2018. szeptember 22.
Nem regisztrált felhasználó  - [regisztráció | belépés]


 

related links: Replica Watches Australia Cheap Oakley Sunglasses Canada Fake Oakley Sale Online Fake Oakley Cheap Ray Bans Sunglasses Cheap Audemars Piguet Replica Watches Replica Rolex Watches Online Store Omega Seamaster Replica Watches Replica Louis Vuitton replica watches uk hublot replica watches richard mille replica watches replica omega watches Replica Audemars Piguet Watches replica hublot watches Fake Breguet Watches replica breitling watches Replica Richard Mille Watches Panerai Replica Watches Cheap Oakley Sunglasses Breitling Replica Patek philippe Replica watches Panerai Replica Watches swiss chopard replica Replica Hublot Big Bang Christian Louboutin Outlet Louboutin Shoes Outlet michael kors outlet nike outlet uk cheap Louis Vuitton Outlet Replica Rolex Watches
A tesztelt termék:
« 2018 szeptember »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Címkék
20th Century Fox 3D_mozi ADS Service akció akciós termékek alternatív változat angol humor animáció anime asian cinema Avonlea Média Kft. BD3D BD4K BD-ajánló BD-borító BD-teszt belügyek Best Hollywood Black Mirror Blu-ray BONTONFILM borítómustra bővített változat börtönfilm B-Roll Kft Budapest Film budget Caesar Film CD-borító Cinetel Cirko Film CORNERfilm csak DVD-n! családi digipack díj díszdoboz dokumentumfilm Dotkom Média dráma DVD Multimédia Kft. DVD-ajánló DVD-borító dvdextra 1.0 DVD-teszt életrajzi erotikus Etalon Film eurocinema extra változat fantasy Fantasy Film felújított váltzozat Fesztiváliroda FHE filmforgalmazás filmhír filmkalózkodás filmnoir futurepak független film gengszterfilm GHE gyerekfilm gyűjtemény háborús harcművészet hardware horror Hungaricom IMAX InterCom Intersonic James Bond játék játékadaptáció kalandfilm karácsony Katapult Film katasztrófafilm kémfilm kép-összehasonlítás képregény kicsomagolós videó kimaradt jelenetek klasszikus Klub Publishing koncertfilm kórház kosztümös könyv könyvismertető körkérdés krimi Kultúrbarlang KultúrSokk kultuszfilm Leon Film limitált kiadvány magyar film Magyar Nemzeti FIlmarchívum meghívó megjelenési kitekintő megjelenési lista menübemutató mese MGM Mirax Mokép Mozinet MTVA musical művészfilm Navigátor Film Oscar-díj összehasonlítás Palace Pictures pályázat pletykarovat politikai Pro Video rajzfilm remake rendezői változat rendezvény road movie romantikus röpke S_elect Video sajtóközlemény SarokPáholy sci-fi screenshot slipcase SPI spirituális sport steelbook Stephen King stúdióhír szakma szappanopera szavazás szinkronos újra szörnyfilm szuperhős táncfilm technológia termékbemutató természetfilm thriller toplista történelmi trashfilm tv-sorozat újrakiadás újságmelléklet Ultrafilm vágatlan változat vallási vásár vélemény vetítés videó vígjáték western Wiamfilm Xpress Xkluzív zene zombifilm
2012. január 13. - 17:52 - zalus | Utolsó frissítés: 2012. január 13. - 17:52
BD-teszt: Az ördögűző - Bővített rendezői változat (The Exorcist: Extended Directors Cut, 2000)
Teszterünk minden idők legfélelmetesebb filmjével szembesült. Mindent az olvasókért!

