2018. szeptember 25.
Nem regisztrált felhasználó  - [regisztráció | belépés]


 

related links: Replica Watches Australia Cheap Oakley Sunglasses Canada Fake Oakley Sale Online Fake Oakley Cheap Ray Bans Sunglasses Cheap Audemars Piguet Replica Watches Replica Rolex Watches Online Store Omega Seamaster Replica Watches Replica Louis Vuitton replica watches uk hublot replica watches richard mille replica watches replica omega watches Replica Audemars Piguet Watches replica hublot watches Fake Breguet Watches replica breitling watches Replica Richard Mille Watches Panerai Replica Watches Cheap Oakley Sunglasses Breitling Replica Patek philippe Replica watches Panerai Replica Watches swiss chopard replica Replica Hublot Big Bang Christian Louboutin Outlet Louboutin Shoes Outlet michael kors outlet nike outlet uk cheap Louis Vuitton Outlet Replica Rolex Watches
A tesztelt termék:
« 2018 szeptember »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Címkék
20th Century Fox 3D_mozi ADS Service akció akciós termékek alternatív változat angol humor animáció anime asian cinema Avonlea Média Kft. BD3D BD4K BD-ajánló BD-borító BD-teszt belügyek Best Hollywood Black Mirror Blu-ray BONTONFILM borítómustra bővített változat börtönfilm B-Roll Kft Budapest Film budget Caesar Film CD-borító Cinetel Cirko Film CORNERfilm csak DVD-n! családi digipack díj díszdoboz dokumentumfilm Dotkom Média dráma DVD Multimédia Kft. DVD-ajánló DVD-borító dvdextra 1.0 DVD-teszt életrajzi erotikus Etalon Film eurocinema extra változat fantasy Fantasy Film felújított váltzozat Fesztiváliroda FHE filmforgalmazás filmhír filmkalózkodás filmnoir futurepak független film gengszterfilm GHE gyerekfilm gyűjtemény háborús harcművészet hardware horror Hungaricom IMAX InterCom Intersonic James Bond játék játékadaptáció kalandfilm karácsony Katapult Film katasztrófafilm kémfilm kép-összehasonlítás képregény kicsomagolós videó kimaradt jelenetek klasszikus Klub Publishing koncertfilm kórház kosztümös könyv könyvismertető körkérdés krimi Kultúrbarlang KultúrSokk kultuszfilm Leon Film limitált kiadvány magyar film Magyar Nemzeti FIlmarchívum meghívó megjelenési kitekintő megjelenési lista menübemutató mese MGM Mirax Mokép Mozinet MTVA musical művészfilm Navigátor Film Oscar-díj összehasonlítás Palace Pictures pályázat pletykarovat politikai Pro Video rajzfilm remake rendezői változat rendezvény road movie romantikus röpke S_elect Video sajtóközlemény SarokPáholy sci-fi screenshot slipcase SPI spirituális sport steelbook Stephen King stúdióhír szakma szappanopera szavazás szinkronos újra szörnyfilm szuperhős táncfilm technológia termékbemutató természetfilm thriller toplista történelmi trashfilm tv-sorozat újrakiadás újságmelléklet Ultrafilm vágatlan változat vallási vásár vélemény vetítés videó vígjáték western Wiamfilm Xpress Xkluzív zene zombifilm
2011. október 31. - 9:39 - zalus | Utolsó frissítés: 2011. október 31. - 9:39
BD-teszt: Végső állomás (Final Destination, 2000)
Halloween alkalmából teszterünk vette a bátorságot, és megviszgálta a 2000-es évek egyik legnépszerűbb horrorszériájánal nyitódarabját.

A film

Sikolynak köszönhetően hiába támadt fel a tini-horrorok hulláma 1996-ban, a műfaj reneszánsza az alkotók ötlettelensége folytán nem tartott sokáig. A korszak végén, épp az ezredfordulón került a mozikba a Végső állomás, amelyben kivételesen nem konyhakéses sorozatgyilkosok vagy szörnyek üldözték a szereplőket, hanem maga az öreg kaszás. Persze a Végső állomást is utolérte a sikeres horrorfilmek végzete, és a halálnak újra és újra le kellett csapnia egy sor változó színvonalú folytatásban, de lássuk kik húzták ki nála a gyufát elsőként!

A diákok párizsi tanulmányi kirándulásra készülődnek, egyiküknek viszont kezdettől rossz előérzete van a repülőútról. Alex (Devon Sawa) mintha jeleket látna, amik arra figyelmeztetik, hogy a gép le fog zuhanni. Az utolsó pillanatban le is rángatja több társát a repülőről, amiért egyikük se boldog túlzottan, míg a várót meg nem rázza a 180-as járat robbanása. A túlélők hamarosan rájönnek, hogy nem második esélyt kaptak, hanem kijátszották a halált. Sorra furcsa balesetek történnek velük, Alex pedig kétségbeesetten próbálja megtalálni az ezek között lévő rendszert, hogy megmentse, akit még lehet.

