2018. szeptember 18.
Nem regisztrált felhasználó  - [regisztráció | belépés]


 

related links: Replica Watches Australia Cheap Oakley Sunglasses Canada Fake Oakley Sale Online Fake Oakley Cheap Ray Bans Sunglasses Cheap Audemars Piguet Replica Watches Replica Rolex Watches Online Store Omega Seamaster Replica Watches Replica Louis Vuitton replica watches uk hublot replica watches richard mille replica watches replica omega watches Replica Audemars Piguet Watches replica hublot watches Fake Breguet Watches replica breitling watches Replica Richard Mille Watches Panerai Replica Watches Cheap Oakley Sunglasses Breitling Replica Patek philippe Replica watches Panerai Replica Watches swiss chopard replica Replica Hublot Big Bang Christian Louboutin Outlet Louboutin Shoes Outlet michael kors outlet nike outlet uk cheap Louis Vuitton Outlet Replica Rolex Watches
« 2018 szeptember »
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Címkék
20th Century Fox 3D_mozi ADS Service akció akciós termékek alternatív változat angol humor animáció anime asian cinema Avonlea Média Kft. BD3D BD4K BD-ajánló BD-borító BD-teszt belügyek Best Hollywood Black Mirror Blu-ray BONTONFILM borítómustra bővített változat börtönfilm B-Roll Kft Budapest Film budget Caesar Film CD-borító Cinetel Cirko Film CORNERfilm csak DVD-n! családi digipack díj díszdoboz dokumentumfilm Dotkom Média dráma DVD Multimédia Kft. DVD-ajánló DVD-borító dvdextra 1.0 DVD-teszt életrajzi erotikus Etalon Film eurocinema extra változat fantasy Fantasy Film felújított váltzozat Fesztiváliroda FHE filmforgalmazás filmhír filmkalózkodás filmnoir futurepak független film gengszterfilm GHE gyerekfilm gyűjtemény háborús harcművészet hardware horror Hungaricom IMAX InterCom Intersonic James Bond játék játékadaptáció kalandfilm karácsony Katapult Film katasztrófafilm kémfilm kép-összehasonlítás képregény kicsomagolós videó kimaradt jelenetek klasszikus Klub Publishing koncertfilm kórház kosztümös könyv könyvismertető körkérdés krimi Kultúrbarlang KultúrSokk kultuszfilm Leon Film limitált kiadvány magyar film Magyar Nemzeti FIlmarchívum meghívó megjelenési kitekintő megjelenési lista menübemutató mese MGM Mirax Mokép Mozinet MTVA musical művészfilm Navigátor Film Oscar-díj összehasonlítás Palace Pictures pályázat pletykarovat politikai Pro Video rajzfilm remake rendezői változat rendezvény road movie romantikus röpke S_elect Video sajtóközlemény SarokPáholy sci-fi screenshot slipcase SPI spirituális sport steelbook Stephen King stúdióhír szakma szappanopera szavazás szinkronos újra szörnyfilm szuperhős táncfilm technológia termékbemutató természetfilm thriller toplista történelmi trashfilm tv-sorozat újrakiadás újságmelléklet Ultrafilm vágatlan változat vallási vásár vélemény vetítés videó vígjáték western Wiamfilm Xpress Xkluzív zene zombifilm
2008. december 12. - 9:30 - zalus | Utolsó frissítés: 2008. december 12. - 9:30
BD-teszt: Batman - A Sötét Lovag (The Dark Knight, 2008)
Tesztereink az év legjobban várt BD-kiadványát vették kezelésbe. Egyikőjük Jokernek, a másik Batmannek öltözve tért meg a tesztelésből. Mindkettő vigyorgott.

A film

Figyelem! Spoileres írás: elolvasása csak azoknak ajánlott, akik már látták a filmet!

Friss moziélménnyel a hátunk mögött egy barátommal A Sötét Lovag problematikájáról beszélgettünk. A fickónak egy BatHead van a vállára tetoválva, így vigyáznom kellett, mit beszélek, végül a következore jutottam: Nolan áldozatot hozott. A Batman: Kezdodik! szimbolikáját, belso hadviselését szögre akasztva ezúttal egy nagyívu, szövevényes történet tolmácsolására összpontosított, s a cselekmény kibontásának alárendelte jellemeit.