A film

Pro

Az idők folyamán a tudomány sok kérdésre választ talált a vallás misztériumának kárára, viszont Az ördögűző készítői felteszik a kérdést, hogy mi történik, ha ebbe a modern világba egyszercsak betör a természetfeletti gonosz? A klasszikusnak számító horror megírásáért Oscar szobrocskával jutalmazott William Peter Blatty és A francia kapcsolatért nem sokkal korábban rendezői díjat nyert William Friedkin szerint ebben a helyzetben a tudomány bizony látványos csődöt mond, és nem marad más, mint a jól bevált középkori módszerek. No, nem izzó vassal kicsikart vallomással és máglyára vetéssel, hanem a hit erejével. Az ördögűzőt ebből eredően vádolták azzal, hogy nem több keresztény propagandánál. Idáig jómagam nem merészkednék el, ám az egyszer biztos, hogy az egyház képviselői jóval szimpatikusabb színben tűnnek fel, mint az orvosok, akiktől több nem telik, mint, hogy vizsgálataikkal alaposan megkínozzák a szerencsétlen megszállottat, de ne rohanjunk ennyire előre!

A film Irakban kezdődik, ahol Merrin atya (Max von Sydow) egy ásatás során misztikus ereklyékre bukkan, melyek azt jelzik számára, hogy közeleg a gonosz, aki aztán nem várt helyen csap le. Chris MacNeil (Ellen Burstyn) egy csendes georgetowni házban él kislányával, azonban Ragen (Linda Blair) egyre erőszakosabban viselkedik, melyre nem találnak elfogadható magyarázatot. Az anya végső lehetőségként Karras atyához (Jason Miller) fordul azzal a mind megalapozottabb gyanúval, hogy lányát az ördög szállta meg.

A maga idejében Az ördögűző kész tömeghisztériát váltott ki, és valósággal sokkolta a közönséget. Az amerikai filmipar épphogy levetette idejétmúlt cenzúráját, és ekkor jött egy horror, amely a hatalmas anyagi gépezettel megtámogatott stúdiórendszerben elsőként ábrázolta megrázó brutalitással, ugyanakkor hihetően a sátáni megszállottságot, melynek áldozata ráadásul egy ártatlan kislány volt. Mostanra persze jóval megszokottabbá vált a filmekben bemutatott erőszak, ennek ellenére Az ördögűző még mai szemmel is hatásos tud lenni. Ezt megsegítendő a filmet 2000-ben ismét bemutatták a mozikban korábban nem látott jelenetekkel kiegészítve és velőtrázó hangkeveréssel felfrissítve.

A két vágás között igazából nincsen akkora különbség, amitől új élményként hatna nézőjére a film. A rajongók általában az eredeti verziót preferálják, mivel szerintük az új részek erőltetettek. Meg kell hagyni, a Ragen arcára montírozott démon-effekt és az egyes jelenetekhez hozzáadott szellemek a George Lucas-féle esztelen korrigálási mániát idézik. A megváltoztatott befejezést, amely lényegében csak egy megnyugtató epilógust tesz hozzá a korábbihoz, szintén érte kritika, ám véleményem szerint ugyanaz igaz rá, akár az összes többi bővítményre: a film nem lett tőlük se jobb, se rosszabb.

Az ördögűző legfőbb hibája továbbra is az, hogy jócskán el van nyújtva, és helyenként nagy lukak tátonganak a cselekményben. Egyes pontokon hosszasan elidőznek a készítők, míg másokon nagyvonalúan átugranak. Kinderman nyomozót például, bármilyen szórakoztató jelenség, szinte egy az egyben ki lehetne hagyni a filmből. Ezen kívül kissé túl sokáig várnak a szereplők azzal, hogy papot hívjanak a gyerekhez, amit racionalitásra hivatkozva még el lehetne nézni, de aztán még a hitehagyott Karras atyát is meg kell győzni arról, amit a néző már rég tud: nevezetesen arról, hogy Ragen nem orvosi segítségre szorul. Végül színre lép a film eleje óta szinte már elfelejtett Max von Sydow, aki aztán meglepő hirtelenséggel távozik is.

Az ördögűző a mai napig számtalan utánzatot szült, de egyiknek se sikerült ledöntenie a trónjáról. Ebben nem kis része van William Friedkin dokumentarista hitelességű rendezésének és William Peter Blatty rafináltan megírt forgatókönyvének. Azt ugyan túlzásnak tartom, hogy Az ördögűző lenne minden idők legfélelmetesebb filmje, de amilyen visszafogott az egyik pillanatban, olyan kirobbanó tud lenni a másikban. A karakterek jóval árnyaltabbak a megszokottnál, ehhez társul a remek színészgárda, mely kortól és a szerep nagyságától függetlenül rendkívül meggyőző alakításokkal erősíti a filmet.

