2018. szeptember 19.
Nem regisztrált felhasználó  - [regisztráció | belépés]


 

related links: Replica Watches Australia Cheap Oakley Sunglasses Canada Fake Oakley Sale Online Fake Oakley Cheap Ray Bans Sunglasses Cheap Audemars Piguet Replica Watches Replica Rolex Watches Online Store Omega Seamaster Replica Watches Replica Louis Vuitton replica watches uk hublot replica watches richard mille replica watches replica omega watches Replica Audemars Piguet Watches replica hublot watches Fake Breguet Watches replica breitling watches Replica Richard Mille Watches Panerai Replica Watches Cheap Oakley Sunglasses Breitling Replica Patek philippe Replica watches Panerai Replica Watches swiss chopard replica Replica Hublot Big Bang Christian Louboutin Outlet Louboutin Shoes Outlet michael kors outlet nike outlet uk cheap Louis Vuitton Outlet Replica Rolex Watches
A tesztelt termék:
« 2018 szeptember »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Címkék
20th Century Fox 3D_mozi ADS Service akció akciós termékek alternatív változat angol humor animáció anime asian cinema Avonlea Média Kft. BD3D BD4K BD-ajánló BD-borító BD-teszt belügyek Best Hollywood Black Mirror Blu-ray BONTONFILM borítómustra bővített változat börtönfilm B-Roll Kft Budapest Film budget Caesar Film CD-borító Cinetel Cirko Film CORNERfilm csak DVD-n! családi digipack díj díszdoboz dokumentumfilm Dotkom Média dráma DVD Multimédia Kft. DVD-ajánló DVD-borító dvdextra 1.0 DVD-teszt életrajzi erotikus Etalon Film eurocinema extra változat fantasy Fantasy Film felújított váltzozat Fesztiváliroda FHE filmforgalmazás filmhír filmkalózkodás filmnoir futurepak független film gengszterfilm GHE gyerekfilm gyűjtemény háborús harcművészet hardware horror Hungaricom IMAX InterCom Intersonic James Bond játék játékadaptáció kalandfilm karácsony Katapult Film katasztrófafilm kémfilm kép-összehasonlítás képregény kicsomagolós videó kimaradt jelenetek klasszikus Klub Publishing koncertfilm kórház kosztümös könyv könyvismertető körkérdés krimi Kultúrbarlang KultúrSokk kultuszfilm Leon Film limitált kiadvány magyar film Magyar Nemzeti FIlmarchívum meghívó megjelenési kitekintő megjelenési lista menübemutató mese MGM Mirax Mokép Mozinet MTVA musical művészfilm Navigátor Film Oscar-díj összehasonlítás Palace Pictures pályázat pletykarovat politikai Pro Video rajzfilm remake rendezői változat rendezvény road movie romantikus röpke S_elect Video sajtóközlemény SarokPáholy sci-fi screenshot slipcase SPI spirituális sport steelbook Stephen King stúdióhír szakma szappanopera szavazás szinkronos újra szörnyfilm szuperhős táncfilm technológia termékbemutató természetfilm thriller toplista történelmi trashfilm tv-sorozat újrakiadás újságmelléklet Ultrafilm vágatlan változat vallási vásár vélemény vetítés videó vígjáték western Wiamfilm Xpress Xkluzív zene zombifilm
2010. december 11. - 11:48 - zalus | Utolsó frissítés: 2010. december 11. - 11:45
DVD-teszt: A tébolyultak (The Crazies, 2010)
George Romero korábbi filmjeiből már összehoztak jól (Holtak hajnala) és kevésbé jól (A holtak napja) sikerült feldolgozásokat. Vajon A tébolyultak remake-je melyik tábort gazdagítja?
A film

A legendásan félresiklott Szahara után nem sok rendezőnek lett volna bátorsága megint kamera mögé állni, azonban Breck Eisnert nem törte le a kudarc. Persze a legtöbben lehetőséget se kaptak volna újból, ám, ha valakinek Hollywood egyik legbefolyásosabb főmuftija az örege, az segít, hogy ne váljon véglegesen kegyvesztetté. Az igazi kérdés az volt, hogy másodjára képes-e kiköszörülni a csorbát. Erre az ifjú Eisner George Romero 1973-as horrorfilmjének az újrafeldolgozását választotta, mely bár minden bizonnyal jónak számított a maga idejében, megérett a modernizálásra.