Ami személy szerint engem a leginkább zavarni szokott egy tini-horrorban, hogy nincs egy normális főhős, aki a kezébe venné a helyzet irányítását, ám a Végső állomás Alexe nem várja tehetetlenül sorsa beteljesedését. A többiekről már nem mondható el ennyi szép. A jellemük általában egyetlen szóval leírható, és nincs más dolguk, mint asszisztálni a cselekményhez. Menti a helyzetet az átlagosnál jobb szereposztás és a jól megírt jelenetek, melyeknek köszönhetően a vázlatos figurák személyiséget nyernek.

A Végső állomás a szokványos tini-horrornál közelebb áll az olyan gazdag misztikumú, felnőttebb jellegű alkotásokhoz, mint az Ómen, a Kampókéz, vagy az X-akták, amely azért se véletlen, mert a filmet rendező James Wong, valamint írótársa, Glenn Morgan az utóbb említett TV-sorozatnál bontogatták szárnyaikat. Egy jelenetre feltűnik maga Kampókéz is, vagyis Tony Todd, aki fekete humorú boncmesterként okítja ki a delikvenseket és a nézőket a szabályokról. Gyilkos poénok jellemzik a rafináltan beteg halálnemeket, sőt az azokat megelőző, mindenütt felfedezhető jeleket is. A készítők játszanak velünk, és teszik ezt úgy, hogy eközben a feszültséget is a végletekig bírják fokozni.

Shirley Walker zenéje már a főcím során megteremti azt a borzongató és baljós atmoszférát. Még a jobb horrorfilmekben is ritkán akad olyan pillanat, amely úgy gyomron vág, hogy azt soha nem felejted el, a Végső állomás buszos jelenete viszont egészen a zsigerekig hatol. A horrorok szavatossága általában hamar lejár, nem úgy James Wong rendezése, mely még sokadik nézésre is képes magával ragadni. A bemutató idején még azt hittem, a film egy szép karrier első állomását jelenti neki és alkotótársainak, 11 évvel később azonban már úgy tűnik, ebbe a munkájukba ölték bele az összes tehetségüket.

A BD

A Végső állomás, mint ahogy azt a New Line Cinema címeinél már megszokhattuk, hajlamos az eltűnésre, így DVD-n évekig hiánycikk volt, hogy aztán a Fórum, majd a Gamma Home Entertainment kínálatában bukkanjon fel. BD-n a ProVideo gondozásában jelent volna meg eredetileg egyszerre az első három epizód, de az augusztusi premier helyett össze-vissza szórták ki őket az azt követő hónapban. A sorozatot útjára indító film BD-változata már ránézésre előnnyel indul az utolsó DVD-kiadással szemben, ugyanis kevésbé néznek ki úgy a szereplők a borítóján, mintha kirúzsozták volna őket egy cuppanós halálcsókra. A menüben egy elég fantáziátlan állókép fogad, amely ugyan angol nyelvű, a navigáció nem is lehetne egyszerűbb benne.

A kép

Lenyűgöző minőségi ugrást nem érdemes remélni, habár némi javulás határozottan történt a DVD-s megjelenéshez képest. Ami a leginkább szembeötlő, hogy a színek élénkebbek lettek. Az élesség már problémásabb kérdés. Az egész transzfert egyfajta lágy megjelenés jellemzi, melyhez bizonyos jeleneteknél némi fátyolosság, valamint egyes monokróm felületeken zajosság is párosul. A részletességet illetően összességében nincs okunk panaszkodni, sőt, amikor Devon Sawa ragyái kerülnek a képre, sokan fogják azt kívánni, bár ne lenne ennyire jó. A sötétebb jelenetek okozta kihívásokkal a transzfernek ugyan meg kell küzdenie, hosszú távon azért elboldogul velük.

Összevetve a DVD képével, azt vettem észre, hogy a kontúrok határozottabbak, nincs az az enyhe vibráció vagy pixelesedés, amely Alex dzsekijén illetve az FBI-ügynök szemüvegén egykor megfigyelhető volt. A minőség tehát BD-n a hibákkal együtt is megfelelő, a természetességével még esetleg híveket is szerezhet magának, csak éppen nem használja ki a Blu-rayben rejlő nagyobb lehetőségeket!