Joker ( Heath Ledger ) és Harvey Dent ( Aaron Eckhart ) egyaránt készen érkezik: az elobbi misztériuma így erosödik, az utóbbi patyolattiszta lelke pedig magában hordozza fényes elotörténetét. Nem itt van a probléma. Nolan nem adja meg a lehetoséget a nézonek arra, hogy maga fedezze fel a figurák mozgatórugóit - ok egytol-egyig mindent kinyilatkoztatnak. Ezért jöttem, ezt akarom és ezt fogom tenni, eme cselekedetben neked ilyen és ilyen szerepet szántam, eceterá.

IMG src="http://www.xpress.hu/hirek/hirkep/tdk_bd_scr_01_k.jpg" border=0>

/A>

Mégsem lenne jogos felróni egy képregényfilmnek a hegyibeszédek dömpingjét, hisz a zsánertol aligha lehet elválasztani énközpontú szónoklatokat, és azt is hiba lenne állítani, hogy Nolan hülyének nézi a közönséget, ugyanis a mívesen megmuvelt, eros fényben fürdetett karaktereit egy összetett (bár elejétol végéig lekövetheto) sakkjátszmában veti be, ahol minden mondatnak, minden cselekedetnek adott helye és szerepe van (ahogy az a fentiekben ecseteltem), ugyanakkor oka és okozata is következetes.

Talán itt kellene megemlítenem, hogy ez a precízen felgöngyölített sztori a káoszról mesél. A Kezdodik már megjósolta azt az anarchiát, amely a A Sötét Lovagban explicit tombolássá teljesedik ki, s a fejetlenség csúcsán ott trónol Joker, a káosz lovagja, aki hiába ábrándozik improvizációról, tulajdonképpen terv szerint végzi a világ dekonstrukcióját, de hogy mi célból, az talán nem is annyira fontos. "Csak porig akarja égetni a világot." Ennyi motiváció (illetve annak hiánya) boven elegendo, hogy a céltudatos (=átlag)ember feszengjen.

IMG src="http://www.xpress.hu/hirek/hirkep/tdk_bd_scr_03_k.jpg" border=0>

/A>

/A>

Legalább ennyire enyszeru motivációk vezérlik a város fehér lovagját, Harvey Dentet, a kerületi ügyészt is: Jokerhez hasonlóan ot sem lehet megvesztegetni, egyszeruen ki akarja söpörni a mocskot a városból. Liberális és vakmero, a maffia rémálma. Gordon ( Gary Oldman ), a szintén tisztalelku rendorkapitány és Batman ( Christian Bale ), a sötét lovag támogatása nélkül valószínuleg már rég kiiktatták volna - bármennyire is tagadja ezt. 

A sötét lovag pedig szeretné végre letenni a lantot - nem azért, mert beleunt vagy belefáradt szerepébe, hanem valószínuleg fél attól, hogy túlságosan függové vált tole. Kapóra jön hát neki Dent, akibol olyan hos lehet, kinek végre arca is van, nem csak árnyéka. Az már más kérdés, hogy ha Batman megsemmisül, akkor mi marad Bruce Wayne életében? 

A válasz: Rachel ( Maggie Gyllenhaal ). Gyerekkori szerelme jelenleg Harvey Dent oldalán áll, de ígéretet tett arra, hogy ha Bruce Wayne felhagy az önbíráskodással, melléáll. (...micsoda lotyó...)

IMG src="http://www.xpress.hu/hirek/hirkep/tdk_bd_scr_02_k.jpg" border=0> /A>

Érdekes, hogy ugyanaz az önzés vezérli Wayne-t, mint Rachel halálát követoen Dentet: mindketto ugyanazért a noért teszi kockára elveit, mi több, Gotham sorsát. Az elobbinél értheto, de sajna, a Joker támadását követoen Kétarccá torzult ügyész amorális pálfordulása meglehetosen súlytalan - foleg, hogy végso célpontként Gordont és családját jelöli meg. Dent a kapitányt teszi felelossé a rendori szervek korumpálhatóságáért, azaz szerelme, Rachel halálának okáért, pedig tudnia kellene, hogy a felügyelo legalább annyira elítéli a korrpuciót, mint o, de egyszeruen képtelen volt fellépni ellene - értheto és mindenki számára nyilvánvaló okokból. Nem ért rá.