A tébolyultakban Ogden Marsh válik két nap alatt idilli kisvárosból földi pokollá egy elszabadult vírus miatt, melynek hatására mindennapi emberekből őrült gyilkosok lesznek. A nyugodt élethez szokott sheriff, David Dutten (Timothy Olyphant) kénytelen végezni egy puskával fenyegetőző lakossal, de rövidesen újabb halálesetek történnek. Mire a férfi feleszmél, a kormány karantén alá vette a városkát, ő pedig feleségével (Radha Mitchell) és néhány társával kénytelen menekülni a járványt fegyverrel irtó katonaság és az elszabadult fertőzöttek elől.

Míg a Szahara rákfenéje épp az volt, hogy nem látszott rajta a rá elherdált töménytelen mennyiségű pénzösszeg, addig A tébolyultak viszonylag alacsonynak számító húszmilliós költségvetésének többszörösét tükrözi vissza. Breck Eisner ezúttal összehasonlíthatatlanul jobb munkát végzett, biztos kézzel uralja a tömegjeleneteket és a történet feszes ritmusát egyaránt. A film első, különösen jól sikerült fél órájában a járvány gyors elterjedését mutatja be. A forgatókönyvírók már itt igyekeznek megágyazni a későbbi őrületnek. Ha nem is válik hangsúlyossá, a film kifejezi, hogyha megszűnik az emberek racionalitása, akkor erőszakos természetük csak azt szabadítja fel, ami eddig is bennük volt. A vadászok is megmaradnak vadásznak, csak immáron semmi nem gátolja meg őket, hogy fajtársaikat válasszák prédául.

Miután kipattan a járvány, a film is új szintre lép. Eddig is látszott, hogy milyen jól van fényképezve, de a karantén alá vett városka grandiózus felvételei láttán tovább nőtt elismerésem. Ugyan a vége felé akad pár költséghatékony számítógépes megoldás, viszont ezt leszámítva a látványvilágon végig érződik a magasfokú szakmai hozzáértés. Eisner az akciójelenetekkel bánik a legprofibban, melyek közül különösen emlékezetes marad az autómosóban való összecsapás, mely egy robbanékony slusszpoénnal végződik. A feszültségkeltésben a készítők az elődeik által kitaposott ösvényt követik. Jó értelemben vett idegborzolással nyújtják el a jeleneteket, a vért is rendkívül ügyesen adagolják, egyedül a váratlannak szánt ijesztések azok, amik teljesen hatástalanok.

Ami A tébolyultakkal kapcsolatban hiányérzetet kelthet, az az, hogy többet is kihozhattak volna belőle. Jó példa erre az a paranoia, hogy bárki lehet fertőzött a szereplők között: erre sajnos csak kicsiben játszanak rá. Másrészről a fertőzöttek idővel túlzottan zombiszerű kinézetét feleslegesnek éreztem. A történet tökéletesen működött volna enélkül is, habár a maszkok igen jól sikerültek. A katonaság bemutatásáért elismerés jár. A kegyetlen rendszer a hatás érdekében végig megmaradhatott volna arctalannak, de egy pillanatban mégis lekerül egy végrehajtójáról a maszk, ami plusz réteggel ruházza fel a nagy machinátorokat.

Az alkotók a hajsza szusszanásnyi szüneteiben fordítanak rá időt, hogy megkedveltessék a szereplőket, ami a jó szemmel összeválogatott gárdával nem jelent problémát. Timothy Olyphant mintha egyenesen A törvény embere c. sorozatából lépett volna ki. A mozikban alulfoglalkoztatott színész ismét bizonyítja tehetségét és jellegzetes habitusát, gyilkos tekintetét több jelenetben is kamatoztatja. A horror műfajban már járatos Radha Mitchell kevesebb lehetőséget kap a kibontakozásra, de visszafogott játékával sikeresen elkerüli, hogy figurája idegesítővé váljon. A film legkellemesebb meglepetése a sheriff egyszerű, de megbízható helyettesét alakító Joe Anderson, aki úgy képes megőrizni szimpátiánkat, hogy karaktere drámai átalakuláson megy keresztül.

A tébolyultak azzal együtt, hogy belefut néhány bosszantó klisébe, mint pl. a legrosszabb pillanatban nem induló autó, egy meglepően összeszedett és műfaján belül igényes munka. Mivel remake, sokan negatív előítélettel állhatnak hozzá (a felhozatalt elnézve teljesne érthetően), ám a tökéletesen felesleges és még ennél is gyorsabban felejthető újrafeldolgozások áradatából jócskán kiemelkedik. Részemről ezek után izgalommal várom Breck Eisner következő alkotását.