A hang

Az eredeti és a magyar hang csatájában az utóbbi ismét egyenlőtlen küzdelemben vérzik el. Semmi kétség, ha azt akarjuk, hogy a film rendesen szóljon, akkor az angol TrueHD hangsávot kell választanunk. A zene ugyan szólhatna erőteljesebben is, de mikor villámlik, csattanás vagy robbanás hallatszik, akkor a hang nem mindennapi dinamikáról gondoskodik. A magyar hangot a borítón tévesen kétcsatornásnak jelölték, de valójában 5.1-es. A tere makulátlanul megvan, viszont amikor oda kéne csapni, kudarcot vall. A TrueHD jóval izmosabb, élőbb és teljesebb hangzást produkál.

A magyar változat színészi szempontból sincs épp a topon, egyetlen üde színfoltja Koncz Gábor. Felfigyeltem arra is, hogy az egyik jelenetben csak addig szól a tévé, míg a főszereplő is nézi, utána a hazai változatban elhalkul, míg eredetiben megy tovább a háttérszöveg. A magyar feliratban, mely eltér a DVD-n találhatótól, szintén akadnak gondatlanságok, de a többségük apróságokban merül ki.

Az extrák

Nagyon megörültem annak, hogy felkerült a BD-re azok az extrák, melyek a Kinoweltes kiadáson még megtalálhatóak voltak, de a Fórum kezei között rejtélyes módon nyomuk veszett. A boldogság nem maradt felhőtlen, ugyanis akadt köztük csalódást keltő, viszont a többségük magyar feliratos és szélesvásznú.

A két darab nem túl hosszú dokumentumfilm közül inkább A tökéletes szuflé: a Végső állomás tesztelését tudom ajánlani, mely a próbavetítés ritkán előtérbe kerülő folyamatát tárja fel. Mint kiderül belőle, a film korai változata nem aratott osztatlan sikert. A kapott visszajelzések alapján megnyirbálták a romantikus szálat, sőt a hozzá kapcsolódó érzelmes befejezést is teljesen újragondolták. A kimaradt jeleneteket és az alternatív zárást külön is megnézhetjük. Nem tartanak sokáig, és őket látva válik egyértelművé, milyen jó döntés volt átszabni a filmet.

Az Előérzetek inkább illene a Médium c. sorozat extrái közé, mint ide. Egy kertvárosban élő látnoknőt ismerhetünk meg, aki mesél azokról a nyomozásokról, amelyekben segédkezett. A kisfilm második felében a családja körében láthatjuk őt, és megtudhatjuk, hogy környezete miképp viszonyul különleges képességeihez. Sok jót nem tudok elmondani erről a doksiról, tipikus példája a töltelékanyagnak.

Az extraszekció becsületét a két audiokommentár menti meg, melyekhez sajnos nincs felirat. A kettő közül a rendező, a vágó, és az írók kommentársávjára jellemzőek inkább az érdemi információk. Felváltva tárgyalják ki a film alakulását, osztanak meg velünk érdekességeket, és áruljak el, hogy honnan merítették az ötleteiket. A főszerepeket játszó Devon Sawa, Kerr Smith, Kristin Cloke és Chad E. Donella csevejét annak oldottsága és feltörő humora miatt tudom ajánlani. A társaság remekül érzi magát, és bár igyekeznek hasznos kommentárokat tenni, mégis főképpen a jó hangulat miatt érdemes csatlakozni hozzájuk.

A lényegi extrák sora ezzel véget ért, viszont akadnak még kiegészítő anyagok: akinek van hozzá kedve, meghallgathatja Shirley Walker zenéjét elkülönítve, továbbá megnézheti a film eredeti mozielőzetesét.

A screenshotok a DVDbeaver oldaláról származnak - klikkre 1980*1020 méretben is megtekinthetők.

A teljes kép

A halál folyamata sose volt még annyira izgalmas, mint a Végső állomásban! A BD-kiadás nem jelent akkora ugrást, mint amekkorára a formátum képes, azonban a film látványvilágát megfelelően visszaadó kép, a holtakat is felrázó eredeti hang és a visszanyert extratartalom is elég lehet ahhoz, hogy a következő állomás a kiadvány beszerzéséhez vezessen.

Lazók György

Amennyiben úgy érzed, hogy szeretnéd kölcsönvenni cikkünket, akkor kérlek, azt a forrás linkkel történő feltüntetésével tedd! Köszönjük.

Kövess minket facebookon!


Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó termékek
Hozzászólások
Sorrend: IDŐREND | FORDÍTOTT IDŐREND
1. Adam Van Helsing
Hozzászólás időpontja: 2011. október 31. - 10:29
Imádom a Végső állomásokat. Vígjátékokon nem röhögök ennyit XD
2. Corvinus
Hozzászólás időpontja: 2011. október 31. - 11:45
Bárcsak én is ilyen könnyen tudnám venni...
3. andrew1975
Hozzászólás időpontja: 2011. október 31. - 12:03
Az első részt nagyon szeretem, a második már inkább nálam is amolyan önmaga paródiája (bár a halálok nagyon jók benne), a harmadik viszont sajnos nagyon gyenge lett! A negyedik meg egyszerűen nevetséges... az ötödiket már meg sem próbáltam!
Ez az első (a második meg majd később, ha valami akcióba bekerül) viszont hamarosan beszerzésre kerül!
4. Remo
Hozzászólás időpontja: 2011. október 31. - 12:24
Igazság szerint a második részt szívből utálom, egy rossz vicc az egész. Ahogy elbánnak az előző rész túlélőivel, arról jobb nem is beszélni. A harmadik szerintem visszaadott egy keveset az első rész hangulatából, de a látványos halálnemeket meg egy-két jól eltalált beteg poént (pl. a szoligépből vágás a koporsóra) leszámítva mégis felejthető darab. Nekem itt lett elegem a sorozatból, a negyedikbe már csak az HBO-n néztem bele, de elég bénának tűnt a bevizionált 3D effektjeivel. Az ötödik részről ezzel szemben meglepően jókat hallani, ezért lehet, hogy teszek vele egy próbát.
5. wishmaster83
Hozzászólás időpontja: 2011. október 31. - 12:48
nekem az összes rész bejövös. Nekem kikapcsolodást ad,bármelyik részt nézem!
6. téglagyári megálló
Hozzászólás időpontja: 2011. október 31. - 18:15
3. Az ötöst feltétlenül próbáld meg! Kedved lesz odatenni az első mellé.
7. Dömi - http://www.dvdzoom.hu/domidvdbd/index.php
Hozzászólás időpontja: 2011. október 31. - 18:38
Várható a 4.rész is BD-n?
A hírhez csak regisztrált, fórumhozzászólási joggal rendelkező látogatóink szólhatnak hozzá, bejelentkezés után!
Legfrissebb hírek
2017. januári megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSJanuárban kiderül, hogyan hozzák a Gólyák a babát, és hogy milyen tökéletlen Meryl Streep hangja, érkezik A hét mesterlövész, modern köntösben, borzonghatunk a Vaksötétben, és betekintést nyerhetünk Kevin Spacey Kilenc életébe is. (627 napja) Decemberi megjelenések: GHE-Bontonfilm, Pro VideoDecemberben csatlakozhatunk az Öngyilkos osztaghoz, beleshetünk A kis kedvencek titkos életébe, bővített változatban csodálhatjuk a Gyűrűk Urát, az akcióról pedig a Haverok fegyverben és Jason Bourne gondoskodik. (676 napja) Pop art stílusú fémbobozos Blu-ray kiadványokJó hírrel szolgálhatunk a különlegességekre vevő filmrajongók számára: Pop Art stílusú fémdobozos kiadványok jelennek meg még az idén. (699 napja) Novemberi megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSSuhanhatunk liánokon Tarzannal, tanúi lehetünk az idegen lények második Függetlenség napjára időzített rajtaütésének, betekintést nyerhetünk a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar világába. A forgalmazók novemberben is ínyenc filmcsemegékkel kényeztetnek! (705 napja) Ajándékokkal érkeznek a Warcraft kiadványokNem csak a filmélménnyel, hanem videojátékos ajándékokkal is gazdagabb lesz, aki beszerzi a Warcraft: A kezdetek DVD vagy Blu-ray kiadását. (708 napja) GHE: 2016. októberi megjelenésekPandák, orkok, gengszterek, pénzes cápák, FBI-ügynökök és mutánsok gyülekező! (737 napja) ProVideo: 2016. szeptemberi-októberi megelenésekOktóber havában - elnézést a kifejezésért - egy v*lag megjelenés várható: démonok közé keveredünk, elvarázsolnak minket, bepillantunk Tükörországba, és vadiúj Harry Potter-kiadványokban dőzsölhetünk. De lássuk előbb a szeptembert (jobb késő...)! (740 napja) GHE: 2016. szeptemberi megjelenésekVadászok, szomszédok, madarak és lánytesók, továbbá minden idők egyik legjobb vígjátéka végre BD-n! (753 napja) Itthon is megjelenhet a gyűjtemények gyűjteményeha elég előrendelés jön rá össze, akkor itthon is megjelenhet a 30 lemezes Középfölde gyűjtemény. Csak rajtad áll. (767 napja) GHE: 2016. augusztusi megjelenésekFüggetlen filmcsemegék, polgárpukkasztó komédiák, egy felemelő sportfilm és az utóbbi évek egyik legszuggesztívebb horrorja. (792 napja) ProVideo: 2016. augusztusi megjelenésekJön az első UHD, továbbkékül Westeros, a Beavatott újabb talányokkal szembesül, megérkezik minden idők legédesebb cicusa, és meghallgathatunk egy gyilkos tréfát. (804 napja)

© Xpress.hu - 1999-2008