikai nép nem kíván egyesült erovel visszavágni, isten ments! Inkább követendo példává, testamentummá, már-már istenséggé kívánnak magasztosulni.

Tudom, mindez félelmetes, de kár tagadni, hogy nagyon szórakoztató is egyben. Hisz ahogy ezt az önámító hozöngést elhallgatja, és az öntudattól dagadozó mellkasokat elnézi, az ember gyermekének akaratlanul is mosolyra húzódik a szája. Jó lenne, ha azok is tudnának mosolyogni, akik vádló ujjukat arra a nem létezo tömegpusztító fegyverek után kutakodó amerikai haderore mutatják, amely magától értetodo természetességgel teszi rá a kezét egy ázsiai országra, illetve annak koolajtól duzzadó ütoerére. Ez politika. A Függetlenség napja pedig szórakozás, ám vannak, akik nem nagyon tudnak különbséget tenni e két dolog között.

Én azért megpróbálok disztingválni. Roland Emmerich filmjének igazi ereje amúgy sem eme melldöngeto önimádatban rejlik, hanem a film destruktív képességeiben, melyek minden addig látott film hasonló kvalitásait felülmúlják. Bár a világméretu pusztulás bemutatása elmarad, de Washington, New York és Los Angeles precíz ízekre szedése - kiemelt tekintettel a fontosabb látnivalókra - pontos képet ad arról, hogy körülbelül mi történhetett a világ kevésbé fizetosképes felén. A Függetlenség napja idegeneit ugyanazok a nemesen egyszeru elvek vezérlik, mint Wells klasszikusa, a Világok harcá ban szerepelt rokonaikat: az emberiség teljes kipusztítása. Úgy tunik, ezek nem láttak elég sci-fit, ugyanis fogalmuk sincs arról, kivel szórakoznak.

Az évtizedek óta közösen dolgozó Emmerich-Devlin párosban akkor ötlött fel elsoként az ID4 ötlete, mikor a Csillagkapu sajtótájékoztatóján az egyik újságíró Emmerichnek szegezte azt a kérdést, hogy hisz-e a földönkívüliekben. A rendezo megrázta a fejét: "Ha betöltik az eget hatalmas csészealjaikkal, majd akkor hinni fogok bennük." És lon. Mindez bekövetkezett, bár csak a filmvásznon, mégis életre szóló élmény lett belole. Hisz A Függetlenség napját lehet gyulölni és szeretni, de azt az impozáns és intenzív pusztítást, amit a film trükk-specialistái a filmvászonra varázsolnak, figyelmen kívül hagyni nem lehet.

A film eme kulcsfontosságú jelenetsora annyira jól sikerült, hogy még azt a filmes alapszabályt is sikerült megdöntenie, hogy jó filmet nem lehet rossz forgatókönyvbol forgatni. A Függetlenség napjának pedig tényleg csapnivaló a szkriptje. A tapasztalt nézo több filmes hibát fedezhet fel benne, mint tizenöt másik popcorn-filmben együttvéve (a kommentekben nyugodtan ki is fejthetitek oket :), s ezeket most nem lehet elintézni egy vállrándítással, hisz a film váza is roskadozik a blodségtol. Buborék-dialógusok, kidolgozatlan jellemek, belpolitikailag túlontúl korrekt figurák alkalmazásával az ID4 nem lóg ki a trashfilmek elitosztagából, cselekményében és fordulataiban viszont még azokat is alulmúlja. A fél világ röhögött azon a terven, amit a tudós kolléga eszelt ki: meg kell fertozni egy vírussal az idegenek anyahajóját! Ne b*ssz! Úgy tunik, az egész univerzum Neumann-alapú számítógépekkel dolgozik, viszont a tuzfal és a vírusirtó kizárólag földi jelenség. Sebaj, Will Smith elvezetget egy sokcsápos, három méter magas lényre tervezett urhajót, a muholdak hangosan robbannak az urben, a mobiltelefonok pedig a mindent leárnyékoló gigantikus lócitromok ellenére is kifogástalanul muködnek.

Igazándiból nem számít. Roland Emmerich nagyon is jól tudja, mit muvel: gyermekien naiv és legalább annyira öncélú filmje az ötvenes évek inváziós mozijaiból, a hetvenes évek katasztrófafilmjeibol és a nyolcvanas évek paranoiás tv-sorozataiból táplálkozik, s mindezt a kilencvenes évek panelfiguráival adja elo. Vigyázat, óriási fordulatokat fogok most leloni: a kutya és a kisgyerekek életben marad, az elnök személyesen látja el E.T. baját, a nagydumás feka pilótából urhajós lesz, a környezetvédo stréber és a karrierista szingli újra összejön, a korrupt államtitkárt kirúgják, a részeges vesztes pedig megdicsoül. A világ megmenekül, az idegeneket szarrá alázzuk, ráadásul a csatán nyerünk rengeteg újrahasznosítható fémhulladékot is. Igen, mint ahogy James Cameron , Roland Emmerich sem az a típusú rendezo, aki úgy csinálna rendetlenséget a vásznon, hogy egy picit is érdekelné, hogy ki fog ezután rendet rakni. Filmje 145 percen át szórakoztat, egy másodperccel sem tovább, de a vége feliratig irigylésre méltó hatásfokkal.