Feltétlen említést érdemel a fényképezés, különös tekintettel a helyszínek megvilágítására. Ragen szobája igazi csatatérré lép elő a film utolsó részében, a rideg és barátságtalan környezet hangulatának megteremtésében pedig Owen Roizman operatőr jeles munkát végez. Az ördögűző mögé sok tehetség sorakozott fel, akik mind hozzátettek ahhoz, hogy a film maradandóvá váljon. El kell ismerni, nem véletlen, hogy mind a mai napig megőrizte helyét a műfaj legmegbecsültebb darabjai között.

Kontra

Az ördögűzőt bemutatása idején két szlogen kísérte. Az egyiket, a népszerűbb „mindenidők legrémisztőbb filmje” titulust el lehet intézni vállrándítással: ez csak egy marketinghúzás, melynek célja az, hogy minél több embert vonzzon a mozikba. Mondanom sem kell, hogy a reklámszakemberek Az ördögűző esetében tényleg kitűnő munkát végeztek: csak úgy tódult a nép a filmszínházakba, hogy lássa azt a filmet, amelyről azt olvasta a bulvársajtóban, hogy olyan rossz hatással volt az emberekre, hogy elájultak, szívrohamot kaptak, a terhes nők lebabáztak, meg ilyesmi. Ezek a sztorik ma már hozzátartoznak a film mitológiájához, hagyjuk is ennyiben. Ami személy szerint engem sokkal jobban izgat, az a film másik szlogenje: „a filmet valós események inspirálták”.
 
A Washington Post korabeli cikksorozata szerint 1949-ben egy marylandi fiún (nevét nem hozták nyilvánosságra) több alkalommal is ördögűzést hajtottak végre. A furcsa elváltozások a kisfiú viselkedésében és természetében akkor jelentkeztek, mikor a fiú nagynénje meghalt. A fiú imádta a nénit. A család szerint az asszony médium volt, a környékbeli lakosok viszont nem fogalmaztak ilyen finoman: szerintük a nő lepaktált az ördöggel. Halálát követően a kisgyermek egyre különösebben viselkedett, s ehhez még poltergeist jelenségek is társultak: recsegő padló, repkedő tárgyak, táncoló ágy, stb. Miután a fiú állapota rosszabbra fordult, s a természetfeletti események is állandósultak a házban, a hívő család a helyi lelkészhez fordult segítségért. A lelkész katolikus papot hivatott a kisfiúhoz; a pap később azt vallotta, hogy a gyermek láztól tüzelő testén különböző feliratok váltak olvashatóvá. A család elköltözött a szellemjárta házból, ám az jelenségek új otthonukba is követték őket (ráadásul a család nagyot hibázott: az új lakhelyük az elhalt néni háza volt), így ismét az egyházhoz fordultak. A katolikus egyház engedélyezte az ördögűzést (erre a 20. században nem nagyon akadt példa), mely első alkalommal nem járt sikerrel. A szeánszot levezénylő papok szerint a fiú ordított velük, mocskos szavakat kántált, maszturbációt imitált, hányt és maga alá csinált. Második alkalommal a fiú egy szent alakját öltötte magára, s azért könyörgött, hogy űzzék ki belőle a démont. A szeánsz sikerrel járt, a gyermek meggyógyult.
 
Ismerősnek hangzik? A fenti események kísértetiesen emlékeztetnek a film történetére… A georgetowni egyetem hallgatóját, bizonyos William Peter Blatty-t teljesen lenyűgözte ez a sztori, s előbb az egyetemi újság számára írt cikksorozatot az ördögűzésről, majd regény írásába fogott. Közel húsz évig dédelgette a sztorit, amely végül 1970-ben jelent meg, s országos bestseller lett belőle. Blatty tisztában volt a különböző médiumok jelentősségével, így hamarosan forgatókönyvre vitte saját művét, s elkezdett házalni a nagyobb stúdióknál. Hollywood azonban visszarettent a könyv durvaságától, s blaszfémiától félve a producerek visszadobták a szkriptet. Végül a Warner vásárolta meg a jogokat, s meglepő módon szabadkezet adtak Blatty-nek, aki maga választhatta ki a rendezőt (William Friedkin személyében a Francia kapcsolattal öt Oscart nyert csodagyereket) és a színészeket. No, ez utóbbiba már Friedkinnek is volt beleszólása, aki a gyermekmodellek között kutakodva lelt rá Linda Blairra, valamint ő hívta meg Max von Sydow-t is Skandináviából.
 