Nolan tehát hibát vét ezzel a mexican standoffal (Batman vs Dent vs Gordon), ugyanakkor a fehér lovag beszennyezése üdíto egyensúlyt teremt Joker káoszpolitikájával szembeforduló Gotham mézeskalácsszeru, de mégsem tolakodó morális üzenetéhez képest, hisz valószínuleg nem én voltam az egyetlen, aki úgy állt fel a film után, hogy talán mégsem fogunk mindnyájan pokolra jutni.

A BD

Háromszor is volt szerencsém moziban meglesni A Sötét Lovagot, de már az elso alkalom után világossá vált, hogy ez a film mérföldko lesz a Blu-ray technológia történetében és a globális BD piacot is jelentosen fellendíti majd. Persze ekkor még remélni sem mertem, hogy még idén megjelenik kis hazánkban is, ráadásul egy fullos, 100%-ig magyarított, kétlemezes kiadvány formájában - kevesebb, mint 8000 Ft-ért.

No nézzük akkor mit is rejtenek a várva várt korongok!

A kép

 Az 1080p/VC-1 kódolású transzfer változó képarányban került fel az 50GB-os, kétrétegu Blu-ray korongra. Az IMAX MK2 kamerákkal (65mm) forgatott jeleneteket 1:78:1-es képarányban élvezhetjük, míg a Panavision Panaflexszel rögzítetteket (35mm) 2:40:1-ben. Ha esetleg valaki attól tartana, hogy a képarányváltás egy kicsit is levon a film élvezhetoségébol, akkor megnyugtathatom, szó sincs errol. Sot, akit nem figyelmeztetnek elore, az jó eséllyel észre sem veszi majd.

2008 legjobban várt Blu-ray megjelenése az elvárásokhoz méltóan referencia értéku transzferrel bír. Az IMAX-jelenetek - ahogy az a Kezdodik BD-n látható Pprológusból és a screenshotokból már sejtheto volt - abszolút etalon minoséget képviselnek, még a gyakorlott BD nézo is minden alkalommal a földön fogja keresgélni az állát amikor eltunnek a fekete csíkok a képernyorol.

IMG src="http://www.xpress.hu/hirek/hirkep/tdk_bd_scr_04_k.jpg" border=0>

/A>

Mivel a film túlnyomó része sötétben játszódik, a Warnernek különösen nagy gondot kellett fordítania arra, hogy a fekete színek megfelelo mélysége mellett kelloen éles, tiszta képet kapjunk. Jelentem, az eredmény több, mint lenyugözo! A feketék mélysége, a fekete-szürke színek kontrasztja egyaránt hibátlan, mindemellett az IMAX kameráknak köszönhetoen oly mértéku részletgazdagságot, olyan precízen belott kontrasztot és olyan kristálytiszta, zajmentes képet kapunk a sötétben forgó jeleneteknél is, melyet ezidáig még nem láthattunk BD-n.

Az IMAX szcénákhoz képest némi visszalépést jelentenek a 35mm-es részek (és ugye utóbbiak vannak többségben), mert bár itt is akadnak remek, kiváló részletességu, gyönyöru feketékkel és roppant élethu színekkel megspékelt pillanatok, ha huzamosabb ideig 2:40:1-es képarányban futó rész megy és hirtelen becsusszan egy IMAX-felvétel, akkor azért eroteljesen látszik a felbontásbeli különbség az utóbbi javára. De ezzel természetesen nem a hagyományos megoldással készült képsorokat akarom degradálni, ugyanis nemigen van jelenleg olya

Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó termékek
Kapcsolódó személyek
Hozzászólások
Sorrend: IDŐREND | FORDÍTOTT IDŐREND
1. KoriG
Hozzászólás időpontja: 2008. december 12. - 10:23
Kár, hogy nincs BD-lejátszóm!!!
2. Ridley4Lev
Hozzászólás időpontja: 2008. december 12. - 10:24
Én csak annyit adnék hozzá, apám aki nem egy nagy filmőrült, megnézettem vele ezt a filmet. Tetszett neki, de amit elsőre megemlített (BD lemezen néztük) az a kíváló képminőség. Ekkor azt mondta. "Még mindig a film adja a legtökéletesebb képminőséget." Persze itt gondolt az IMAX technikára. Valóban gyönyörű képek.
3. PRobi
Hozzászólás időpontja: 2008. december 12. - 10:27
A teszt jó lett ! Örülök neki ,hogy én is a BD változatot szereztem meg mert ezt látni kell! Egyetlen probléma hogy a jézuskánál van még :)
4. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2008. december 12. - 10:30
az IMAX egyszerűen büntet. még csak belenéztem a lemezbe, de egyelőre kicsit soknak tűnik a váltás a képarányok között, ugyanis nem csak az említett 6 jelenetben vált a kép, hanem majd minden olyan külső felvételnél, ami ráközelít egy épületre - ezek nem ritkán csak néhány másodpercig tartanak.

valszeg folyamatos nézés közben már egyáltalán nem tűnne fel.
5. Lord Picard
Hozzászólás időpontja: 2008. december 12. - 10:45
Jama, azt ugye tudod hogy most hívtál meg a lakásodra/házadba/mozidba egy BD-s The Dark Knight megtekintésre? :DD
6. Enny
Hozzászólás időpontja: 2008. december 12. - 13:07
Jama / Kazama!

Szeretnék gratulálni a teszthez, nagyon jó írás. Annyit szeretnék kérni Tőletek, írjátok le a tesztkonfigurációt, amin a tesztet végeztétek. Ez egy friss technológia, bizonyára sok embert (köztük engem is) érdekelne, hogy az a TrueHD hang, -ami ilyen részletesen ki van fejtve a tesztben- milyen erősítő, hangfal összeállítással szólt úgy ahogy.
Előre is köszi a segítséget.
Üdv: Enny
7. Kazama
Hozzászólás időpontja: 2008. december 12. - 13:42
Teszt konfig: Sony 40W4000+PS3+Onkyo TX-SR606+JVC center, front, surround hangfalak+Sony powered subwoofer. Messze nem high-end cuccok, de a TrueHD hang ezekkel is csodákra képes:)
8. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2008. december 12. - 15:19
panasonic th-50pz80, ps3, yamaha rx-v440, fisher hangfalak.
9. Winkie
Hozzászólás időpontja: 2008. december 12. - 15:40
akkor itt is csak pop-up menü van?
10. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2008. december 12. - 15:47
igen, de megkérdem: van-e jobb animált menüháttér magánál a filmnél?
11. derceto
Hozzászólás időpontja: 2008. december 12. - 16:16
Nem rossz film, de engem inkább emlékeztet egy Michael Mann drámára, mint egy Batman filmre. Ettől még nem rossz, csak akkor meg egy képregényfigurával több van benne a kelleténél.
12. Jester
Hozzászólás időpontja: 2008. december 12. - 20:22
Gondolom, DVD-teszt már nem várható, pedig lehet, hogy arra is kíváncsiak néhányan.
13. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2008. december 12. - 22:47
nem nagyon esélyes. majd tesztelünk más dvd-ket.
14. Ridley4Lev
Hozzászólás időpontja: 2008. december 13. - 13:20
Nekem két 120W B&W hangfalam van egy Sony erősítőre rákötve. A filmeket csak lebutított Stereo hangban tudom így nézni de nagyon sokszor még így is bőven elég nekem.
15. andrew1975
Hozzászólás időpontja: 2008. december 14. - 0:09
Ma kezdtem el bíbelődni az extrákkal. Eddig meg vagyok elégedve, egész jók, bár még csak az első lemez extráinak feléig jutottam!
16. dvdextra_
Hozzászólás időpontja: 2008. december 14. - 12:25
a felirat a mozis, azt az egy égbekiáltó hibát korrigálták (amikor batmannek hirtelen lett egy fia), amúgy a korábbi helyesírási hibák "52.-ik" és félreértelmezések ("he does that", mikor batman egyik pillanatról a másikra eltűnik úgy fordítva, hogy "bízza rá!", nem pedig "mindig ezt csinálja", ahogy kellett volna) megmaradtak.