A BD

Roland Emmerich karrierjének eddigi legsikeresebb filmje már DVD-n is végigjárta a hadak útját (az extra változattól az egylemezes és a twinpackes változaton át a szinkronos újráig), így nem csoda, hogy Blu-ray változatban is jelenését teszi. A BD-verzió a Fox külföldi katalógusában viszonylag hamar feltunt, ezért nem csoda, hogy fomenüvel nem, csak egy (meglehetosen csúnyácska) pop-up (jelen esetben "pop-down", azaz felülrol lefelé nyíló) menüvel bír.

Azért, hogy a transzfer sem a tökély netovábbja, már nem a BD, hanem inkább a film korát lehet hibáztatni: természetesen a születésekor az ID4 state-of-the-art, azaz csúcsminoségu technológiai kényeztetésben részesült, ám idoközben eltelt tizen-egynéhány év, s BD-n maximum csak akkor láthattunk volna csodát, ha képkockánként viszik fel a produkciót az eredeti negatívról. Errol azonban szó sincs, ami némileg gyengélkedo színeket és felbontást eredményez. Persze, szó sincs itt rossz transzferrol, hisz a digitális beavatkozást kiszúrható módon mellozo film még soha nem nézett ki ilyen jól: a nagy felbontásnak hála az egykor Oscar-díjat érdemlo trükkök rengeteget öregedtek, ami furcsa mód csak hozzáad a film amúgy is tetemes bájához.


Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó termékek
Kapcsolódó személyek
Hozzászólások
Sorrend: IDŐREND | FORDÍTOTT IDŐREND
1. Corvinus
Hozzászólás időpontja: 2010. április 15. - 17:35
Egy újabb film amit nem lehet kihagyni BD-n.
2. Gyulus
Hozzászólás időpontja: 2010. április 15. - 18:00
Tetszetős kritika, és a BD is egy élmény - számomra is. :-)
3. faded away.... resigned.... dead...
Hozzászólás időpontja: 2010. április 15. - 19:36
A fox eddig nagyon magasra tette a lécet a BD képminőségei terén, csodálkozva olvastam, hogy ennél a filmnél azért annyira magasra nem került az a léc... Pont egy ilyen húzócímnél találják ésszerűbnek levenni a polcról a HD kazettát és nem új transzfert csinálnak...
4. Ficus Cucis
Hozzászólás időpontja: 2010. április 15. - 19:42
A film 1996-os.
5. biker
Hozzászólás időpontja: 2010. április 16. - 18:34
Semmi baj a képpel, főleg ha meghallja valaki a magyar 5.1-et:)
A hírhez csak regisztrált, fórumhozzászólási joggal rendelkező látogatóink szólhatnak hozzá, bejelentkezés után!
Legfrissebb hírek
2017. januári megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSJanuárban kiderül, hogyan hozzák a Gólyák a babát, és hogy milyen tökéletlen Meryl Streep hangja, érkezik A hét mesterlövész, modern köntösben, borzonghatunk a Vaksötétben, és betekintést nyerhetünk Kevin Spacey Kilenc életébe is. (625 napja) Decemberi megjelenések: GHE-Bontonfilm, Pro VideoDecemberben csatlakozhatunk az Öngyilkos osztaghoz, beleshetünk A kis kedvencek titkos életébe, bővített változatban csodálhatjuk a Gyűrűk Urát, az akcióról pedig a Haverok fegyverben és Jason Bourne gondoskodik. (673 napja) Pop art stílusú fémbobozos Blu-ray kiadványokJó hírrel szolgálhatunk a különlegességekre vevő filmrajongók számára: Pop Art stílusú fémdobozos kiadványok jelennek meg még az idén. (697 napja) Novemberi megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSSuhanhatunk liánokon Tarzannal, tanúi lehetünk az idegen lények második Függetlenség napjára időzített rajtaütésének, betekintést nyerhetünk a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar világába. A forgalmazók novemberben is ínyenc filmcsemegékkel kényeztetnek! (702 napja) Ajándékokkal érkeznek a Warcraft kiadványokNem csak a filmélménnyel, hanem videojátékos ajándékokkal is gazdagabb lesz, aki beszerzi a Warcraft: A kezdetek DVD vagy Blu-ray kiadását. (705 napja) GHE: 2016. októberi megjelenésekPandák, orkok, gengszterek, pénzes cápák, FBI-ügynökök és mutánsok gyülekező! (735 napja) ProVideo: 2016. szeptemberi-októberi megelenésekOktóber havában - elnézést a kifejezésért - egy v*lag megjelenés várható: démonok közé keveredünk, elvarázsolnak minket, bepillantunk Tükörországba, és vadiúj Harry Potter-kiadványokban dőzsölhetünk. De lássuk előbb a szeptembert (jobb késő...)! (737 napja) GHE: 2016. szeptemberi megjelenésekVadászok, szomszédok, madarak és lánytesók, továbbá minden idők egyik legjobb vígjátéka végre BD-n! (751 napja) Itthon is megjelenhet a gyűjtemények gyűjteményeha elég előrendelés jön rá össze, akkor itthon is megjelenhet a 30 lemezes Középfölde gyűjtemény. Csak rajtad áll. (765 napja) GHE: 2016. augusztusi megjelenésekFüggetlen filmcsemegék, polgárpukkasztó komédiák, egy felemelő sportfilm és az utóbbi évek egyik legszuggesztívebb horrorja. (790 napja) ProVideo: 2016. augusztusi megjelenésekJön az első UHD, továbbkékül Westeros, a Beavatott újabb talányokkal szembesül, megérkezik minden idők legédesebb cicusa, és meghallgathatunk egy gyilkos tréfát. (801 napja)

© Xpress.hu - 1999-2008