Nem mondhatnám, hogy a forgatás simán ment: Friedkin és Blatty állandóan hajba kapott minden kis apróságon, s a nézeteltérések már-már tettlegességig fajultak. Friedkin pl. nyomdafestéket nem tűrő jelzők kíséretében dobta vissza Blatty első forgatókönyv-tervezetét, mivel az csak nyomokban hasonlított az eredeti könyvre (sokak szerint részben ezt a szkriptet használták fel a rosszemlékű Ördögűző 2. forgatása során), mire fel a földühödött Blatty kirúgta Friedkint. Később kiderült, hogy ehhez nem igazán volt joga, úgyhogy a direktor szépen visszaült a rendezői székbe, s színészein élte ki felgyülemlett dühét. A szereplők természetesen folyamatosan panaszkodtak. Állítólag Friedkin azzal próbálta ráhangolni őket a film vérfagyasztó hangulatára, hogy pisztolylövésekkel ijesztgette őket. Hogy Regan szobája hidegnek tűnjön, a rendező szabályszerűen megfagyasztotta a díszleteket, s a színészek egyre-másra dőltek ki a sorból megfázás miatt.

Az ördögűző végül számtalan nyersvágást (ezek játékideje 90-től 150 percig terjedt) követően 1973 karácsonyán (!) került mozikba, a slasher-invázió előtt álló közönség pedig zabálta a filmet: közel 200 millió dollárt keresett Amerikában, amely még ma is szép összeg. Az ördögűzőt 10 Oscarra és 7 Golden Globe-ra jelölték, a külföldi kritikusok meg is választották az év filmjének. Ugyanakkor az egyház tiltakozott ellene, de ez csak olaj volt a tűzre

Ugyan sokan kimenekültek a film vége előtt, de újra és újra visszamerészkedtek a moziba, hisz most majd biztos kibírják a végéig... Ennyire hatásos lenne ez a film? Akkoriban mindenképp. Manapság viszont már nem lenne akkora esemény. Korunkban Gaspar Noé és Larry Clark botrányfilmjein sem botránkozunk meg, és minden hétre jut egy tortúrapornó, meg egy emberi százlábú. Mi a fene folyik itt?

40 évvel ezelőtt más volt a helyzet. Az ördögűző sikerének titka abban rejlik, hogy az emberek azelőtt még soha nem láttak olyat, mint ebben a filmben. A téma ugyan nem volt új keletű: Rosemary gyermeke vagy az 1971-es Az ördögök már körbejárta a bukott angyal földre jövetelét, de ott felnőtt emberek küzdöttek meg a gonosszal, Az ördögűző 12 éves kislányának viszont esélye sem volt arra, hogy szembeszálljon a démonokkal. Se a film, sem a regény nem próbálta megmagyarázni, miért pont Regant választotta ki az ördög arra, hogy megszállja: a filmben teljesen hétköznapi emberek váltak természetfeletti jelenségek áldozatául. A néző pedig úgy érezte, hogy ez akár vele is megeshetett volna, s egyre kisebbre húzódott össze székén.
 