A DVD

A tébolyultak annak a kedvező fordulatnak a legfrissebb hírhozója, hogy a Palace Pictures sokáig bizonytalan státuszú filmjei különböző forgalmazók útján végre elkezdtek áramlani felénk.

A kiadványt masszív tokban kapjuk, manapság ezt is meg kell becsülni. A jó öreg ne lopj-felhívást követő menü magyar nyelvű és a borítókép stílusa határozza meg. Extra legnagyobb sajnálatomra egy darab sincs, hacsak a jelenetválasztást nem tekintjük annak. Utánaolvasva hamar kiderült, hogy a film külföldön extrákkal jócskán megpakolva jelent meg. Mivel a magyar mozikban A tébolyultak elég gyengén szerepelt, a DVD-s pályafutást egyengető Select Video nem kockáztatott drágán megvásárolt bónuszokkal, ám cserébe a kiadást a 990 forintos árkategóriába sorolta.

A kép

A filmet az eredeti, 2.35:1 képarányban adták ki. Mióta betörtek a piacra a Blu-rayek, a DVD-k minőségére a stúdiók gyakran kevésbé figyelnek oda, ám ezúttal nem követték el ezt a hibát. A transzfer elejétől a végéig szépen mutat. Ugyan kiszúrható némi szemcsézettség, de sose akkora mértékben, hogy az zavaró legyen. A kép tiszta, éles, és a viszonylag részletgazdag. Leginkább a közeliben mutatott arcokon látszik a minőség kiválósága. Az erdőről és a mezőkről készült felvételek során kitűnnek a formátum képességének a határai, viszont ezt nem jelenti azt, hogy a távolik között ne lennének igen meggyőzően festő képsorok.

A színtelítettségnagyban gazdagítja az erényeket. Legyen szó akár a még boldog kisváros meleg képeiről vagy a hullaház éppen ellenkező tónusú jeleneteiről, a látvány nem szenved csorbát. A film keményen megdolgoztatja a transzfert, azonban az kiállja a próbát.

A hang

Az eredeti és a magyar hang egyaránt 5.1-es, de kizárólag névlegesen azonosak. A keverés az angol sávnál kitűnő, a csatornák kihasználása tanítani való. A hangmérnökök kiemelt figyelmet szántak a térhatás megteremtésére. Az effektek körbejárják és betöltik a szobát, azonban a beszéd se korlátozódik a centerre. Amikor csak módjukban áll, a különböző hangfalak is bekapcsolódnak a dumába. Az angol 5.1 szolid hangerőn is tökéletesen élvezhető, azonban akkor mutatja csak meg igazán az erejét, ha feltekerjük.

A magyar hang az eredetinek lebutított változata csupán. A hátsó sugárzók az angol sávban kellőképp dolgoznak, itt azonban valamilyen oknál fogva teljesen ignorálva lettek. A térhatással a center és a frontok között így is szépen eljátszadoznak, de a szűkebb keretek között az eredmény is kevésbé impresszív. Nagy kár, mert a szinkron egyébként a mostaniak közt a színvonalasabbak közé sorolható. A fordítás remekül sikerült és a színészeket is jól megtalálták. Timothy Olyphantot ugyan nem a sorozatban megszokott Viczián Ottó szinkronizálja, de Rajkai Zoltán is hamar ráérez a feladatára. A szinkront választva le kell mondanunk a kiegészítő feliratról is, ami a műholdképeknél fontos információtól foszt meg.

Screenshotok

A kisképek klikkre 1024 x 576 felbontású méretre nőnek.

A teljes kép

A jó horror az utóbbi években éppen olyan kevés, mint a jó újrafeldolgozás, ezért A tébolyultak duplán kiérdemli a megbecsülést. A kiadást megfosztották az extráktól, de a szerény összegért cserébe nagyszerű kép- és hangminőséget kapunk.

Lazók György

Kövess minket facebookon!


Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó termékek
Kapcsolódó személyek
Hozzászólások
Sorrend: IDŐREND | FORDÍTOTT IDŐREND
1. wishmaster83
Hozzászólás időpontja: 2010. december 11. - 12:46
nem is tudtam,hogy ez a film nálunk volt a moziba?
2. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2010. december 11. - 13:28
1: Hogy tudtad-e vagy nem tudtad, azt csak te tudhatod. ;)
3. Marcell
Hozzászólás időpontja: 2010. december 11. - 14:33
Mindenben egyetértek a cikk írójával: ez a film nagyon kellemes meglepetés volt. Láttam moziban, el is döntöttem, hogy ha megjelenik, a Blu-ray-t választom. A Szellemíró mellett a másik olyan film volt, amit idén ebben a formátumban vettem volna meg. Volt egy harmadik is, A sötétség határán, de az szerencsére kijött BD-n.
A filmhez hozzátartozik még egy apróság: Mark Isham zeneszerző sokat tett azért, hogy A tébolyultak olyan legyen, amilyen. Tökéletesen illeszkedő zenét komponált a képsorok alá, amit külön is meg lehet hallgatni, ha megvesszük a Varèse Sarabande kiadó által megjelentetett filmzenét, ami helyenként ugyan képfüggő muzsika, de önállóan hallgatva is megállja a helyét, ha szeretjük a filmzenéket. A CD hossza 60min 48sec, és úgy gondolom, hogy minden rákerült, aminek kellett.
Összességében számomra ez volt az idei év legnagyobb meglepetése - pozitív értelemben.
4. wishmaster83
Hozzászólás időpontja: 2010. december 11. - 14:56
2. akkor most már tudom,mit nem tudtam!;) de jó tudni,amit eddig nem tudhattam!:)
5. Simon Peter Gruber
Hozzászólás időpontja: 2010. december 12. - 15:57
Tegnap néztük meg szerintem egy kellemes kis borzongatós alkotás!
Jó film volt!
A hírhez csak regisztrált, fórumhozzászólási joggal rendelkező látogatóink szólhatnak hozzá, bejelentkezés után!
Legfrissebb hírek
2017. januári megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSJanuárban kiderül, hogyan hozzák a Gólyák a babát, és hogy milyen tökéletlen Meryl Streep hangja, érkezik A hét mesterlövész, modern köntösben, borzonghatunk a Vaksötétben, és betekintést nyerhetünk Kevin Spacey Kilenc életébe is. (622 napja) Decemberi megjelenések: GHE-Bontonfilm, Pro VideoDecemberben csatlakozhatunk az Öngyilkos osztaghoz, beleshetünk A kis kedvencek titkos életébe, bővített változatban csodálhatjuk a Gyűrűk Urát, az akcióról pedig a Haverok fegyverben és Jason Bourne gondoskodik. (670 napja) Pop art stílusú fémbobozos Blu-ray kiadványokJó hírrel szolgálhatunk a különlegességekre vevő filmrajongók számára: Pop Art stílusú fémdobozos kiadványok jelennek meg még az idén. (694 napja) Novemberi megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSSuhanhatunk liánokon Tarzannal, tanúi lehetünk az idegen lények második Függetlenség napjára időzített rajtaütésének, betekintést nyerhetünk a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar világába. A forgalmazók novemberben is ínyenc filmcsemegékkel kényeztetnek! (699 napja) Ajándékokkal érkeznek a Warcraft kiadványokNem csak a filmélménnyel, hanem videojátékos ajándékokkal is gazdagabb lesz, aki beszerzi a Warcraft: A kezdetek DVD vagy Blu-ray kiadását. (702 napja) GHE: 2016. októberi megjelenésekPandák, orkok, gengszterek, pénzes cápák, FBI-ügynökök és mutánsok gyülekező! (732 napja) ProVideo: 2016. szeptemberi-októberi megelenésekOktóber havában - elnézést a kifejezésért - egy v*lag megjelenés várható: démonok közé keveredünk, elvarázsolnak minket, bepillantunk Tükörországba, és vadiúj Harry Potter-kiadványokban dőzsölhetünk. De lássuk előbb a szeptembert (jobb késő...)! (734 napja) GHE: 2016. szeptemberi megjelenésekVadászok, szomszédok, madarak és lánytesók, továbbá minden idők egyik legjobb vígjátéka végre BD-n! (747 napja) Itthon is megjelenhet a gyűjtemények gyűjteményeha elég előrendelés jön rá össze, akkor itthon is megjelenhet a 30 lemezes Középfölde gyűjtemény. Csak rajtad áll. (762 napja) GHE: 2016. augusztusi megjelenésekFüggetlen filmcsemegék, polgárpukkasztó komédiák, egy felemelő sportfilm és az utóbbi évek egyik legszuggesztívebb horrorja. (787 napja) ProVideo: 2016. augusztusi megjelenésekJön az első UHD, továbbkékül Westeros, a Beavatott újabb talányokkal szembesül, megérkezik minden idők legédesebb cicusa, és meghallgathatunk egy gyilkos tréfát. (798 napja)

© Xpress.hu - 1999-2008