a kiadvány kiváló, a kép minőségétől könny szökött a szemembe, nem csupán az IMAX-jelenetekben, de úgy alapból... ennél szebb, sűrűbb, tömörebb feketéket én még házimoziban nem láttam.
17. Just Johnny
Hozzászólás időpontja: 2012. október 11. - 19:22
Nem tudja véletlen valaki, hogy lesz-e a Nolan féle Batman trilógia együtt kiadva Blu-ray-en?
18. Dömi - http://www.dvdzoom.hu/domidvdbd/index.php
Hozzászólás időpontja: 2012. október 11. - 19:23
igen lesz
19. Just Johnny
Hozzászólás időpontja: 2012. október 12. - 0:09
szuper, és azt, hogy mikorra várható?
A hírhez csak regisztrált, fórumhozzászólási joggal rendelkező látogatóink szólhatnak hozzá, bejelentkezés után!
Legfrissebb hírek
2017. januári megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSJanuárban kiderül, hogyan hozzák a Gólyák a babát, és hogy milyen tökéletlen Meryl Streep hangja, érkezik A hét mesterlövész, modern köntösben, borzonghatunk a Vaksötétben, és betekintést nyerhetünk Kevin Spacey Kilenc életébe is. (621 napja) Decemberi megjelenések: GHE-Bontonfilm, Pro VideoDecemberben csatlakozhatunk az Öngyilkos osztaghoz, beleshetünk A kis kedvencek titkos életébe, bővített változatban csodálhatjuk a Gyűrűk Urát, az akcióról pedig a Haverok fegyverben és Jason Bourne gondoskodik. (669 napja) Pop art stílusú fémbobozos Blu-ray kiadványokJó hírrel szolgálhatunk a különlegességekre vevő filmrajongók számára: Pop Art stílusú fémdobozos kiadványok jelennek meg még az idén. (693 napja) Novemberi megjelenések: Pro Video, GHE-Bontonfilm, ADSSuhanhatunk liánokon Tarzannal, tanúi lehetünk az idegen lények második Függetlenség napjára időzített rajtaütésének, betekintést nyerhetünk a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar világába. A forgalmazók novemberben is ínyenc filmcsemegékkel kényeztetnek! (698 napja) Ajándékokkal érkeznek a Warcraft kiadványokNem csak a filmélménnyel, hanem videojátékos ajándékokkal is gazdagabb lesz, aki beszerzi a Warcraft: A kezdetek DVD vagy Blu-ray kiadását. (701 napja) GHE: 2016. októberi megjelenésekPandák, orkok, gengszterek, pénzes cápák, FBI-ügynökök és mutánsok gyülekező! (731 napja) ProVideo: 2016. szeptemberi-októberi megelenésekOktóber havában - elnézést a kifejezésért - egy v*lag megjelenés várható: démonok közé keveredünk, elvarázsolnak minket, bepillantunk Tükörországba, és vadiúj Harry Potter-kiadványokban dőzsölhetünk. De lássuk előbb a szeptembert (jobb késő...)! (733 napja) GHE: 2016. szeptemberi megjelenésekVadászok, szomszédok, madarak és lánytesók, továbbá minden idők egyik legjobb vígjátéka végre BD-n! (747 napja) Itthon is megjelenhet a gyűjtemények gyűjteményeha elég előrendelés jön rá össze, akkor itthon is megjelenhet a 30 lemezes Középfölde gyűjtemény. Csak rajtad áll. (761 napja) GHE: 2016. augusztusi megjelenésekFüggetlen filmcsemegék, polgárpukkasztó komédiák, egy felemelő sportfilm és az utóbbi évek egyik legszuggesztívebb horrorja. (786 napja) ProVideo: 2016. augusztusi megjelenésekJön az első UHD, továbbkékül Westeros, a Beavatott újabb talányokkal szembesül, megérkezik minden idők legédesebb cicusa, és meghallgathatunk egy gyilkos tréfát. (797 napja)

© Xpress.hu - 1999-2008