A film azonban jóval több kétségkívül hatásos, de egyszerű rémisztgetések sorozatánál, annak ellenére, hogy Friedkin azt nyilatkozta, hogy az ember azzal távozik Az ördögűző megnézését követően, amit magával vitt a filmre. Azaz a produkció nem véleményformáló, csupán katalizáló eszköz, s hiába szedik darabokra kritikusok százai, nem lesz több annál, mint ami a vásznon látható. A Regan szobájában feltűnt Pazuzu-szobor, s az itt-ott bevillanó fehér arc metaforikus értelmezése, Karras és Merrin atya lélegzetébe beleképzelt démoni arcok csupán recenzőri találgatások. Ellenben a hitét vesztett atya vívódása, kislánya és saját lelki épségéért küzdő anya, valamint a racionalitás és az irracionálitás harca nagyon is jelen van a filmben, még ha ezek többnyire tényleg csak arra szolgálnak, hogy előkészítsék az elemi terrort: Az ördögűző mai szemmel is kifogástalan mechanikus trükkökkel, maszkokkal, kontaktlencsékkel ruházza fel a démont, és elképesztő atmoszférával tölti fel a szobát, melyben Lucifer rendez lelkekből zsibvásárt. Az operatőri munka, a megvilágítás és a vágás pedig még rá is tesz egy szeneslapáttal a pokol tüzére.


Eredeti változat (1973)


Rendezői változat (2000)

Az ördögűző nem 2000-ben került először restaurátorok markába. Bemutatásának 25. évfordulóján egyszer már felújították - s külhonban ki is adták a film speciális verzióját DVD-n -, de a rá két évre moziba kerülő változat, „A verzió, amit még soha nem láthattak” volt az, amely széles körben újraélesztette az Ördögűző-lázat. Az ezredfordulón bemutatott film 11 perccel hosszabb, mint az eredeti verzió; az új jelenetek sajna nem sokat tesznek hozzá Az ördögűző élményéhez, inkább elvesznek belőle: sajnos kissé meg is törik 73-as változat következetesen épített íve (gondolok itt pl. Regan korai dühkitöréseire). A híres-hírhedt pókjárás során a megszállt lány elhagyja szobáját: ez a jelenet ki is kezdi a film dramaturgiáját. Friedkin szerint anno csak azért vágták ki, mert nem voltak megelégedve a trükk minőségével, a jelentősen feljavult digitális technológiáknak hála az ezredfordulón ez már ez nem okozhatott gondot, így visszakerült a filmbe. Ám a pókjárás során Regan új területekre merészkedik, elhagyja birodalmát; a szobát, ahol a film valamennyi borzalma összpontosult: a pókjárás során mondhatni, a Sátán kilép szerepéből.

Azért a 2000-es változatban nem minden újdonság vált a film kárára: a digitális restaurálás és a hang újrakeverése teljes mértékig megfeleltette a filmet a kor elvárásainak, a néző el is felejthette, hogy egy 30 éves filmet néz. A Friedkin által eszközölt apró digitális és optikai trükkök, szűrők pedig nagy mértékben hozzájárulnak a film hangulati fokozásához. Ugyanakkor ehet, az ezredforduló közönsége hangosan kuncog a Linda Blair alakította démon fura szokásain, s popcornnal hajigálják a vásznat, no de kíváncsi lennék arra, milyen hatással lenne Az ördögűző Kis Pistára, ha egy téli estén, egyes-egyedül nézné meg a filmet egy jó házimozi rendszer tálalásában. Én borzongtam.

A BD

Az ördögűző hosszas szünet után, 2010 októberében vált újra beszerezhetővé a ProVideónak köszönhetően, amely a filmet nem csupán Blu-rayen, de extrákkal jócskán ellátott DVD-n is kiadta. Bizonyos piacokon a film BD-n duplalemezeses, digipack kiszerelésben jelent meg az egyik korongon a rendezői-, a másikon a moziváltozattal. Nekünk meg kell elégednünk a szokásos műanyag tokkal, és - ami fájóbb - kizárólag a rendezői vágást tartalmazó lemezzel. A menüt legalább nem butították le. Igaz sima állóképes, de elég hangulatosra sikeredett. Démoni szuszogással és kísérteties zajokkal borzongat. 

A kép

A rendező állítása szerint nem valószínű, hogy Az ördögűzőt ennél jobb képminőséggel valaha is látni fogjuk. A hír sajnálatos, mivel hiába segédkezett még az operatőr is az új transzfer kialakításánál, az hagy némi kívánnivalót maga után. Korához képest a film valóban kitűnően néz ki, ám míg az egyik pillanatban tökéletesen tiszta, a másikban úszik a szemcsében, túllépve azt a szintet is, amely a filmszerű hatás érdekében még elfogadható. Hozzá kell tenni, a nagyfelbontású transzfer részletgazdagsága még a szemcsésebb jelenetekben is látványos. Az élesség összességében megfelelő, lágyabb és szemet gyönyörködtető pillanatok egyaránt akadnak. Az látszik, hogy megpróbálták a legjobbat kihozni a forrásból, de nem a kép természetességének elvesztése árán.

A hang

Az ördögűző eredeti hangját a BD-kiadás DTS-HD Master Audio 6.1-es formátumban prezentálja, mely igazi fenevad, agresszíven tör elő a legváratlanabb pillanatokban is. Nem kellett várni az ördögűzésig, már a metrószerelvény eldübörgésekor keményen éreztette jelenlétét a mélynyomó. Egyedül a beszéd az, melyen hallatszik az idő koptatása, egyébiránt a keverés minden ízében mai. Aki a filmet hozzám hasonlóan eddig csak a tévéből ismerte, annak a térhatásra nagy gondot fektető hangzás alaposan megdobja majd a filmélményt! Igaz néha már indokolatlannak éreztem az intenzitást, egy kis mértékletesség nem ártott volna.

Bár a surround magyar hangsáv jóval kevésbé fitogtatja az erejét, mint az angol, de hasonlóan tetszetős a tere. A Szakácsi Sándor és Tordy Géza nevével fémjelzett szinkron 2001-ben készült, így a dialógok tisztábbak alatta. A felirat és a szinkron fordítása nagyrészt egyező, az utóbbiban csupán egy bakira figyeltem fel, amikoris a „Nem bírja a kikötözést.” hangzatú mondatot „Nem kell megkötözni!”-ként olvastam. 

Az extrák

A hazai kiadvány bónusztartalma bosszantóan hiányos tekintve, hogy a moziváltozattal együtt az extrák tekintélyes része is lemaradt róla. A legfőbb érvágást Az ördögűző megalkotásáról szóló, 1998-as Istenfélelem című, igen mélyreható dokumentumfilm jelenti. Az űrt nem képes pótolni a vadonatúj háromrészes werk, amit a borító nagybetűkkel hirdet, ugyanis valójában három különálló kisfilmről van szó, melyeknek nem célja, hogy teljes képpel szolgáljanak.

A földi pokol: Az ördögűző forgatása címéhez híven a jelenetek felvételébe nyújt betekintést a film rendezője, írója, operatőre és a Regant alakító Linda Blair segédletével. Félórás ideje alatt főleg technikai jellegű problémák és azok áthidalása kerül terítékre, valamint különböző anekdoták és korabeli felvételek által felidéződik a forgatás hangulata. Az ördögűző helyszínei: Georgetown akkor és most során szintén a forgatás jelentette kihívásokat tárgyalják ki, de a kevesebb mint tíz perces doksi folyamán William Peter Blatty azt is elárulja, hogy miért ide helyezte a történetet. A gonosz arcai: Az ördögűző különböző változatai a film két eltérő vágását hasonlítja össze. Bár nem túl hosszú, ez a legérdekesebb extra mindközül. Megtudhatjuk elsősorban mi ösztönözte a rendezőt, hogy újravágja legnagyobb sikerű munkáját, sőt láthatunk néhány, még a bővített változatból is kihagyott jelenetet.

Míg a kisfilmek (azon túl, hogy HD minőségűek) egytől-egyig magyar feliratosak is, addig William Friedkin audiokommentárjához nincs semmiféle érdemleges segítség annak megértéséhez. Az igazat megvallva nem maradnak le sokról az angolul nem értők, a rendező többnyire monoton hangon ismerteti a történéseket, ezért hamar unalmassá válik. Mondókája a film néhány pillanatában hasznos tud lenni, de ennél lényegesen többet kellett volna kiizzadnia magából egy érdemleges kommentárhoz.

A kiadványon megtalálható Az ördögűző rengeteg különböző előzetese, sőt pár rádiós reklámja is, melyek szépen betöltik az extra menüpontot, egyébként a kihagyható anyagok sorát gazdagítják.

A screenshotok a DVDbeaver oldaláról származnak - klikkre 1980*1020 méretben is megtekinthetők.

A teljes kép

Bár William Friedkin alkotása nem hibátlan, témájának mind a mai napig legsikerültebb feldolgozása. A szerényebbre szabott hazai BD-kiadásra a mintaértékű jelzőt aligha fogja bárki is használni. Összességében megfelelőnek nevezhető, de se a specifikációk, se a csomagolás nem árulkodik arról, hogy egy kiemelt katalóguscímet tartunk a kezünkben.

Lazók György (Pro + BD-teszt) & Zalaba Ferenc László (Kontra)

Kövess minket facebookon!


Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó termékek
Kapcsolódó személyek
Hozzászólások
Sorrend: IDŐREND | FORDÍTOTT IDŐREND
1. sundance helyettese
Hozzászólás időpontja: 2012. január 13. - 18:06
chö... csak 8 pont, mi? ki értékelte?? :D
2. HH
Hozzászólás időpontja: 2012. január 13. - 18:55
Brutális film még ma is. Imádom.
3. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2012. január 13. - 19:06
1: El kéne olvasni. :(
4. sundance helyettese
Hozzászólás időpontja: 2012. január 13. - 19:24
Tudom, tudom, hogy "lukak vannak a cselekményben" meg minden, de én erre akkor is 8,5-öt adnék. :)
5. Dilibogyo
Hozzászólás időpontja: 2012. január 13. - 19:31
Kb. az egyetlen film, amit már több, mint 2szer vettem meg (pattintós, gyűjteményes doboz és BD). Abszolút kedvenc, és erősen ajánlott elolvasni mellé a könyvet, mert az is kiváló. :)
6. Filmprofi
Hozzászólás időpontja: 2012. január 13. - 21:56
5. Ki írta a regényt?
7. creeper
Hozzászólás időpontja: 2012. január 13. - 22:13
Ahogy a cikkben is olvasható, William Peter Blatty.
8. Mackey
Hozzászólás időpontja: 2012. január 14. - 7:52
10/10
Szerény véleményem szerint a rendezői változat jobb, mint a sima
9. Simon Peter Gruber
Hozzászólás időpontja: 2012. január 14. - 13:14
Nekem nagy kedvencem a film most, hogy elolvastam a BD-tesztet újra kedvem lett megnézni! Nálam a fim 10-es, dvd-n is megvan minden rész még az elözmények is azokat is szeretem!
10. Kamino
Hozzászólás időpontja: 2012. január 14. - 18:53
Milyen kár hogy nálunk nem jelent meg a fincsi digibook kiadás (pedig rajta vagyunk), az sokkal impozánsabb mint a sima amaray tok...

A film különben minden verzióban 10/10-es

P
11. Remo
Hozzászólás időpontja: 2012. január 14. - 19:24
10. Úgy tudom, hogy azon is csak a rendezői esetében van magyar vonatkozás, a moziváltozaton nincs.
12. R2-D2
Hozzászólás időpontja: 2012. január 14. - 21:18
"Az ördögűző eredeti hangját a BD-kiadás DTS-HD Master Audio 6.1-es formátumban prezentálja, mely igazi fenevad, agresszíven tör elő a legváratlanabb pillanatokban is."

Ez egy nagyon erős túlzás. Valóban nem rossz a hangja, de csak akkor, ha a maga korosztályában vizsgáljuk. Egyértelműen hallatszik rajt a kor - én legalábbis sokkal többet vártam tőle. Pláne úgy, hogy már a DVD is tiztességes keverésű volt. A dinamika bizony hiányzik, az egész a menü alatt szól a legjobban.
13. Remo
Hozzászólás időpontja: 2012. január 14. - 22:27
"...az egész a menü alatt szól a legjobban."

Na, ez a túlzás.
14. R2-D2
Hozzászólás időpontja: 2012. január 15. - 1:36
13.

:-) Ahogy gondolod.

Bizonytalanságot keltettél bennem, elvégre nyáron láttam utoljára, ezért leellenőriztem. A menü PL II-vel simán szól úgy, mint az ominózus metro jelenet... ( ahol mellesleg egyáltalán nem a mélynyomó dominál, hanem a bal első, majd a kettő bal hátsó hangfal). Részemről a vita lezárva - az egész nem ér annyit, hogy ezen összevesszünk.

De persze ha valaki úgy gondolja, hogy szentírások az itt megjelent kritikák, lelke rajta.
15. Remo
Hozzászólás időpontja: 2012. január 15. - 8:17
14. És a lelkét felajánljuk a sátánnak. :)
16. csabaga
Hozzászólás időpontja: 2012. január 15. - 15:38
A nyomozót (némileg Columbo-i figura pedig!)tényleg szinte ki lehetne hagyni a filmből,mivel sajnos a szerepéből-a regényhez képest-alaposan visszavettek.
Ajánlom a könyvet...
A hírhez csak regisztrált, fórumhozzászólási joggal rendelkező látogatóink szólhatnak hozzá, bejelentkezés után!
Legfrissebb hírek
2017. januári megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSJanuárban kiderül, hogyan hozzák a Gólyák a babát, és hogy milyen tökéletlen Meryl Streep hangja, érkezik A hét mesterlövész, modern köntösben, borzonghatunk a Vaksötétben, és betekintést nyerhetünk Kevin Spacey Kilenc életébe is. (624 napja) Decemberi megjelenések: GHE-Bontonfilm, Pro VideoDecemberben csatlakozhatunk az Öngyilkos osztaghoz, beleshetünk A kis kedvencek titkos életébe, bővített változatban csodálhatjuk a Gyűrűk Urát, az akcióról pedig a Haverok fegyverben és Jason Bourne gondoskodik. (672 napja) Pop art stílusú fémbobozos Blu-ray kiadványokJó hírrel szolgálhatunk a különlegességekre vevő filmrajongók számára: Pop Art stílusú fémdobozos kiadványok jelennek meg még az idén. (696 napja) Novemberi megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSSuhanhatunk liánokon Tarzannal, tanúi lehetünk az idegen lények második Függetlenség napjára időzített rajtaütésének, betekintést nyerhetünk a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar világába. A forgalmazók novemberben is ínyenc filmcsemegékkel kényeztetnek! (701 napja) Ajándékokkal érkeznek a Warcraft kiadványokNem csak a filmélménnyel, hanem videojátékos ajándékokkal is gazdagabb lesz, aki beszerzi a Warcraft: A kezdetek DVD vagy Blu-ray kiadását. (704 napja) GHE: 2016. októberi megjelenésekPandák, orkok, gengszterek, pénzes cápák, FBI-ügynökök és mutánsok gyülekező! (734 napja) ProVideo: 2016. szeptemberi-októberi megelenésekOktóber havában - elnézést a kifejezésért - egy v*lag megjelenés várható: démonok közé keveredünk, elvarázsolnak minket, bepillantunk Tükörországba, és vadiúj Harry Potter-kiadványokban dőzsölhetünk. De lássuk előbb a szeptembert (jobb késő...)! (736 napja) GHE: 2016. szeptemberi megjelenésekVadászok, szomszédok, madarak és lánytesók, továbbá minden idők egyik legjobb vígjátéka végre BD-n! (750 napja) Itthon is megjelenhet a gyűjtemények gyűjteményeha elég előrendelés jön rá össze, akkor itthon is megjelenhet a 30 lemezes Középfölde gyűjtemény. Csak rajtad áll. (764 napja) GHE: 2016. augusztusi megjelenésekFüggetlen filmcsemegék, polgárpukkasztó komédiák, egy felemelő sportfilm és az utóbbi évek egyik legszuggesztívebb horrorja. (789 napja) ProVideo: 2016. augusztusi megjelenésekJön az első UHD, továbbkékül Westeros, a Beavatott újabb talányokkal szembesül, megérkezik minden idők legédesebb cicusa, és meghallgathatunk egy gyilkos tréfát. (800 napja)

© Xpress.hu - 1999-2008